COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 383 429   INFECTAȚI 255 830(+33)   TRATAȚI 248 671     DECESE 6154(+0)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1180
Preşedintele stiri: 2759

Cu ce scop se unesc forțele conservatoare de dreapta ale Europei?

28 apr. 10:00 (reactualizat 28 apr. 18:14)   Analitică
6627 13

La noi, în Moldova, multă lume continuă să vadă în UE un bastion și o salvare de orice probleme, dar între timp UE însăși trăiește vremuri dificile. După ce Britania a părăsit această structură, în UE forțele centrifuge continuă să acumuleze rotații.

Azi putem constata, că după ani de politică destructivă a Bruxellesului, Uniunea Europeană în forma ei actuală începe să balanseze. Toate acestea au loc pe fundalul agravării divergențelor politice, economice și sociale dintre așa zisa aristocrație neagră și rămășițele forțelor conservatoare de dreapta.

Ascunsă de ochii maselor populare, elita piramidei politice a Europei și-a îndeplinit misiunea neagră. În ultimii ani, pe fondalul crizei economice și sociale care se aprofundează, a marginalizării populației și a demontării de facto a clasei mijlocii, mase enorme de imigranți vin în Europa. Aceștia cer pentru ei, pentru rudele și urmașii lor libertate deplină și drepturi deosebite. Ei nu mai respectă tradiționalele valori europene creștine și umaniste, impun populației băștinașe și autorităților locale, cercurilor culturale și religioase propriile tradiții și doctrine religioase. Iar conducerea centrală a UE încearcă să impună aceleași doctrine străine statelor care fac parte din UE.

Trei îndărătnici

Aceste procese provoacă unor elite naționale repulsie și împotrivire. Spre exemplu, Polonia, Ungaria, Slovacia, Italia se arată nemulțumite de această stare a lucrurilor și cer revizuirea relațiilor stabilite. Unii lideri europeni chiar își cheamă țările să iasă din Uniunea Europeană și previn conducerea UE că ar putea crea o nouă uniune federală, cu accent pe tradițiile Europei Națiunilor.


În acest context este deosebit de interesant recentul eveniment, - se are în vedere poziția Poloniei, Ungariei și a unei părți din elitele Italiei în raport cu Bruxelles. Nu demult, liderii conservatori de dreapta ai Poloniei, Ungariei și fostul viceprim-ministru al Italiei s-au convocat pentru a discuta despre acțiunile comune față de Bruxelles și a crea în Europa o mișcare conservatoare de dreapta unică. Dacă va fi așa, în Parlamentul European va fi creată o fracțiune, a doua ca putere, care va uni forțele de dreapta conservatoare și tradiționaliste, și va face o concurență serioasă și o opoziție fracțiunilor care domină azi în Parlamentul European.

Să analizăm detaliat acest fapt. Așa dar, întruniți la Budapesta, premierul Ungariei Victor Orban, premierul Poloniei Matheusz Morawiecki și fostul șef al MAE din Italia, liderul partidului «Liga» Matteo Salvini au convenit să muncească împreună la formarea unei asociații politice paneuropene de dreapta. «Noi ne-am întrunit nu pentru a ataca sau a distruge, da pentru a construi ceva de durată. Această zi va intra în istorie… Noi vrem să devenim liderii UE. Aici s-au adunat reprezentanții conducerii a trei țări, care cumulează peste 100 mln. de locuitori. Noi am dezbătut un plan, realizarea căruia începe azi. Pe viitor, grupul nostru se va extinde, în el vor veni noi partide și familii politice», - a declarat Salvini în comentariul privind negocierile.

Potrivit lui, scopul inițiativei este «crearea unei baze pentru alternativa forțelor de stînga, care pun la îndoială bazele pe care a fost creată UE… Noi nu dorim să fim forța politică numărul patru sau doi. Noi vrem să fin primii în Europa ».

Dintre cei trei îndărătnici europeni se evidențiază în mod deosebit liderul italian – anume el este locomotiva acestei mișcări. Premierul ungar a apreciat înalt activitatea lui Salvini pe post de ministru de externe al Italiei. «Nu este un secret, că noi îl numim pe Salvini eroul nostru, deoarece unii spuneau că este imposibil să oprești imigrarea ilegală, da el chiar a oprit-o », - a spus Orban. «Noi trebuie să punem bazele unei noi Europe. Mie îmi place ideea lui Salvini privind Renașterea europeană», - a spus și Morawiecki.

«Cauza noastră este dreaptă»

În acest context, revista rusească «Международная жизнь» scrie următoarele: «Întrevederea dintre Morawiecki, Salvini și Orban la Budapesta este un eveniment care în opinia observatorilor poate, în perspectivă, schimba echilibrul forțelor politice în Europa - și în țările-membre ale UE, și în Parlamentul European.

Politicienii au anunțat crearea în Parlamentul European a unui grup nou al forțelor de dreapta, în baza partidelor pe care le reprezintă ei, care grup intenționează să se opună cursului promovat azi de birocrații europeni. Ideea de bază a mișcării noi, din spusele lui Orban la conferința de presă de după întrevedere, va fi: «Nu - imperiului cu capitala la Bruxelles!».

Orban și-a început alocuțiunea cu critici în adresa Comisiei Europene și cu declarații privind transparența «valorilor noastre și a poziției noastre » și respingerea «ciudatei geometrii politice europene, în care dreapta este declarată extremistă». «Noi am vorbit mult despre valorile noastre comune. Este evident, că plus la angajamentele noastre atlantice, noi reprezentăm valorile libertății, demnității, creștinismului, familiei și suveranității naționale. Și noi spunem «nu» cenzurii din partea imperiului Bruxelles, «nu» imigrației ilegale, precum și antisemitismului », - a sunat tare declarația lui Orban, care a adăugat și comunismul în acel «nu» consecvent. Premierul Ungariei a declarat și despre elaborarea programului comun al celor trei partide, care va fi prezentat la Conferința «Viitorul Europei».

Putin nu are treabă

Reacția bolnăvicioasă a oponenților nu s-a lăsat așteptată. Donald Tusk, șeful Partidului popular european și ex-premier al Poloniei, a comentat pe pagina sa de Twitter numita întrevedere dintre Morawiecki, Salvini și Orban la Budapesta. «În timp ce Ucraina, UE și SUA observă cu neliniște activitatea militarilor ruși la hotarele Ucrainei, Orban, Morawiecki și Salvini au creat în Uniunea Europeană o coaliție pro-putinistă . Nu am cuvinte, pur și simplu », — a scris el.

Erau de așteptat acuzațiile de «politică pro-putinistă» – că doar azi tot ce nu încape în doctrina Bruxellesului (citește – a Washingtonului) este declarat «pro-putinist» . Dar îi vor speria oare aceste atacuri pe «euro-rebeli»? Mai degrabă – nu. Din contra, cu un grad sporit de probabilitate putem susține că inițiativa celor «trei nesupuși» va găsi sprijinul forțelor de dreapta din multe țări europene. Totul abia începe, și Putin nu are treabă cu asta. Pur și simplu europenii s-au săturat să fie musafiri în propria casă. S-au săturat să se tot căiască și să ceară iertare de la reprezentanții minorităților rasiale și religioase, să renunțe la propriile tradiții și credințe, să distrugă familiile, societatea și statul.

O speranță pentru Europa

Așa dar, vedem că pe fundalul crizei comune, în Europa situația se agravează în continuare. Cercurile conservatoare de dreapta, naționaliste ți tradiționaliste de pe continentul european nu mai doresc să trăiască la indicațiile Bruxellesului, iar conducerea Uniunii Europene nu ține cont de opinia elitelor naționale.

De aceea, foarte probabil, la inițiativa manifestată de Polonia și Ungaria va adera o parte din elitele naționale ale Franței – cel mai probabil, o va face Marine Le Pen și partidul «Uniunea națională», posibil – gaulliștii și o parte din cercurile conservatoare de dreapta ale Franței. La sigur, inițiativa va fi sprijinită și de «O alternativă pentru Germania», care în scurt timp poate deveni a doua fracțiune puternică în Bundestag. Posibil, și dreapta austriacă, în special «Partidul austriac al libertății», forțele de dreapta din Suedia, România, Grecia și Olanda.

Toate aceste forțe nu intenționează să recunoască directivele și doctrinele prezentate de elita de stînga și centru - stînga a Uniunii Europene. Ele nu intenționează să accepte condițiile, în care țările lor vor fi date spre jefuire gloatelor de imigranți, care neagă datinile și tradițiile lor naționale, credința creștină milenară și rezultatele epocii umaniste, în care continentul european a creat noua civilizație, care timp de secole a condus lumea pe calea progresului și a dezvoltării.

Da, pe această cale au existat complicații și evenimente tragice, însă în general fără această mișcare progresistă nu ar fi fost format spațiul planetar unic politic, social-economic și cultural.

Însă azi cercurile care depind de capitalul financiar orientat spre Londra și New York, distrug acest patrimoniu istoric comun. Impun societății europene valori străine, anti-tradiționale, o fac să renunțe la propriile rădăcini, credință, obiceiuri și morală. Ele neagă esența civilizației europene și acuză de naționalism conservatorii, noua dreaptă și ultra-dreapta. Dar păstrarea propriilor obiceiuri, tradiții, valori naționale este esența mișcării care acum stă în calea spre «viitorul luminos»al Bruxellesului. De aici -concluzia noastră evidentă, că toate aceste forțe conservatoare de dreapta încep să formeze un proiect geopolitic nou, și europenii capătă speranțe și perspective. Tot ce-i posibil, că aceste forțe conservatoare de dreapta vor deveni un adversar serios pentru radicali, troțkiști, libertarieni și cei de extremă stîngă, care tind să distrugă identitatea Europei, esența ei civilizațională.

Veaceslav Matveev

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?