X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

“Cînd Șor va fi extrădat în Moldova?”

31 iul. 2019,, 17:53   Politică
27910 7

Deputatul Ilan Șor a fost anunțat în căutare internațională. Astfel, Republica Moldova a demarat procedurile necesare începerii procesului de extrădare a fostului primar de Orhei, care în prezent, conform informațiilor, se află în Israel.

Israelul este cunoscut ca un stat care, practic, nu-și extrădează cetățenii. În special, pentru crime economice și fiscale.

“Da Dinamo fuge? Toți fug!”

Marți, 30 iunie, parlamentul a numit un nou procuror general interimar, în locul “autonumitului” Igor Popa. Este vorba despre Dumitru Roibu, care activează în organele procuraturii din a.2013, iar în ultimul timp a fost procuror adjunct al municipiului Chișinău. Cei din coaliție spun că noul numit va munci serios, nu-și va neglija obligațiunile, cum o făcea anterior conducerea Procuraturii generale.

Printre sarcinile de bază care vor sta în fața noii conduceri a procuraturii este chestiunea extrădării lui Vladimir Plahotniuc (care marți a renunțat la mandatul de deputat) și a lui Ilan Șor în Republica Moldova. În prezent, unul se află în SUA, altul – ipotetic,- în Israel. Din spusele premierului Maia Sandu, “după ce vom numi un procuror interimar responsabil, vom putea face solicitări către alte state, în care bănuim că se poate afla Vladimir Plahotniuc”.


După ce la 14 iunie, presat de ambasadorul american, PD a fost nevoit să cedeze pașnic puterea coaliției PSRM - blocul ACUM, Șor și Plahotniuc au părăsit în grabă țara. Zvonuri despre fuga lui Șor peste hotare circulau și anterior acestei date (la 11 iunie mass-media anunța, cu trimitere la surse anonime, că el a zburat spre Israel prin Istanbul împreună cu toată informația despre locul în care se află miliardul furat ), însă atunci ex-primarul de Orhei a declarat pe o rețea socială că se află în Moldova și nu intenționează să fugă nicăieri.

“Am trăit, trăiesc și voi trăi în această țară și voi lucra pentru binele oamenilor. Spre exemplu, ieri am deschis un drum nou, reparat în totalitate în municipiul Orhei, azi pe acolo aleargă copilașii. Da, spre deosebire de alți lași eu nu dorm pe la ambasade sau diferite apartamente, eu trăiesc aici, în mijlocul poporului. Așa a fost și va fi ”, - susținea spotul video publicat pe pagina sa din Facebook.

Totuși, fostul primar de Orhei nu a mai apărut în spațiul public din 12 iunie. La 14 iunie, cu un avion privat, din Chișinău spre Moscova a zburat familia sa. La 17 iunie președintele Igor Dodon declara în direct la postul NTV-Moldova, că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova încă la 14 iunie, însă nu cu avionul în care era familia sa, ci cu automobilul, odată cu liderul PDM Vladimir Plahotniuc. “În acea zi Șor și-a adunat colectivul, a spus “noi vom învinge”, și a anunțat o pauză de 15 minute. Oamenii l-au așteptat trei ore, el însă nu a mai revenit”, - spunea șeful statului. Iar la 18 iunie postul TV8, cu trimitere la niște surse veridice, a anunțat că ex-primarul de Orhei a plecat în Israel: chipurile, această informație a fost prezentată de grănicerii israelieni.

Pe parcursul acestor zile reprezentanții partidului “Șor” refuzau să spună unde se află liderul lor. Iulian Balan, avocatul lui Ilan Șor, susținea că nu cunoaște locul în care se află clientul său. “El m-a asigurat că este în Republica Moldova”, - le spunea Balan jurnaliștilor la 27 iunie, după ce procurorii deja ceruseră un mandat de arestare a fostului primar de Orhei și anunțarea lui în căutare pe motiv că el a încălcat măsura represivă de aflare sub control judiciar, fiind figurant în dosarul privind escrocheriile bancare.

Șor este anunțat în căutare. Ce urmează?

Procurorii insistau pe examinarea în regim de urgență a solicitării privind arestarea lui Ilan Șor, dar la 26 iunie nu a avut loc ședința Curții de Apel Cahul (unde este examinat dosarul fostului primar de Orhei) pe motiv că au lipsit Șor și avocații săi, după care ședința de judecată fixată pentru 19 iulie a fost transferată pentru 25 iulie pentru că s-a îmbolnăvit judecătorul. Astfel, numai peste o lună instanța a admis cererea procurorilor de a-l aresta pe Ilan Șor și a-l anunța în căutare.

Imediat, Ilan Șor a plasat pe rețelele sociale o adresare video, în care declara că el, de fapt, și-a dorit foarte mult să vină la ședința de judecată, dar unul dintre avocații săi l-a prevenit că nu va putea fi prezent în acea zi, iar cererea sa de a transfera ședința a fost ignorată, unde mai pui că actuala putere, numită de Șor ”huntă” face ”presiuni fără precedent” asupra judecătorului, de aceea, la vederea acestei ”nelegiuiri cinice” avocații săi au decis să recuze întreaga componență a judecătoriei Cahul, “dar contrar logicii normative juridice și bunului simț, Curtea de Apel a refuzat să trimită la Curtea Supremă de justiție dosarul pentru examinarea cererii de recuzare”.

Ilan Șor s-a lamentat și cu privire la amenințări. “Din prima zi de la accederea la putere a noilor autorități, eu și familia mea primim amenințări cu răfuiala fizică și juridică. Mă amenință Dodon și Sandu. Sandu nu este interesată ca eu să vorbesc și să spun tot ce știu. Și Dodon nu-mi dă posibilitatea să vorbesc. El știe că eu cunosc așa de multe lucruri pe care nu le cunoaște nici familia sa ”, - a declarat Ilan Șor în adresarea video și, după ce a amenințat că va lupta “pînă la ultima picătură de sînge”, a promis, ca și Vladimir Filat altă dată, că degrabă va povesti despre toate.

Așa dar, Ilan Șor a fost anunțat în căutare. La solicitarea postului TV8, Curtea de Apel Cahul a răspuns că instanța a schimbat măsura represivă și a dispus anunțarea inculpatului în căutare, fără a preciza ce jurisdicție o fa efectua. Adică, pentru ca acuzatul să fie anunțat în căutare internațională, nu va fi nevoie de o decizie specială a instanței. Ce urmează?

“Acum organele respective, adică poliția, trebuie să schimbe măsura represivă: să vină acasă la Șor, pe adresa indicată în documente, să verifice dacă este acasă, să interogheze rudele, vecinii - la ce dată a fost văzut ultima oară? Să vină la locul lui de muncă, ce este el acum – deputat? – și să verifice data la care s-a prezentat pentru ultima oară la serviciu. În baza informațiilor și mărturiilor acumulate să scrie: “Noi nu putem îndeplini măsura represivă deoarece cetățeanul Ilan Șor este de negăsit, - spune fostul procuror, juristul Pavel Midrigan. – Dar să nu uităm că decizia instanței privind schimbarea măsurii represive mai poate fi atacată în instanță, cel mai probabil avocații lui Șor o vor face. Și pentru aceasta va fi nevoie de ceva timp – Curtea Supremă trebuie convocată.

Avocații, desigur, vor insista că Șor nu se ascunde, da în instanță nu s-a prezentat pe motiv de boală etc. Să nu uităm, că Poliția de frontieră nu dispune de date cum că Ilan Șor ar fi părăsit țara. Andrei Năstase a cerut informații oficiale: cînd a ieșit Ilan Șor din țară, prin care post vamal. Asemenea date nu i-au fost oferite. Deci, Ilan Șor sau a părăsit țara cu un alt pașaport, în care era indicat un alt nume, sau a plecat din RM prin regiunea transnistreană. Președintele susține că Șor a plecat din țară cu automobilul, odată cu Vladimir Plahotniuc, iar Plahotniuc, se știe, are interese de afaceri comune cu oligarhul transnistrean Victor Gușan – președintele holdingului “Șerif”, așa că ei puteau lesne să părăsească țara prin Transnistria, - menționează Pavel Midrigan într-un interviu pentru Noi.md.

Dar MAI condus de Andrei Năstase nu a stat să aștepte ca avocații lui Ilan Șor să tragă de timp și să conteste decizia privind arestarea clientului lor și anunțarea lui în căutare. Marți, 30 iulie, Ministerul afacerilor interne a declarat că Ilan Șor a fost anunțat în căutare națională, dar și internațională, deși experții considerau că, reieșind din momentele procedurale, asta se va întîmpla doar peste trei luni. De altfel, încă acum o săptămînă Andrei Năstase a chemat Procuratura generală să-i lipsească pe deputații Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor de imunitatea parlamentară în regim de urgență, să-i anunțe în căutare internațională și a promis ”să-l tragă pe Plahotniuc la răspundere”.

Israelul nu-i extrădează pe ai săi ?

Conform unor informații neconfirmate deocamdată, în prezent principalul figurant al raportului Kroll privind “furtul miliardului” și unul dintre principalii învinuiți în dosarul furtului bancar Ilan Mironovici Șor de află pe teritoriul Israelului, de cetățenia căruia beneficiază în paralel cu cea moldovenească. Dar nu există dovezi directe.

Comunitatea experților crede că după anunțarea lui Șor în căutare internațională Chișinăul oficial ar putea clarifica locul unde se află fostul primar de Orhei pe două căi: ambasada RM în Israel expediază solicitarea în adresa organelor respective ale Israelului - este adevărat că cetățeanul cutare, condamnat în Republica Moldova la 7,5 ani de închisoare, se află pe teritoriul acestui stat? Ori să acționeze prin Interpol. Și Israelul este membru Interpol, de aceea reprezentantul Moldovei în această organizație internațională ar putea solicita de la colegii israelieni întreaga informație despre prezența lui Ilan Șor.

Următorul pas ar fi cererea oficială de extrădare. Însă politologul Alexei Tulbure menționa anterior, că Israelul , ca regulă, nu-și extrădează cetățenii. Mai ales pentru infracțiuni economice și fiscale. Unde mai pui că Moldova nu are un acord bilateral cu Israelul privind extrădarea, chiar dacă ambele state fac parte din Convenția Europeană privind extrădarea, semnată de toate țările membre ale Consiliului Europei.

În principiu, conform legislației israeliene, un cetățean al Israelului poate fi extrădat altui stat pentru crimele comise pe teritoriul acelui stat. Însă procedura extrădării este foarte complexă, iar legea conține nuanțe. Spre exemplu, conform legislației israeliene, extrădarea trebuie să fie bilaterală. Adică, Israelul se angajează să extrădeze cetățenii săi numai acelei țări, care se angajează să extrădeze în Israel propriii cetățeni. Moldova nu și-a asumat o asemenea obligație.

Unde mai pui că legea interzice extrădarea în cazurile în care aceasta nu corespunde normelor sociale din Israel. La ele pot fi atribuite nerespectarea drepturilor omului, condițiile grele de detenție, neacordarea asistenței medicale necesare. Iar CEDO, precum cunoaștem, a pedepsit de mai multe ori Moldova pentru “condiții inumane de detenție”. Spre exemplu, în a.2016 CEDO a obligat RM să achite compensații morale în sumă de 3 mii euro și, respectiv, 14,9 mii euro cetățenilor Nicolae Galaida, condamnat pentru jaf în a.2006, și Vitalie Copoșciuc acuzat de trafic de persoane, care s-au adresat la CEDO pe motiv că geamul celulei era fără sticlă iar podeaua – mereu umedă (primul) și alimentația proastă din închisoare, numărul mare de condamnați în celulă, deconectarea apei pe timp de arșiță (al doilea) . Iar în primăvara acestui an CEDO a publicat decizia privind neadmiterea a 24 plîngeri ale cetățenilor Moldovei privind condițiile proaste de detenție.

Israelul ar putea refuza extrădarea și pe motivul insuficienței probelor , sau dacă probele prezentate nu corespund cerințelor legislației israeliene.

“Extrădarea nu este o simplă scrisoare cu solicitarea ca un anumit cetățean, care a comis o crimă, să fie extrădat . Este obligatorie următoarea condiție: țara care dorește să tragă la răspundere cetățeanul dat, trebuie să prezinte toate dovezile vinovăției sale. Adică, să expedieze un pachet de documente ce includ învinuirea, măsurile represive alese și încă un șir de documente care confirmă vinovăția lui, - spune Ivan Diacov, ex-procurorul municipiului Chișinău. – La emiterea deciziei privind extrădarea, instanța examinează probele prezentate. Dacă ținem cont de ignoranța de care dau dovadă procurorii noștri, mă tem că pachetul de documente, pe care îl va prezenta Moldova nu va convinge instanțele israeliene de vinovăția lui Ilan Șor. Iar Ilan Șor, la sigur, va convinge lesne instanța israeliană că este persecutat pe motive politice ”.

Legea statului Israel interzice extrădarea persoanelor, în privința cărora există bănuieli că urmărirea penală a lor a fost dictată de considerente politice, religioase sau rasiale, sau dacă există un pericol pentru viața învinuitului. E suficient să ne amintim de cazul lui Vladimir Fainberg (“anticarul negru”, figurantul unui dosar de rezonanță privind furtul unui număr mare de documente din Arhiva istorică de stat a Rusiei), în care Țipi Livni, ministrul justiției din Israel, a anulat personal decizia Curții supreme a Israelului, deoarece exista temerea că extrădarea în Rusia ar putea prezenta un pericol pentru viață.

Există semne că Ilan Șor a și început să acționeze în această direcție. Unu - zilele trecute, la o întrevedere cu coraportorii comitetului de monitorizare al APCE, deputații partidului “Șor” le-au vorbit parlamentarilor străini despre încălcarea drepturilor opoziției în parlamentul Republicii Moldova, despre aceea că deputații partidului ”Șor„ au fost acuzați de delapidări bancare “fără careva dovezi”, că premierul Maia Sandu se implică în actul justiției, că în ședințele plenare ale parlamentului opoziția este lipsită de dreptul de a-și expune opinia, că coaliția de la guvernare merge spre o dictatură etc.

Doi – video-adresarea emotivă a lui Șor pe rețelele sociale după ce instanța a admis solicitarea procurorilor de a-l aresta și anunța în căutare. Priviți momentele-cheie ale acestui video: noile autorități mă amenință, “Sandu este interesată ca eu să tac despre tot ce știu ”, “Dodon nu vrea să-mi ofere posibilitatea ca eu să vorbesc”, “această huntă vrea ca eu să nu am posibilitatea să vorbesc, să spun adevărul despre ei”, “eu nu voi ceda, voi lupta pînă la ultima picătură de sînge ”, “poporul Moldovei este gata să iasă la acțiuni de protest”.

Linia de comportament a lui Ilan Șor, care se ascunde de justiție peste hotare, este clară –“persecutat politic”, amenințări în adresa mea și a familiei, dacă revin în țară viața mea este în pericol. Iar la toamnă, după anunțarea lui în căutare internațională și, poate, chiar cererea de extrădare, în țară va fi lansat un val de acțiuni de protest - pentru a sublinia odată în plus că Șor este persecutat politic.

Au oare autoritățile nevoie ca Șor să fie extrădat ?

“Dacă bănuiți că în privința Dvs. ar putea fi solicitată o cerere de extrădare din Israel, primul lucru e să vă adresați unui avocat competent specializat în asemenea dosare. El vă va ajuta să apreciați obiectiv situația, să adunați probele și dovezile necesare, să alcătuiți un plan al acțiunilor”, - recomandă site-ul biroului de avocați Yashar Jacobi din Israel.

Dat fiind că în a.2017, după apariția scandalosului raport Kroll, Ilan Șor a semnat cu compania britanică Byrne and Partners LLP un contract privind apărarea reputației și înălbirea imaginii sale, iar această companie are ca parteneri avocați cu renume mondial în domeniul dreptului civil și a celui penal (printre apărătorii lui Șor era avocatul regal britanic James Ramsden), procurorii moldoveni au puține șanse în fața acestor ”rechini justițiali”. Dacă Ilan Șor a cheltuit sume așa de mari pentru apărarea reputației sale, apoi în cazul amenințării cu pușcăria el nu se va zgîrci.

Unii experți mai menționează că fostul primar de Orhei s-ar putea să nu mai fie în Israel (“poate, el se află în genere pe careva insule?”) sau poate părăsi Israelul cum numai va mirosi a ars.

Site-ul companiei Cofrance SARL, care oferă un spectru larg de servicii în Europa, inclusiv apărarea în cazul extrădării și excluderea din baza Interpolului, scrie că există situații în care țara unde se află învinuitul poate refuza statului –solicitant al extrădării. “Spre exemplu, cu siguranță nu vei fi extrădat din țară, dacă ai obținut azil politic în ea. Dacă este și cazul tău, continuă să te bucuri de liberate în stat: închiriază iahturi, plimbă-te cu elicopterul, savurează alte plăceri ale civilizației ”, - recomandă unul din materialele despre extrădare. Așa că nu este exclus ca Ilan Șor să se adreseze vre-unui stat pentru a obține azil politic.

“În SUA, ca regulă, pentru crimele economice nu se stă la închisoare – acolo se pedepsește cu dolari. Amenzi foarte mari. Așa procedează țările bogate. Iată la noi a fost arestat și pus la răcoare Filat – s-a tot spus despre abuzul de influență în cazul delapidărilor bancare, corupția pasivă etc. Și ce? Cineva poate spune ce anume i-a fost confiscat fostului premier?”, - se întreabă ex-procurorul Chișinăului Ivan Diacov.

La fel ar putea fi în cazul lui Ilan Șor, chiar dacă el va fi întors în țară și condamnat. Cea mai mare parte din afacerile din Moldova el le-a înstrăinat încă din primăvară. Să zicem, Dufremol, recent – principalul operator în comerțul fără taxe din RM (12 magazine), - în aprilie, 2019 a fost cumpărat de cetățeanul Bulgariei Marko Todorov. Și luxoasa vilă din Chișinău a fost înstrăinată - cu 3,5 mln. lei. Politologul Alexei Tulbure spunea într-un interviu recent, că bunurile lui Ilan Șor și Valdimir Plahotniuc, pe care a fost pus sechestru, reprezintă doar niște lacrimi, tot ce a fost valoros – milioane, miliarde – demult se află peste hotare.

În prezent în comunitatea experților circulă două versiuni ale posibilei extrădări a lui Ilan Șor. Prima – noile autorități moldovene vor face tot posibilul să-l readucă pe fostul primar le Orhei în țară. Alegătorii, care inițial au acordat coaliției ”antioligarhice” un credit de încredere suficient de mare, dar acum se cam dezamăgesc, trebuie să se convingă de seriozitatea intențiilor lor. Unul dintre experți spunea: “pentru această putere este foarte important ca încă în anul curent să fie obținute careva succese în dosarul privind furtul miliardului, de aceea ea va face tot posibilul ca Șor și Plahotniuc să fie extrădați ”.

Conform altei versiuni, extrădarea lui Șor în Moldova poate crea probleme noii puteri. Pentru că fostul primar de Orhei știe multe și multe le poate demonstra. E suficient să ne amintim declarația de acum un an în adresa Maiei Sandu : “Eu știu ce sume îți plătea lunar Filat, în plic. Pentru că eu eram cel care îi dădea banii”. Unde mai pui, a menționat un analist, “este foarte comod să dai întreaga vină pe Ilan Șor, care fiind în străinătate este inaccesibil ”.

Așa că noua conducere a Procuraturii generale va trebui să depună multe eforturi pentru ca justiția să triumfe.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?