Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cine și de ce atacă Centrala nucleară de la Zaporojie?

6 dec. 2022,, 09:35 (reactualizat 6 dec. 2022,, 13:17)   Analitică
6537 1

Una dintre cele mai grave provocări din ultima perioadă, care amenință direct securitatea țării noastre, este situația de la centrala nucleară din Zaporojie. Reamintim că centrala, situată în orașul Energodar, este cea mai mare din Europa. Deja de cîteva luni atmosfera de acolo aste tensionată. Din martie, cînd trupele ruse au intrat în oraș, stația este supusă unor bombardamente constante, ceea ce poate duce la o catastrofă colosală asociată cu contaminarea cu radiații a zonei pînă la mii de kilometri de stație.

Rezoluție fără consecințe

Potrivit cercetării UkrHidrometcenter, în cazul unui accident la stație, contaminarea radioactivă ar afecta în primul rînd sudul Ucrainei, iar apoi ar trece pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și României.

În același timp, ambele părți - Ucraina și Rusia – pasează responsabilitatea pentru o posibilă catastrofă una pe seama alteia. Aproape toată vara, la nivelul ONU și președinților Ucrainei, Rusiei, Franței și Turciei, au continuat negocierile privind permiterea accesului experților independenți la stație. Și abia pe 1 septembrie, după mai multe obstacole, misiunea AIEA a reușit să ajungă la centrala nucleară Zaporojie. Iar în ultimele zile ale lunii septembrie, a fost publicată rezoluția AIEA pe această temă, în care, apropo, nu se spunea nimic concret.

Reamintim că, în rezoluția sus-menționată, Consiliul director al AIEA afirmă: "Solicităm Federației Ruse să înceteze imediat toate acțiunile atît împotriva centralei nucleare Zaporojie, cît și a oricăror alte instalații nucleare de pe teritoriul Ucrainei, astfel încît autoritățile ucrainene competente să reia controlul asupra tuturor instalațiilor nucleare din interiorul frontierelor recunoscute la nivel internațional".


În legătură cu această rezoluție s-au scris și s-au spus multe. Unii comentatori au atras atenția asupra numeroaselor ciudățenii conținute în acest text. De exemplu, că Federația Rusă ar trebui să oprească toate acțiunile la centrala nucleară Zaporojie. Adică, spun comentatorii, recunoscînd astfel că la centrala nucleară din Zaporojie există trupe ruse și că aceeași parte rusă bombardează această centrală nucleară din Zaporojie. Se primește că la centrala nucleară din Zaporojie Rusia se atacă pe ea însăși.

Unele structuri oficiale rusești au spus în principal că această rezoluție nu înseamnă nimic și, în principiu, nu schimbă nimic. În special, reprezentantul permanent al Rusiei la AIEA, Mihail Ulianov, a declarat următoarele: "O astfel de rezoluție nu are consecințe operaționale, este de natură politică și propagandistică, deoarece conține o mulțime de erori și distorsiuni de fapt grosolane, importanța ei tinde spre zero și poate spre minus, mai degrabă".

Alți comentatori au atras mai multă atenție naturii politicii externe ruse și persoanelor responsabile de cursul politicii externe, deoarece de la bun început era clar că rezoluția AIEA nu va fi neutră, ci va fi elaborată doar în interesul Occidentului.

Atunci apare întrebarea: de ce a fost nevoie de atîta efort pentru ca misiunea AIEA să aibă loc? Doar pentru a emite o rezoluție care, după cum spun experții, nu poate avea nici un fel de consecințe operaționale? Destul de ciudat.

O istorie ciudată. Versiune

Un cunoscut blogger și jurnalist rus are propria versiune a ceea ce s-a întîmplat, de fapt, în perioada în care misiunea AIEA se afla la centrala nucleară din Zaporojie.

"Pare ciudat atît timp cît examinăm întreaga istorie în mod izolat, avînd în vedere doar faptul că misiunea AIEA a văzut doar ceea ce are nevoie Occidentul și a scris ceea ce are nevoie Occidentul. Dar dacă e să luăm în considerare activitatea misiunii nu izolat, ci în contextul acelor obiective despre care Occidentul și, în primul rînd, Washingtonul vorbesc ca fiind necesitatea de a provoca o înfrîngere strategică Rusiei, atunci situația începe să arate diferit", spune el într-unul dintre blogurile sale video.

Iată ce lanț de evenimente construiește el: "De două luni, Forțele Armate ale Ucrainei bombardează teritoriul centralei nucleare din Zaporojie. Trag atît de abil încît nu reușesc niciodată să lovească niciun obiect periculos. Ei nu reușesc să lovească nici în reactoare, nici în instalațiile de depozitare a diferitor tipuri de deșeuri de combustibil, nici în alte ținte semnificative. Obuzele și rachetele au explodat la cinci, șase, zece metri de unul sau alt obiect periculos, dar așa și nu au putut nimeri obiectul în sine. Au ratat? Sau invers – sînt maeștri la tragere? Trebuie să poți așa: să bombardezi zi de zi o centrală nucleară, dar în așa fel încît să nu deteriorezi grav nimic și să nu provoci, în același timp, o catastrofă radiologică".

Potrivit bloggerului rus, acest lucru se face pentru a crește isteria în întreaga lume – "Centrala din Zaporojie, pericol, un nou Cernobîl, se apropie o catastrofă...". Asta înseamnă că trebuie să trimitem acolo o misiune AIEA.

Și într-adevăr, în mass-media rusească, informațiile despre viitoarea misiune AIEA au fost prezentate foarte îndeaproape și în detaliu. Și cel mai important – cu speranța că misiunea va vedea totul personal și va trage concluziile corecte.

Această poziție a Ministerului rus de Externe a fost exprimată de ministrul adjunct de Externe, Serghei Reabkov: "Am depus toate eforturile pentru a ne asigura că vizită la centrala nucleară din Zaporojie a unui grup de experți AIEA în frunte cu directorul general al Agenției, R. Grossi, va avea loc... Grupului lui R. Grossi i-au fost prezentate dovezi concrete de unde sînt lansate atacurile, ce se întîmplă.

"Dar mai departe", spune bloggerul și jurnalistul rus, "încep lucruri interesante. Misiunea ajunge la stație și anume în acel moment se încearcă capturarea stației. Din nou o coincidență? Așa întîmplător au coincis aceste două evenimente?

Dar imediat după aceste evenimente, Ministerul Apărării al Federației Ruse a făcut o declarație, în care, chiar dacă nu direct, ci indirect, s-a spus că amînarea sosirii misiunii s-a datorat pregătirii operațiunii de capturare a stației, iar sosirea a fost întîrziată exact atît timp cît a fost necesar de pregătit capturarea stației. În continuare, din nou, aproape cu text deschis se spune că misiunea trebuia să vină și să afirme: stația se află sub controlul forțelor armate ale Ucrainei. De ce? Pentru că toată lumea înțelegea că, în momentul sosirii misiunii, Rusia își va îndepărta cît mai mult posibil forțele armate situate acolo și un timp oarecare stația va fi neprotejată. Și astfel, din aceste considerente, chiar înainte de sosire și a avut loc atacul.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării și serviciile speciale rusești înțelegeau foarte bine ce se afla în spatele bombardamentelor, care ratau mereu ținta, și ce se afla în spatele misiunii care urma să sosească. Și, ca urmare, în ziua sosirii misiunii, au organizat o capcană pentru sabotorii ucraineni. Încercarea de capturare a eșuat".

Iată cum explică autorul acestei versiuni comportamentul misiunii AIEA: "Ne-a mirat faptul că directorul general al AIEA, Grossi a venit cu o misiune, a stat la stație vreo trei ore și a plecat. Ce se poate face el în trei ore? Nimic. De ce a plecat? Oare nu pentru că a înțeles că nu are ce face acolo? El a venit pentru ca, împreună cu misiunea sa, să înregistreze faptul transferului stației sub controlul forțelor armate ale Ucrainei și pentru a nu lăsa trupele rusești să recucerească această stație. Pentru că el ar fi început să îndemne întreaga comunitate mondială să protejeze stația, să declare că ruși iau cu asalt instalația, rușii atacă cu rachete stația și sînt pe cale să provoace un nou Cernobîl. Asta trebuia să spună domnul Grossi și jurnaliștii care l-au însoțit. Dar s-a dovedit că FAU nu sînt acolo, doar trupele ruse, și el nu are nimic de declarat. De aceea a inspectat atît de repede stația și a plecat, lăsînd de formă cîțiva colaboratori".

Dar dacă versiunea bloggerului rus este corectă, atunci apare întrebarea: de ce a fost nevoie să organizeze o combinație atît de complexă pentru a captura stația? Potrivit bloggerului rus, a fost o mișcare foarte puternică care a urmărit două scopuri. Ce s-ar fi întîmplat dacă stația ar fi fost capturată și prezența misiunii AIEA ar fi făcut imposibilă recucerirea acesteia? În primul rînd, acest lucru ar fi aplicat o lovitură colosală asupra prestigiului Rusiei pe teritoriul Ucrainei. În al doilea rînd, ar fi fost o lovitură puternică asupra autorității președintelui Rusiei în interiorul Rusiei. Ceea ce, potrivit unor analiști, ar fi putut provoca tulburări interne. Iar Occidentul nu ascunde că este interesat de schimbarea puterii în Federația Rusă.

La limita dezastrului

Cu toate acestea, eșecul planului de capturare a centralei nucleare Zaporojie nu înseamnă că încercările de a organiza un "al doilea Cernobîl" nu se vor opri. În același timp, din datele oferite mai sus rezultă că un posibil accident nu va afecta Europa de Vest, cu atît mai mult nu va afecta Statele Unite. Probleme va avea însăși Ucraina și teritoriile adiacente acesteia. De ce resurse vor fi necesare pentru a înlătura consecințele acestui dezastru este greu să ne imaginăm. Sau mai bine zis, ne putem imagina, deoarece există experiența dezastrului de la Cernobîl. Pentru lichidarea avariei au fost necesare resursele uriașe ale unei țări uriașe. Va slăbi acest lucru Rusia? Va slăbi și încă foarte mult. Iar Washingtonul și principalii săi aliați vor avea de cîștigat.

Este greu de spus dacă versiunea bloggerului și jurnalistului rus este corectă. Cu toate acestea, evenimentele care au avut loc pe 20 noiembrie arată că situația de la centrala nucleară din Zaporojie rămîne îngrijorătoare, iar riscul izbucnirii unui accident doar crește.

Pe 19 și 20 noiembrie, asupra teritoriului stației au fost efectuate cel puțin 30 de lansări din obuze de artilerie de calibru mare. În urma exploziilor au fost avariate unele clădiri, sisteme și echipamente ale centralei nucleare, în special, au fost avariate generatoarele diesel de rezervă. Reactoarele au fost oprite, dar există riscul supraîncălzirii combustibilului nuclear în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică a sistemelor de răcire.

Iată cum a comentat situația de criză șeful AIEA, Rafael Grossi: "Pe teritoriul acestei mari centrale nucleare au avut loc explozii, ceea ce este absolut inacceptabil. Oricine s-ar afla în spatele atacurilor, trebuie să înceteze imediat!”. Să atragem atenția asupra faptul că Grossi așa și nu a îndrăznit să numească partea care lansează atacuri, deși ea este evidentă.

A doua zi după bombardarea masivă, șeful Rosatom, Alexei Lihacev, a spus că există un risc ridicat de accident atomic. Potrivit acestuia, Kievul "consideră acceptabil un mic incident nuclear".

Cu toate acestea, și Kievul însuși este îngrijorat de riscul unui accident nuclear. Cel puțin, într-o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, din 21 noiembrie, liderul ucrainean s-a declarat pentru crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare. Șeful AIEA, la fel, a vorbit în favoarea creării unei zone de protecție la Centrala din Zaporojie.

Cu toate acestea, potrivit unor surse rusești, Forțele Armate ale Ucrainei atrag în regiunea Zaporojie grupuri semnificative de trupe și echipamente. Iar dacă atacul celei mai mari centrale nucleare din Europa va continua, riscul unui accident atomic doar va crește.

În această situație, care ar trebui să fie poziția conducerii Republicii Moldova și ar trebui Republica Moldova să încerce în vreun fel să obțină informații obiective despre evenimentele care au loc pe teren și să încurajeze părțile aflate în conflict să evite un scenariu nedorit? Răspunsul este evident, deoarece roza vînturilor este foarte nefavorabilă pentru țara noastră…

Vladislav Bordeianu

18
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?