Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cine suferă, dar beneficiază de pe urma crizei?

7 sep. 2022,, 09:19 (reactualizat 7 sep. 2022,, 13:03)   Analitică
7589 0

Criza din Ucraina a fost concepută de SUA, inclusiv pentru a slăbi și nimici nu doar Rusia, ci și Uniunea Europeană. SUA au făcut astfel o combinație genială, lovind în economia principalilor oponenți.

Este opinia unui popular blogger ucrainean-rus, care propune să privim criza energetică din Europa nu prin prisma prețului pentru energie, ci de la înălțimi globale, geopolitice, deoarece doar așa poți înțelege esența proceselor care au loc. Are oare dreptate? Încercăm să ne dumerim.

Europa este zguduită

Zilele trecute, la bursele europene prețul gazelor naturale trecea periodic de 3000$ per mia de metri cubi. Și creșterea lui va continua, însă nimeni nu știe în ce măsură.

Acest salt al prețurilor deja a provocat zguduiri puternice în economia țărilor europene. Iată și exemple: Achema, cel mai important producător de îngrășăminte din Lituania, și-a oprit activitatea din cauza prețului la gaze. În Polonia, din același motiv, «Uzinele de azot Pulawy » au încetat să mai producă melamină.


Uzina de zinc Nyrstar din Olanda își va încheia în acest an producerea tot din cauza crizei energetice. Uzina de aluminiu Norsk Hydro din Slovacia se va închide la finele lunii septembrie din cauza prețurilor mari la gaze. Polonia s-a ciocnit cu un deficit de cărbune. Calitatea materiei prime locale fiind joasă, pentru încălzirea caselor este folosit cărbunele rusesc, iar țara a interzis importurile acestuia. Majorarea prețurilor îi poate face pe polonezi să ardă gunoiul.

CF Industries americană a suspendat producerea amoniului la uzina din Marea Britanie. Anterior, americanii au închis acolo o altă întreprindere – cea de producere a amoniacului și carbonului.

16% dintre întreprinderile Germaniei au fost nevoite să-și reducă producerea. Gigantul chimic german BASF a declarat că se poate închide din cauza creșterii prețurilor la gaze. Din același motiv, producătorul de îngrășăminte SKW Piesteritz a fost nevoit să închidă producerea în Saxonia - Anhalt. Este amenințată cu închiderea și uzina de prelucrare a petrolului din orașul german Schwedt, care depinde de livrările de gaze rusești.

Din cauza crizei energetice a început scindarea în interiorul UE. «Pe fundalul neliniștii cum se va descurca Europa cu prețurile înalte și accesibilitatea energiei pe timp de iarnă, propunerea Norvegiei de a limita exporturile de energie electrică pentru a securiza aprovizionarea în interiorul țării a provocat furia vecinilor – Danemarca, Finlanda și Suedia», - scrie Financial Times.

Și asta nu e tot! Un șir de experți cred că stoparea funcționării «Nord Stream – 1» poate aduce prețul gazelor în Europa la un nivel, care va opri o parte semnificativă a industriei și posibil se va solda cu o recesiune severă în regiune.

În opinia unor experți economici, de fapt prețul gazelor, la fel ca și cel al petrolului, - nu este prețul-cheie pentru țară. Pentru orice țară prețul-cheie este cel al energiei electrice. Anume de la el «dansează» și inflația, și prețul bunurilor produse de țară. Ridică prețul energiei electrice, și țara din una prosperă se transformă rapid în una înapoiată. Este cel mai important lucru, care trebuie memorizat.

Așa dar, la mijlocul lunii august pe piețele UE prețul angro al energiei electrice pentru 1 МW/h a fost de 450 euro – de șase ori mai mare ca un an în urmă. Iar în septembrie acest preț a crescut și mai mult, în unele țări a ajuns la 700 euro per 1 МW/h.

Reieșind din pronosticuri, prețurile angro pentru energia electrică vor continua să crească. Pentru ca economia țărilor din Europa să nu ajungă în colaps, guvernele anunță subsidii pentru energia electrică. Spre exemplu, Marea Britania a și anunțat, că va fi nevoită să cheltuiască în acest scop peste 100 mlrd. de lire sterline, iar Uniunea Europeană, conform diferitor estimări, în actualul sezon de încălzire va cheltui în acest scop sume echivalente cu 400-500 mlrd. euro.

Însă aceste sume nu pot nivela definitiv șocul prețurilor care a lovit economia europeană, ele doar vor atenua acuitatea lui. Oricum, prețurile pentru energia consumată de populație și de consumatorii industriali vor continua să crească, poate nu așa de brusc cum ar fi în cazul pieței libere, care ar fi distrus deja economia Uniunii Europene. Pentru că dacă costul acestei energii ar fi pus pe umerii consumatorului, prețul de cost al bunurilor produse în UE ar fi insuportabil de mare și ele nu ar mai fi cumpărate.

Situația din economia țărilor europene provoacă proteste masive – unul dintre cele mai recente a fost demonstrația celor 70 mii de persoane la Praga, care au cerut de la guvern stoparea inflației și a majorării prețului pentru energie. Anterior, demonstrațiile masive din Bulgaria s-au soldat cu demisia guvernului, li acum noul guvern este nevoit să negocieze cu Rusia livrările de gaze.

Va fi și mai rău

În opinia reputatei reviste The Economist, în scurt timp situația va arăta și mai prost. Din mai multe motive. «Primul – atacată este industria. Primăvara conducătorii celor mai mari întreprinderi europene au prevenit, că încetarea bruscă a livrărilor de gaze rusești se va solda cu o criză. "Numărul noilor comenzi minus rezervele de mărfuri – adică cererea pentru mărfurile companiilor care asigură locuri de muncă, – s-a redus brusc ", – a explicat Robin Brooks de la Institutul de finanțe internaționale (Institute of International Finance), care reprezintă băncile și organizațiile investiționale », - scrie The Economist.

Rezultatele recentelor studii ale indicatorilor liderilor industriali din Germania și Austria arată o scădere. Industria italiană, cum se vede, este în cădere liberă. Polonia și Cehia , care nu fac parte din zona euro, sunt vulnerabile și ele. Excepție face Ungaria, unde producerea se extinde în ritm destul de vioi grație investițiilor în tehnologiile bateriilor, boom-ul electromobilelor și contractelor energetice pe termen lung.

Al doilea motiv de tristețe, în opinia revistei, este faptul că e puțin probabil ca cheltuielile de consum al serviciilor să poată sprijini eficient economia continentului. Dispoziția generală se înrăutățește, consumatorii își strîng cureaua, pentru a se pregăti de o iarnă lungă și rece. «În lunile imediat următoare sectorul serviciilor, cel mai probabil, va stagna. Conform indicelui puterii de cumpărare, publicat de S&P Global, cele mai multe dificultăți vor apare în domeniul imobilelor și cel al transporturilor ».

Și un al treilea motiv – căderea monedei euro. Ea deja s-a egalat cu dolarul, pentru prima dată în 20 de ani. «Este reflectarea perspectivelor tot mai proaste ale economiei europene și a deciziei investitorilor globali de a-și muta privirile în altă parte. Este încă un motiv de neliniște pentru politicienii continentului, deoarece slăbirea monedei grăbește inflația: mărfurile de import se scumpesc, veniturile reale ale populației scad, și cu ele scade consumul», - menționează autorii articolului «Europa se îndreaptă spre recesiune. Care va fi intensitatea ei? ».

Toate acestea, - scrie în continuare The Economist , - vorbesc despre aceea, că economia europeană chiar intră în recesiune, și în fruntea procesului dat se află Germania, Italia, dar și țările Europei Centrale și a celei de Est.

«Cine a făcut toate acestea?!»

Iată că ne apropiem de chestiunea cea mai importantă: cine a organizat toate acestea și cine este cel mai mare beneficiar în situația creată?

Absolut evident, nu e Rusia, sau mai exact – nu numai Rusia. Rusia tot suferă în urma acestei crize, chiar dacă azi ea primește bani enormi din comercializarea resurselor sale energetice.

Expertul - blogger, pomenit mai sus, crede că cele mai mari dividende le primesc SUA, care au și provocat această criză. Europenii așa și nu au înțeles, că victimele principale ale crizei ucrainene nu-s doar Ucraina și Rusia, ci și Uniunea Europeană. În opinia sa, anume SUA ca inițiator al crizei au putut submina temeliile economice ale UE, prin majorarea bruscă a costurilor energiei pentru producătorii din UE. De menționat, că nemijlocit în SUA nu există o creștere așa de bruscă a prețurilor. Prețul gazelor în interiorul SUA și în Europa diferă de 8-10 ori. Prețul angro al energiei electrice, în funcție de stat, diferă de 5-8 ori. În rezultat, economia SUA în raport cu cea europeană se află în condiții mult mai bune, de seră.

În plus, politica multianuală a conducerii UE, orientată spre energetica «verde», «liberalizarea» pieței gazelor și a energiei electrice (așa numitele trei «pachete energetice»), implementarea sistemului «de piață» în formarea prețurilor pentru gazele naturale prin comercializarea contractelor pe termen scurt (piața spot), au dus la majorarea bruscă a prețului gazelor în prima jumătate a anului 2021. Astfel, intenționat sau nu (au fost folosiți elegant «idioții utili» europeni), prețul gazului lichefiat american a devenit competitiv cu cel rusesc din conducte, și este livrat rapid în Europa la un preț care nu numai că acoperă cheltuielile pentru lichefiere, transportare peste ocean și re-gazificare, dar le permite americanilor să obțină profituri fabuloase. Evident, gazul lichefiat american este cumpărat nu contra euro (ca cel de la Газпром), da contra dolari, ceea ce a devenit un factor important de reducere a cererii pentru euro și a creșterii cursului monedei americane față de cea europeană. Iar războiul din Ucraina a fost foarte potrivit pentru justificarea acestor lucruri… Sau totuși acest război a fost provocat de jucătorii de peste ocean?

Așa are loc secătuirea financiară și economică a Uniunii Europene. Și dacă războiul va dura mult, tot mai multe resurse vor cheltui pentru el și pentru depășirea consecințelor lui nu numai Rusia, dar și Uniunea Europeană.

«O combinație cu adevărat genială! – exclamă bloggerul pomenit mai sus. – Dintr-o lovitură să obții dividende economice așa de mari ». Singurul lucru, pe care SUA l-au calculat greșit, este faptul că în rezultatul războiului Rusia trebuie să se schimbe. Americanii au făcut o combinație genială, lovind sistemele economice ale oponenților: militar-politic - Rusia, și economic – Uniunea Europeană», - crede expertul.

Este și opinia experților ziarului public chinez Global Times. « SUA au beneficiat cel mai mult în urma crizei ucrainene și a problemelor cu resursele energetice în Europa, prin deschiderea unei piețe enorme pentru furnizorii americani de gaze și prejudiciind o componentă importantă a exporturilor rusești», - scrie ziarul.

În articol se spune, că pe fundalul preocupărilor cu privire la oprirea pe un termen nedeterminat a livrării de gaze rusești, în prag de iarnă UE va trebui să sporească importurile gazului lichefiat din surse alternative, și în acest scop va achiziționa tot mai mulți dolari, în detrimentul monedei euro.

În opinia lui Ling Boquang, directorul Centrului chinez pentru studii economice și energetice de la Universitatea Xiamen, pe fundalul înrăutățirii relațiilor dintre UE și Rusia, Europa va fi nevoită să importe gaze din SUA.

Ziarul menționează, că înlocuirea cererii europene pentru gazele rusești livrate prin conductă cu GNL deja a dus la sporirea numărului de comenzi pentru navele care transportă GNL și, respectiv, la plasarea unui număr enorm de comenzi în anul curent.

Vladislav Bordeianu

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?