Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Cum să nu devii victima frumuseții

26 apr. 2019,, 18:29   Societate
8352 0

Multă lume folosește zilnic remedii cosmetice pentru a arăta bine un timp mai îndelungat. Cosmetica este un atribut important de îngrijire a femeilor, de aceea cea mai mare parte a sexului frumos pur și simplu nu poate trăi fără ea.

Dar în ultimul timp trebuie să fim foarte atente și să cumpărăm doar remediile cosmetice ale producătorilor verificați, deoarece tot mai des se vorbește despre substanțele nocive depistate în acest gen de produse.

Chiar aveți nevoie de pudră de azbest?

Astăzi, pe lîngă producătorii de bună credință, pe piață se dezvoltă concurența neloială atunci cînd, în gona după profituri, companiile cu reputație dubioasă preferă să cîștige chiar și pe seama sănătății oamenilor, de aceea nu poți fi sigur 100% că toate tipurile de produse cosmetice oferite de rețelele comerciale nu prezintă un pericol pentru om. Poți fi sigur de calitatea cosmeticii cumpărate în farmacii, magazinele specializate sau cele ale producătorilor, dar nu există garanții că în magazinașele mici, la tarabele din piețele capitalei, în unitățile de comerț neautorizat nu îți vor fi strecurate mărfuri contrafăcute. Nu de la toți vei obține spre verificare certificatul de calitate.

Și chiar nici cumpărătorii, în special - reprezentantele sexului frumos, nu citesc adnotările de pe produsele cosmetice și nu cunosc ingredientele din componența unei anumite creme, loțiuni, lăptișor, rimel, pudră și alte remedii de nutriție, protecție a pielii, cosmetică decorativă. Te uimesc persoanele care cumpără produse de la piață: nu le pasă că, expuse pe tarabe, cosmeticele stau zile în șir sub razele soarelui sau îngheață în perioada de iarnă. Nu poți scăpa nici de comercianții ambulanți, care invadează oficiile, oferind drept cosmetice de brand creme, rujuri, parfumerie și alte produse de calitate dubioasă.


Despre existența cosmeticelor necalitative, dar și dăunătoare sănătății ne spun periodic edițiile de știri: fie serviciile naționale de sănătate anunță despre depistarea unor produse nocive, fie producătorii înșiși, după investigațiile de rigoare făcute în urma plîngerilor consumatorilor, află despre aceea că unul dintre componentele utilizate de ei are un efect dăunător.

Noi.md a aflat că un asemenea caz a avut loc cu cîțiva ani în urmă la holdingul «Jonson & Jonson», care crează inclusiv produse de igienă și îngrijire a pielii. La producerea unui spray de protecție solară ei au folosit un conservant aprobat anterior pentru utilizare. După ce produsul a apărut pe piață, consumatorii au început să vină la companie cu plîngeri privind alergiile și iritațiile pielii după folosirea acestui spray. Pentru a stabili cauza, compania a cercetat spray-ul și a înțeles că reacțiile nedorite ale pielii se datorau unui conservant aprobat spre utilizare în procesul de producere. Întreaga partidă a fost retrasă de pe piață și distrusă. Mai mult - compania a abordat problema oportunității folosirii ulterioare a conservantului în cauză în cadrul conferinței europene anuale, care decide dacă noile substanțe vot fi aprobate spre utilizare și dacă componentele produselor cosmetice, care au avut efecte nocive, vor fi interzise. Astfel, cu pasa companiei care a provocat alergia, în Europa conservantul a fost interzis în industria cosmeticelor.

Cel mai recent caz de prezență a componentelor dăunătoare în produsele cosmetice a devenit public în ajunul Zilei internaționale a femeii - 8 Martie. Departamentul american de supraveghere sanitară a calității produselor alimentare și a medicamentelor (Food and Drug Administration (FDA) a anunțat că în produsele cosmetice ale companiei Claire’s a fost depistat azbest. Datele despre prezența componentelor nocive în produsele acestei companii, dar și a brandului Justice, au fost transmise serviciului sanitar american de alte laboratoare. FDA a decis să le expertizeze, ambele companii au prezentat benevol cîte nouă denumiri din propriile produse. Plîngerile laboratoarelor terțe s-au adeverit parțial. Substanța interzisă pentru utilizare a fost depistată în trei produse cosmetice ale companiei Claire’s: în pudră, fardul pentru pleoape și paleta de contur. Producătorul a exclus din asortiment remediile care conțin azbest.

Conform celor mai înalte standarde

Orice informație privind asemenea cazuri este alarmantă. Menirea cosmeticelor este să hrănească și să revitalizeze pielea, dar cum să fii sigur ce fel de componente includ în aceste remedii producătorii fără scrupule?

Ala Pociumban, cosmetolog-șef al fabricii Viorica-cosmetic, zice că brandurile cu renume mondial, ca și întreprinderea în care activează, se conduc în activitatea lor de legislația țării lor. Toate întreprinderile globale de producere a cosmeticelor respectă standardele și normele prescrise de legislația respectivă.

Înainte de apariția propriilor documente de reglementare a acestei sfere de activitate, Republica Moldova utiliza standardele GOST-ului sovietic. Din noiembrie 2016, în țara noastră a intrat în vigoare Regulamentul sanitar privind produsele cosmetice, adoptat prin hotărîrea de guvern nr.1207 din 02.11.2016. Acesta repetă, în parte, documentul european analogic și ”stabilește regulile și normele de plasare a produselor cosmetice pe piață în scopul garantării funcționării pieței interne și protejării sănătății populației”.

Regulamentul conține lista materiilor prime permise la producerea cosmeticelor, adică ceea ce poate fi folosit 100%. Există, spre exemplu, restricții de utilizare a unor produse. Anexa nr.3 la documentul dat conține lista substanțelor chimice interzise în industria cosmetică, care categoric nu pot fi folosite la producerea remediilor cosmetice – în total 1328 denumiri, printre care antibiotice, antimoniul, arsenicul, seleniul, plumbul și compușii acestora, azbestul, estrogenele, un șir de coloranți, hidrocarburile, parafina brută și altele.

Ala Pociumban a relatat pentru Noi.md că în Moldova legislația care reglementează producerea remediilor cosmetice este corectă, iar cerințele față de componentele cosmeticelor – foarte dure. Înainte de a ajunge în rețeaua de comerț, produsele suportă numeroase verificări și în laboratorul întreprinderii, certificat în conformitate cu standardele internaționale, dar și în laboratorul Centrului național de sănătate publică.

”Toată materia primă, care ajunge la întreprinderea noastră, este certificată, noi o procurăm doar de la companiile producătoare de materii prime cosmetice cu renume mondial. Materia primă achiziționată este neapărat verificată în laboratorul nostru de testare tehnică, chimică și microbiologică, pentru a stabili dacă ea corespunde normelor. Extractele naturale, folosite în procesul de producere, le facem singuri la întreprindere din materiile prime cultivate pe plantațiile proprii, tot conform documentației tehnologice elaborată și aprobată de autoritățile competente. Ele suportă controlul microbiologic, deoarece pentru cosmeticele care se aplică pe ten și corp microbiologia este unul dintre indicatorii de bază. Supunem controlului și parametrii fizico-chimici. Și uleiurile grase le achiziționăm cu toate actele necesare. Țin să subliniez că întreprinderea noastră nu va cumpăra niciodată materia primă care nu este însoțită de documentele ce confirmă că aceasta corespunde tuturor cerințelor”, spune А. Pociumban.

Din interviul acordat pentru Noi.md de cosmetologul-șef al fabricii Viorica-Cosmetic conchidem că, înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor, produsele noi, create în laboratorul cosmetologic al întreprinderii mai suportă o testare în laboratorul Agenției naționale de sănătate publică, pentru a obține confirmarea inofensivității lor, a concluziilor medicale și abia după aceasta începe procesul de producere a lor.

”Dacă produsul este acceptat de Agenția națională, acestuia i se eliberează o concluzie medicală în baza căreia se emit certificatele, doar după aceasta putem începe producerea lui. Dar voi menționa și faptul că produsele noastre mai suportă un control al parametrilor microbiologici și fizico-chimic chiar în procesul ambalării. Toate probele de control se păstrează la chimiștii întreprinderii. Dacă la comercializare vre-un cumpărător are dubii privind calitatea sau mirosul produsului cosmetic, întotdeauna avem posibilitatea să ridicăm probele și să verificăm dacă partida în cauză corespunde normelor”, menționează A. Pociumban.

O capcană pentru Cenușăreasă

Cu un control atît de strict e puțin probabil să existe careva devieri de la standardele de calitate și compania ține mult la propria reputație. Problemele cumpărătorilor pot apărea în caz că ei cumpără produsul nu de la un producător certificat, dar undeva din piață, pe trotuar sau dintr-un alt punct neautorizat, atrași de prețurile mici. Zilele trecute, într-un magazin de produse de uz casnic, o doamnă spunea că a procurat o canistră de 5 litri cu săpun lichid la prețul mărfii similare în volum de 1 litru. Cum se vede, doamna nu a fost deranjată de faptul că la piață nu va putea verifica unde a fost produsă marfa ieftină, în ce condiții și din ce componente, din moment ce ea poate fi comercializată la un preț așa de mic.

În această cursă a prețurilor mici a nimerit și Olga N., care a dorit să nu-și spună numele. Potrivit acesteia, ea a cumpărat la piață o cremă de față, ieftină, de care însă nu s-a folosit mult timp. Chiar după prima utilizare, fața i s-a înroșit, au apărut erupții cutanate, mîncărimi. A fost nevoită să meargă la policlinică, unde a consultat un medicul-dermatolog. Din fericire, nu a avut urmări foarte grave.

Medicul va recomanda

Cosmetologul-dermatolog Olga Bahneanu-Omarova a confirmat, că asemenea cazuri au loc frecvent, deoarece cetățenii noștri cumpără produse cosmetice ieftine în piață, supermarketuri, magazine care comercializează produse de uz casnic. Iar printre clienții interlocutoarei Noi.md, ”victime” ale cosmeticelor necalitative nu-s: ea întotdeauna le recomandă pacienților produse cosmetice medicinale ori profesionale.

”Aceste două tipuri de produse suportă altfel de testări, ele nu pot fi necalitative. Unde mai pui că eu, ca medic-dermatolog, le selectez individual pentru fiecare pacient, respectiv persoana nu poate alege ceva nepotrivit, eu țin totul sub control. Iar cei care cumpără o cremă ieftină, producătorul căruia nu se cunoaște, trebuie să înțeleagă, că aceasta poate conține orice, deoarece a fost cumpărată, figurativ vorbind, cu trei copeici. Uneori acolo nu există ingredientele scrise pe ambalaj, este doar o minciună. Persoanele care și-au procurat o cremă într-un magazin ieftin sau la o tarabă, obțin o reacție alergică – dermatită de contact, căci pielea nu acceptă aceste ingrediente ieftine. Cu această dermatită persoana vine la dermatolog, acesta îi prescrie un unguent cu conținut de hormoni, pentru a elimina erupțiile cutanate sau roșeața. Medicii cunosc prea bine toate acestea”, spune Olga Bahneanu-Omarova.

Specialistul a mai menționat că pielea poate avea o reacție alergică nu doar dacă a fost procurat un produs cosmetic necalitativ, dar și în caz că nu-i priește unul dintre componente.

”În așa cazuri nu putem spune clar care anume ingrediente provoacă alergia. Alergia poate fi provocată de componentele citrice – cremele cu lămîi sau portocale, sau de un ingredient exotic, străin zonei noastre geografice, spre exemplu – papaia. Exoticul adesea provoacă probleme pielii. Dar pentru alții este inutilă cosmetica de brand. Au fost cazuri în care clientele cumpărau peste hotare cele mai scumpe creme și nu vedeau nici un rezultat după utilizarea lor. Au plătit pentru ambalaj și brand, însă nu au avut alături un dermatolog care să le explice ce anume trebuie să le atragă atenția la selectarea cosmeticelor. Poți lua un borcănaș nearătos, însă conținutul lui va avea efect și în scurt timp te vei bucura de aspectul tenului tău. De aceea, înainte de a cumpăra o cremă, consultați specialistul. Dacă nu ai fost consultat cu privire la tipul tenului și crema care îi va conveni, nu risca și nu cumpăra cremele neverificate, în special – cele ieftine, atras fiind de reclama agresivă”, explică cosmetologul.

Interlocutoarea Noi.md a menționat că sfaturile privind selectarea produselor cosmetice trebuie luate de la un medic-dermatolog experimentat, care nu promovează produsele unei anumite linii cosmetice. Adesea, medicul-dermatolog este dealerul unei companii de cosmetice sau activează în cadrul unei clinici cosmetologice private, unde este impus să promoveze produsele unui anumit producător.

”Acestui medic i se indică să laude marfa și el o laudă. El pur și simplu trebuie să comercializeze marfa cumpărată de la un brand înainte ca acesteia să-i expire termenul de valabilitate. Eu, fiind liberă de publicitate, pot spune adevărul. Deoarece interesul meu este rezultatul bun și colaborarea de lungă durată cu pacienții. Pentru mine prioritar este clientul și reputația mea”, spune Olga Bahneanu-Omarova.

Abordare individuală

Medicul-cosmetolog Ludmila Barbova-Haritonova, la rugămintea Noi.md, a făcut niște recomandări cum să nu greșim la alegerea cosmeticelor de calitate. În primul rînd – să nu le cumpărăm în stradă sau ocazional (pe forum, de la o prietenă etc.). În al treilea rînd – să verificăm termenul de valabilitate, inclusiv termenul de valabilitate după deschiderea ambalajului. Și în al treilea rînd – să studiem atent componentele produselor cosmetice.

”Înțeleg că nu toți avem studii de chimist, dar azi pe internet găsești numeroase resurse ce permit verificarea componentelor produsului cosmetic. Veți întreba: în care cosmetice poți avea încredere? În cele care vi se potrivesc anume Dvs.! – voi răspunde. Pentru că un produs sigur, natural, verificat, certificat, predestinat tenului uscat, nu se potrivește tenului gras. Și invers. Prețul nu contează aici. Principalul e ca produsul cosmetic să-și îndeplinească funcția și să nu dăuneze. Este dificil să găsești un asemenea produs. Dar dacă l-ai găsit, nu crede specialiștii în marketing, care spun că o cremă trebuie schimbată la fiecare trei luni. Dacă aceasta își face treaba, folosește-o în continuare și fii sănătos”, sugerează L.Barbova-Haritonova.

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?