Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cine sînt noii membri ai cabinetului de miniștri al Moldovei? Partea a 8-a. Ministrul care vrea să transforme viața la sat într-o plăcere

26 iun. 2019,, 19:08   Politică
18323 4

În guvernul Sandu, fotoliul de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului l-a ocupat Georgeta Mincu. În anii de independență a Moldovei, este al 15-lea ministru al acestei ramuri.

Eminentă, activă, sportivă

Noul ministru conduce deocamdată un departament care întrunește trei ministere – al agriculturii, construcțiilor și dezvoltării regionale, și a mediului. Însă la prezentarea Georgetei Mincu colectivului șefa guvernului, Maia Sandu, a declarat, că în scurt timp va înainta parlamentului inițiativa de a despărți aceste structuri pe motiv că are prea multe competențe. Putem presupune că G. Mincu va conduce Ministerul Agriculturii, deoarece majoritatea programelor asupra cărora a muncit în cadrul diverselor proiecte internaționale țin anume de această ramură.

Deocamdată, să-i cunoaștem biografia, pentru a afla datorită căror calități premierul a ales anume această candidatură pentru funcția dată.

Georgeta Mincu are o experiență în domeniu de 20 de ani și, reieșind din CV, cel mai lung din punct de vedere al numărului de proiecte la care a colaborat și de țări în care a studiat sau și-a perfecționat calificarea – este o persoană foarte activă. Pe parcursul a două decenii a activat cu succes în diverse structuri ale guvernului, dar și în multe structuri internaționale.


S-a născut în sudul republicii, în satul Suvorov, Vulcănești (azi satul se numește Alexandru Ioan Cuza și face parte din raionul Cahul). Din copilărie a manifestat curiozitate, în anii de școală a fost eminenta, sportiva, activista și comsomolista cu care se mîndrea familia, în care mai creșteau încă trei surori ale sale. Georgeta este a treia fiică în familia Mincu.

După absolvirea școlii medii a mers la studii la Universitatea internațională Ovidius din Constanța, facultatea Relații economice internaționale (aa.1990-1995). Studiile ei nu au luat sfîrșit aici. În anii 1996-1997 studiază economia de piață, macro - și microeconomia, analiza financiară la Institutul unit de la Viena. Între anii 2005-2007 a făcut magistratura la Școala de politici și relații internaționale a Universității din Dublin (Irlanda), devenind magistru în științe și studii în domeniul dezvoltării.

În 1999,viitorul ministru al agriculturii și-a sporit calificarea la Institutul de formare și cooperare tehnică a OMC în teme ca ”Aderarea la OMC”, ”Politici de comerț, tehnici de negocieri, reguli și proceduri”. În anul 2001 a studiat în cadrul programului Ministerului agriculturii al USA ”Politici comerciale și dezvoltarea agriculturii”. În 2016-2017 a obținut certificarea profesională internațională CMC – Certified Management Consultant la Viena, Austria, în domeniul ”Consulting regional și internațional”.

Douăzeci de ani în profesie

Georgeta Mincu a activat în diverse proiecte și structuri internaționale. Inițial – la Agenția pentru promovarea investițiilor străine din cadrul Ministerului Economiei. În perioada anilor 1997-2001 a condus Organizația mondială a comerțului din cadrul aceluiași minister al economiei. În 2001-2004 a muncit la Serviciul vamal RM, după care în anii 2004-2005 – în cadrul proiectului Agenției SUA pentru dezvoltare internațională USAID BIZPRO, în 2007-2008 - la misiunea Organizației internaționale pentru migrație în RM, în 2008-2009 – la Organizația internațională a muncii, oficiul regional Budapesta, în 2009-2011 - la reprezentanța moldovenească Winrock International; în 2010-2013 – la misiunea consultativă UE privind politica de stat pentru RM (EU HLPAM); în 2013-2016 – la Serviciul vamal din RM, în cadrul proiectului UE ”Îmbunătățirea cooperării vamale și de frontieră dintre RM și România în domeniul produselor alimentare”, între 2016-2017 - la Camera industrială și de comerț a RM, a realizat un proiect în colaborare cu Fondul internațional de dezvoltare agrară IFAD. Iar din 2018 activa la centrul educațional de dezvoltare și management ProDidactica, fiind co-fondatorul lui, în proiectul UE ”Dezvoltarea teritoriilor rurale în Republica Moldova”, direcția ”Sporirea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea lui în lanțurile autohtone și globale de producere și desfacere”. În cadrul acestui proiect erau prestate servicii de consulting pentru sectorul de afaceri și multe organizații neguvernamentale de dezvoltare prin reformele politicilor economice ce țin de comerț, migrație, dezvoltare și educație antreprenorială.

G. Mincu a făcut parte din grupul de negociatori ai Republicii Moldova privind aderarea la Organizația mondială vamală. A mai fost responsabilă de procesul negocierilor în ajunul aderării RM la OMC. A participat la 12 runde de negocieri bilaterale și multilaterale cu reprezentanții OMC la Geneva, Republica Moldova a fost reprezentată la trei conferințe și la întrevederile ministeriale din OMC. Georgeta Mincu a fost consultant la elaborarea capitolului ”Dezvoltarea sectorului privat” al Strategiei de dezvoltare a țării ”Moldova-2020”, consultant-coordonator al Planului de acțiuni în negocierile Acordului privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător RM-UE, al Ghidului de sporire a competitivității Republicii Moldova.

Noua șefă a Ministerului Agriculturii este membru al mai multor comisii și consilii guvernamentale. Mai este și consultant și coautor al multor legi din sfera economică și comerț internațional, dezvoltarea afacerilor, transferuri bănești și migrația forței de muncă, inclusiv și al studiilor de evaluare a impactului Zonei de liber schimb între Moldova și UE.

Adică, cunoaște bine problemele fermierilor și cele ale agriculturii moldovenești în general, așa că nu va avea nevoie de mult timp pentru a se pune la curent cu situația la zi.

Fără a pierde legătura cu baștina

Implicată în multe proiecte, Georgeta Mincu mergea adesea în localitățile rurale, vorbea cu țăranii, fermierii și oamenii de afaceri și din cele postate pe rețelele sociale se vede că mereu vorbea cu mîndrie despre fiecare experiență pozitivă sau rezultat obținut, și se arăta întristată la fiecare eșec sau exemplu negativ din agricultură, comerț sau mediul ambiant din Moldova.

În anul 2016, bugetul Fondului de subvenționare a agriculturii a sporit cu 1 mlrd. lei, iar în 2018 fermierii moldoveni au cumpărat în total 5400 de tractoare – în comentariile la aceste știri Georgeta Mincu a concluzionat, că este un indicator perfect pentru RM, dar e insuficient.

”Vreți să știți opinia specialistului? Noi avem cca 1000 sate/comune, dacă apelăm la statistică, în 2018 au fost cumpărate cam 5 tractoare pentru fiecare localitate. Este bine, dar pe viitor ar fi și mai bine să dezvoltăm prestarea serviciilor cu utilizarea aceste mașini și să ne concentrăm pe tehnologiile avansate, strategiile de producere, marketing, vînzări, post-vînzări și – nu mai puțin important – să instruim specialiștii în a conduce aceste tractoare. Proprietarii acestei tehnici trebuie stimulați să se adreseze la cea mai apropiată școală sau colegiu care instruiește tractoriști, pentru a organiza în comun acest proces de instruire. Aici ne poate ajuta și proiectul AGRi-VET, finanțat de UE”, a propus ea.

Noul ministru luptă activ pentru ca tineretul să revină acasă, să deschidă afaceri proprii, să cultive produse ecologice, să crească animale domestice, să păstreze ramurile pe care le-au dezvoltat strămoșii noștri. Georgeta Mincu îi consideră pe tinerii, care pornesc afaceri în agricultură, zootehnie - viitorul țării și a agriculturii, căci de ei depinde cu ce ne vom alimenta în viitor.

G. Mincu face parte din oamenii care cred că produsele moldovenești pot concura cu cele europene și trebuie să fie exportate în UE dacă vor fi respectate standardele și cerințele față de ele. Drept exemplu pozitiv aduce faptul că, după semnarea Acordului de liber schimb cu UE, Moldova a început să exporte miere de albini. În anii din urmă aceste exporturi au crescut de zeci de ori, volumul lor a atins cifra de $14 mln./an.

”Stimați apicultori, succese și realizări minunate! Uniți-vă și transformați pasiunea în business, știu că veți obține succese! Bunelul meu, unchii și tata au fost apicultori, era un mic business de familie. Acum acesta este continuat de sora tatei, care le transmite tinerilor secretele apiculturii”, a scris G. Mincu pe o rețea socială.

Noul ministru se pronunță activ pentru cultivarea produselor ecologice în țara noastră. În comentariul pe marginea primei piețe de produse ecologice, EcoLocal Farmers Market, ea a menționat că ”la nivel de regiune, noi avem aceleași probleme, necesități și cel mai important este că în majoritatea țărilor, produsele ecologice exportate prevalează asupra celor consumate pe piața internă”. ”Este o muncă enormă –să-ți vezi produsul ecologic final, toți producătorii noștri au nevoie de susținere la nivel local. EcoLocal Market este o practică benefică la nivel regional și noi nu trebuie să ratăm această posibilitate”, consideră G. Mincu.

Este preocupată și de problema desfacerii produselor, de care s-au ciocnit fermierii moldoveni. La 24 martie, curent, împreună cu mulți chișinăuieni ea a fost în Piața Marii Adunări Naționale, unde a fost organizat iarmarocul de comercializare a strugurilor, pe care mulți fermieri îi aveau în abundență.

”E complicat să mă abțin de la comentarii. Mă doare inima pentru țară, pentru oamenii care muncesc cinstit, pentru cei care nu-și pot cumpăra 1 kg de struguri în țara care intră în top-10 exportatori de vinuri”, - a scris G. Mincu pe pagina sa de pe o rețea socială.

E de menționat că G. Mincu, chiar dacă de mulți ani este stabilită în capitală, ține legături cu locurile natale, unde împreună cu familia (soțul și fiica – elevă) vine cu fiece ocazie. Ea urmărește atent viața satului Alexandru Ioan Cuza și activitatea autorităților locale. În primăvară, pe site-ul primăriei satului ei natal a apărut știrea despre spartachiada organizată aici, care pentru ea a fost una foarte îmbucurătoare. Iată cum a reacționat ea la știrea că autoritățile locale au reparat sala sportivă a școlii unde și-a făcut studiile: ”Sala sportivă a școlii mele și azi este funcțională și bună! Ce minune! Bravo consăteni, învățători, primari… Eu aș lansa și un program de renaștere a școlilor sportive, în care copiii ar juca fotbal, pentru educarea unei generații noi sănătoase fizic și mintal”.

Scopuri noi

Luni, 17 iunie, premierul Maia Sandu a prezentat-o pe Georgeta Mincu colectivului. În prima sa alocuțiune în fața colegilor, G. Mincu a spus că își dorește o conlucrare eficientă cu echipa ministerului, pentru a continua reformele sănătoase și a implementa în Republica Moldova practicile moderne.

”60% dintre angajamentele asumate prin Acordul de asociere cu UE se referă la ministerul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului. Împreună, avem de soluționat sarcini complicate, cetățenii așteaptă cu nerăbdare acest lucru. Ne propunem să eficientizăm toate procesele, inclusiv cele administrative și care țin de afaceri, să ușurăm munca antreprenorilor și a celor care protejează mediul ambiant, să facem așa ca viața la țară să fie o plăcere, să asigurăm oamenilor accesul la un număr mare de servicii. Vreau să transmit, la minister, experiența mea europeană de facilitare a comerțului cu produse agricole, în sfera educației agrare, în promovarea cercetării și inovațiilor. Cu efort comun, noi trebuie să obținem succese în cel mai scurt timp, pentru ca industria agroalimentară să fie mai puternică și mai competitivă, ca să poată veni pe piața UE cu un număr mare de produse animaliere. Să promovăm și să dezvoltăm agricultura tradițională și ecologică și să găsim soluții optime pentru problemele de protecție a solurilor, apelor și a biodiversității, reieșind din provocările ce țin de schimbările climatice și de protejarea mediului ambiant”, a spus Georgeta Mincu în ziua în care și-a cunoscut subalternii.

În context, G. Mincu a subliniat că va promova comunicarea deschisă cu angajații, va pleca urechea la toate ideile care pot contribui la soluționarea problemelor puse de fermieri, agenți economici, instituții de protecție a mediului, ONG-uri sau oricare alte organizații de profil.

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?