Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Cum au fost îngropați dealerul de droguri George Floyd și veteranul FAA SUA Ashley Babbitt

18 ian. 2021,, 17:58   Analitică
40146 2

Decesul americanei Ashley Babbitt, împușcată în timpul asaltului Capitoliului, chiar și fiind un eveniment de rezonanță, nu a provocat o reacție la fel de mare ca decesul lui George Floyd, împușcat și el de un polițist în iunie,2020. Atitudinea elitelor americane, a societății și mass-mediei este diferită în așa măsură, că devine inevitabilă întrebarea: care dintre ei este mai valoros pentru SUA? Tema este dezbătută chiar de jurnaliștii americani.

«Ea nu părea o sălbatică»

La 6 ianuarie un străjer al Capitoliului a împușcat-o pe Ashley Babbitt, adepta lui Trump și veterană a FAA SUA. Timp de 14 ani ea s-a aflat în serviciul militar, a fost în Irak și Afganistan. Dar dacă George Floyd , spre exemplu, a fost îngropat într-un sicriu poleit cu aur în valoare de $30 000, ca Michael Jackson, femeia albă împușcată de polițist, chiar și cu acest palmares, a fost stigmatizată ca ”terorist intern” de însuși Biden: așa i-a numit el pe cei care au asaltat Capitoliul în acea zi.

Unii adversari ai lui Trump scriu pe Twitter , că anume Ashley Babbitt poartă întgreaga vină, pentru că s-a lăsat convinsă de marioneta Kremlinului Trump, și că ea nu trebuia să participe la ”rebeliunea perfidă a lui Putin”. Iar în timp ce mass-media americană toarnă zoi peste defunctă, Tucker Carlson propune în emisia programului său de autor să cugetăm la adevăratele cauze ale acelor evenimente.

«Toată ziua ați fost bombardați cu scenele evenimentelor de la Washington, dar foarte puțini s-au întrebat din ce cauză s-a ajuns la aceste evenimente. Cel care încearcă să înțeleagă semnificația acestor evenimente trebuie să vizioneze înregistrarea video cu împușcarea unei femei chiar în clădirea Capitoliului.


Noi nu vă vom demonstra video-ul – este prea greoi, îl puteți găsi pe net, - femeia stă în coridorul din centrul clădirii. La înfățișare, are ceva mai mult de 20, poartă ca eșarfă drapelul american. Haos în jurul ei , oamenii se împing, strigă, încearcă să intre în sala de ședințe. Brusc, fără avertizare, este deschis focul, se aude împușcătura, femeia cade. Se pare că glontele i-a nimerit în gît, poate – în piept. Probabil, a tras unul dintre ofițeri. În coridor, oamenii țipă. Camera fixează fața femeii în prim-plan. Ea pare buimăcită. Privește drept în față, fără a clipi. Privirea ei spune că ea știe că va muri acum. Așa și a fost – femeia a decedat peste două ore la spital», - spune Carlson.

După care moderatorul programului se întreabă: de ce această femeie a participat la proteste? «Noi nu o cunoaștem, dar ea nu părea o sălbatică. Ea nu ne amintea de copii înrăiți, cu aspect bolnăvicios, care ne distrugeau mereu orașele, de nigheriștii care provocau incendii și scriau slogane pe statui. Ea nu seamănă cu ei! Femeia de pe colina Capitoliului cu nimic nu se deosebea de noi ».

«Un valoros membru al societății»?

Chiar dacă jurnalistul american nu postește nume concrete, ascultătorul atent poate înțelege lesne la ce eveniment face aluzie acesta. Acum o jumătate de an moartea a răsturnat întreaga Americă, prin declanșarea unor procese fulgerătoare și de neimaginat anterior. Viața și moartea acestor două persoane a fost comparată de Damian Wilson, un alt jurnalist american, în articolul «Ea nu va avea un sicriu poleit cu aur » .

«Ambii au fost uciși de poliție, ambii au devenit un simbol al ideii. Doar că patriota țării sale Ashley Babbitt după moarte a fost stigmatizată ca ”teroristă internă”, iar George Floyd a devenit, pentru milioane de oameni, un mucenic și a fost îngropat într-un sicriu poleit cu aur», - așa începe Damian Wilson articolul său.

Și scrie în continuare: «În mod straniu, moartea ei are mult în comun cu cea a lui George Floyd – afroamericanul de 46 ani din Minneapolis, ucis de un polițist alb în mai,2020 în timpul unei încercări nereușite de arestare.

Pur și simplu, ieșit din casă pentru a-și lua un pachet de țigări, în ceasul morții Floyd a rostit cuvintele devenite nepieritoare «Nu pot respira!», care au impulsionat niște proteste globale și un val de interes față de mișcarea «Viețile negrilor contează».

La fel ca George Floyd, Ashley Babbitt era o americană obișnuită din clasa muncitoare – ea încerca din răsputeri să mențină pe linia de plutire compania sa de livrare a echipamentelor pentru piscine. Ashley și-a făcut serviciul militar timp de 14 ani, pe post de coordonator al serviciului de securitate ea de patru ori a fost delegată în Orientul Apropiat, inclusiv în Irak și Afganistan. Și-a încheiat cariera militară în a.2016, după care a avut, la fel ca George, propriile urcușuri și căderi. În ambele cazuri moartea a fost total neașteptată. Ambii au murit împușcați de polițiști, ceea ce a produs o rezonanță socială enormă».

Doar că, - își continuă compația jurnalistul, - unul dintre ei este îngropat, fiind stigmatizat de președintele ales Joe Biden ca ”terorist intern”. Și nu este vorba despre George Floyd.

«Deși ultimul avea în spate 5 ani de pușcărie, era dependent de droguri, iar înainte de a fi reținut ar fi încercat să plătească cumpărătura cu bani falși, toate acestea nu mai contează. El a fost îngropat într-un sicriu poleit cu aur de marca Promethean (la fel ca Michael Jackson și James Brown), care costă, conform aprecierilor, $30 mii. Sicriul și ceremonia au fost achitate de celebrul pugilist Floyd Mayweather.

Sicriul, prohodul, înhumarea din contul superstarului nu erau obligatorii, căci George Floyd era un membru extrem de valoros al societății, care îi va simți lipsa de acum încolo. Asta pentru că moartea lui a devenit un simbol. George este un mucenic contemporan, decedat în numele unei cauze», - scrie autorul cu o ironie amară.

Dar în opinia sa multă lume inevitabil o va numi și pe Ashley Babbitt mucenică decedată în numele propriei cauze.

«O simplă locuitoare a Californiei, de 35 ani, pe Twitter ea se auto-întitula o libertariană care își iubește ”tipul”, cățelul și țara. Această imagine nu se prea potrivește cu reproșul indiferent al lui Biden, care i-a numit pe protestatari ”teroriști interni”.

Puțin probabil că cineva va propune ca Ashley Babbitt să fie îngropată într-un sicriu poleit cu aur, dar deoarece ea a fost o veterană a forțelor armate americane, sicriul ei ar putea fi acoperit cu drapelul american.

Asta ar putea pune Departamentul american pentru treburile veteranilor într-o poziție incomodă. Căci dacă familia va cere acest lucru, el va fi nevoit să ofere drapelul, dat fiind că în acest caz contează doar faptul că Babbitt a făcut serviciul militar în FAA SUA, nu activitatea ei de după demobilizare », - cugetă autorul articolului.

Și continuă: «Cei care au vorbit despre faptul că George Floyd nu a fost o persoană impecabilă, au fost supuși blamării publice. Acum trebuie să ne împotrivim la fel de activ încercărilor de a o prezenta pe Ashley Babbitt altfel de cum era ea de fapt.

Da, poate că a cochetat cu adepții teoriei QAnon și a făcut retweeted cu teoriile nebunești ale conspirației în timp ce însușea politica fără supraveghere, fiind în serviciul militar. Dar în conformitate cu legislația americană în vigoare, această activitate nu este criminală și nu o caracterizează ca pe o rasistă, nazistă, satanistă sau teroristă dementă.

Și chiar dacă nimeni dintre aceste simboluri ale țării aflate într-o profundă sciziune nu poate fi numit sfînt, de George Floyd ne vom aminti mereu ca despre omul ce fără să vrea a impulsionat mișcarea, care ne-a schimbat atitudinea față de problemele rasiale.

Deocamdată nu este clar ce moștenire ne lasă Ashley Babbitt, dar ea nu merită să fie acuzată pentru faptul că a decis să fie patriotă. Joe Biden ar trebui să ia act de asta».

Menționăm că în spațiul public nu au mai apărut informații despre ceremonia de înhumare a lui Ashley Babbitt. Dacă a și fost îngropată, apoi fără agiotaj. Fără mulțimi îndurerate, fără zeci de camere video și fără primarul orașului care bocește deasupra sicriului. În America de azi este mult mai convenabil să fii un George Floyd.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?