X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cînd va înregistra Occidentul vaccinul rusesc ?

23 aug. 2021,, 18:00   Analitică
6144 6

Organizația mondială a sănătății (OMS) preconizează să aprobe vaccinul rusesc contra coronavirusului “Спутник V” pe la mijlocul lui septembrie. Despre aceasta a declarat zilele trecute Mariangela Simao, asistenta directorului general al organizației.

Acum, potrivit ei, OMS efectuează diverse proceduri juridice înainte de aprobarea vaccinului. Organizația a început și examinarea preparatului rusesc pentru a-l include în portofoliul mecanismului COVAX (mecanismul global pentru asigurarea accesibilității vaccinurilor contra coronavirusului, care unește peste170 de state). Foarte posibil, că în toamnă “Спутник V” va fi certificat la Agenția europeană a medicamentelor (ЕМА). Expertizarea consecurivă a vaccinului rusesc a început aici încă la 4 martie, deci durează mai bine de 5 luni, în timp ce întregul proces de aprobare a vaccinului elaborat de companiile Pfizer (SUAА) și BioNTech (Germania), a durat doar două luni.

Experții explică simplu ”bunătatea” Occidentului față de “Спутник V”: spre finele toamnei, 2021 în țările UE se preconizează a fi vaccinate cca 80% din populație, deci practic vaccinul rusesc nu va avea aici o piață de desfacere. În schimb, economiei europene afectate de pandemie nu-i vor încurca banii rușilor vaccinați, care după înregistrarea vaccinului “Спутник” vor avea liber să se deplaseze prin Europa.

Ideologiavaccinării sau bătălia pentru miliarde

La 11 аugust se împlinește un an de la înregistrarea vaccinului rusesc “Спутник V”. Primul în lume. Dar acest preparat așa și nu a obținut certificare internațională, deși producătorul lui – Centrul Gamaleea – a depus la staff-ul OMS cererea pentru certificarea “Спутник V” încă în noiembrie,trecut , iar la staff-ul Agenției europene a medicamentului ( ЕМА) – în ianuarie, curent. Asta în timp ce vaccinul elaborat de compania biotehnologică germană BioNTech în colaborare cu Pfizer din America, distribuit cu marca comercială “Comirnaty”, a fost aprobat de ЕМА pentru utilizare în cazuri de urgență încă la 21 decembrie, 2020, iar de OMS – la 31 decembrie,2020.


Tergiversarea înregistrării vaccinului rusesc s-a făcut conform tuturor legilor genului. La început au fost lansate opiniile ”autoritare” ale specialiștilor englezi, americani, germani (adică, din principalele țări producătoare), care pe paginile ziarelor și în emisiunile TV s-au îndoit de eficiența și utilitatea vaccinului “Гам-Ковид-Вак” (“Спутник V”), au declarat că elaborarea lui a fost prea grăbită, fără respectarea standardelor necesare de securitate.

Încă în august , trecut, în timp ce Rusia abia anunțase înregistrarea primului în lume vaccin contra COVID-19, savanții britanici s-au grăbit să anunțe despre o posibilă mutație a coronavirusului din cauza “Спутник V”: acest preparat , spuneau ei, s-ar putea să nu fie destul de eficient, din care cauză virusul să înceapă a se “feri” de anticorpi. Iar șeful Institutelor naționale de sănătate din SUA Francis Kollinz a numit înregistrarea vaccinului rusesc ”ruleta rusească”. Au opinat, cu privire la “Спутник V” și așa “virusologi internaționali autoritari ”, ca secretarul de stat al SUA Mike Pompeo și asistenta președintelui SUA Kellian Konway.

Următoarea etapă a punerii bețelor în roți au fost tergiversările birocratice. Ba în iarna anului curent ЕМА a declarat că cererea de înregistrare a vaccinului “Спутник V” nu le-a parvenit. La care autorii preparatului au publicat pe Twitter imaginea documentului datat cu 29 ianuarie. Ba, după ce Ema a început totuși expertiza treptată (rolling review) a vaccinului rusesc, s-a anunțat că institutul Gamaleea nu a prezentat actele necesare în termenele stabilite. Fondul rusesc de investiții directe, preocupat de depunerea cererii la Agenția europeană a medicamentului, a respins acest mesaj, numindu-l speculație. Ba au apărut probleme la depunerea cererii oficiale pentru autorizarea preparatului (este a doua etapă a înregistrării). Evident, nu s-a trecut fără depistarea unor încălcări, găsite de experții structurilor de control la una din cele șapte platforme rusești de producere a vaccinului.

Pe scurt, în locul celor două luni-standard (așa durează de obicei înregistrarea altor vaccinuri contra COVID-19) autorizarea “Спутник V” de către regulatorul european a durat cinci luni. Oficialii UE nici nu ascundeau că una dintre cauzele principale este cea politică. Astfel, în martie Charles Michel, președintele consiliului european, a declarat că vaccinarea cu vaccinurile rusești și chineze este un element de propagandă, iar ,, Europa nu va utiliza vaccinuri în scopuri de propagandă. Noi promovăm valorile noastre ”. Iar Cleman Bon, secretarul de stat al MAE din Franța, a chemat țările-partenere să spună ”nu” vaccinurilor rusești și chineze. Pornite ferm împotriva “Спутник” au fost Lituania și Polonia.

O altă cauză evidentă a procesului de tergiversare a înregistrării vaccinului “Спутник V” este cea financiară. Miza – banii enormi, pe care companiile farmaceutice occidentale și oficialii care fac lobby intereselor lor nu vor să-i împartă cu nimeni.

În august, trecut, după ce principalele vaccinuri contra coronavirusului au suportat testările prealabile și erau gata pentru înregistrare, piața mondială a vaccinurilor contra COVID-19 a fost evaluată la 75 mlrd. de dolari (rușii au declarat atunci că vor lupta pentru un sfert din această sumă). În primăvara curentă experții au ”corectat” cifra - 80-100 mlrd. dolari. .

Din aprecierile specialiștilor, anul curent este vîrful cererii pentru vaccinul contra coronavirusului. Cu fiecare an următor , pe măsură ce populația va fi vaccinată, profitul companiilor farmaceutice va scădea. Spre exemplu, conform unor pronosticuri, în a. 2022 piața preparatelor contra COVID-19 va scădea la 61 mlrd. de dolari, iar din a. 2023 ea va constitui nu mai mult de 8 mlrd. , după care poate cădea la 500 mln. de dolari. De aceea concurenții nedoriți vor fi eliminați prin toate mijloacele posibile.

Acum, conform statisticilor, 60% din piață aparțin vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna. Grație pozițiilor de lideri și lipsei unei concurențe veritabile, acești producători și-au scumpit în luna curentă produsele. Concernul Pfizer, care produce preparatul americano-german “Comirnaty”, a semnat recent un nou contract pentru livrarea în UE a 2,1 mlrd. doze pînă în a 2023 și a majorat prețul unei doze de la 22,6 la 25,5 dolari – mai bine de10%. Iar compania biotehnologică americană Moderna a anunțat la începutul lui august, că prețul vaccinului ei pentru tranzacțiile nu prea mari va fi de 32-37 dolari per doză, iar un curs din două doze va costa 64-74 de dolari. Prețul vaccinului Moderna pentru piețele SUA și a altor țări cu un nivel de viață înalt va fi de 25-30 dolari per doză, sau 50-60 dolari per curs.

Dacă “Спутник” ar fi fost înregistrat la nivel internațional, și ar fi avut acces pe piața occidentală, aceste manipulări de preț nu le-ar fi reușit concernului american: “Спутник V” – este unul dintre vaccinurile cele mai ieftine și mai eficiente. Pentru export, două doze ale lui costă cca 19,9 dolari, adică mai puțin de 10 dolari per doză. Vaccinurile chineze (același Sinopharm) costă 60-70 dolari pentru ambele doze.

Și Pfizer-BioNTech, și Moderna , grație protecționismului activ al oficialilor europeni și ai reprezentanților OMS, într-un an și jumătate de pandemie și-au fortificat substanțial situația financiară. Astfel, marțea trecută, la 10 august, acțiunile Pfizer au crescut cu 6% - la 48,57 dolari, ceea ce este un maximum istoric. Drept că deja a doua zi prețul lor a scăzut cu cca 4%, deoarece EMA a început studierea noilor reacții adverse ale vaccinurilor Pfizer și Moderna. Totuși, două trimestre în șir compania își sporește prognozele privind profitul. După publicarea raportului pentru primul trimestru, 2021 veniturile la final de an au fost revizuite cu cca10 mlrd. de dolari – în special, din contul pronosticuriolor de comercializare a vaccinurilor. Dacă la început Pfizer preconiza să obțină în a. 2021 nu mai puțin de 15 mlrd. de dolari din comercializarea vaccinurilor contra coronavirusului, apoi acum producătorul așteaptă un venit de 26 mlrd.

Iar Moderna americană, grație vaccinului său contra coronavirusului, pentru prima dată în istoria sa de 10 ani a obținut profit. În primul trimestru al a.2021 ea a obținut un venit de 1,73 mlrd. de dolari. Anul trecut, conform datelor publicate de The Guardian, pierderile ei au constituit 124 mln. de dolari. Startup-ul american mizează de faptul, că în a.2021 suma profitului din vinderea vaccinului va spori la 18,4 mlrd. de dolari.

“Спутник V” ca articol de bază al exporturilor

Chiar dacă vaccinul “Гам-Ковид-Вак”, cunoscut mai mult ca “Спутник V”, încă nu a fost aprobat de OMS și EMA, preparatul a devenit unul de masă nu doar în Rusia, dar și în alte țări. Dacă în aprilie vaccinul rusesc a fost înregistrat de regulatorii naționali din 58 de țări ale lumii, cu o populație totală de peste 1,5 mlrd., atunci în august această cifră a fost de 69 state cu populație de 3 mlrd. – aproape jumătate din locuitorii planetei. Iar în 10 țări, conform datelor Fondului rusesc de investiții directe, a început producerea vaccinului “Спутник”.

Ce-i drept, în țările UE “Спутник V” a fost aprobat, ocolind regulatorul european, doar de Ungaria și Slovacia. Asta în timp ce în Ungaria vaccinul rusesc a devenit obiectul unor reglări de conturi politice. Miliardarul american George Soros, fondul căruia a fost izgonit din Ungaria cu ceva ani în urmă, a scris un articol în care a presupus că interesul Budapestei pentru vaccinul rusesc “merită să fie investigat”, dat fiind că anterior unii reprezentanți ai anturajului apropiat premierului Victor Orban au fost învinuiți de corupție. În replică, Orban l-a numit pe Soros “cea mai coruptă persoană din lume” și a spus că nu acesta va decide care-s vaccinurile potrivite pentru maghiari și care - nu, da laboratoarele naționale și poporul ungar. Iar deja în iulie autoritățile ungare au declarat că spre finele lui 2022 în țară va fi deschisă o întreprindere de producere a vaccinurilor, inclusiv “Спутник V”.

Da în Slovaci achiziționarea celor 200 mii de doze de vaccin rusesc neînregistrat în UE a provocat o criză guvernamentală și s-a soldat cu demisia primului ministru Ighor Matovich, care s-a mutat în fotoliul de vicepremier și ministru al finanțelor. Totuși, după un lung scandal politic, presiunile lobby-ului farmaceutic european și investigații îndelungate, la finele lunii mai autoritățile Slovaciei au acceptat vaccinarea masivă cu utilizarea vaccinului rusesc .

În iunie, în Italia a fost lansat primul lot de probă “Спутник V”. Alte țări din UE, cum ar fi Austria, Spania, Grecia, deși se interesează de vaccinul rusesc, nu îndrăznesc să-l utilizeze fără învoirea regulatorului european.

Chiar dacă “Спутник V” încă nu este aprobat de OMS și EMA, și nu a avut acces pe piața UE sau SUA, conform calculelor specialiștilor centrului de analiză “Альпари”, în a. 2021 Rusia ar putea obține din comercializarea vaccinului său cca 15 mlrd. de dolari. Iar în doi ani venitul din exportul vaccinului ar putea constitui 30 mlrd. de dolari, cifră comparabilă cu principalele articole de export ale Federației Ruse. Spre exemplu, venitul anual al Rusiei din comercializarea armelor este de 15 mlrd. de dolari, a gazelor – 37,1 mlrd., a petrolului – 98 mlrd. Deci, în anii imediat următori vaccinul “Спутник V” poate deveni articolul-cheie al exporturilor rusești.

Desigur, înregistrarea “Спутник V” de către OMS și EMA, așteptată în toamnă, nu va deschide prea tare piața europeană pentru vaccinul rusesc: aceasta este deja împărțită între cele patru preparate deja aprobate, iar în multe țări UE campaniile de vaccinare masivă a populației se apropie de final. Totuși, vaccinul rusesc are nevoie de recunoașterea internațională: specialiștii spun că un șir de țări (EAU, multe țări din Africa și America de Sud) efectuează expertize rapide simplificate, dacă preparatul este înregistrat în UE sau SUA.

Și pentru viitor, producătorul rus mizează nu numai pe “Спутник V”, dar și pe vaccinul monocomponent, elaborat în baza lui - “Спутник Лайт”, care la fel arată rezultate bune și poate fi combinat cu alte preparate de vaccinare din lume.

Cercetările arată, că mutațiile COVID-19 și noile variante ale coronavirusului vor contribui la aceea, ca dintr-un venit temporar al companiilor farmaceutice, cum se considera anterior, vaccinurile anti-coronavirus să devină surse durabile de venit. În tot cazul, tot mai mulți producători, specialiști și oficiali din medicină vorbesc despre necesitatea utilizării dozei de rapel (a treia) a vaccinurilor contra coronavirusului.

Cei din OMS încă nu au decis cu privire la a treia vaccinare de COVID-19 din lipsă de informații. Dar Israelul, spre exemplu, deja o folosește. Examinează necesitatea ei așa țări ca Anglia, Franța, Germania. La Moscova, revaccinarea contra COVID-19 cu “Спутник V” sau “Спутник -Лайт” se efectuează deja din iulie. Iar Alex Gorski, șeful corporației Jonson& Jonson , a declarat că reieșind din schimbările rapide ale coronavirusului ar putea fi necesară vaccinarea anuală, ca în cazul vaccinului antigripal. Așa că în viitorul apropiat companiile farmaceutice nu vor duce lipsa profitului, în ciuda așteptatei încheieri a campaniilor de vaccinare în masă, efectuate în diferite țări.

Vladislav Bordeianu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?