X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

De ce Curtea Constituțională a susținut Convenția de la Istanbul?

26 ian. 2022,, 10:00 (reactualizat 26 ian. 2022,, 18:09)   Analitică
8597 11

Recent Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă reclamația deputaților din opoziție privind ratificarea Convenției de la Istanbul.

În octombrie, trecut votul majorității parlamentare a ridicat un val de discuții publice, dat fiind că în spatele acestui document multă lume vede o amenințare în adresa valorilor familiale tradiționale și promovarea ideologiei păguboase de gen. Decizia de a-l ratifica a provocat revolta majorității oamenilor, populația a respins categoric schimbările pe care Convenția de la Istanbul le aduce societății moldovenești.

În opinia experților, Curtea Constituțională din nou a emis un verdict, ce se înscrie pe agenda reformatorilor europeni fără a ține cont de interesele societății și ale statului. Subtilitățile și interpretările juridice ascund încercarea de a evita răspunsurile la întrebările concrete, care provoacă neliniștea populației. E de menționat, că un șir de țări europene au respins Convenția de la Istanbul, pe motiv că aceasta vine în contradicție cu principiile constituționale.

«Nu au ratat momentul»

Republica Moldova a făcut primul pas spre aderarea la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) la începutul a. 2017 , devenind al 44-lea, stat care a semnat documentul. Însă un timp îndelungat autoritățile nu au decis ratificarea acordului internațional. Proiectul de lege s-a prăfuit în parlament cca doi ani – iar partidul ”Acțiune și solidaritate” a reanimat tema în cauză.


Anterior Partidul socialiștilor s-a pronunțat împotriva grabei în această chestiune delicată, pentru ca aprobarea finală a documentului să fie precedată de dezbateri publice largi și de discutarea tuturor momentelor contradictorii, care pot provoca scindarea societății moldovenești. În opinia PSRM, convenția este o amenințare pentru tradiția seculară a poporului nostru, bazată pe ortodoxie, morala socială și valorile familiale, educarea tinerei generații în spiritul moralei și respectului față de părinți.

PAS a proclamat aderarea la Convenția de la Istanbul drept unul dintre scopurile sale prioritare. Deputații majorității guvernante au votat operativ pentru ratificarea acordului internațional în primă lectură, apoi și în cea finală. Autoritățile cred că asta «va apropia Moldova de scopul dezrădăcinării violenței față de femei și a violenței domestice, va permite atingerea toleranței zero pentru acest fenomen ». Președinta Moldovei Maia Sandu a promulgat legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul pe 20 octombrie,2021 – zile numărate după votarea ei în parlament.

PAS prezintă această decizie drept un moment istoric și un motiv de mîndrie a actualei puteri. Despre aceasta se spune în raportul de activitate a fracțiunii parlamentare PAS pe parcursul a 100 de zile, prezentat în luna noiembrie. În cadrul conferinței de presă deputata Doina Gherman a numit ratificarea Convenției de la Istanbul un mare succes și a mulțumit președintei, spicherului parlamentului și prim-ministrei «pentru curaj, determinare și solidaritate pe parcursul întregului proces, care nu a fost deloc ușor ».

Un șir de laude a urmat și din partea curatorilor occidentali, inclusiv a ambasadorului UE în Moldova Janis Mazeiks. Într-un interviu, el a mulțumit autoritățile care «nu au ratat momentul» să demonstreze «atașamentul față de valorile europene». «Acum este foarte importantă abordarea europeană clară. Dacă doriți ca țara să fie mai aproape de UE, asta presupune și atașament față de valorile europene, promovarea lor. Ne pare bine să vedem aprobarea Convenției de la Istanbul, care conține toate aceste valori europene, ceea ce demonstrează că voi nu doar le sprijiniți, dar le și acceptați », - a menționat ambasadorul.

Acest termen straniu «gen»

În același timp, cea mai mare parte a populației a fost revoltată de decizia de a ratifica documentul, populația a respins categoric schimbările pe care Convenția de la Istanbul le aduce societății moldovenești. Politicienii din opoziție și clericii au criticat dur acțiunile autorităților , iar un șir de experți și-a exprimat nedumerirea pentru graba, lipsa de transparență și abordare echilibrată la promovarea și adoptarea deciziei privind aprobarea unui acord controversat.

Pe de o parte, documentul descrie detaliat măsurile de prevenire, protecție și sprijinire a victimelor, precum și urmărirea judiciară a agresorilor, care urmează a fi implementate în legislația națională. Convenția criminalizează toate formele de violență față de femei. Pe de altă parte, multă lume, inclusiv în Consiliul Europei, recunoaște că de cele mai multe ori este dificilă evaluarea legăturii directe dintre Convenția de la Istanbul și acțiunile concrete de combatere a violenței față de femei, adoptate la nivel național. Multe țări aplică măsuri complexe în domeniul dat, dincolo de cadrul acestui acord. Inclusiv Moldova, unde în ultimii 5 ani zeci de legi au fost adaptate la prevederile acordurilor internaționale privind prevenirea și combaterea violenței.

Adversarii aderării la convenție menționează, că ea contravine valorilor familiale, și că în ea genul este numit «construct social». În convenție, noțiunea de gen este prezentată ca «roluri, modele comportamentale, acțiuni și atribute construite social, pe care societatea dată le crede adecvate pentru femei și bărbați ». De fapt, asta îi permite omului dreptul de a-și alege de sine stătător sexul, să-l schimbe sau să-l nege, ceea ce transformă sexul dintr-un dat biologic într-o percepere subiectivă. În unele țări există deja zeci de sexe în care se percep bărbații și femeile.

În ajunul votului final pentru Convenția de la Istanbul, mitropolia Moldovei s-a adresat parlamentului și președinției țării. Ea și-a exprimat îngrijorarea și a chemat să se atragă atenție detaliilor ascunse, nu doar denumirii convenției, care în aparență are cele mai bune intenții, dat fiind că orice violență, desigur, merită să fie condamnată. «Un șir de formulări și nuanțe juridice foarte flexibile, mascate în convenție, pot deschide ușa unei avalanșe de urmări pentru societatea noastră nu tocmai ideală, dar așa cum o cunoaștem», - menționează mitropolia.

Însă toate chemările au rămas neauzite, fapt care a provocat noi tensiuni în societate și un val de declarații critice în adresa actualei puteri. O reacție destul de dură au avut nu doar mulți politicieni și cetățeni simpli, dar și reprezentanții bisericii ortodoxe. Preoți din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei s-au adresat arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel cu propunerea de a-i excomunica pe deputații care au aprobat ratificarea Convenției de la Istanbul.

«Actuala putere distruge morala și sufletele copiilor noștri, tot ce noi ca părinți am acumulat ani în șir. Deși preoții au încercat să explice că unele puncte (schimbarea sexului copilului) îl batjocoresc pe Dumnezeu, ei au ignorat total vocea bisericii și și-au continuat experimentele asupra generației în creștere. Vă rugăm să ne eliberați de obligațiile de a ne ruga Domnului pentru o asemenea putere », - se spune în una dintre cereri. «Ei au ignorat încercările ierarhilor bisericii de a ajunge la conștiința lor, de aceea credem că ei nu merită să fie pomeniți în liturghii și rugăciuni. Iar dacă ei vor trece pragul bisericii, să nu li se permită împărtășania », - se menționează în alta. Arhiepiscopul Marchel a semnat un decret care permite preoților din eparhia sa să nu se roage pentru conducerea țării.

În același timp, potrivit informației redacției noi.md, nu toți membrii partidului de guvernămînt susțin "valorile" proclamate în Convenția de la Istanbul, care provoacă îngrijorare în rîndul majorității absolute a populației Republicii Moldova. Cu toate acestea, ei au fost nevoiți să voteze pentru aceasta și să o susțină public, deoarece aceasta este cerința "partenerilor" europeni.

O poziție previzibilă

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au contestat la Curtea Constituțională legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Autorii sesizării cred că scopul acordului internațional este altul, nu cel declarat, și că el este total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova. Potrivit lor, documentul conține prevederi care «distrug valorile și tradițiile creștine», «promovează avortul», «legalizează căsătoriile dintre persoane de același sex », «profanează sistemul educației ».

La începutul lunii noiembrie, președinta CC Domnica Manole a solicitat opinia Comisiei de la Veneția privind ratificarea Convenției de la Istanbul – «în contextul dezbaterilor publice privind presupusa neconstituționalitate ». Cei din comisie cred că în pofida opiniei extinse convenția nu impune statele să reinterpreteze și să modifice noțiunea de familie și căsătorie. În același timp, Comisia de la Veneția a păstrat o poziție neutră, oferind CC dreptul de a trage concluzii reieșind din legislația națională a Republicii Moldova.

Apreciind poziția CC, mulți experți au numit-o previzibilă. În argumentarea poziției CC Domnica Manole a spus, că acordul internațional nu contravine prevederilor naționale, care reglementează căsătoria. «Scopul convenției este dezrădăcinarea violenței. CC a stabilit, că noțiunea de gen ia în considerare atributele construite social, pe care societatea le crede potrivite pentru femei și bărbați», - a explicat Manole.

În opinia experților, CC din nou a emis o decizie care se înscrie pe agenda partidului de la guvernare, fără a ține cont de interesele societății și ale statului. Subtilitățile și interpretările juridice ascund încercarea de a evita răspunsurile la întrebările concrete, care provoacă neliniștea populației și au fost formulate în adresare. Instanța a mai repetat odată teza despre noblețea scopurilor convenției, și a constatat lipsa riscurilor pentru respectarea principiilor constituționale și a oricăror neconcordanțe cu legislația moldovenească.

CC nu a ținut cont de faptul, că mai multe țări europene cum ar fi Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Rusia, Lituania, Letonia, Polonia , Belarus, Ucraina au respins, de facto, acest document. De cele mai multe ori este vorba anume despre o contradicție cu constituțiile naționale. Un șir de țări s-au distanțat de Convenția de la Istanbul și au luat măsuri care arată intenția de a se distanța în continuare. Astfel, în a. 2020 parlamentul Ungariei a adoptat declarația privind refuzul de a ratifica convenția, iar Curtea Constituțională a Bulgariei a recunoscut-o neconstituțională, în a. 2018. Unele țări, care au ratificat documentul, și-au anunțat intenția de a iniția ieșirea din convenție, iar multe guverne nu se grăbesc să o ratifice.

«Este necesar un dialog deschis»

Comentatorii menționează, că înainte de a adera la Convenția de la Istanbul, trebuiau organizate dezbateri publice , chiar și un referendum. «Ei argumentează că 35 de țări, europene și nu numai, au ratificat această convenție. Eu cred că nu trebuia s-o împingă cu de-a sila în parlament, mai degrabă era bine să organizeze o discuție sau chiar un referendum în această problemă, legea permite acest lucru. E trist că actuala majoritate parlamentară și-a asumat această responsabilitate », - spune Serafim Urechean, fost edil al capitalei și ex-președinte al Curții de conturi.

În opinia lui, acțiunile necugetate și grăbite ale autorităților duc la o discordie gravă în societate și lovesc dur unica structură care consolida societatea moldovenească – biserica. El amintește, că numeroase sondaje arată că anume biserica se bucură de încrederea a 90% din populația Moldovei. «Da acum au introdus această discordie între structurile puterii centrale, biserică, și desigur asta nu va aduce nimic bun pe viitor », - subliniază Urechean.

Nicolae Pascaru, fost deputat socialist, crede că este straniu că PAS include aderarea Moldovei la un acord internațional, care trezește numeroase discuții aprinse în societate, în numărul succeselor sale importante. Din spusele lui, reieșind din faptul că în Codul Penal există destule articole care apără femeile de violența domestică, Legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul «nu a fost o idee bună, pentru că vedem un protest enorm din partea societății moldovenești, care are nevoie de cu totul altceva ».

Recent, circa 40 de organizații obștești au expediat în adresa autorităților o adresare în care aduc argumente în folosul renunțării la acordul internațional. Reprezentanții acestor ONG-uri cred, că ea urmărește un scop lăudabil, dar în realitate nu este o soluție adecvată a problemei violenței față de femei. În adresare se spune că documentul propune o definiție a genului controversată în dreptul internațional și încalcă dreptul părinților de a educa copiii în conformitate cu convingerile lor religioase și morale.

Elena Bîtcă de la Mișcarea juriștilor ortodocși menționează, că violența în familie este inacceptabilă, însă metodele propuse nu-s potrivite pentru rezolvarea acestei probleme. Din spusele ei, dorind să amelioreze problema violenței în familie, autoritățile de fapt dau naștere alteia – ideologia de gen, care aduce în mase o interpretare vastă și vagă a noțiunii de gen. Reprezentanții ONG-urilor menționează că în acest document termenul «gen» nu are hotare așa de clare ca termenul «sex», care presupune diferența biologică: bărbat și femeie. Din spusele lor, multe semne de întrebare provoacă și prevederea educației de gen, care după ratificarea Convenției de la Istanbul va deveni obligatorie pentru licee, școli și chiar instituții preșcolare.

Multe exemple de influență a Convenției de la Istanbul în țările europene trezesc numeroase întrebări, în special din punctul de vedere al aplicării practice a acestor schimbări. Îngrijorarea societății este explicabilă: implementarea prevederilor convenției poate influența semnificativ viața fiecărei persoane, educarea generației tinere. Disputele-s alimentate și de faptul, că decizia privind aprobarea acestui acord internațional nu au fost precedate de dezbateri publice, autoritățile au refuzat să revizuiască și chiar să explice normele deosebit de controversate. Înainte de a implementa acest acord internațional ar fi trebuit inițiat un dialog deschis cu cetățenii, mai ales că este vorba despre prevederi controversate, care îngrijorează societatea.

Ion Munteanu

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?