Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dacă mîine ne vor deconecta totul…

25 noi. 2022,, 09:31 (reactualizat 28 noi. 2022,, 18:04)   Analitică
7924 0

Cetățenilor Republicii Moldova demult nu le-a mai fost așa de greu, ca în acest an. Parcă începusem să uităm de complicații ani 90 din secolul trecut, cu deconectări în evantai a electricității, cu gătitul hranei în curțile blocurilor multietajate în vara a. 1992, cu pensiile și salariile mizere, care ne erau achitate cu rețineri enorme sau cu caloși și alte mărfuri inutile, și iată că ne pomenim aruncați cu decenii în urmă. Azi fiecare locuitor al țării este îngrijorat de o singură întrebare – cum vom supraviețui această iarnă? Și dacă mai înainte în discuțiile cu oamenii puteai auzi despre planuri îndrăznețe de viitor, acum majoritatea trăiește doar cu ziua de azi, pentru că înțelege că totul se poate schimba într-o clipă.

Jurnalista portalului Noi.md a întrebat orășenii care locuiesc la bloc cum preconizează ei să se încălzească și să-și gătească bucatele, dacă la un moment dat Republica Moldova se va pomeni fără gaze, lumină și căldură.

Nu ținem pasul cu tarifele și prețurile…

Dar cum poți construi planuri de viitor, dacă prețurile la produsele alimentare, mărfurile industriale și serviciile comunale iau cea mai mare parte din veniturile cetățenilor? În RM inflația a atins cote nemaivăzute – cca 40%. Nu există o altă țară, în care ea să fi ajuns la acest nivel. Gazele naturale s-au scumpit de la 4,6 la 29,27 lei(de 7,5 ori), energia termică – de la 1722 la 2854 lei (și încă nu e limita), energia electrică – de la 1,51 la 4,77 lei (autoritățile previn că ar mai putea crește). Scumpirea bruscă a tot și toate îi impune pe cetățeni să trăiască în condițiile unei economisiri stricte.

Dar dacă consumul rațional al resurselor energetice depinde de fiecare persoană, cu livrarea acestora oamenii nu au nimic în comun. Acum mulți consumatori se roagă Celui de Sus doar ca Moldova să nu fie lipsită total de gaze, lumină și căldură, pentru că dacă pe timp de vară fără aceste servicii mai poți supraviețui, iarna e extrem de complicat.


Unii interlocutori ai portalului Noi.md au recunoscut, că speră mult că țara nu va ajunge la această situație catastrofală, și încet-încet vom ieși în primăvară. De aceea această categorie de oameni încearcă să cugete pozitiv și trăiește obișnuit, fără a face rezerve sau a se alarma.

O altă parte de cetățeni , majoritatea de fapt, admit acest scenariu apocaliptic, de aceea fac rezerve de tot ce pot, pentru a ieși din iarnă fără pierderi părea mari. Mai ales o fac cei care locuiesc în blocuri multietajate, unde nu există sobe care în cazul deconectării luminii, căldurii și gazelor ar putea deveni surse de încălzire și pentru pregătirea hranei.

După ce cu ceva luni în urmă gazele naturale s-au scumpit foarte mult, iar tariful a ajuns de la 11 la 29 de lei, mulți cumpărători au alergat la rețelele comerciale ca să reușească să cumpere instalații electrice de încălzire, căci credeau că electricitatea mai ieftină va permite și ieftinirea cheltuielilor pentru serviciile comunale. Atunci administratorii rețelelor comerciale spuneau că în scurt timp au fost cumpărate toate mărfurile, care ani de zile au stat pe rafturi, iar cererea crescută a dus chiar la un anumit deficit.

După ce a crescut și tariful la electricitate (de două ori într-o lună), care a ajuns să coste cca 5 lei per kilowatt, oamenii au înțeles că nici această variantă nu le va economisi bugetele, așa că au început să caute în rețelele comerciale generatoare, lumînări, lanterne de buzunar și instalații de iluminare mai mari – pe acumulatoare care se încarcă de la soare sau prin firul USB. Cererea, se știe, naște ofertă. Agiotajul a dus la creșterea bruscă a prețurilor pentru aceste mărfuri – între 20 și 40%. Și comercianții, dorind să profite de panica creată, tensionau situația speriind cumpărătorii că ulterior aceste mărfuri vor costa mult mai mult, de aceea trebuie să cumpere acum și în cantități mari.

Sobe pe lemne în blocurile multietajate

Brusc, a crescut cererea cetățenilor pentru șemineurile cu lemne. Oamenii întrebau dacă e posibilă instalarea șemineului la etajul superior al blocului, pentru a avea o alternativă în caz de necesitate.

Din spusele Tatianei Coniuc, manager comercial la un magazin din capitală, care comercializează felurite șemineuri și sobe, persoane care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor deseori le adresează asemenea întrebări.

– Mulți instalează în apartamente sobe și șemineuri cu lemne, după ce coordonează asta cu pompierii. La etajele superioare nu este ceva periculos, căci hogeagul este scos direct pe acoperiș și nu deranjează vecinii , – explică T.Coniuc. – Uneori locatarii ultimilor 2-3 etaje adună bani pentru a instala un singur hogeag pentru mai multe sobe, la etaje diferite. Toată lumea este îngrijorată de situația creată în țară în privința resurselor energetice. Toți își doresc o alternativă, ca să nu depindă nici de electricitate, nici de gaze în caz de avarie sau alte situații extraordinare. Dacă în casă este o sobă pe lemne, te poți și încălzi, și găti bucatele. De aceea se adresează la noi și noi instalăm sobe , cu respectarea măsurilor de securitate.

Economisire severă

Jurnalista portalului Noi.md a comunicat cu chișinăuienii care locuiesc în blocuri multietajate și i-a rugat să împărtășească informația despre cum s-au pregătit să treacă de iarnă în cazul celui mai rău scenariu privind livrarea resurselor energetice în Republica Moldova.

Profesoara Ana Bratu împreună cu soțul (ambii pensionari) , locuiesc la et.12 al unui bloc din beton. La începutul lui noiembri4, casa a fost conectată la încălzirea centrală, în apartament s-a făcut cald, iar pe suflet – frig, căci urmează facturile pentru serviciile comunale

– Mi-i frică să ghicesc cum vor fi ele, căci tarifele pentru electricitate sporesc mereu, dar casa noastră nu are gaze, gătim la plite electrice, – spune interlocutoarea Noi.md. – Altă dată, pentru casele de acest fel erau tarife speciale, însă cu timpul toate au fost egalate. E o discriminare de fapt, căci locatarii blocurilor din beton nu și-au instalat ei înșiși plitele electrice . Oricum, situația este puțin îmbucurătoare. Mulțumim guvernului pentru că a avut grijă de compensații, dar nu putem aștepta că va fi acoperită, barem, o treime din cheltuieli. Mai ales că aceste calcule au fost făcute înainte de scumpirea din noiembrie a tarifelor, și acestea încă vor mai crește spun și reprezentanții cabinetului de miniștri,și experții. Cu soțul, am vrut să mergem la fiu, peste hotare, pentru perioada rece. Cel puțin, am fi economisit la electricitate, dar nu ne-a reușit.

Profesoara experimentată ne-a spus că nici să economisească deocamdată nu prea reușesc. Ei și așa nu-și prea irosesc resursele energetic : ieșind din odaie sting lumina, deconectează de la priză televizorul sau încărcătorul telefonului mobil.

– Iată, torn uncrop într-un termos mare, ca să nu mai pun ceainicul măcar jumătate de zi. Dar de fiecare dată îmi spun: guvernul a trecut cu dibăcie sarcinile sale pe umerii populației. Am în vedere îndemnurile de a economisi, – continuă A.Bratu. – În Ucraina războiul, pe care acum se dă vina, a început nu ieri. Timp de 8 luni autoritățile moldovene erau obligate să prevadă orice variante de dezvoltare a evenimentelor în țara vecină, inclusiv și distrugerea infrastructurii acesteia, da nu să soluționeze problemele apărute în regim de urgență, plătind prea mult pentru megawați. Și problemele cu «Газпромом» au apărut nu ieri, și nu noi, consumatorii simpli, trebuie să le soluționăm. Dar plătim noi.

Reguli de supraviețuire din partea turiștilor și a celor care se odihnesc fără comodități

Cuplul Anton și Irina Costev s-au pregătit de iznoavă pentru cel mai prost scenariu. Ei fiind amatorii odihnei în cort, în condiții de camping, dispun și de echipamentele necesare. Un aragaz portativ, care se încarcă cu baloane de gaz de 300 ml. Un balon de acest fel ajunge pentru a găti timp de trei ore. Vara trecută soții au găsit în oraș un magazin, unde aceste baloane costau de două ori mai puțin ca în altele, și au cumpărat cca 50 de bucăți. Și, pentru a consuma mai puțin gaz în situației excepționale, Irina a pregătit numeroase conserve, care pot fi consumate reci sau încălzite cu un volum minim de gaz.

– Am mai cumpărat diverse lămpi LED ( laterale, care pot fi agățate ca un bec obișnuit,o poți pune direct deasupra mesei, asigură iluminarea completă), dintre care o parte funcționează cu baterii și au trei regimuri de iluminare (foarte luminos, mediu și slab), felinare pe acumulatori. Unele se încarcă de la soare, altele – de la rețea, - își continuă relatarea Irina . – Apoi, am cumpărat o lampă cu kerosen. Zilele trecute am aflat unde putem cumpăra kerosen. Apoi, încă din vară am cumpărat o cutie cu 30 de lumînări mari. Așa că lumină avem îndeajuns. Într-un magazin chinez, la preț bun, am cumpărat ciupici, șosete calde, am făcut rezerve de plapome și haine călduroase. Am cumpărat un termos pentru ceai și cafea, putem folosi și cănile noastre de drumeție. Dacă e nevoie să încălzim ceaiul sau cafeaua, avem un încălzitor special, alimentat prin USB.

Telefoanele mobile, spune Anton, pot fi încărcate în automobil, prin USB, ca în lungile călătorii. Ei, dar în caz extrem familia se poate muta la vilă, în casa de vară, care nu are comoditățile obișnuite orășenilor, dar în schimb are sobă și lemne, poți găti pe plită sau la rug.

Familia Climov din Chișinău, care practică turismul, a povestit pentru Noi.md, că echipamentele lor de drumeție le pot fi de folos în caz că va fi sistată livrarea gazelor,a căldurii și luminii. Sacii de dormit, calzi, i-au salvat de geruri mari, da cu temperaturile iernilor moldovenești la sigur îi vor încălzi. Au o mică plită portabilă, cu baloane de gaz. Pot folosi și lampa de spirt. De la străbunic, Climov are un samovar care se încălzește cu surcele. Îl vor pune la balcon, dacă va fi necesar. Familia mai dispune de lenjerie caldă, hanorace cu încălzire, asigurată de elemente speciale cu acumulatori. Au greutatea de 350 gr. și mențin temperatura între +30 și +60 grade, între 6 și 22 de ore (în funcție de temperatura programată), da încărcarea se face de la rețea sau de la acumulatorul automobilului. Asemenea echipamente pot fi procurate pe platformele comerciale cunoscute din internet.

Opțiuni de salvare

Chișinăuianul Serghei Gaidarji nu s-a pregătit pentru situații excepționale, dar în cel mai scurt timp intenționează să cumpere un șemineu pe kerosen, pentru încălzirea apartamentului și pregătirea hranei. Din spusele interlocutorului Noi.md, un litru de kerosen ajunge pentru cca patru ore de încălzire. Acesta poate fi cumpărat cu 33 de lei. Pentru Serghei este un preț acceptabil. Dar el speră că nu se va ajunge acolo.

Un cunoscut al colegului Andrei Popov a decis că pentru el opțiunea salvatoare în cazul deconectărilor în evantai va fi convectorul pentru automobil. Bărbatul îl va încărca în timpul conectării curentului, și de la el, la necesitate, va putea fi alimentat computerul, ceainicul, telefonul mobil.

Designerul Ecaterina Cojuhari speră că dacă va avea loc deconectarea, atunci nu a tuturor resurselor energetice în același timp, cu doar a uneia dintre ele. În acest caz, îi va ajuta încălzire cu gaze și climatizorul cu regim vară\iarnă, și așa pot supraviețui.

– Avem variante pentru cazul deconectării unei resurse doar… dar dacă le vor deconecta pe toate, vom aprinde ruguri în curte, - spune Natalia. – Sperăm totuși să nu va fi nevoie. Îmi amintesc călătoria în Cipru. De pe partea europeană, am fost duși pentru o excursie pe cea turcă. Acolo din fiece fereastră era scoasă o țeavă, toți au sobe. Noi eram îngroziți. Da acum sperăm să găsim, barem, o sobiță… Cunoscuții noștri, pictori, au în atelier o așa sobă, au cumpărat-o în România la finele a. 2000. Cu un bușrtean, va fi cald toată ziua. În drum spre atelier, adună ceva bușteni, și e bine. Deasupra, pe această sobă, se poată găti hrana. Un hogeag pe ferească, și nu miroase a ars, totul e civilizat. Dar asta e în atelier, în apartamentul unui bloc nu o poți instala.

Încălziți ciupicii în cuptorul cu microunde

Doresc sau nu cetățenii noștri să creadă în scenariul cel mai prost privind livrarea energiei electrice, dar fiecare familie se pregătește, totuși pentru orice eventualitate. Și autoritățile mai multor țări europene recomandă cetățenilor să fie gata pentru orice caz. Spre exemplu, în Elveția au fost editate și expediate cetățenilor broșuri, în care este descris detaliat ce rezerve trebuie să facă pentru ca iarna să nu moară de foame și să nu înghețe, dacă locuințele nu vor fi încălzite.

Mass-media locală scrie că pentru cazul deconectării electricității, a apei și altor comunicații necesare, Ministerul elvețian al energeticii a elaborat un plan în trei trepte. Dacă va fi nevoie să fie economisită energia, pentru trei zile va fi deconectată total electricitatea. Cetățenilor li se recomandă să mențină în apartamente temperatura de cel mult +19 grade. Este posibilă sistarea circulației feroviare, a treoleibuzelor și altor tipuri de transport. În cazul acestui scenariu, oamenilor li se va recomnda să meargă la servici sai oriune în altă parte pe schiuri, cu sania, la pas sau să alerge pentru a se încălzi.

Dar iată cotidianul britanic Daily Mail a alcătuit o selecție cu cele mai bune 5 recomandări cum să se încălzească englezii iarna, fără încălzire. Printre opțiuni – să-și încălzească ciupicii în cuptorul cu microunde, să poarte cușme și veste cu elemente de încălzire pe baterii, să cumpere o mini-plită și un încălzitor cu USB pentru ceștile cu ceai sau cafea, și o masă de scris încălzită.

Unul dintre compatrioții noștri stabiliți în Israel, scriitorul Alex Grin, în «Cronica absurdului» a comentat toate aceste recomandări și a scris cu o doză de ironie : «Savanții britanici au stabilit că dacă vom deschide mai rar ușa frigiderului , vom economisi energia electrică ! Dacă vom deschide mai rar ușa apartamentului, vom economisi căldura. Iar varianta oprimă este ca individul să se culce în sicriu, să închidă capacul din interior și să nu-l mai deschidă niciodată...»

Tristă concluzie. De aceea ne-am dori mult, ca nimic asemănător să nu fie. Ca metodele de supraviețuire a cetățenilor noștri să nu fie necesare, iar autoritățile să facă tot posibilul pentru a sprijini maxim cetățenii țării.

Lidia Ceban

8
5
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?