TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile
- Criza guvernamentală stiri:
- OMG și vaccinurile stiri:
- Coronavirus actualizat
- Calea Ferata din Moldova stiri:
- Preşedintele stiri:
- Noi condiții de plecare peste hotare stiri:
- Știrile Chișinăului stiri:
- Prețurile la carburanți stiri:
- Eurovision stiri:
- Limba rusă în Moldova stiri:
- Scandal diplomatic stiri:
- Explozia din capitală stiri:
- Problema deşeurilor stiri:
- Percheziții și rețineri stiri:
- Furtul miliardului stiri:
- Incendii stiri:
- Rețele de socializare stiri:
- Alegeri în Moldova stiri:
- Acțiuni de protest stiri:
- Conflictul din Nagorno-Karabah stiri:
- Soarta lui Plahotniuc stiri:
- ONG Moldova stiri:
- Sărbătorile de iarnă stiri:
- Diaspora stiri:
- Transnistria stiri:
- Pregătirea pentru revoluția colorată stiri:
- Evenimente în Kîrgîzstan stiri:
- Cazul Platon stiri:
- Aeroportul Chișinău. Coliziuni stiri:
- Frumusețile Moldovei stiri:
- Cazul Șor stiri:
- Sănătatea copiilor stiri:
- Internetul și copiii stiri:
- Cazul Filat stiri:
- Cazul Carinei Țurcan stiri:
- Cutremure stiri:
- Brand autohton stiri:
- Cazul Braguța stiri:
- Tăierea arborilor stiri:
- Unionism VS Statalitate stiri:
- Cazul Duty Free stiri:
- Închiderea școlilor stiri:
- Obiectiv european stiri:
- Sandu vs Șor stiri:
- Știri vesele stiri:
- Cazul Roșca stiri:
- Dosarul gărilor auto stiri:
- Air Moldova în faţa unei noi schimbări stiri:
- Știri Bălți stiri:
- Știri Taraclia stiri:
- Știri Rîșcani stiri:
- Știri Comrat stiri:
- Aminitiri din Copilărie stiri:
27 feb. 10:00 "Copiii cresc niște egoiști infantili". Un psiholog, despre de ce ierarhia în familie este importantă 26 feb. 18:02 Vor reveni oare steagul și stema moldovenească veritabilă? 25 feb. 18:18 De ce cetățenii Moldovei îs lipsiți de dreptul de a alege vaccinul contra coronavirusului? 24 feb. 18:00 Natalia Abacumova-Zabunova, despre cum Chișinăul a devenit oraș european 23 feb. 19:56 Jocuri cumplite 22 feb. 18:08 Cu clipul în gură. Își vor păstra oare oamenii abilitatea de a scrie, citi, vorbi? 20 feb. 10:01 Obiecte uitate, resturi de mașini și manechine: cu ce au aglomerat oamenii spațiul cosmic 19 feb. 18:00 Cine se împotrivește păstrării limbii ruse în Moldova? 18 feb. 17:55 "Da, am fraudat alegerile, dar am făcut-o spre binele vostru " 17 feb. 18:00 Un viitor «luminos»: Cine va apăra drepturile majorității heterosexuale? 16 feb. 18:00 “Regina-i prinsă în colț”. Va merge oare Sandu la acutizare? 15 feb. 18:49 Consiliul pentru nediscriminare contra lui Iurie Roșca: în Moldova este promovată cu insistență «o nouă normalitate» 13 feb. 20:29 ”Nu ești obligat să te vaccinezi!” 12 feb. 18:01 Sistemul solar «Mark Verlan» 11 feb. 17:59 Ilia Suharschii: ”Mentorii mei moscoviți, profesioniști de top” 10 feb. 18:02 Consecințele Revoluției islamice pentru politica externă a Iranului 9 feb. 20:06 Ne vor împresura cu o rețea de farmacii mobile? 8 feb. 18:00 Ca să ajungi la pensionare 7 feb. 17:50 Pagini din istoria slavilor din Moldova. Partea I 4 feb. 17:57 Prioritățile noului CSS: să ne așteptăm la o ”resetare”?
Ceva extrem de important — lupta pentru controlul asupra Moldovei. Însă despre aceasta se tace, din careva motive
În timp ce majoritatea locuitorilor țării urmărește protestele fermierilor, susținute de noua președintă și adepții săi politici, în paralel are loc o luptă mult mai importantă. Financiară. Condusă de FMI.
Primele avertismente
Instituțiile financiare internaționale au început să-și manifeste nemulțumirea privind unele decizii ale autorităților de la Chișinău mult înainte ca deputații PSRM și ai grupului «Pentru Moldova » să anuleze legea miliardului și să reîntoarcă ieșirea la pensie pentru bărbați la 62 ani, pentru femei – la 57.
Vom aminti, că anterior revolta BERD și FMI a fost provocată de verdictul instanței moldovenești, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, privind sechestrarea bunurilor Victoriabank, inclusiv pachetul valorilor mobiliare ale statului care aparțineau instituției financiare, în valoare de 1,85 mlrd. lei. Sechestrul a fost pus pentru că banca participase la frauda bancară din a. 2014.
BERD, care către a.2018 împreună cu Banca Transilvania a devenit acționar majoritar al Victoriabank , a făcut o avertizare serioasă. BERD a concretizat, că este «cel mai mare investitor instituțional din Moldova », și a exprimat convingerea că «ancheta va respecta clienții Victoriabank, dar și actualii ei acționari». Și principalul – că se va ține cont de «consecințele potențiale pentru sistemul bancar al Moldovei ».
Cu alte cuvinte, autorităților moldovenești li s-a dat de înțeles, că dacă Victoriabank va avea de suferit din cauza participării la ”jaful secolului”, s-ar putea să se lase cu un scandal grandios și – posibil – cu prăbușirea sistemului financiar al țării.
Atunci BERD a sprijinit FMI. Structura internațională a numit tranzacția din a. 2018 de cumpărare a Victoriabank de către «Banca Transilvania» în cadrul parteneriatului strategic cu BERD «o realizare semnificativă». Și că «realizările obținute cu greu în acest domeniu trebuie protejate». Dacă asta nu se va produce, noul program FMI (și multe alte proiecte de finanțare, corelate cu fondul) poate fi stopat.
Noi iritanți
De arunci, au mai apărut și alți iritanți. Sub zgomotul claxoanelor agrarienilor, guvernatorul BNM Octavian Armașu a amintit autorităților naționale că încă în iulie,2020 Chișinăul oficial și reprezentanții FMI la nivel de experți au aprobat un program de reforme economice. Acesta includea modificarea bazei legislative în scopul consolidării independenței Băncii naționale a Moldovei, precum și numirea unor noi viceguvernatori BNM, în parlament. Totuși, potrivit lui Armașu, parlamentul nu a numit persoanele necesare.
Și iată că socialiștii și grupul «Pentru Moldova» au adoptat două proiecte de legi (despre care am vorbit mai sus), care depășesc cadrul acordurilor precedente cu FMI.Amintim, că așa zisa «lege a miliardului», care a pus pe umerii populației povara achitării banilor furați, a fost condiția FMI în cadrul programului de colaborare precedent.
O altă lege anulată se socialiști și deputații grupului «Pentru Moldova », prevede anularea majorării vîrstei de pensionare. Iar «reforma» pensiilor, efectuată de guvernul Filip, a fost realizată la recomandarea FMI în cadrul acordului precedent.
Vedem, așa dar, că puterea precedentă, care este asociată cu plecarea lui Igor Dodon, a intrat într-o confruntare cu FMI, s-a abătut de la înțelegerile precedente. Și FMI a făcut încă o avertizare amenințătoare.
Rogers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, a arătat că «Realizarea ultimilor inițiative legislative, aprobate de parlamentul Republicii Moldova, amenință grav stabilitatea macroeconomică și financiară a țării, care și așa a suferit în urma pandemiei de COVID-19». În plus, demnitarul FMI a prevenit, că Moldova va primi ajutor financiar numai în baza unei platforme politice largi de sprijinire a reformelor. Deci, numai după ce proiectele de legi adoptate de PSRM și deputații «Pentru Moldova», vor fi anulate.
Transmiterea băncilor moldovenești către străini
Dar achitarea banilor furați de escroci era parte a planului instituțiilor financiare internaționale.
Se știe, că cel dea-l doilea element era «sanarea» sistemului bancar al Moldovei. Ea presupunea transmiterea celor mai mari bănci din țară către investitorii străini. Și aceasta a fost una dintre condițiile de creditare. Guvernul moldovenesc în frunte cu Pavel Filip, apoi și cu Maia Sandu, a făcut totul pentru ca investitorii străini să controleze băncile Moldovei. În nota informativă din a.2019, guvernul Sandu raporta FNI: «…transmiterea drepturilor de proprietate (investitorilor străini) în trei bănci sistemice a fost, practic, finalizată ».
Din document, putem afla următoarele. În conformitate cu angajamentele, Victoriabank este transmisă către Banca Transilvania, cea mai mare bancă a României. Și acum Banca Transilvania împreună cu BERD deține pachetul de control în mărime de 66,7 %. Se știe, că BERD este cel mai mare acționar la Banca Transilvania.Se mai spune și despre transmiterea către proprietari străini a Moldova-Agroindbank. 41,1% din acțiunile Moldova-Agroindbank au fost anulate de către stat și transmise consorțiului internațional al investitorilor (BERD, Horizon Capital și AB Invalda).
În cazul Moldindconbank (МICB) a fost «utilizat mecanismul de recomercializare, în rezultat în februarie,2019 pachetul de control în mărime de 63,89 % a fost achiziționat de compania nebancară in Bulgaria Doverie United Holding, înregistrată la Bursa de valori din Sofia». Apoi guvernul a anunțat că prin asemenea «scheme de însănătoșire» vor trece și celelalte bănci moldovenești, mai mici, cu excepția celor care deja au investitori străini.
Documentul plasat în spațiul public a devenit confirmarea faptului, că transmiterea sistemului bancar către investitorii străini era angajamentul autorităților asumat în schimbul creditelor acordate guvernului.
Armașu, la fel ca FMI, crede că pentru hoți trebuie să plătească cetățenii
Însă cel mai important lucru este că transmiterea băncilor moldovenești străinilor este urmarea și rezultatul fraudei bancare cunoscute drept «jaful secolului».
Dacă înțelegem acest tertip, capătă un alt sens și reacțiile de ultimă oră ale FMI, BNM și ale experților angajați.
Ce atrage atenția? Plus la FMI, care a prognozat Moldovei instabilitatea financiară ( și deci, și politică), cu o avertizare a venit și guvernatorul BNM. Octavian Armașu a anunțat într-o declarație specială, că în a.2020 noul program cu FMI nu va fi semnat. Totul – ca urmare a «unor inițiative negative ca anularea Legii privind emiterea obligațiunilor de stat întru îndeplinirea de către Ministerul finanțelor a angajamentelor financiare care reies din garanțiile statului sau «legea miliardului».
Anterior, Armașu a abordat o altă temă de rezonanță. Este vorba despre sechestrarea activelor Victoriabank. Guvernatorul BNM și-a exprimat convingerea, că în scurt timp acuzațiile în adresa Victoriabank vor fi scoase. Apoi guvernatorul BNM a făcut publicitate gratis pentru Banca Transilvania, care este, conform spuselor dale, «o bancă cu o reputație bună în exclusivitate ».În plus, Armașu a concretizat că banca românească nu trebuie să poarte răspundere pentru schemele criminale ale foștilor proprietari Victoriabank.
Da cine trebuie să o poarte? Cetățenii Republicii Moldova. Asta recomandă FMI.
Pentru că înțelege, că transmiterea sistemului bancar al Moldovei către investitorii străini s-a făcut prin scheme dubioase cu participarea statului și a constat în exproprierea brutală a bunurilor de la proprietarii precedenți, BNM încearcă să-i prezinte pe noii investitori în lumina cea mai favorabilă. Și deja cu drept de publicitate, publică un nou material despre fondul de investiții «Доверие» din Bulgaria. Acesta, lucru știut, a cumpărat pachetul de control al acțiunilor Moldindconbank.
Toată această activitate publicitară a domnului Armașu, bineînțeles, este coordonată cu FMI, exprimă punctul de vedere al fondului și are ca scop să convingă populația Moldovei că achitarea de către cetățeni a miliardelor furate de hoți este binele suprem. Iar investitorii care au intrat în posesia sistemului bancar – salvatorii țării.
Moldova controlată prin intermediul băncilor
Un succes și mai mare este cedarea întregului sistem bancar al țării, pentru niște bani disproporționați, investitorilor străini.
De mirare, dar dacă miliardul furat ar putea fi folosit pentru achiziționarea acțiunilor băncilor comerciale, astăzi acestea s-ar afla cu toate în administrarea statului. Scopul însă nu a fost acesta.
Adesea sectorul bancar este numit «sistemul sanguin al economiei». Comparația, poate, nu este cea mai exactă, dar ea sugestionează că cei ce controlează băncile controlează și economia. Și după ce sistemul bancar al Moldovei este transmis, economia ei devine total dependentă și supusă străinilor. În cazul dat - Occidentului. Și nu doar economia și finanțele, în consecință - și politica.
Iar Occidentul nu intenționează să cedeze cuiva controlul asupra Moldovei.
ONG-urile și România țin isonul
Atrage atenția faptul că experții și ONG-urile finanțate de SUA și UE imediat s-au năpustit cu critici asupra recentelor decizii ale parlamentului.
Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, a încercat să asmute guvernul împotriva deputaților PSRM și «Pentru Moldova» . «Dacă acest guvern are un pic de demnitate, el trebuie să propună parlamentului spre examinare un proiect de lege, care să anuleze toate aceste ieșiri, pentru care s-a votat în miez de noapte. Evident, guvernul trebuie să conteste aceste legi la Curtea Constituțională »,- cheamă Ioniță.
Un alt reprezentant al ONG-urilor, Veaceslav Negruța, expert economic Transparency International - Moldova, la fel a criticat deciziile adoptate de parlament. Dar a mers mai departe, a intrat în politică:«Acest parlament nu mai are legitimitate și nu mai exprimă voința poporului».
Cunoaștem, că președinta aleasă Maia Sandu a și anunțat că Veaceslav Negruța va deveni consilierul ei. Așa că expertul exprima opinia noului șef de stat.
Cine a mai ieșit împotriva ultimelor decizii ale parlamentului? Autoritățile României vecine. Vom aminti, că în istoria cu Victoriabank păgubașă ar putea fi Banca Transilvania.
Vedem, așa dar, că instituțiile financiare internaționale, Occidentul colectiv și marionetele lui din Moldova au pornit lupta împotriva deciziilor care au fost clar luate în interesul cetățenilor simpli ai țării. Curios, dar aceste decizii au fost susținute chiar și de deputații partidului, al cărui lider a participat personal la frauda bancară.
O metamorfoză neașteptată
Și Maia Sandu a condamnat acțiunile PSRM și ale grupului «Pentru Moldova» . Nu e de mirare, căci noua președintă a activat un timp îndelungat în structurile Băncii Mondiale, a votat pentru alocarea unui miliard de lei băncilor din grupul BEM, iar în a.2019, premier fiind, a încheiat cu FMI un acord prin care este aprobată transmiterea sistemului financiar al țării către investitorii străini.
Altceva uimește. Acum aliați i- au devenit Pavel Filip, șeful guvernului lui Vlad Plahotniuc, care a promovat legea miliardului, și ruda oligarhului Andrian Candu, spicherul parlamentului care a adoptat odioasa lege.
De ce uimește? Vom amintim că după apariția raportului Kroll, Maia Sandu a publicat fragmente din stenograma consfătuirii secrete a guvernului și a arătat cu degetul la Candu. Anume el «a promovat cel mai insistent aprobarea garanțiilor de stat pentru cele trei bănci fără un mecanism de protecție împotriva abuzurilor». În plus, nu au fost nominalizate două bănci moldovenești, în care a mers o mare parte din banii furați», spunea atunci actuala președintă a țării. «Dar autorităților nu vor ca noi să cunoaștem amănunte», - a rezumat Maia Sandu.
Sandu l-a atacat și pe Filip pentru deciziile luate.
Mai mult. Devenind premier, lidera PAS spunea că muncește pentru ca «legea miliardului» să fie anulată. «Sper că vom reuși să restructurăm și să economisim sute de milioane de lei anual», — convingea telespectatorii prima ministră de atunci, Maia Sandu.
Și iată că președinta aleasă schimbă brusc ritorica și formează cu oamenii lui Plahotniuc un bloc care se pronunță împotriva deciziilor luate de socialiști și deputații grupului «Pentru Moldova».
Intereselor cui servește noua președintă ?
Maia Sandu a sprijinit și fermierii, care călcau cu tractoarele polițiștii ce blocaseră calea spre parlament. Iar agrarienii înșiși, scria mass-media, care cereau dizolvarea parlamentului și demisia guvernului, «vorbeau cu cuvintele Maiei Sandu».
Așa că și protestele agrarienilor, devenite politice, și mitingurile organizate de președinta aleasă împreună cu PDM, «Pro Moldova» lui Candu, PLDM și unioniștii, în spatele sloganelor de luptă contra lui Dodon și a parlamentului ascundeau un conținut foarte concret. Totul e doar «o perdea de fum» și diverse forme ale războiului hibrid pentru controlul asupra Moldovei.
Pentru a obține victoria în acest război, trebuie să respecți toate înțelegerile prealabile cu FMI. Să accepți controlul financiar extern. Iată care este legătura evidentă dintre protestele fermierilor, FMI, ONG, Maia Sandu, Andrian Candu și Pavel Filip.
Așa dar, ale cui interese trebuie să le apere președintele sau deputații? Ale cetățenilor care au votat pentru ei, sau ale FMI și ale investitorilor străini? Iar noua președintă ce face ?
Și ce va fi după ce Maia Sandu va prelua funcția oficial?
Serghei Tcaci
Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter
- Cuvinte cheieAcţiunea de protestParlamentFMISandu
- FeedbackContactează redacția | Adresează întrebarea
- Aplicaţii
Postul de radio HIT FM a hotărît să întîmpine primăvara înaintea tuturor! De ce peste 400 de mii de moldoveni au ales internet fix de la Moldtelecom? Alege crema regenerantă de noapte „Viorica Vie” pentru un ten impecabil Pregătirea pentru școală e un proces lung și greu - cum te ajută grădinița privată? Ești în căutarea unui cadou original de 23 februarie? Black Friday de iarnă: 7 zile de reduceri de pînă la 40%
- 23:01 Ce nu ştiai despre persoanele cu ochi albaştri
- 22:32 De cîți copaci e nevoie pentru a reduce poluarea cu dioxid de carbon
- 22:00 În Australia a fost descoperită o pictură rupestră cu o vechime de 17.300 de ani
- 21:32 Beneficii mai puțin cunoscute ale sportului
- 21:02 Legenda bisericii ștefaniene din Borzeşti
- 20:30 Ce trebuie să știi despre călcatul hainelor pentru bebeluș
Sondaj Toate

Comentariile (25)
Adăugaţi Comentul
Санду всех продаст с потрохами. сейчас денег от МВФ не получит, а вернуть закон что бы народ платил за кражу будет уже неудобно. санду ждут голодные времена. брать кредиты много ума не надо для своего пиара, а вот отдавать свои последние трусы будет жители самого народного президента.
Крупнейший госбанк страны – Сбербанк, возглавляемый членом совета директоров американского финансового холдинга JPMorgan Chase Грефом, только на половину российский. Вторая же половина принадлежит американским и британским "кураторам" истового борца за свободный рынок, на особых для себя условияхВ российской столице состоялось очередное заседание Наблюдательного совета Сбербанка России, где одним из ключевых вопросов была тема о выплате дивидендов. Уже известно, что в течение ближайших трех лет госбанк намерен на эти цели направить более 1 трлн рублей, что по сегодняшнему валютному курсу составляет $17,5 млрд. Сумма более чем серьезная. Особенно, если рассмотреть структуры акционерного капитала и выяснить, кому в реальности принадлежит "банк Грефа"."Царьград.Бизнес" стало известно, что доля американских инвесторов в торгующихся на биржевых площадках "свободных" акциях Сбербанка достигла 40%. Финансовым воротилам из "дружелюбной" Великобритании принадлежит 29,5% акций Сбера. Напомню, в настоящее время в свободном обращении находятся 47,52% акций российского банка №1. Контрольный же пакет принадлежит ЦБ.Данный факт уже привел к беспрецедентному конфликту интересов: с одной стороны, Банк России – мегарегулятор отечественного финансового рынка, а с другой – акционер крупнейшего госбанка страны. Команда Набиуллиной давно играет на стороне "курируемого" Грефа. Профучастники рынка открыто заявляют, что политика ЦБ по "оздоровлению банковского сектора" - это политика в интересах т.н. "пятибанкирщины", в которой львиная доля дивидендов принадлежит Сбербанку."Ураган Эльвира", который уже третий год бушует на просторах российского финансового рынка, привел к одному, но весьма прискорбному итогу – тотальному уничтожению конкуренции и созданию "тепличных" условий для госбанков. Бизнес и граждане, которые предпочитают осуществлять свою деятельность в "белую", переводят свои денежные средства на счета Сбера, ВТБ и т.д. Вместо оздоровления, которое так рьяно реализует госпожа Набиуллина, Россия получила фактическую олигополизацию банковского сектора. И здесь вновь возвращаемся к вопросу, кому принадлежит и в чьих интересах работает Сбербанк. Российскому Центробанку, как уже было отмечено, принадлежит половина уставного капитала плюс одна голосующая акция Сбера. У нерезидентов 45,41% акций, из них 69,5% - у американо-британского финансового синдиката.Сейчас пока неизвестна контрольная сумма, которая по итогам 2017 года будет направлена на дивиденды, решение примет собрание акционеров 8 апреля (рекомендации по их размеру чуть раньше примет Наблюдательный совет), но уже известно, что чистая прибыль Сбербанка, по международным стандартам финансовой отчетности (МСФО), выросла в минувшем году на 38,2% до 748,7 млрд руб. против 541,9 млрд руб. годом ранее. Прибыль на обыкновенную акцию в течении 2017-го увеличилась на 38,3% до 34,58 руб. против 25 руб. в 2016 году.Анализируя годовые отчеты Сбербанка, "Царьград.Бизнес" пришел к выводу, что предстоящие выплаты будут рекордными. В 2016 году госбанк выплатил акционерам втрое больше дивидендов, чем в 2015 г. на фоне рекордной чистой прибыли. Показатели же за 2017-й эту планку превзошли на порядок. Следовательно, ЦБ, как крупнейший акционер, и нерезиденты из США и Великобритании получат беспрецедентный кэш, который во многом был обеспечен двумя основополагающими факторами – "тепличными" условиями госпожи Набиуллиной и (данный факт мы признаем) достаточно успешной и эффективной бизнес-моделью, которую реализовал Герман Греф. Все-таки он заставил неповоротливого "слона танцевать". Хотя ни у оного другого профучастника отечественного финансового рынка не было и нет тех благоприятных условий, в которых работает госбанк №1.Эксперты, опрошенные "Царьград.Бизнес", указывают еще на один фактор, помимо "особой любви" Набиуллиной к Сберу, когда рынок зачищается в интересах подведомственного игрока, позволяя Грефу быть эффективным, - это спред в процентных ста
Три ВРАГА Молдавии, РУМыНы
В очередной раз от народа страны пытаются скрыть причину тех событий которые мы наблюдаем в последние дни . В том числе и резонансную -уход в отставку правительства И.Кику .Правительства которое проиграло , давно объявленную ему финансовую войну МВФ. Уж слишком силы неравные , да и коллаборационисты постарались .По причине того , что правительство в интересах народа , а не "элиты" и её ближайшей тусовки , осмелилось ослушаться и не выполнять условия навязанные стране мировыми финансистами .Которые задают определённые правила игры для всех остальных игроков мировой экономики . Потому что финансовая власть которой обладает МВФ , сегодня сильнее даже военной . По этому поводу есть уже расхожее выражение , что власть чужих денег , на вашей территории , сильнее чужих танков . Сегодня МВФ и его региональное подразделение ЕС - это уже не экономический свободный рынок о котором любят так много распространяться сторонники вульгарной либеральной идеологии и глобальной экономики . Сегодня это институты Англо -Саксонской финансовой системы , которая по сути представляет собой современную форму колонизации, которая направлена на прямое разрушение суверенных экономик отдельных государств . Так как МВФ и ЕС разрушают всю национальную систему планирования и управления своей отечественной экономикой .И именно это и происходит в нашей стране .Именно это пытаются скрыть от народа национал предатели во главе с Санду . Предательство национальных интересов .
si care e morala ...tylharii romeni a cyta oara dinou ne buzunaresc tara
.Понятно,что цель вашего "анализа"- отвлечь от статьи и роли вашей хозяйки-М.Санду в разрушении финансово-экономической системы Молдовы.Да, о ПАО «Сбербанк» -банк контролируется Правительством России!!!, которому принадлежат 52,3 % простых акций( остальные акции находятся в публичном обращении).Т.о иностранные акционеры не могут влиять на политику банка и нанести весомый ущерб ни банку и, тем более,в целом финансовой системе РФ.Противоположная ситуация в Молдове,где в "молдавских" банках основные акционеры-иностранные финансовые организации(банки).Р.Не пишите ,не надо,если не имеете знаний ни в экономике,ни в политике.Впрочем,это общее для пропагандистов Санду.
ОНА БУДЕТ СОБЛЮДАТЬ КОНСТИТУЦИИ румынии, ес, америки...НО НЕ РЕСПУБЛИКИ МОЛДАВИЯ... ОНА ДИВЕРСАНТ ЗАПАДА , ПРИШЛА ПОГУБИТЬ МОЛДАВИЮ
Филип,КанД,Санду_-предатели молдавского народа,того народа ,который отвоевывал Штефа чел Маре!Проклядия на века!
«Обсудила с председателем Национального банка страны Октавианом Армашу макроэкономическую ситуацию в контексте экономического кризиса, который переживает Молдавия, ситуацию в банковской системе и необходимость возобновления отношений с МВФ», — написала Санду в субботу на своей странице в Facebook.Чем заканчиваются игры с МВФ легко было бы понять, если просто обратить свой взор на Киев. Но новый молдавский президент видимо предпочитает старые грабли... и давние отношения с фондом.Санду затянет страну в долговую кабалу МВФ.P.S.Экономический кризис переживают все страны,которые пострадали от пандемии. .
О.Армашу был избран Губернатором Нацбанка при парламенте времён Плахотнюка.До этого,с 20 января 2016 года был министром финансов в правительстве Филипа по предложению Демпартии.Армашу получает месячную зарплату на 50 000лей больше,чем его предшественник С. Чокля ,зарплата которого составляла 104 315 леев в месяц. Согласно декларации об имуществе, представленной Армашу, в 2019 году он получил почти 2 миллиона лей зарплаты, что эквивалентно более 159 тысячам лей в месяц или более 5000 леям в день. В дополнение к основной зарплате семья Армашу обнародовала доход в 888 452 тысячи лей - деньги, выплаченные компанией Bayer SRL, сообщает Аgora.md.. Семья Армашу указала, что имеет во владении три квартиры, два дома ,178 сельскохозяйственных участков.У семьи Армашу есть 15 банковских счетов, шесть банковских вкладов,акции АО «Franzeluța» и «Banca de Economii», долями в «Agro-SZM» SRL.По образованию Армашу "Инженер информационных технологий".С 2006-2010 проходил обучение в США как финансовый аналитик.
А почему вся пресса молчит о протестах на железной дороге. Запретная тема?
Сеть Сороса продолжает активно продвигать образ Санду за рубежом и внутри страны через многочисленные НПО и СМИ.На это тратятся миллионы долларов.На сотни тысяч граждан оказывают круглосуточно информационно-психологическое давление.Население,в первую очередь русскоязычное будут и дальше накачивать ядом и ненавистью к И.Додону через потоки лжи и манипуляции.Все преступления,грабёж и схемы Плахотнюка(и самой Санду) бросать на Додона.Используя излюбленный Санду и К приём «Держи вора»-громче всех кричит вор.