X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Dubletul Irinei Vlah

2 iul. 2019,, 17:54   Politică
9377 2

Irina Vlah a învins în alegerile bașcanului Găgăuziei, care s-au desfășurat duminică, 30 iunie. A acumulat cca 92%, prezența la urne fiind de 50,35%. Adică, la limită: pentru a fi validate alegerile, prezența trebuia să fie de 50%.

Opoziția insistă asupra faptului că alegerile din 30 iunie trebuie să fie declarate nevalabile. Adepții ex-deputatului democrat, Nicolai Dudoglo – principalul oponent politic al Irinei Vlah – au efectuat în paralel propria numărare la secțiile de votare și susțin că la urne s-au prezentat doar 48,5% din alegători.

Buletinul se transformă, se transformă buletinul…

Chiar în ajunul alegerilor, pe neașteptate, numărul candidaților mai că a devenit 5 în loc de 4. În seara zilei de vineri, 28 iunie, Curtea de Apel Cahul i-a întors antreprenorului Vasilii Aladov calitatea de candidat la funcția de lider al Găgăuziei.

Anterior, CEC al Găgăuziei a refuzat să-l înregistreze. Comisia electorală centrală a autonomiei a descoperit numeroase încălcări și inexactități în listele lui de subscriere. Dar de această dată CEC a fost nevoit să execute decizia judecătorească (nu exista suficient timp pentru a contesta verdictul Curții de Apel Cahul la Curtea Supremă de justiție), deși Ivan Comur, președintele CEC a declarat că situația este “ambiguă”.


Și Vasilii Aladov s-a dovedit a fi un candidat ambiguu. După ce a depus la CEC actele pentru înregistrare, la 21 mai a anunțat pe rețelele de socializare că refuză să mai participe la alegerea bașcanului, deoarece pentru a semna listele de subscriere alegătorii cer între 20 și 500 lei, iar el nu vrea să plătească bani pentru autografe. După care și-a schimbat părerea și a decis să participe în cursa electorală.

După ce CEC a refuzat de două ori să-l înregistreze, Aladov a început să amenințe membrii CEC și familiile lor, și a declarat că “la Comrat, fiecare zi a lor va deveni un iad”, a mai promis să consume o sticlă de votcă și cu viteza de 100 km/h să tamponeze mașina bașcanului în acțiune Irina Vlah. Aceasta a cerut ca MAI să protejeze membrii CEC al Găgăuziei și familiile lor, și l-a acuzat pe ex-deputatul N.Dudoglo că ar fi ”comandat” participarea lui Aladov în campania electorală. Dudoglo a răspuns că e ceva ”penibil”.

Joi, 27 iunie, cu o zi înainte de ședința Curții de Apel Cahul, V. Aladov a scris pe rețelele sociale că la 30 iunie nu intenționează să meargă la vot. “Nu văd nici un rost să merg la niște alegeri, totalurile cărora au fost falsificate de CEC dinainte”, era scris pe pagina lui. Însă chiar a doua zi el i-a chemat pe alegătorii din autonomie să meargă la urne: “Să nu ne temem de alegeri, cetățenii noștri se vor dumeri singuri cine merită să conducă regiunea”.

Din cauza deciziei Curții de Apel Cahul, buletinele de vot au fost tipărite în ultimul moment. Inițial, se preconiza că tipărirea va începe vineri dimineața, pe 28 iunie, la întreprinderea de stat ”Tipografia centrală”. În total, urmau să fie tipărite 107 499 buletine: 101 669 – în limba rusă, 3 108 – în găgăuză și 2 722 – în cea de stat. Dar CEC a decis să aștepte decizia instanței. Ședința Curții de Apel a fost de lungă durată: examinarea plîngerii lui V. Aladov era fixată pentru ora 10:00, iar decizia a fost anunțată doar la 18:30. De aceea tipărirea buletinelor a fost transferată pentru 29 iunie.

Dar istoria buletinelor nu s-a încheiat aici. Pe 29 iunie, convocată în regim de urgență, Curtea Supremă de Justiție a anulat totuși decizia Curții de Apel și l-a eliminat pe Vasilii Aladov din cursă. CEC a Găgăuziei a trebuit să se convoace de urgență în ziua alegerilor, duminică la ora 6.00 dimineața (secțiile de votare se deschideau la 7.00) pentru a îndeplini decizia CSJ. S-a decis, ca în buletine vizavi de numele V.Aladov să fie pusă ștampila ”retras”.

Astfel, la funcția de bașcan au pretins patru candidați: bașcanul în acțiune Irina Vlah, deputatul Adunării Populare, antreprenorul Serghei Cimpoieș, ex-deputatul APG și pînă nu demult – consilierul bașcanului în probleme juridice, Ivan Burgudji, și consilierul municipal Comrat, activistul partidului “Девлет” al lui N. Dudoglo, Dmitrii Manol.

Mani, mani, mani…

Pe parcursul campaniei, candidații s-au tot acuzat reciproc de corupere a alegătorilor, a membrilor CEC și de alte cheltuieli mari de bani.

Spre exemplu, în luna mai, V. Aladov anunța pe rețelele sociale, fără a da nume concrete, că adversarii săi plătesc oamenilor între 300 și 1500 pentru o semnătură în listele de subscriere. Iar mai bine de o săptămînă în urmă el a declarat că “ex-bașcanul achită bani enormi pentru cumpărarea la pachet a tuturor membrilor CEC, ca aceștia să-i elimine pe concurenții ei din cursă”.

Irina Vlah, care candida pentru a doua oară la funcția de bașcan, a scris pe Facebook, că reprezentanții PD îi conving pe oameni să nu iasă la alegeri și le propun cîte 500 lei.

“Public încă un sms, venit de la locuitorii s.Ferapontievca: “Democrații nu părăsesc satul. Alcătuiesc listele celor care nu vor merge la alegeri și le dau cîte 500 lei. Domnule Dudoglo! Iarăși mă adresez Dvs.: mai bine oferiți acești bani celor nevoiași”, a scris bașcanul în acțiune pe rețelele sociale.

Semnale privind cei “500 lei” și chemarea de a nu merge la vot au venit și din alte părți. Portalul Gagauzinfo a mai scris că au venit semnale cum că conducătorii unui șir de filiale ale structurilor de stat și ale serviciilor deconcentrate din Găgăuzia, numiți cu protecția Partidului Democrat, continuă să pună presiune pe angajați, cărora le cer să nu se prezinte la vot.

La mijlocul săptămînii trecute, Irina Vlah a publicat o scrisoare deschisă adresată conducerii acestor instituții, sensul căreia se reducea la următoarele: “Nu mai aveți acoperiș politic ” și “Orice încercare de a-i impune pe angajați să nu voteze la 30 iunie va fi documentată și transmisă organelor de drept”. Scrisoarea deschisă era adresată șefului Cancelariei de stat din Comrat, rectorului Universității de stat din Comrat, șefului Agenției dezvoltării regionale a Găgăuziei, directorilor întreprinderilor “Gagauz-gaz” și “Poșta Moldovei”, directorilor centrelor multifuncționale din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești, altor conducători ai serviciilor și întreprinderilor de stat din autonomie.

Și opoziția avea ce spune. În ajunul alegerilor, pe site-ul gagauzyeri.md a apărut adresarea unui grup de antreprenori, care în condiții de anonimat au decis să influențeze “obrăzniciile și fărădelegile care au loc în Găgăuzia” și să “contribuie la combaterea răului principal – falsificarea alegerilor”. În acest scop “grupul de inițiativă” a propus o remunerare de 10 mii de lei pentru prezentarea dovezilor de falsificare și anume: scoaterea buletinelor în afara secțiilor de votare, votul repetat, etc. Erau anexate numerele de telefon pentru ”apeluri urgente”.

Iar în ziua scrutinului adversarul Irinei Vlah, membrul uniunii popular-patriotice “Девлет”, Dmitrii Manol, a învinuit-o pe aceasta de coruperea alegătorilor. Manol a declarat că adepții Irinei Vlah ofereau cîte 200 lei (conform altor informații - 500-1000 lei) pentru ca alegătorii să se prezinte la urne și să voteze pentru ea. Deși drept dovadă au fost prezentate fragmente de pe rețelele sociale(“Această persoană se află la Moscova, dar din Comrat i se scrie că se intră în curți și se oferă bani”) și informația unui locuitor din Comrat, care ar fi văzut ceva, Manol a adresat o plîngere către CEC din Găgăuzia și a depus o cerere la procuratura autonomiei, în care a cerut scoaterea urgentă a candidaturii Irinei Vlah din cursa electorală.

Cum Irina Vlah a devenit candidatul puterii

Adepții principalului oponent politic al Irinei Vlah – Nicolai Dudoglo, probabil au regretat că au transferat alegerile bașcanului de pe 19 mai pe 30 iunie – prea cardinal s-a schimbat situația din țară în acest răstimp.

Cei patru candidați la funcția de bașcan, tradițional, au mers în campanie ca independenți, deși în autonomie toată lumea cunoaște preferințele politice ale lor și ale forțelor care îi susțin. Propriu-zis, candidații nici nu au ascuns asta.

Încă în octombrie, trecut, în emisia unui post TV, Irina Vlah anunța că în alegerile bașcanului va candida ca independent, susținut de PSRM.

“În 2015 m-am angajat să nu mai candidez vreodată din partea unui partid, pentru ca să fiu bașcanul tuturor locuitorilor din autonomie. Am candidat ca independent, deși am fost susținută de Partidul Socialiștilor. Așa va fi și în 2019 – voi fi un candidat independent, iar PSRM mă va susține”, a spus ea.

Dacă alegerile bașcanului ar fi avut loc la 19 mai, cum era preconizat, favorita cursei Irina Vlah ar fi mers în campanie ca un candidat susținut de un partid nu foarte apropiat de putere. Iar în spatele lui N. Dudoglo și a adepților săi stătea PDM aflat la guvernare, care avea deja experiența excluderii învingătorului nedorit cu ajutorul instanțelor de judecată: ne amintim cu toții istoria de acum un an, cum Andrei Năstase nu a devenit primar de Chișinău. Reprezentanții PD în autonomie nici nu-și ascundeau planurile privind aceste alegeri.

Pentru a nu admite realegerea Irinei Vlah în funcția de bașcan, ei au modificat în regim de urgență legislația electorală: în baza prevederii Codului Găgăuziei din anul 1998, ei au majorat prezența la vot în primul tur de scrutin la 50%. Este un indicator foarte înalt nu doar pentru micuța Găgăuzie, dar și pentru orice stat mare. “În Europa, eu mai că nu cunosc o prezență așa de mare, necesară validării”, s-a mirat pe rețelele sociale analistul politic Andrei Popov.

Adepții lui N. Dudoglo au încercat să modifice legislativ și formarea listelor de alegători pentru alegerile bașcanului: ca ele să fie formate în baza Registrului de stat al alegătorilor din RM, și nu în baza listelor alcătuite de primăriile localităților reieșind din numărul factologic al alegătorilor care locuiesc în permanență pe teritoriul Găgăuziei, deoarece listele alegătorilor pentru alegerile bașcanului diferă de cele pentru alegerile parlamentare cu 20 mii de persoane.

Tot ei au transferat data alegerilor bașcanului – de la 19 mai la 30 iunie. Întreaga combinație se reducea la următoarele: 30 iunie este un sezon estival ”mort”, mai ales că exodul populației din Găgăuzia este mare. 50% - un prag electoral destul de înalt: la nivelul Republicii Moldova acest indice demult a fost redus la 30%. Partidele lui N. Dudoglo “Новая Гагаузия” și “Девлет” boicotează alegerile bașcanului, iar conducătorii întreprinderilor și instituțiilor de stat, numiți în funcții de PDM aflat la guvernare le interzic angajaților să iasă la vot. În rezultat, alegerile din 30 iunie vor fi declarate eșuate, dat fiind că pragul electoral nu a fost atins grație eforturilor menționate mai sus. Vor eșua și alegerile repetate, care urmează să aibă loc peste două săptîmîni. Astfel Irina Vlah va fi scoasă din funcția de bașcan.

Iar dacă la 30 iunie pragul electoral de 50% va fi atins, rezultatele alegerilor bașcanului vor fi contestate în instanță folosind problema formării listelor electorale și prin acuzarea actualului bașcan și a CEC-ul de buzunar de falsificarea rezultatelor votului. Reprezentantul partidului “Девлет”, V. Neicovcen, a declarat că “chiar dacă alegerile vor avea loc și doamna ex-bașcan va încerca să le forțeze și să devină iarăși bașcan, asta va fi un temei pentru contestarea în instanță și anularea rezultatelor alegerilor în sine”. Iar procedura anulării, amintim, PD deja a încercat-o anul trecut, pe exemplul lui Andrei Năstase la alegerile locale din Chișinău .

Dar iată că planul democraților găgăuzi a fost dat peste cap de un factor neașteptat, dar foarte important: la începutul lui iunie la Chișinău s-a schimbat puterea. Acum Moldova este guvernată de coaliția PSRM-Blocul ACUM, iar PDM care încă ieri părea de neînvins, se destramă și își închide oficiile.

Adică, dacă alegerile bașcanului ar fi avut loc la 19 Mai, cum era preconizat, planul democraților găgăuzi ar fi fost real. Însă spre 30 iunie favorita cursei Irina Vlah devenise deja candidatul ”neoficial al puterii” cu toate consecințele de rigoare.

Esteo ilegalitate deplină

Conform totalurilor preliminare, în alegerile bașcanului, pentru Irina Vlah au votat 91,93% din alegătorii veniți la urne, Serghei Cimpoieș a acumulat 7,27%, Ivan Burgudji – 0,89%, Dmitrii Manol – 0,64%.

Irina Vlah și echipa ei triumfă și primește felicitări. Președintele Igor Dodon și vicepremierul FR, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice Dmitrii Kozak au fost printre primii, care au felicitat-o pe Irina Vlah ”cu ocazia victoriei convingătoare”.

Opoziția numește rezultatele alegerilor ”o ilegalitate deplină” și cere anularea lor. Duminică noaptea în fața CEC a avut loc un protest nu foarte numeros, la care candidatul la funcția de bașcan Dmitrii Manol a declarat că alegerile din 30 iunie trebuie să fie declarate nule.

“Am efectuat numărarea paralelă – la fiecare oră, primeam datele de la secțiile de votare. Conform calculelor noastre, pentru ca alegerile să fie valide nu ajung 1706 voturi. La urne s-au prezentat 48,5% din alegători, nu-a ajuns 1,5%. Iar ei nu închid secțiile de votare – e deja 22:00, însă ele trebuiau închise la 21:00. Este o ilegalitate totală. Mîine voi merge la primul ministru și voi sta în coridor, pe stradă, dar ei trebuie să pună capăt acestei ilegalități – alegerile nu au avut loc!”, spunea D.Manol în fața camerelor TV.

Ce-i drept, “ilegalitatea deplină” prin care în unele secții de vot alegerile au fost prelungite pentru 30 minute - 1 oră, este stipulată de legislația locală: conform art.53 p.7 din Codul Electoral al Găgăuziei, “biroul electoral decide cu privire la prelungirea scrutinului cu nu mai mult de două ore, pentru a oferi tuturor alegătorilor care stau în respectiva secție de vot posibilitatea de a-și realiza dreptul constituțional, și informează despre aceasta consiliul de circumscripție și CEC a Găgăuziei”. Totuși, opoziția intenționează să conteste rezultatele alegerilor și să obțină anularea lor.

“Reprezentanții opoziției tensionează atmosfera și pun accent pe faptul că nu peste tot secțiile de votare s-au închis la timp. În lipsa unui candidat puternic, care ar fi putut concura cu Irina Vlah în luptă deschisă, ei au mizat pe eșuarea alegerilor. Au transferat data lor pe 30 iunie, au ridicat pragul electoral (50%+ nu mai există nicăieri, dacă nu greșesc). Acum numără minutele și sutimile de procent fără să înțeleagă, că pentru ei este ceva demascator și lipsit de demnitate. Au mai adus și niște scandalagii în fața CEC-ului de aici. Pun presiuni pe psihic. Practic repetă scenariul din 8-14 iunie. În cele mai bune tradiții PD. Nu pot acești oameni lupta mai mult ori mai puțin onest”, a scris pe o rețea socială politologul Zurab Todua. Iar unul dintre jurnaliștii găgăuzi a menționat laconic: “D. Manol a prezentat 2 mii de semnături în susținerea sa. Dar au votat pentru el doar 346 persoane. Nu mai e nimic de spus”.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?