Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Dosarul Moldasig: Acțiunile au revenit în gestiunea statului

29 iul. 2021,, 10:00 (reactualizat 29 iul. 2021,, 13:00)   Analitică
8741 0

Curtea de Apel Chișinău a pus capăt litigiului dintre compania de asigurări Moldasig și Comisia Națională pentru Piața Financiară (CNPF), în care figurează bani mari, nume cunoscute și companii din dosarul privind ”jaful secolului” .

În toamna anului trecut, prin decizia instanței, acțiunile noi emise de asigurator au fost transmise reprezentanților afaceristului Veaceslav Platon, și astfel CNPF a fost privată de dreptul de a administra întreprinderea în numele statului și a declarat ”preluarea violentă” a companiei de asigurări. Transferul activelor a fost însoțit de fondarea unei administrații speciale temporare și numirea unei companii de audit ca organ executiv unic. În rezultatul numeroaselor audieri judiciare, pachetul majoritar a fost restituit statului.

«Comportament concertat al unui grup de acționari»

Moldasig – una dintre cele mai vechi companii de asigurări din Moldova, a fost fondată în decembrie, 2002 de trei întreprinderi cu capital public – Poşta Moldovei, Banca de Economii și Calea Ferată din Moldova. De la bun început, strategia companiei se baza pe dezvoltarea comerțului cu amănuntul, dezvoltarea și implementarea produselor de asigurări la prețuri accesibile. În iulie, 2008 întreprinderea a intrat în grupul de companii «Росгосстрах», care este cel mai mare asigurator din Rusia și Europa de Est. «Росгосстрах» a devenit proprietarul pachetului de 80% din acțiuni, prin majorarea capitalului social de la 12 mln. la 60 mln. de lei (la acel moment - $ 5,8 mln. ).

În a. 2012 «Росгосстрах» a cedat pachetul majoritar Moldasig unor companii private din Moldova, și de atunci în jurul companiei au început niște evenimente ambigue. Acționari au devenit 8 persoane juridice moldovenești, plus cele trei întreprinderi numite mai sus. Către acest timp, rețeaua republicană a companiei de asigurări număra 100 de oficii. Ca și mai înainte, printre asiguratori ea ocupă azi pozițiile – cheie. Conform datelor lunii iunie, 2020, cota de piață Moldasig depășește 15% din asigurările generale, ea deține peste 25% din activele nete de pe piață.


Cel mai recent scandal în jurul societății pe acțiuni Moldasig a avut loc în toamna lui 2020, după ce a devenit cunoscut verdictul instanței , în baza căruia au fost numiți administratorii temporari noi ai companiei. Această decizie a fost luată în rezultatul examinării plîngerii unuia dintre acționarii Moldasig – compania Wesna LTD, beneficiarul căreia este afaceristul Veaceslav Platon. Wesna LTD deține 4,99% din acțiunile companiei de asigurări Moldasig.

Vom aminti, că în a. 2016 autoritățile moldovenești l-au acuzat pe Platon de spălarea a cca 1 mlrd. de lei din Banca de Economii, după care el a fost reținut la Kiev și extrădat la Chișinău. În scurt timp, el a fost condamnat la 18 ani de detenție în dosarul Banca de Economii, apoi – la încă 12 ani privațiune de libertate și o amendă în mărime de 300 mii de lei în dosarul Moldasig – fraude în proporții deosebit de mari. În versiunea procurorilor, Platon controla un șir de bănci, companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group (fosta Victoria Asigurări). Însuși Platon susține că nu a fost beneficiar sau proprietar al acestor companii, doar reprezenta interesele investitorilor și administra activele acestora.

În ianuarie, 2020 Curtea de Apel Chișinău a anulat sentința instanței și a expediat materialele spre reexaminare. Peste o jumătate de an, Platon a fost eliberat din arest. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat, că dosarul a fost fabricat în totalitate, iar acuzarea lui Platon s-a bazat pe «mărturiile false» ale lui Ilan Șor.

În toamna lui 2020 Wesna LTD a contestat în instanță patru decizii ale CNPF, adoptate în anii 2016-2017. CNPF este o autoritate publică autonomă care reglementează și supraveghează piața financiară nebancară, inclusiv ce a asigurărilor. În a. 2016 comisia a obligat acționarii majoritari Moldasig, inclusiv Wesna LTD, să înstrăineze, în termen de trei luni, cele 80% din acțiuni, care le aparțineau.

Decizia a fost luată în rezultatul «comportamentului concertat al unui grup de persoane care dețin pachetul de control, achiziționat fără aprobarea prealabilă a CNPF, ceea ce contravine normelor în vigoare ». Este vorba despre 450 mii de acțiuni în valoare de cca 45 mln. de lei, în timp ce capitalul social comun era de 60 mln. de lei. Avertizarea privind tranzacțiile încheiate fără notificarea prealabilă a regulatorului pieței a venit din partea Serviciului informații și securitate. Dat fiind că acțiunile așa și nu au fost comercializate, în a. 2017 regulatorul a dispus ca Moldasig să le anuleze și să efectueze o nouă emisiune, în aceeași cantitate și pentru aceeași sumă. Cererea Wesna LTD a fost susținută și de alți acționari sancționați de CNPF.

Necunoașterea sau nerespectarea legii?

La 20 noiembrie, 2020 CNPF a declarat că preia administrarea companiei de asigurări, cu numirea temporară a unui administrator special, după informațiile despre gestionarea necorespunzătoare a întreprinderii. Ulterior, instituția a anunțat că nu i se permite fizic să preia administrarea Moldasig, și a reiterat necesitatea creării unei «celule de criză» în cazul acestei companii. Angajații unei agenții de pază private nu i-au permis lui Roman Buliba, șeful serviciului juridic al CNPF, să intre în clădirea Moldasig înainte de venirea poliției. Dar și după implicarea oamenilor legii situația nu s-a schimbat prea mult. Administratorul numit de regulator nu a avut acces la întreaga informație privind activitatea operațională a întreprinderii, iar angajații refuzau să comunice cu el.

În aceeași perioadă, judecătoarea Olesea Țurcan (Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani) a emis decizia scandaloasă privind instituirea administrației speciale temporare. Ea l-a înlăturat pe Victor Coadă, administratorul Moldasig, de la conducerea întreprinderii. Tot atunci compania de audit Confidential-Audit SRL a fost numită organ executiv unic al Moldasig S.A., respectiv – cu anularea organelor statutare de conducere ale întreprinderii. Instanța a transmis competențele de administrare a companiei de asigurări către compania de audit Altimeea SRL. Tot ea a primit în gestiune acțiunile nou-emise.

CNPF susține, că toate încercările de a supune aceste organe regulilor de funcționare a pieței de asigurări au fost ignorate, iar adresările către reprezentanții puterii executive și legislative a țării, precum și către organele de drept, au rămas fără răspuns. Spre exemplu, regulatorul a expediat notificări în adresa parlamentului, a guvernului, a Consiliului suprem al magistraturii (CSM), a Procuraturii generale, a Procuraturii anticorupție, a Centrului național pentru combaterea corupției.

Regulatorul atenționează, că mulți pași îndreptați spre revitalizarea și curățarea pieței asigurărilor de subiecții lipsiți de scrupule, se ciocnesc de împotrivirea unor instanțe judiciare, care prin acțiunile lor prejudiciază interesele publice și blochează utilizarea instrumentelor legale ale CNPF în relațiile ei cu participanții la piața asigurărilor. În mod constant, are loc suspendarea sau anularea pe cale judiciară a multor măsuri prevăzute de lege.

CNPF a contestat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău. Mai mult, regulatorul a blocat conturile Moldasig și a introdus administrarea specială a companiei. Cei de la Comisia națională au anunțat despre o tentativă de atac raider asupra Moldasig și l-au acuzat de aceasta pe Veaceslav Platon.

În cadrul audierilor de la Curtea de Apel Chișinău, reprezentantul CNPF a menționat că judecătoarea Olesea Țurcan, plus la greșelile de procedură, a comis încălcări grave a legislației în sfera asigurărilor și a activității organului de supraveghere. Instanța nu a ținut cont de argumentele și dovezile prezentate de CNPF, nici de deciziile diametral contrare emise în cazuri similare. Ca exemplu au fost aduse acțiunile intentate împotriva CNPF de către companiile Windon & Flanders (fost acționar Asito S.A.) și Bellefond Invest Limited (fost acționar Alliance Insurance Group S.A.), care au fost respinse de instanțele de judecată.

Cei de la CNPF declară că decizia judecătoarei Olesea Țurcan indică ori lipsa cunoștințelor și a experienței în domeniul aplicării legii și a soluționării litigiilor, ori nerespectarea totală a legislației privind împuternicirile și responsabilitatea CNPF, inclusiv în domeniul asigurărilor. În opinia regulatorului, în urma verdictului s-a creat o situație, care implică amenințări inevitabile pentru managementul companiei Moldasig: instanța a instituit administrarea specială în lipsa evaluărilor necesare și contrar cerințelor formării profesionale. Și deoarece compania ocupă poziții –cheie printre asiguratori, aceasta poate duce la incertitudine și instabilitatea întregului sector al asigurărilor.

Reprezentantul Comisiei naționale a cerut anularea deciziei primei instanțe și a menționat, că ea prejudiciază finanțele și reputația țării, provoacă pierderi de zeci și sute de milioane de lei, precum și «le permite unor participanți profesioniști ai pieței asigurărilor, care administrează deliberat companii ce lunecă rapid spre falimentare, să ignore interesele vitale ale clienților – beneficiari ai serviciilor de asigurare , și să le pricinuiască daune ».

«Este un atac raider clasic »

Reclamantul susține, că conflictul s-a iscat din cauza datoriei de 45 de milioane ale concesionarului Aeroportului internațional Chișinău – Avia Invest. În aprilie, 2019 compania DFI, afiliată afaceristului fugar Ilan Șor, liderul partidului ”Șor”, și companiei Dufremol, a adresat Moldasig o cerere în scris privind un împrumut pe termen scurt în sumă de 40 mln. de lei, cu dobînda de 16,84% anual. Pe post de gaj a fost propus un teren în Durlești cu suprafața de 8 ha, garantul datoriei fiind Avia Invest. Chiar dacă contractul a fost semnat și banii eliberați, DFI așa și nu a oferit bunul gajat. Corespondența companiilor nu a avut un final, și Moldasig a încercat să încaseze datoria de la garant – Avia Invest. La cele 40 mln. s-au adăugat procentele în sumă de 578 mii de lei și penalitățile în sumă de 4,8 mln. de lei. O instanță civilă examinează acest dosar: Avia Invest este de acord să achite datoria, dar contestă suma plăților. Procuratura s-a implicat în stabilirea circumstanțelor adevărate ale tranzacției.

Veaceslav Platon spune că Moldasig a eliberat creditul la indicația conducerii CNPF, iar deciziile ulterioare ale regulatorului urmăresc scopul de a influența achitarea împrumutului. Însă CNPF neagă această informație. Decizia despre împrumut a fost luată înainte ca regulatorul să introducă administrarea specială a companiei și să numească administratorul. Unde mai pui, că în conformitate cu legislația CNPF permite tranzacția numai dacă suma acesteia depășește 15% din capitalul companiei. Tranzacția de 40 mln. de lei nu cade sub incidența acestei reguli. După preluarea administrării Moldasig de către CNPF, despre această tranzacție a fost înștiințată Procuratura generală, Procuratura anticorupție și Consiliul superior al magistraturii.

În același timp, potrivit reprezentanților reclamantului, o parte dintre acționarii Moldasig s-au adresat în instanță cu cererea de a transmite administrarea către o companie de audit, pentru a le fi apărat dreptul la proprietate. Acționarii spun că nu au primit banii pentru acțiunile cumpărate de la «Росгосстрах» acum patru ani, în sumă de peste 12 mln. de dolari, și care au fost anulate prin decizia CNPF. Ei menționează, că statul trebuie să le întoarcă sau banii, sau acțiunile.

În perioada noiembrie – iulie au avut loc numeroase ședințe de judecată, anunțarea verdictului a fost în mod repetat amînată, din varii motive. Zilele trecute Colegiul pentru cauze civile, comerciale și administrative al Curții de Apel Chișinău a publicat decizia motivată în folosul CNPF. Verdictul Curții din Chișinău, conform căruia competențele organelor de administrare și pachetul de control (75%) Moldasig S.A., gestionat de stat în persoana CNPF, au fost transmise spre administrare temporară unor companii private, a fost anulat. Decizia este irevocabilă și nu poate fi anulată din clipa emiterii.

Completul de judecată al Curții de Apel, prezidat de Anatol Minciună, a ajuns la concluzia că decizia primei instanțe este greșită și nemotivată, a fost emisă în urma interpretării eronate a legii și a regulilor procedurale. Anterior, Dumitru Alaiba, deputat PAS, a informat Procuratura generală și CSM despre o serie de presupuse încălcări făcute de judecătoarea Olesea Țurcan la examinarea dosarului Wesna LTD. «Acționarul care deținea 4,99% din acțiunile companiei a ajuns să controleze 75%. Cum? Prin decizie judecătorească. Stilul este cunoscut. Este un atac raider clasic», - a comentat Alaiba pe rețelele sociale adresarea sa către autoritățile de supraveghere.

Și Olesea Țurcan s-a adresat Consiliului superior al magistraturii cu cererea de a o apăra de «presiunea publică», însă autoritatea de autoadministrare a judecătorilor nu a văzut motive pentru a reacționa. Motivul a fost postarea avocatului și politicianului Ștefan Gligor pe o rețea de socializare, care a anunțat tentativa de atac raider asupra Moldasig, favorizată de decizia Olesei Țurcan. «Asemenea judecători trebuie alungați prin decizia Consiliului superior al magistraturii și lipsiți de dreptul de a practica jurisprudența »,- crede Gligor.

După studierea situației, Inspecția judiciară a Consiliului superior al magistraturii a anunțat că judecătoarea Țurcan a comis abateri disciplinare în dosarul Moldasig. Inspecția a constatat, că acțiunile sale «au prejudiciat onoarea profesională și prestigiul justiției în așa măsură, că aceasta a subminat încrederea față de sistemul judiciar ». Concluzii pe marginea acestei chestiuni au pregătit și colegiul pentru etică și cel de evaluare a activității judecătorilor, care funcționează la CSM.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?