X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ce se află în spatele protestelor fermierilor ?

23 dec. 2020,, 18:01   Analitică
53954 25

Ceva extrem de important — lupta pentru controlul asupra Moldovei. Însă despre aceasta se tace, din careva motive

În timp ce majoritatea locuitorilor țării urmărește protestele fermierilor, susținute de noua președintă și adepții săi politici, în paralel are loc o luptă mult mai importantă. Financiară. Condusă de FMI.

Primele avertismente

Instituțiile financiare internaționale au început să-și manifeste nemulțumirea privind unele decizii ale autorităților de la Chișinău mult înainte ca deputații PSRM și ai grupului «Pentru Moldova » să anuleze legea miliardului și să reîntoarcă ieșirea la pensie pentru bărbați la 62 ani, pentru femei – la 57.

Vom aminti, că anterior revolta BERD și FMI a fost provocată de verdictul instanței moldovenești, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, privind sechestrarea bunurilor Victoriabank, inclusiv pachetul valorilor mobiliare ale statului care aparțineau instituției financiare, în valoare de 1,85 mlrd. lei. Sechestrul a fost pus pentru că banca participase la frauda bancară din a. 2014.


BERD, care către a.2018 împreună cu Banca Transilvania a devenit acționar majoritar al Victoriabank , a făcut o avertizare serioasă. BERD a concretizat, că este «cel mai mare investitor instituțional din Moldova », și a exprimat convingerea că «ancheta va respecta clienții Victoriabank, dar și actualii ei acționari». Și principalul – că se va ține cont de «consecințele potențiale pentru sistemul bancar al Moldovei ».

Cu alte cuvinte, autorităților moldovenești li s-a dat de înțeles, că dacă Victoriabank va avea de suferit din cauza participării la ”jaful secolului”, s-ar putea să se lase cu un scandal grandios și – posibil – cu prăbușirea sistemului financiar al țării.

Atunci BERD a sprijinit FMI. Structura internațională a numit tranzacția din a. 2018 de cumpărare a Victoriabank de către «Banca Transilvania» în cadrul parteneriatului strategic cu BERD «o realizare semnificativă». Și că «realizările obținute cu greu în acest domeniu trebuie protejate». Dacă asta nu se va produce, noul program FMI (și multe alte proiecte de finanțare, corelate cu fondul) poate fi stopat.

Noi iritanți

De arunci, au mai apărut și alți iritanți. Sub zgomotul claxoanelor agrarienilor, guvernatorul BNM Octavian Armașu a amintit autorităților naționale că încă în iulie,2020 Chișinăul oficial și reprezentanții FMI la nivel de experți au aprobat un program de reforme economice. Acesta includea modificarea bazei legislative în scopul consolidării independenței Băncii naționale a Moldovei, precum și numirea unor noi viceguvernatori BNM, în parlament. Totuși, potrivit lui Armașu, parlamentul nu a numit persoanele necesare.

Și iată că socialiștii și grupul «Pentru Moldova» au adoptat două proiecte de legi (despre care am vorbit mai sus), care depășesc cadrul acordurilor precedente cu FMI.

Amintim, că așa zisa «lege a miliardului», care a pus pe umerii populației povara achitării banilor furați, a fost condiția FMI în cadrul programului de colaborare precedent.

O altă lege anulată se socialiști și deputații grupului «Pentru Moldova », prevede anularea majorării vîrstei de pensionare. Iar «reforma» pensiilor, efectuată de guvernul Filip, a fost realizată la recomandarea FMI în cadrul acordului precedent.

Vedem, așa dar, că puterea precedentă, care este asociată cu plecarea lui Igor Dodon, a intrat într-o confruntare cu FMI, s-a abătut de la înțelegerile precedente. Și FMI a făcut încă o avertizare amenințătoare.

Rogers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, a arătat că «Realizarea ultimilor inițiative legislative, aprobate de parlamentul Republicii Moldova, amenință grav stabilitatea macroeconomică și financiară a țării, care și așa a suferit în urma pandemiei de COVID-19». În plus, demnitarul FMI a prevenit, că Moldova va primi ajutor financiar numai în baza unei platforme politice largi de sprijinire a reformelor. Deci, numai după ce proiectele de legi adoptate de PSRM și deputații «Pentru Moldova», vor fi anulate.

Transmiterea băncilor moldovenești către străini

Dar achitarea banilor furați de escroci era parte a planului instituțiilor financiare internaționale.

Se știe, că cel dea-l doilea element era «sanarea» sistemului bancar al Moldovei. Ea presupunea transmiterea celor mai mari bănci din țară către investitorii străini. Și aceasta a fost una dintre condițiile de creditare. Guvernul moldovenesc în frunte cu Pavel Filip, apoi și cu Maia Sandu, a făcut totul pentru ca investitorii străini să controleze băncile Moldovei. În nota informativă din a.2019, guvernul Sandu raporta FNI: «…transmiterea drepturilor de proprietate (investitorilor străini) în trei bănci sistemice a fost, practic, finalizată ».

Din document, putem afla următoarele. În conformitate cu angajamentele, Victoriabank este transmisă către Banca Transilvania, cea mai mare bancă a României. Și acum Banca Transilvania împreună cu BERD deține pachetul de control în mărime de 66,7 %. Se știe, că BERD este cel mai mare acționar la Banca Transilvania.

Se mai spune și despre transmiterea către proprietari străini a Moldova-Agroindbank. 41,1% din acțiunile Moldova-Agroindbank au fost anulate de către stat și transmise consorțiului internațional al investitorilor (BERD, Horizon Capital și AB Invalda).

În cazul Moldindconbank (МICB) a fost «utilizat mecanismul de recomercializare, în rezultat în februarie,2019 pachetul de control în mărime de 63,89 % a fost achiziționat de compania nebancară in Bulgaria Doverie United Holding, înregistrată la Bursa de valori din Sofia». Apoi guvernul a anunțat că prin asemenea «scheme de însănătoșire» vor trece și celelalte bănci moldovenești, mai mici, cu excepția celor care deja au investitori străini.

Documentul plasat în spațiul public a devenit confirmarea faptului, că transmiterea sistemului bancar către investitorii străini era angajamentul autorităților asumat în schimbul creditelor acordate guvernului.

Armașu, la fel ca FMI, crede că pentru hoți trebuie să plătească cetățenii

Însă cel mai important lucru este că transmiterea băncilor moldovenești străinilor este urmarea și rezultatul fraudei bancare cunoscute drept «jaful secolului».

Dacă înțelegem acest tertip, capătă un alt sens și reacțiile de ultimă oră ale FMI, BNM și ale experților angajați.

Ce atrage atenția? Plus la FMI, care a prognozat Moldovei instabilitatea financiară ( și deci, și politică), cu o avertizare a venit și guvernatorul BNM. Octavian Armașu a anunțat într-o declarație specială, că în a.2020 noul program cu FMI nu va fi semnat. Totul – ca urmare a «unor inițiative negative ca anularea Legii privind emiterea obligațiunilor de stat întru îndeplinirea de către Ministerul finanțelor a angajamentelor financiare care reies din garanțiile statului sau «legea miliardului».

Anterior, Armașu a abordat o altă temă de rezonanță. Este vorba despre sechestrarea activelor Victoriabank. Guvernatorul BNM și-a exprimat convingerea, că în scurt timp acuzațiile în adresa Victoriabank vor fi scoase. Apoi guvernatorul BNM a făcut publicitate gratis pentru Banca Transilvania, care este, conform spuselor dale, «o bancă cu o reputație bună în exclusivitate ».

În plus, Armașu a concretizat că banca românească nu trebuie să poarte răspundere pentru schemele criminale ale foștilor proprietari Victoriabank.

Da cine trebuie să o poarte? Cetățenii Republicii Moldova. Asta recomandă FMI.

Pentru că înțelege, că transmiterea sistemului bancar al Moldovei către investitorii străini s-a făcut prin scheme dubioase cu participarea statului și a constat în exproprierea brutală a bunurilor de la proprietarii precedenți, BNM încearcă să-i prezinte pe noii investitori în lumina cea mai favorabilă. Și deja cu drept de publicitate, publică un nou material despre fondul de investiții «Доверие» din Bulgaria. Acesta, lucru știut, a cumpărat pachetul de control al acțiunilor Moldindconbank.

Toată această activitate publicitară a domnului Armașu, bineînțeles, este coordonată cu FMI, exprimă punctul de vedere al fondului și are ca scop să convingă populația Moldovei că achitarea de către cetățeni a miliardelor furate de hoți este binele suprem. Iar investitorii care au intrat în posesia sistemului bancar – salvatorii țării.

Moldova controlată prin intermediul băncilor

Un succes și mai mare este cedarea întregului sistem bancar al țării, pentru niște bani disproporționați, investitorilor străini.

De mirare, dar dacă miliardul furat ar putea fi folosit pentru achiziționarea acțiunilor băncilor comerciale, astăzi acestea s-ar afla cu toate în administrarea statului. Scopul însă nu a fost acesta.

Adesea sectorul bancar este numit «sistemul sanguin al economiei». Comparația, poate, nu este cea mai exactă, dar ea sugestionează că cei ce controlează băncile controlează și economia. Și după ce sistemul bancar al Moldovei este transmis, economia ei devine total dependentă și supusă străinilor. În cazul dat - Occidentului. Și nu doar economia și finanțele, în consecință - și politica.

Iar Occidentul nu intenționează să cedeze cuiva controlul asupra Moldovei.

ONG-urile și România țin isonul

Atrage atenția faptul că experții și ONG-urile finanțate de SUA și UE imediat s-au năpustit cu critici asupra recentelor decizii ale parlamentului.

Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, a încercat să asmute guvernul împotriva deputaților PSRM și «Pentru Moldova» . «Dacă acest guvern are un pic de demnitate, el trebuie să propună parlamentului spre examinare un proiect de lege, care să anuleze toate aceste ieșiri, pentru care s-a votat în miez de noapte. Evident, guvernul trebuie să conteste aceste legi la Curtea Constituțională »,- cheamă Ioniță.

Un alt reprezentant al ONG-urilor, Veaceslav Negruța, expert economic Transparency International - Moldova, la fel a criticat deciziile adoptate de parlament. Dar a mers mai departe, a intrat în politică:«Acest parlament nu mai are legitimitate și nu mai exprimă voința poporului».

Cunoaștem, că președinta aleasă Maia Sandu a și anunțat că Veaceslav Negruța va deveni consilierul ei. Așa că expertul exprima opinia noului șef de stat.

Cine a mai ieșit împotriva ultimelor decizii ale parlamentului? Autoritățile României vecine. Vom aminti, că în istoria cu Victoriabank păgubașă ar putea fi Banca Transilvania.

Vedem, așa dar, că instituțiile financiare internaționale, Occidentul colectiv și marionetele lui din Moldova au pornit lupta împotriva deciziilor care au fost clar luate în interesul cetățenilor simpli ai țării. Curios, dar aceste decizii au fost susținute chiar și de deputații partidului, al cărui lider a participat personal la frauda bancară.

O metamorfoză neașteptată

Și Maia Sandu a condamnat acțiunile PSRM și ale grupului «Pentru Moldova» . Nu e de mirare, căci noua președintă a activat un timp îndelungat în structurile Băncii Mondiale, a votat pentru alocarea unui miliard de lei băncilor din grupul BEM, iar în a.2019, premier fiind, a încheiat cu FMI un acord prin care este aprobată transmiterea sistemului financiar al țării către investitorii străini.

Altceva uimește. Acum aliați i- au devenit Pavel Filip, șeful guvernului lui Vlad Plahotniuc, care a promovat legea miliardului, și ruda oligarhului Andrian Candu, spicherul parlamentului care a adoptat odioasa lege.

De ce uimește? Vom amintim că după apariția raportului Kroll, Maia Sandu a publicat fragmente din stenograma consfătuirii secrete a guvernului și a arătat cu degetul la Candu. Anume el «a promovat cel mai insistent aprobarea garanțiilor de stat pentru cele trei bănci fără un mecanism de protecție împotriva abuzurilor». În plus, nu au fost nominalizate două bănci moldovenești, în care a mers o mare parte din banii furați», spunea atunci actuala președintă a țării. «Dar autorităților nu vor ca noi să cunoaștem amănunte», - a rezumat Maia Sandu.

Sandu l-a atacat și pe Filip pentru deciziile luate.

Mai mult. Devenind premier, lidera PAS spunea că muncește pentru ca «legea miliardului» să fie anulată. «Sper că vom reuși să restructurăm și să economisim sute de milioane de lei anual», — convingea telespectatorii prima ministră de atunci, Maia Sandu.

Și iată că președinta aleasă schimbă brusc ritorica și formează cu oamenii lui Plahotniuc un bloc care se pronunță împotriva deciziilor luate de socialiști și deputații grupului «Pentru Moldova».

Intereselor cui servește noua președintă ?

Maia Sandu a sprijinit și fermierii, care călcau cu tractoarele polițiștii ce blocaseră calea spre parlament. Iar agrarienii înșiși, scria mass-media, care cereau dizolvarea parlamentului și demisia guvernului, «vorbeau cu cuvintele Maiei Sandu».

Așa că și protestele agrarienilor, devenite politice, și mitingurile organizate de președinta aleasă împreună cu PDM, «Pro Moldova» lui Candu, PLDM și unioniștii, în spatele sloganelor de luptă contra lui Dodon și a parlamentului ascundeau un conținut foarte concret. Totul e doar «o perdea de fum» și diverse forme ale războiului hibrid pentru controlul asupra Moldovei.

Pentru a obține victoria în acest război, trebuie să respecți toate înțelegerile prealabile cu FMI. Să accepți controlul financiar extern. Iată care este legătura evidentă dintre protestele fermierilor, FMI, ONG, Maia Sandu, Andrian Candu și Pavel Filip.

Așa dar, ale cui interese trebuie să le apere președintele sau deputații? Ale cetățenilor care au votat pentru ei, sau ale FMI și ale investitorilor străini? Iar noua președintă ce face ?

Și ce va fi după ce Maia Sandu va prelua funcția oficial?

Serghei Tcaci

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?