Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Consecințele Revoluției islamice pentru politica externă a Iranului

10 feb. 2021,, 18:02   Analitică
4287 0

La 11 februarie va fi marcată încă o aniversare a Revoluției islamice, care a avut loc în a. 1979 în Iran și a schimbat radical viața țării. În ajunul acestui eveniment ambasada Republicii Islamice Iran în Ucraina și Republica Moldova a difuzat următorul text.

După Revoluția islamică, analiza și evaluarea politicii externe a Iranului a fost întotdeauna una dintre temele care atrăgeau analiștii și jurnaliștii străini. În același timp, în pofida numărului mare de evaluări efectuate și lucrări publicate (în mare parte bazate pe viziuni din exterior) apar anumite nedumeriri, ce țin de această temă. Totuși, pentru conștientizarea și înțelegerea metodei de formare, a rădăcinilor și factorilor de influență asupra politicii externe a Iranului, este necesar ca această temă să fie analizată și dintr-o perspectivă internă, reieșind din factorii interni de influență în formarea și implementarea acestei politici. Scopul acestui articol este explicarea consecințelor Revoluției islamice pentru politica externă a Iranului și comportamentul lui în relațiile cu alte state.

Chiar dacă în politica externă a statelor întotdeauna există careva factori decisivi, influența cărora asupra relațiilor externe nu dispare în ciuda schimbărilor politice din țări, victoria Revoluției islamice în Iran la finele anilor 1970, prin multilateralitatea și natura ei multidimensională, a dus la schimbări fundamentale în politica externă a Iranului. Pe atunci, în pofida istoriei îndelungate și a culturii străvechi, în perioada lui Pahlavi Iranul se transformase într-un agent american controlat și un jandarm al SUA în Orientul Mijlociu, însă după victoria Revoluției islamice și schimbările fundamentale și-a demonstrat politica externă independentă.

Independența Iranului în politica externă se bazează pe noțiuni ca «independență», «libertate» și pe abordarea «nici estul, nici vestul», declarate cerințe principale ale poporului iranian după victoria Revoluției islamice. Republica Islamică Iran, sprijinindu-se pe sloganul «nici estul, nici vestul», în perioada războiului rece și-a arătat voința și atitudinea serioasă față de încetarea dependenței de blocurile de est și de vest. Astfel, bazată pe principiile independenței, interacțiunea constructivă cu diferite țări și regiuni ale lumii a ocupat un loc important în politica externă a Republicii Islamice Iran pe parcursul a patru decenii, iar rezultatul acestei abordări se face văzut în relațiile multilaterale ale Iranului cu țările din diferite regiuni.

Un punct important în studierea și evaluarea consecințelor Revoluției islamice asupra politicii și relațiilor externe ale Iranului, este prețul pe care a fost nevoit să-l plătească Iranul. Pentru încetarea dependenței și a influenței unor state după revoluție, Iran a suportat pierderi materiale și morale pe parcursul celor patru decenii. În acest sens, trebuie să evidențiem așa evenimente și fenomene: incitarea lui Saddam Hussein la agresiunea militară asupra Iranului și impunerea războiului de opt ani, sprijinirea activității anti-iraniene a unor grupări teroriste de genul «Mujahideenii populari din Iran», atacurile teroriste asupra demnitarilor politici și militari, introducerea diferitor sancțiuni economice și farmaceutice.


În afară de necesitatea atenționării asupra influenței și urmărilor unor noțiuni fundamentale ale revoluției islamice asupra politicii externe a Iranului (unele dintre acestea au fost nominalizate mai sus), studiul abordării și comportamentului Iranului în deceniile din urmă demonstrează, că în ciuda declarațiilor iranofobe și a publicațiilor unor politicieni și mass-medii occidentale, prin abordare constructivă Republica Islamică Iran întotdeauna a încercat să rezolve problemele cu vecinii, să depășească criza și să consolideze stabilitatea în regiunea Orientului Mijlociu. Încercările de soluționare a conflictelor în cadrul prezentării diverselor inițiative regionale, cum ar fi «Inițiativa de pace Hormuz», dar și seriozitatea în combaterea terorismului și a grupărilor teroriste – iată unii dintre cei mai obiectivi indicatori ai interacțiunii constructive a Iranului. Printre alte exemple care demonstrează abordarea iraniană este disponibilitatea pentru dialoguri regionale, ajutorul acordat Procesului de pace în Afganistan în cadrul Conferinței de la Bonn, precum și lupta , la nivel regional, împotriva «Al Qaeda» și Idil. Un punct important al politicii externe a Iranului este și condamnarea terorismului și contracararea tuturor formelor sale, spre deosebire de alte țări care doar declară aceasta. Chiar dacă în memoriile și afirmațiile unor politicieni americani se arată deschis rolul lor în formarea grupărilor teroriste, combaterea completă a terorismului este principiul de neclintit al politicii externe a Republicii Islamice Iran.

Republica Islamică Iran și-a demonstrat bunăvoința și în soluționarea conflictelor bilaterale, și în alte probleme importante, cu menținerea propriei independențe și fără a permite imixtiuni în treburile interne ale statului. Experiența multianuală a negocierilor nucleare , limitarea benevolă a unor părți din activitatea nucleară pașnică pentru formarea încrederii și încheierea, într-un final, a tranzacției nucleare – toate acestea-s manifestări ale abordării iraniene. Asta în timp ce am fost martorii ieșirii SUA din acest acord.

Hadi Zargari,

secretarul III al ambasadei Republicii Islamice Iran în Ucraina și Republica Moldova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?