X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Curtea supremă de justiție: Activitate «în regim special»

13 apr. 2023,, 09:15 (reactualizat 13 apr. 2023,, 18:00)   Analitică
9841 0

Demisia aproape in corpore a membrilor Curții supreme de justiție (CSJ) a făcut ca autoritățile să recurgă la măsuri neașteptate și exclusive – introducerea restricțiilor temporare privind demisia judecătorilor, care au provocat numeroase critici ale juriștilor și în scurt timp au fost revizuite.

Comisia situații excepționale nu a permis unei părți din slujitorii zeiței Themis să se despartă de mantia de judecător și i-a obligat pe aceștia să-și continue activitatea cel puțin pe parcursul lunii aprilie. Dar zilele trecute , pe fundalul criticilor masive, autoritățile s-au răzgîndit și le-au permis judecătorilor să-și înceteze activitatea.

Majoritatea judecătorilor, care timp de două săptămîni au fost impuși să muncească benevol-obligatoriu, s-au eschivat de la examinarea dosarelor. Unii experți cred că decizia autorităților a fost un pas forțat, alții văd în el o încălcare a Constituției, capturarea puterii judecătorești și chiar crearea unui tribunal ilegal.

«Cugetăm asupra unor soluții temporare»

Autoritățile susțin, că CSJ continuă să activeze și să examineze dosarele penale, însă într-un regim special. Olesea Stamate, președinta comisiei juridice, numiri și imunități din parlament, spune că se examinează diverse variante ce ar permite soluționarea crizei de personal de la CSJ. «Cugetăm asupra unor soluții temporare, pentru a completa deficitul de judecători. Ne aflăm în procesul studierii legislației », - menționează Stamate.


Una dintre aceste «soluții temporare» a fost transferul judecătorilor din instanțele inferioare în funcțiile vacante din CSJ, pentru a asigura funcționalitatea instituției. Actuala componență a Consiliului superior al magistraturii selectează personalul potrivit. Datorită acestei măsuri Comisia SE a permis celor șapte judecători, care anterior au depus cererile de demisie, acțiunea juridică a cărora a fost suspendată, să-și înceteze totuși activitatea de judecători.

Totuși, juriștii atrag atenția că după demiterile în masă activitatea CSJ este, practic, paralizată. Din spusele lor, acest impas poate dura luni în șir, pînă la numirea noilor membri ai Curții supreme de justiție.

Reprezentanții sistemului justiției fac trimitere la numeroase probleme, pe care le va provoca situația creată. În opinia lor, plecarea masivă a judecătorilor va afecta termenele de examinare a dosarelor, prelungindu-le cu ani de zile. În ultimul timp, CSJ examinează cca 10 mii de dosare pe an. Angela Bostan, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, menționează că «ne vom pomeni în situația că dosarele vor ajunge la noua componență a CSJ și vor fi examinate peste mulți ani». Bostan amintește că azi își așteaptă sorocul mii de dosare, în lunile următoare instanțele vor emite sentințe și decizii cu drept de apel. Adică, există numeroase cereri procedurale, care țin de competența CSJ ;i nu vor fi soluționate, de facto.

Plecarea judecătorilor îi neliniștește și pe reprezentanții comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la membri ai CSM și Consiliul superior al procurorilor (de pre-vetting). Nadejda Hriptievschi, membră a comisiei, menționează posibila legătură dintre demisii și viitoarea evaluare a tuturor judecătorilor din sistem. În același timp, ea spune că verificarea prealabilă se face conform unor criterii mai puțin severe ca cele aplicate în cazul candidaților la calitatea de membru al organismelor de autoguvernare. Potrivit ei, «ar fi bine ca cei care demisionează să explice motivele care i-au determinat să o facă, poate există și motive personale ».

«Evaluarea pentru funcția de membri CSM și CSP presupune proceduri și standarde care diferă de evaluarea judecătorilor în funcție. Rolul acestor două categorii diferă mult. În timpul verificării prealabile, noi evaluăm oamenii care vor fi membri ai organismelor de autoguvernare, și trebuie să corespundă celor mai înalte standarde, deoarece ei vor lua decizii în probleme disciplinare. Alte standarde se aplică în cazul judecătorului, care trebuie să examineze doar dosarele ce i-au fost încredințate », - concretizează Hriptievschi.

Veronica Mihailov-Moraru crede că demisia aproape in corpore a judecătorilor CSJ a fost urmarea primelor rezultate ale verificării prealabile, viitoarea reformă a CSJ și un șir de nemulțumiri de ordin social, inclusiv volumul mare de muncă. Din spusele ministrei, judecătorii erau alarmați de faptul că, dacă nu vor promova examenul, nu vor mai putea activa în sectorul justiției, și că din punct de vedere conceptual nu-s de acord cu evaluarea și regulile ei.

Un alt motiv de nemulțumire a judecătorilor, numit de șefa ministerului justiției, este obida pe clasa politică. «Guvernul și politicienii în mod repetat și-au exprimat nemulțumirea privind calitatea sistemului justiției și onestitatea participanților la justiție. Noi am avut destule dosare, decizii CEDO, care justifică opinia că integritatea judecătorilor lasă de dorit. Poate, nu a fost chiar corect să susținem că toți judecătorii ar fi corupți, ceea ce chiar nu putem spune», - menționează Mihailov-Moraru.

Se știe că ministra justiției a avut mai multe întrevederi cu membrii CSJ, inclusiv cu demisionarii. Ea i-a îndemnat să nu se grăbească cu plecarea, să țină cont de faptul că instanța trebuie să funcționeze normal cel puțin pînă la demararea procedurii de evaluare. Veronica Mihailov-Moraru a promis o majorare de salariu pentru cei care o vor promova. «Trebuie să ținem cont de interesul societății, adică să asigurăm funcționalitatea curții și continuitatea examinării dosarelor aflate pe rol, cel puțin pînă evaluarea va începe nemijlocit », - subliniază ministra.

«Capturarea puterii judiciare»?

Mulți experți și comentatori au numit dubioase deciziile CSE privind suspendarea demisiilor și au atras atenția la posibilele riscuri. Ei menționează, că cererea de demisie este exprimarea voinței și nu poate fi restricționată. În plus, este vorba despre conflictul dintre două ramuri ale puterii – executivă și judiciară, și pentru a evita imixtiunea în atribuțiile altei ramuri, cea executivă nu se poate plasa deasupra celei judiciare.

Faptul că CSE a anulat «interdicția demisiilor» se datorează și adresării noului membru al CSM Alexandru Postică, care a cerut revizuirea deciziei de a impune judecătorii să rămînă în funcție. Potrivit lui, există mari îndoieli privind legitimitatea completelor de judecată, formate din judecători demisionari. Faptul că ei vor examina cauze penale și civile ar putea fi o încălcare a art.6 din Convenția europeană pentru drepturile omului, care prevede că fiecare persoană are dreptul la un proces echitabil și la termeni rezonabili de examinare a dosarului său de o instanță independentă și imparțială.

Postică mai menționează, că deciziile ce țin de problemele de personal ale CSJ trebuie să fie luate de CSM, căreia îi aparțin prerogativele în domeniul dat. În opinia sa, pentru a debloca situația din CSJ una dintre deciziile temporare ar putea fi transferul unor judecători în exercițiu din alte instanțe.

Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de resurse juridice, crede că-i imposibil să impui judecătorii să,activeze după de și-au depus cererile de demisie, deși teoretic în starea de urgență funcționalitatea instituțiilor statului este obligatorie. În opinia sa, guvernarea trebuie să aducă mai multe argumente, în caz contrar această decizie ridică numeroase semne de întrebare.

Membrul Uniunii avocaților Iurie Mărgineanu a scris pe o rețea socială, că CSE a încălcat normele constituționale și a capturat puterea judiciară. El crede că CSJ activează ilegal, dat fiind că în conformitate cu Constituția doar CSM poate soluționa problemele de personal în sistemul judiciar, și asta cu acordul judecătorilor înșiși. Din spusele lui, decizia CSE a anulat decizia CSM privind demisiile judecătorilor, deși asta o poate face doar instanța. «Prelungirea mandatelor judecătorilor demisionari este o numire ilegală și crearea unui tribunal ilegal », - subliniază avocatul.

Judecătoarea Livia Mitrofan amintește că cererea de demisie este dreptul fiecărui cetățean și nu poate fi suspendată, iar încercarea de a obliga persoana să muncească contravine legii. Ea atrage atenția, că cererile de demisie au fost examinate de CSM, deciziile în privința lor au intrat în vigoare și nu au fost suspendate. «Dacă judecătorii acceptă să continue activitatea, cred eu, ei trebuie să-și retragă cererea de demisie. Dar și în aceste circumstanțe, mi se pare, există o contradicție între deciziile luate de CSM și deciziile CSE. Demisia nu este un act administrativ, ci o exprimare a voinței», - spune judecătoarea.

Judecătoarea Victoria Sanduța, președinta Asociației judecătorilor Vocea Justiției, crede că demisiile-s posibile, deoarece prin proiectul reformei, care propune demisionarea în decurs de 20 de zile, autoritățile «au încercat deschis să șantajeze judecătorii». În același timp, din spusele ei, judecătorii nu trebuie să plece în tăcere, căci asta face posibile diverse interpretări și opinii privind frica de verificări. Sanduța crede că judecătorii care au demisionat trebuiau să declare deschis despre abuzurile politicienilor, dacă acestea au fost motivele plecării lor din sistem.

Judecătoarea Marina Rusu de la judecătoria Taraclia menționează că decizia CSE a obligat judecătorii să lucreze. Ea amintește, că Convenția europeană pentru drepturile omului interzice forțarea persoanei să muncească. «Munca forțată este interzisă chiar și în cazul aplicării pedepselor penale, de aceea instanța nu poate stabili muncă neremunerată, dacă persoana nu este de acord să o presteze », - a scris judecătoarea. Ea a îndemnat autoritățile să se oprească: «Așa nu poate fi construit un stat de drept ».

O reformă prost concepută

Pe pagina sa socială ex-premierul Ion Chicu a amintit că autoritățile în mod repetat au criticat aspru judecătorii, învinuindu-i de acte de corupție și emitere a unor verdicte ilegale. În opinia politicianului, decizia care restricționează demisiile de la CSJ contrazice declarațiile anterioare ale reprezentanților puterii. «Maia Sandu, care i-a numit pe toți judecătorii hoți și corupți, prin decizia CSE le interzice să demisioneze », - a scris ex-premierul. .

Da fostul președinte Igor Dodon a adresat Procuraturii generale cererea de atragere la răspundere penală a președintelui CSE și membrilor ei pentru impunere la muncă forțată, uzurparea puterii judiciare, imixtiune în exercitarea justiției, abuz în serviciu și organizarea unor sentințe și decizii . «Este evident, că aceste abuzuri țin de interesul autorităților față de dosarul penal deschis la comandă pe numele meu, care se află pe rol la Curtea supremă de justiție », - crede Dodon.

Ex-ministrul justiției Fadei Nagacevschii crede că din cauza restricțiilor asupra activității CSJ există riscuri mari privind organizarea alegerile locale din toamnă. Căci anume CSJ este instanța care, conform legii, pune punct procedurii electorale. «Dacă va fi blocată activitatea CSJ sau încălcate funcțiile ei din cauza reducerii personalului, apar riscuri de scădere a încrederii față de procesul electoral și/sau lipsire a participanților la procesul electoral de adresarea legală la CSJ independentă », – menționează Nagacevschii.

Alexei Tulbure, directorul Institutului de istorie orală, este convins că demisiile în masă ale judecătorilor țin de ne-dorința lor de a trece prin procedura evaluării externe. El amintește, că rezultatele evaluării judecătorilor pentru funcțiile din CSM (pre-vetting) au fost «foarte interesante»: «Din 28 de candidați, doar cinci judecători – reprezentanți ai instanțelor de nivelul unu, au promovat testul. Toți candidații din partea CSJ și curțile de apel au picat. Asta în timp ce în opinia reprezentanților sistemului judiciar, ca profesioniști judecătorii de la CSJ erau acceptabili. Însă nici ei nu au fost promovați. Adică, practic toți judecătorii CSJ au primit un semnal clar, că nu vor fi promovați », - menționează politologul.

Potrivit lui, dacă verificarea va arăta existența unor încălcări grave ale legii, spre exemplu, îmbogățire ilicită, atunci de slujitorii zeiței Themis s-ar putea interesa procuratura. «Magistrații încearcă să evite lucruri foarte neplăcute. De aceea ei pleacă masiv», - crede Tulbure.

Experții vorbesc despre o reformă prost concepută, care poate duce și la alte dificultăți în cel mai apropiat timp. Reieșind din situația creată, mulți candidați potențiali, inclusiv judecători din instanțele inferioare, se pot abține de la înaintarea propriilor candidaturi la funcțiile din CSJ. Potrivit lor, parlamentul și ministerul justiției trebuie să caute căi de a motiva oamenii onești și competenți, pentru ca ei să fie de acord să treacă prin filtrul comisiei de evaluare. «Reformele pot fi dure și chiar foarte dure, dar pentru ca ele să producă efectul care ar satisface cetățenii, ele trebuie să fie bine concepute. Simpla agresivitate a reformei și învinuirea judecătorilor de tot ce are loc în țara asta nu garantează eficiența lor», - spune avocata Cristina Ciubotaru.

Victor Surujiu

2
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?