Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

CHEAP Dnestrovsk va ajunge pe mîinile chinezilor?

21 sep. 2018,, 18:05   Societate
12299 0

Xenia Florea

Băncile și companiile de stat chineze ar putea deveni investitori de rang inferior ai Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare (CHEAP) de la Dnestrovsk.

Igor Sirota, director general al companiei „Ukrghidroenergo”, a declarat într-un interviu pentru postul TV ucrainean „Canal 5” că în prezent au loc negocieri active privind construirea a trei agregate hidraulice ale Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare (CHEAP) de la Dnestrovsk (nr.5, 6 și 7) din contul investițiilor chineze. Iar partea ucraineană este interesată în edificarea lor simultană.

Potrivit funcționarului, dacă s-ar lucra consecvent, ca și mai înainte, și agregatele ar fi construite consecutiv, ar fi nevoie de cel puțin 3 ani pentru fiecare, iar în întregime lucrările ar dura 9 ani. Dar dacă s-ar purcede la construirea simultană a celor trei agregate, lucrările vor dura doar 4-5 ani și CHEAP Dnestrovsk, cea mai mare din Europa, va atinge capacitatea proiectată.

Cum Igor Sirota a fost uluit de China

Vara aceasta conducerea companiei „Ukrghidroenergo” a întreprins o vizită de lucru în Republica Populară China. Din componența delegației au făcut parte și persoane responsabile de construcția CHEAP de la Kanev și a celei de la Dnestrovsk.


Din anul 2009 China este considerată drept lider mondial în producerea energiei hidraulice. Aici au fost construite 45 de mii de centrale hidroelectrice mari și mici: cam jumătate dintre centralele hidroelectrice (CHE) mici din lume, cea mai mare CHE din lume – „Barajul celor trei defileuri” de pe rîul Yangtze (dotat cu 32 de generatoare de 700 MW fiecare), anul trecut a început construcția celei de-a doua din lume ca mărime CHE Baihetan (aici vor fi instalate 16 agregate hidraulice cu capacitatea 1000 MW fiecare), se mai construiește și cea mai mare cascadă de CHE-uri din lume cu capacitatea totală de 97 mii MW.

Conducerea companiei „Ucrghidroenergo” a fost impresionată de volumul și dimensiunile celor văzute. Întors acasă, Igor Sirota a comparat capacitățile hidroenergetice ale celor două țări.

„Dacă e să operăm cu cifre, ele te uimesc. Orbind despre hidroenergetică – capacitatea ei actuală în China constituie 340 mii MW, iar în Ucraina – 5750 MW. La ei ritmul sporit de dezvoltare a hidroenergeticii a început anii 1990. Timp de 28 de ani ei au construit peste 300 mii MW. În China CHE-urile produc azi cca 310 mii MW, iar stațiile hidraulice de acumulare – 29 mii MW, alte 37 mii MW se află în proces de realizare, iar pînă în 2025 cota CHEAP în volumul total de energie electrică va constitui 90 mii MW. Adică pînă în 2025 ei trebuie să pună în exploatare încă 40 de centrale hidroelectrice de acumulare, iar noi avem plănuite doar trei: finalizarea CHEAP Dnestrovsk și construcția centralelor electrice de la Tașlîk și Kanev”, a afirmat directorul general „ al companiei „Ukrghidroenergo” la o emisiune difuzată de „Canal 5”.

În cadrul vizitei în China, hidroenergeticienii ucraineni au vizitat oficiile celor mai mari corporații chineze de stat – China Gezhouba Group International Engineering (CGGC – companie de stat din China care construiește instalații hidrotehnice, hidroelectrice, termoelectrice, nuclear-electrice și de petrol și gaze) și Power China International Group Limited (lider corporativ mondial în proiectarea și edificarea centralelor hidroelectrice), unde a semnat memorandumuri privind colaborarea în domeniul construirii centralelor hidroelectrice în Ucraina. A mai avut loc și o întîlnire cu conducerea companiei China Machinery Engineering Corporation și reprezentanții marilor bănci chineze – The Export-Import Bank of China, China Development Bank și Industrial and Commercial Bank of China, unde s-a discutat despre posibilitățile de atragere a finanțării în scopul implementării unui șir de proiecte de perspectivă pentru „Ukrghidroenergo”.

După asta, în Ucraina și-au îndesit vizitele delegațiile RPC. Pentru început, la finele lunii iulie „Ukrhhidroenergo” a fost vizitată de reprezentanții companiei chineze de inginerie și construcții CNEEC, care au vizitat și CHEAP Dnestrovsk, au examinat mina conductelor de apă, hidroagregatele Centralei, sala mașinilor, panoul de control și, la sfîrșitul vizitei, au semnat un memorandum de cooperare în construcția centralelor electrice din Ucraina. Apoi, în august, la „Ucrghidroenergo” a sosit o delegație a companiei Power China International Group, care, la fel, s-a arătat foarte interesată de construirea obiectelor hidroenergetice în Ucraina. Apoi la începutul lunii septembrie, în Ucraina a mai sosit o delegație a companiei Power China, deja la nivelul de vicepreședinte al companiei.

„O chestiune importantă o constituie cotele de participare ale antreprenorului general și a subcontractanților la realizarea proiectelor comune. Noi am dori să colaborăm cu uzinele ucrainene „Turboatom” și „Electroteajmaș”, precum și cu institutul de proiectare „Ucrghidroproiect”. Dacă ajungem la o înțelegere în aceste chestiuni, în toate celelalte compromisul va fi atins”, le-a sugerat chinezilor Igor Sirota.

Voi ne dați bani, noi vă dăm – ...?

În iulie 2016 cabinetul de miniștri al Ucrainei a aprobat un document foarte important – Programul de dezvoltare a hidroenergeticii pînă în 2026. Acesta prevede dublarea – de la 8,6% la 15,5% - a cotei ce aparține hidroenergeticii în sistemul energetic general al țării. Pentru realizarea sarcinii puse se preconizează ca pe parcursul a 10 ani să fie date în exploatare peste 3,5 milioane kW de capacități noi, în acest scop, pînă în anul 2026, pe Nistru trebuie să fie finalizată construcția CHEAP și edificată așa-zisa cascadă a celor șase centrale hidroelectrice, pe Nipru – construite CHEAP Kanev și CHE Kahovka, pe Bug – CHEAP Tașlîk.

Conform proiectului, CHEAP Dnestrovsk trebuie să fie constituită din șapte agregate hidraulice, dintre care trei deja funcționează, iar al patrulea se află în proces de construcție (termenul preconizat de dare în exploatare este primul semestru al anului 2020).

Kievul nu mai dorește să termine construcția stației din NovoDnestrovsk din contul statului și al tarifelor pentru producerea energiei electrice. Încă în vara trecută Igor Sirota le-a spus jurnaliștilor că întreprinderea sa intenționează să atragă investitori pentru edificarea ultimelor trei agregate ale CHEAP Dnestrovsk. „Cred că vom atrage investitori pentru 5-7 agregate, nu le vom construi din contul mijloacelor tarifare. Ele pot fi construite simultan timp de 4-5 ani”, a adăugat el.

Și iată că investitorii potențiali au și apărut – bănci și companii de stat chineze.

„Desigur, nimeni nu oferă bani pur și simplu. Dacă lucrurile stau așa cum se spune, «Ukrghidroenergo» negociază la greu cu partenerii chinezi chestiunea investițiilor în energetica ucraineană, inclusiv CHEAP Dnestrovsk, iar investitorii chinezi vor să obțină ceva în loc, spune expertul în energetică al IDIS «Viitorul», Ion Muntean. Se știe că anul trecut Cabinetul de miniștri al Ucrainei a inclus SA CHEAP Dnestrovsk în lista obiectelor supuse privatizării. Nu este exclus că o parte dintre acțiunile întreprinderii vor fi transmise părții chineze în contul investițiilor. Nu cred că CHEAP Dnestrovsk va fi în întregime cedată chinezilor – partea ucraineană va păstra cel puțin o jumătate dintre acțiuni, dar o parte oarecare ar putea trece în posesia chinezilor. Deși pot exista și alte variante.”

Acum investitorii chinezi valorifică activ mediul de afaceri ucrainean. Și nu doar în domeniul energetic. În aprilie curent s-a aflat că China Machinery Engineering Corporation investește 230 de milioane de euro în construcția uneia dintre cele mai mari stații solare din Europa, care, la finele anului 2018 va fi edificată la Nikopol, regiunea Dnepropetrovsk, pe teritoriul unei mine epuizate. CNBM chineze îi aparțin deja zece dintre cele mai mari centrale electrice solare din regiunile Nikolaev și Odessa. În plus, în primăvara anului curent deputatul poporului din Ucraina, președintele „Motor Sici” S.A., Veaceslav Boguslaev, le-a dat chinezilor 15% dintre acțiunile întreprinderii („Motor Sici” este unica întreprindere ucraineană de producere, testare și reparație a motoarelor pentru avioane și elicoptere de diverse destinații), iar în august acționarii Bursei Ucrainene au decis să le vîndă chinezilor o treime din întreprindere. Așa că scenariul de transmitere chinezilor a unei părți din acțiunile CHEAP Dnestrovsk este perfect real. Deși, după cum a menționat Ion Muntean, pot exista variante.

Încă în 1998, la prezentarea planului inițial al finalizării construcției centralei hidraulice de acumulare de pe Nistru, Kievul intenționa să anunțe un concurs investițional de atragere a capitalului străin (cca 500 de milioane de dolari), transmiterea în gestiune pentru patru ani (adică înainte de darea în exploatare a primei tranșe a centralei) a pachetului de acțiuni ale statului în Compania de Stat Energetică pe Acțiuni „Dnestroghidroenergo”, după care investitorul urma să preia administrarea pentru cinci ani, cu prelungirea ulterioară a acestui termen, a cotei statului (98,88%) în „CHEAP Dnestrovsk” S.A.

Dar atunci nicio încercare de a atrage investitori privați, de a obține un credit de la Banca Mondială sau de la băncile comerciale internaționale nu s-au soldat cu succes. În consecință, edificarea CHEAP Dnestovsc s-a efectuat pe banii statului, inclusiv suprataxele tarifare. Acum centrala este construită pe jumătate, atractivitatea ei pentru investitorii străini este mai mare decît la finele anilor 1990, cînd în zona Novodnestrovsk nu era, practic, nimic.

Vor începe alte presiuni asupra Moldovei?

„Faptul că partea ucraineană negociază cu diverși investitori potențiali finalizarea construcției CHEAP Dnestrovsk este un pas perfect logic. Probabil, nu au suficiente mijloace proprii. Dar chinezii sau alți investitori… Nimeni nu va investi în niciun proiect, fie și cel mai atractiv, sute de milioane de dolari, fără a se încredința că nu există riscul unui eșec. În cazul CHEAP Dnestrovsk riscuri există: Ucraina și Moldova încă nu au aplanat problemele frontaliere și de proprietate pe acest sector al frontierei de stat, nu există o înțelegere cu privire la închirierea de durată a unei părți din teritoriul moldovenesc, fără a cărei inundare CHEAP nu poate funcționa normal, nu este semnat acordul privind complexul hidroenergetic de pe Nistru, nu au fost soluționate problemele de mediu. Ce investitor va risca propriile mijloace și va investi într-un obiect controversat?”, se întreabă expertul în energetică Victor Parlicov.

De altfel, potrivit lui Ilia Trombițchi, directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Rîului Nistru „Eco-TIRAS”, pentru Kiev chestiunea proiectului de la Novodnestrovsk și fără chinezi este una ”arzătoare”.

„Pe parcursul edificării generatoarelor nr.4-7 partea ucraineană va găsi bani – este în interesul oligarhilor locali. Vor fi aceste investiții chinezești sau oricare altele – nu contează. Pentru a lansa aceste agregate, nivelul rezervorului-tampon trebuie ridicat cu 8 metri: pentru un număr sporit de agregate, evident, se cere un volum mai mare de apă. Deci pentru ucraineni deja este foarte acută problema închirierii celor 19,22 ha de teren moldovenesc, de aceea, pe autoritățile moldovene se va pune presiune în continuare”, consideră Ilie Trombițchi.

Aproape tot anul trecut Kievul oficial a tot presat Chișinăul oficial în problema complexului hidroenergetic de pe Nistru. Persoane suspuse din statul vecin le spuneau deschis colegilor lor moldoveni: „Acest acord trebuie semnat înainte de încheierea anului 2017”. În octombrie anul trecut, în timpul vizitei sale la Chișinău premierul ucrainean, Vladimir Groisman, a declarat că Ucraina și Moldova trebuie să se grăbească, să soluționeze toate problemele controversate și să semneze Acordul privind complexul hidroenergetic de pe Nistru. La un moment dat autoritățile moldovene erau gata să cedeze: în octombrie 2017, imediat după plecarea delegației ucrainene, la Ministerul Economiei al RM au fost convocați participanții la negocieri, cărora li s-a spus că documentul trebuie semnat anume în condițiile puse de partea ucraineană. Dar se vede că ceva nu a mers în negocierile ”adiționale” purtate în spatele cortinei de grupurile oligarhice din cele două țări – acordul nu a fost semnat nici pînă azi.

Dacă au apărut investitori reali cu bani reali pentru finalizarea lucrărilor de edificare a CHEAP Dnestrovsk, presiunea Kievului asupra Chișinăului va spori din nou.

„Din punctul meu de vedere, poziția Chișinăului trebuie să fie clară și fermă: Republica Moldova nu-și va asuma niciun fel de înțelegeri și obligații, dacă nu va fi clar ce riscuri există, gravitatea lor posibilă, ce se poate face cu ele și, de asemenea, nu se va conveni asupra condițiilor exacte de compensare a daunelor posibile, de care colegii ucraineni s-au eschivat mereu, a menționat Victor Parlicov. Se știe că recent, odată cu Programul de dezvoltare al ONU, a fost lansat un proiect în cadrul căruia se preconizează investigarea impactului actual și viitor al construcției centralelor hidroelectrice pe Nistru. Rezultatele investigației vor fi cunoscute spre finele anului 2019. Cred că pînă atunci nu avem voie să semnăm niciun acord interguvernamental privind Nistrul. Este clar oricui, nu doar specialiștilor. Dar și pe investitorii responsabili îi interesează asemenea cercetări: ei riscă bani foarte mari și trebuie să cunoască posibilele probleme și riscuri care, odată și odată, vor influența realizarea proiectului în care ei intenționează să investească bani. Depinde de autorități dacă acordul în cauză va fi semnat înainte de alegerile din 2019 din Ucraina și de la noi, fără a se aștepta rezultatele investigației privind potențialul impact de mediu și social-economic al structurilor hidraulice actuale și viitoare de pe Nistru, înainte de elaborarea noii metodologii de evaluare a posibilelor daune asupra ecosistemelor acvatice. Se știe că anul trecut ambele părți forțau intens semnarea lui. Sper însă că în cazul părții moldovenești va predomina, dacă nu bunul simț, apoi, cel puțin, teama de faptul că, după alegerile prezidențiale, în Ucraina se poate schimba combinația de forțe, la putere pot veni oameni noi, fapt care, desigur, va influența respectarea, de către partea ucraineană, a anumitor înțelegeri și promisiuni făcute în spatele cortinei în schimbul rîului Nistru.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?