X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

“Biblia” Chișinăului, un centru de apel non-stop și o încrucișare de trafic în mai multe niveluri la podul Ismail. Ce promit candidații la funcția de primar general? Partea a II-a

18 oct. 2019,, 18:08   Analitică
6963 0

(Continuare. Începutul - la 17.10.2019)

Continuăm să vorbim despre promisiunile candidaților la funcția de primar de Chișinău, pe care îl vom alege duminică, 20 octombrie.

Andrei Năstase

Sloganul electoral: “Am reușit împreună, construim împreună!”


În actuala campanie electorală, Andrei Năstase participă pe post de primar general al municipiului Chișinău, în acțiune. Săptămîna trecută Curtea de Apel l-a declarat primar ales al capitalei, după ce a anulat decizia primei instanțe care a anulat rezultatele celor două tururi de scrutin din 20 mai și 3 iunie 2018.

Astfel, Năstase parcă ar fi primar (prin decizie judecătorească), dar parcă nu e: în pofida victoriei de anul trecut, el așa și n-a reușit să conducă orașul, se apropie alte alegeri și împuternicirile sale de primar expiră, iar în perioada campaniei electorale, el nu are dreptul să lucreze ca primar general.

Anul trecut Andrei Năstase mergea în alegerile locale cu una dintre cele mai voluminoase și detaliate programe electorale – 32 de pagini. Așa că de această dată ”staff-ul electoral” al blocului ACUM nici n-a avut nevoie de prea mult efort.

Pentru ca să avem un oraș confortabil, o capitală europeană veritabilă, devenind primar general cu atribuții depline Andrei Năstase intenționează să lanseze un șir de proiecte cu titlu de prioritate. Spre exemplu, cel de construire, din fonduri europene, a unei linii de sortare și reciclare a deșeurilor, fapt care va permite soluționarea problemei gunoiului și va asigura reciclarea lui în energie electrică. Adică, este vorba despre construirea unei CTE care va funcționa în baza deșeurilor menajere. Candidatul blocului ACUM a avut aceiași inițiativă și la alegerile locale precedente, însă atunci era vorba despre un parteneriat public-privat în vederea construirii unei întreprinderi de reciclare a deșeurilor.

Pentru a soluționa problemele orașului în sfera transporturilor, Andrei Năstase se obligă să reformeze fundamental sectorul dat, să elaboreze un plan de modernizare și restabilire a transportului public, să implementeze un sistem de bilete electronice, să îmbunătățească calitatea deservirii (transportul public trebuie să circule conform orarului cu o frecvență maximă), să lanseze noi linii și rute de transport, în special spre suburbii și să mute Gara Auto din centru la periferia orașului.

Venind în fruntea administrației orășenești, candidatul blocului ACUM intenționează să reformeze urgent aparatul administrativ, “să elimine imediat din subdiviziunile primăriei persoanele implicate în delapidarea banului public”, și să dezrădăcineze corupția din primărie.

În implementarea reformei administrative Năstase intenționează să ceară ajutorul unui grup de specialiști români, iar ca model al viitoarei structuri a primăriei să folosească structura autorităților locale din mai multe orașe românești, cum ar fi Cluj-Napoca, spre exemplu. Candidatul blocului ACUM va combate corupția și prin intermediul publicării, pe site-ul primăriei, a tuturor contractelor încheiate de autoritățile capitalei, prin efectuarea unui audit extins al proprietății municipale și verificarea legalității utilizării ei, și publicarea listei integrale a imobilelor care aparțin orașului (comerciale, închiriate etc.)

Orășenilor simpli Andrei Năstase le promite ”facturi mai ieftine” pentru serviciile comunale. În acest scop, va fi efectuat un audit public și transparent al tuturor procedurilor de calculare a costului lunar al acestor servicii (apă rece, apă caldă, gaze etc.), revăzute contractele cu furnizorii, lichidate companiile-căpușe și schemele de corupție pe segmentul dat, introdus (la nivel de guvern) “controlul legal” (!) al deciziilor Agenției naționale pentru reglementare în energetică, restructurată ANRE (!) etc. Iar oamenilor de afaceri din Chișinău candidatul ACUM le promite să revadă sistemul impozitelor și taxelor locale, să instituie un dialog permanent la luarea deciziilor care afectează mediul de afaceri și să examineze chestiunea privind scutirea de un șir de impozite și taxe locale în cazul unor investiții majore și al deschiderii de noi locuri de muncă.

Lilia Ranogaeț

Sloganul electoral: “Chișinău – oraș SMART”

În alegerile de anul trecut, la funcția de primar general al capitalei Partidul Național-Liberal a înaintat-o pe Alexandra Can, director general al fabricii de marochinărie “Artima”, președinta asociației patronatelor din industria ușoară (APIUS), ministra industriei și comerțului în guvernul Strurza (martie-decembrie 1999). De această dată PNL are un alt candidat – Lilia Ranogaeț, director general al fabricii de confecții “Portavita”, și multe dintre promisiunile electorale ale Alexandrei Can au migrat în programul electoral al actualului candidat.

Spre exemplu, punctul privind așa-numita “biblie” a orașului. Este vorba despre Planul Urbanistic General al Chișinăului, care urmează a fi definitivat și corectat, și care va obține statut de Constituție/Biblie a municipiului.

În compartimentul “Politici urbanistice de bază”, candidatul PNM promite să transforme Chișinăul într-un ”oraș-SMART” prin implementarea tehnologiilor SMART, să pună capăt distrugerii spațiilor verzi și a parcurilor, să creeze noi locuri de odihnă pentru locuitorii capitalei și copii, să restaureze centrul istoric și să-l transforme într-o zonă turistică.

În programul electoral al Liliei Ranogaeț au migrat și punctele privind revenirea la proiectul de construire a “șoselei de centură” în jurul Chișinăului (proiectul în valoare de 200 mil. euro al fostului Minister al Transporturilor) sau cel de creare a așa-numitei Gărzi Urbane pentru monitorizarea construcțiilor noi (în oraș au fost depistate peste 2000 de construcții neautorizate).

Lilia Ranogaeț preconizează să înlocuiască treptat maxi-taxiurile orășenești cu autobuze de mare viteză (sistemul Rapid Bus), să construiască în microraioanele orașului parcări cu utilizarea tehnologiilor germane, să construiască o rețea de piste pentru cicliști, ca orășenii să poată utiliza bicicletele drept alternativă transportului public și automobilelor, să creeze o rețea de parcări și închirieri biciclete. În compartimentul “O altă abordare a transportului urban și a comunicațiilor” este promisă restricționarea treptată a circulației transportului auto în partea istorică a orașului, înlăturarea gării auto din centrul Chișinăului, “reformatarea” Pieței centrale (aceasta va fi agricolă în exclusivitate), instalarea (în special în centru) barierelor de parcare pentru a limita parcarea automobilelor pe trotuare.

În compartimentul “Mediul ambiant”, candidatul PNL promite să organizeze un nou sistem de gestionare a deșeurilor, inclusiv cu sprijinul fondurilor europene, implementarea principiului “cel care poluează - plătește” pentru repararea prejudiciilor aduse naturii și sănătății orășenilor, inițierea campaniei de acumulare a fondurilor pentru construirea unei întreprinderi moderne de reciclare a deșeurilor folosind tehnologia pirolizei (care permite utilizarea deșeurilor cu conținut de carbon cu respectarea standardelor de siguranță a mediului). Iar în compartimentul “Modernizarea habitatului rural” – să lanseze cinci proiecte-pilot de modernizare a suburbiilor, să creeze un Parc-Eco pe o suprafață de 1000-3000 ha pentru a promova agroturismul și să construiască în una dintre suburbii o CTE - pilot pe bază de biogaz, cu perspectiva deschiderii ulterioare a unor asemenea centrale în toate localitățile din suburbii (și aceste promisiuni au fost prezente în programul electoral al Alexandrei Can).

Alexandru Fetescu

Sloganul electoral: “Împreună facem viața mai bună”

Candidatul Partidului Liberal-Democrat consideră că primăria Chișinău și structurile subordonate ei au nevoie de o reformă profundă și o bază instituțională nouă.

Aceasta este evident, reieșind din mai mulți factori. Spre exemplu, din felul cum este organizat sistemul de gestionare a deșeurilor în oraș. Alexandru Fetescu a declarat în cadrul dezbaterilor în cadrul agenției IPN, că de salubrizarea Chișinăului răspund concomitent mai multe întreprinderi municipale – fiecare gestionează un anumit sector. Însă un dialog și o coordonare a acțiunilor acestor instituții nu există. În opinia candidatului PLDM, logic ar fi ca aceste întreprinderi să fie unite într-o singură structură responsabilă pentru salubrizarea orașului, pentru ca în caz de necesitate personalul și echipamentele să poată fi mobilizate și să acționeze rapid și eficient.

Alexandru Fetescu mai consideră că problema deșeurilor poate fi soluționată prin deschiderea, în microraioanele orașului, a unor puncte de colectare a sticlei, hîrtiei, plasticului și metalului pentru a reduce ponderea lor în totalul deșeurilor menajere, dar și prin utilizarea recipientelor cu rezervor subteran.

În opinia candidatului, noile autorități orășenești, împreună cu instituțiile publice responsabile de protecția mediului, trebuie să găsească soluții pentru r. Bîc, poluarea căruia depășește de opt ori nivelul maxim admis. În acest scop trebuie lansat un proiect ce prevede depistarea și lichidarea surselor de poluare, dar și amenajarea albiei răului și a teritoriului adiacent. Alexandru Fetescu crede că pe acest rîu, pe porțiunea de la intrarea lui în oraș la strada Mihai Viteazul, pot fi create 9 cascade.

Printre punctele principale din programul electoral al candidatului PLDM se află și “managementul digital”, parcurile curate, suburbiile urbanizate și infrastructura care unește oamenii.

Dorin Chirtoacă

Sloganul electoral: “Cu demnitate pentru Chișinău!”

De trei ori primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă consideră că el cunoaște problemele orașului cel mai bine și declară că nu are concurenți în actualele alegeri locale. “Eu voi fi primar, alții nu au șanse ”, a declarat el acum o lună. Adevărul că sondajele sociologice arată contrariul.

Venind în administrația orășenească pentru prima dată, Dorin Chirtoacă promitea să transforme Chișinăul într-un oraș european. “Un primar tînăr, o echipă liberală, o capitală europeană!”, acesta era sloganul lui electoral în alegerile locale din 2007. A trecut mai bine de un deceniu, dar la Chișinău nici nu miroase a ”europenizare”. Mirosurile din oraș sînt ușor diferite - nu europene. Însă candidatul PL are o explicație. “Eu am muncit, mi-am jertfit tinerețea, am promovat proiecte care erau sabotate în permanență de cei din jur”, a declarat el în deschiderea campaniei sale electorale.

Dorin Chirtoacă consideră că orășenii trebuie să-l voteze, barem, pentru faptul că în toți acești ani el “a apărat Chișinăul de comuniști și socialiști”.

În pofida faptului că declară o experiență bogată de administrare a orașului, cunoașterea bună a problemelor lui și “numeroasele succese” cu un buget “în pragul supraviețuirii”, programul electoral al ex-primarului a încăput pe o singură pagină.

Dorin Chirtoacă a anunțat alegătorilor, că pe vremea sa orașul a fost scos din faliment, că au fost lansate diverse proiecte și obținute anumite rezultate, după care a promis să înnoiască total transportul public, să sporească numărul troleibuzelor noi de la 250 la 350, să repare și să modernizeze str. Ion Creangă, 31 august, Tighina, Albișoara, Alexandru cel Bun, Calea Orheiului, cu ajutorul unui proiect european să aducă stația de epurare la standarde europene, să reia proiectul de reabilitare și izolare termică a spitalelor, grădinițelor de copii și blocurilor rezidențiale, să continue finanțarea și dezvoltarea suburbiilor.

Ivan Diacov

Sloganul electoral: “Salvăm Chișinăul împreună!”

Fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, candidează la funcția de primar general din partea “Partidului Nostru” și nu și-a extins programul electoral pe zeci de pagini. Potrivit lui, administrația de la Chișinău are nevoie nu de programe, ci de fapte concrete.

În cadrul dezbaterilor televizate, Diacov a declarat că primul lucru pe care îl va face dacă va fi ales primar – va distruge schemele de corupție care generează pierderi egale cu două bugete anuale ale municipiului. “Eu nu-s politician și nu mă implic în bătălii politice. Eu pot lua o lopată și pot scoate tot gunoiul din primărie. Schemele criminale de pompare a banilor din buget au fost formate ani în șir. Trebuie să întoarcem acești bani și să nu mai admitem așa ceva pe viitor”, a spus candidatul PN.

Programul electoral al lui Ivan Diacov este mai degrabă o enumerare a angajamentelor. În total 22: toleranța zero pentru corupție în administrația orașului, crearea unui centru de apel non-stop pentru recepționarea semnalelor de la cetățeni și mobilizarea tuturor serviciilor primăriei în caz de necesitate, efectuarea unui audit independent a tuturor întreprinderilor municipale, actualizarea Planului Urbanistic General din anul 2007 și executarea lui strictă, aplicarea măsurilor ”draconice” pentru protejarea și păstrarea centrului istoric al Chișinăului, aplicarea tehnologiilor avansate în repararea și marcarea drumurilor, implementarea sistemului inteligent de iluminare, elaborarea strategiei pe termen mediu și de durată a transportului public din capitală, crearea unor obiecte de arhitectură peisagistică, implementarea cadastrului spațiilor verzi, construirea întreprinderii de reciclare a deșeurilor etc.

Vladimir Cebotari

Sloganul electoral: “Fapte bune pentru Chișinău!”

Programul electoral al candidatului PDM se numește “Șapte planuri bune pe șapte coline”.

Mai bine de 25 ani, spune el, candidații la funcția de edili ai capitalei ieșeau cu programele lor electorale în care erau descrise frumos și colorat multe de toate. Dacă reieșim din acele promisiuni, Chișinăul azi ar trebuie să fie un oraș european îngrijit, cu infrastructură modernă, cu transport public modern, cu parcuri și piețe frumos amenajate, cu drumuri bune. Însă oamenii care veneau la conducerea orașului uitau repede de promisiunile făcute. “Acest cerc vicios trebuie rupt odată pentru totdeauna”, se spune în programul electoral al candidatului din partea partidului aflat la putere timp de zece ani.

Pe post de primar “nu din cuvinte, dar din fapte ”, Vladimir Cebotari intenționează să facă ordine în administrația orașului. Pentru asta el va elimina corupția și va reduce nivelul birocrației la primărie, procedura achizițiilor publice va deveni total transparentă, ședințele consiliului municipal se vor ține săptămînal, specialiștii municipali vor fi promovați în baza calităților profesionale, serviciile municipale vor fi modernizate inclusiv prin utilizarea pe larg a soluțiilor IT.

Vladimir Cebotari promite să construiască 5 grădinițe moderne în fiecare microraion al capitalei, să deschidă un centru pentru oamenii străzii, să organizeze anual un examen medical gratuit (din contul bugetului municipal) pentru toți locuitorii orașului, să adapteze Planul Urbanistic General condițiilor actuale, să construiască terenuri de joacă și sportive în ogrăzi, veceuri noi în locurile publice, să curețe și să aprofundeze albia r. Bîc și să modernizeze stația de epurare din contul investițiilor și granturilor atrase.

În planurile candidatului PDM mai este și “relansarea” proiectului de construcție a centurii orașului, instalarea în intersecții (inclusiv cu ajutorul partenerilor de dezvoltare) a unor semafoare inteligente, stabilirea unor benzi separate pentru transportul public, reformarea Pieței Centrale, evaluarea podurilor și viaducturilor orășenești, construirea unei încrucișări de trafic în mai multe nivele pe porțiunea dintre podul Ismail și sectorul Ciocani, lărgirea bulevardului Mircea cel Bătrîn pînă la str. Bucovinei și a str. Albișoara pînă la str. Mesager.

Vladimir Cebotari mai promite să adopte un plan special de păstrare și protejare a centrului istoric cu reglementarea strictă a lucrărilor de restaurare, să revoce autorizațiile ce permit activități comerciale și de altă natură de la proprietarii imobilelor, care refuză să reconstruiască fațadele clădirilor istorice, și să demoleze toate construcțiile neautorizare de pe trotuarele din centrul istoric al orașului.

Octavian Țîcu

Sloganul electoral: “Pentru Orașul Libertății Noastre!”

Intrat în cursa electorală, fostul pugilist și ex-ministrul Tineretului și sportului Octavian Țîcu a declarat că a fost inspirat și de colegii-sportivi – fostul pugilist ucrainean Vitalii Klichko, care a devenit primar de Kiev. Acum și Octavian Țîcu, de șapte ori campion al Moldovei și participant la Jocurile Olimpice din Atlanta- 1996, țintește fotoliul de primar al capitalei. Drept că scopul lui principal este nu să administreze orașul, ci să “stopeze atacul PSRM asupra Chișinăului”.

Ca istoric, doctor în științe istorice, în caz că devine primar general Octavian Țîcu preconizează să se preocupe în special de centrul istoric al Chișinăului, mai ales că nu este vorba doar despre imagine și memorie, dar și de o sursă de venit pentru oraș. În cadrul dezbaterilor electorale organizate de agenția IPN, candidatul Partidului unității naționale a declarat că după crearea Registrului monumentelor istorice au fost distruse cca 100 obiecte de însemnătate culturală și istorică, de aceea Planul Urbanistic General al Chișinăului trebuie să prevadă crearea unui obiect juridic aparte - “Centrul istoric” cu reguli și o legislație stric definite.

Ei, dar ca ex-sportiv și ministru al tineretului și sportului, Octavian Țîcu se pronunță pentru construirea pe str. Melestiu din Chișinău a unui club sportiv municipal cu suprafața de cca 24 mii m.p. Acest proiect a fost examinat încă pe vremea aflării sale la minister - atunci costul proiectului era de cca 5 mil. euro. Același proiect prevede și construirea unui bazin olimpic și a unui hotel pentru sportivi și oaspeți.

Serghei Toma

Candidatul la funcția de primar general din partea Partidului oamenilor muncii intenționează să înceapă prin a pune capăt construcțiilor haotice în Chișinău. În opinia sa, capitala are nevoie de elaborarea unui program bine pus la punct, de “oraș al viitorului”, reieșind din care să se construiască noile obiecte. În același timp, programul va prevedea dezvoltarea și restaurarea centrului istoric.

Serghei Toma consideră că pentru soluționarea problemei traficului supraîncărcat din Chișinău e nevoie să fie dezvoltată infrastructura “transportului verde” (piste pentru ciclism, așa-numite coridoare ecologice etc.), să fie stabilite benzi aparte pentru transportul public, iar pentru ca mediul să nu mai fie poluat în următorii zece ani orașul trebuie să treacă la transportul ecologic. În principiu, nu trebuie să inventăm nimic nou, crede candidatul Partidului oamenilor muncii, - totul e deja inventat. Noi trebuie doar să împrumutăm de peste hotare bunele practici urbanistice și să le aplicăm în orașul nostru.

Potrivit candidatului, Chișinăul are nevoie să fie stabilit un moratoriu pentru defrișarea arborilor pînă la efectuarea unei inventarieri a spațiilor verzi și elaborarea normativelor de siguranță și protejare a suprafețelor predestinate lor. Rezultatele inventarierii urmează a fi incluse în registrul spațiilor verzi din capitală.

Vladimir Țurcanu

Sloganul electoral: “Un primar cu caracter

Chiar dacă candidatul Partidului popular românesc (fostul Partid liberal-reformator) nu ascunde că merge în alegeri pentru “a salva Chișinăul de socialiști”, el are “10 viziuni asupra zilei de mîine a Chișinăului”. Anume așa se numește programul lui electoral.

Viziunea nr.1 – “Oraș inteligent”. Devenind primar, Vladimir Țurcanu intenționează să implementeze treptat la Chișinău așa-numitul “smart city” în vederea optimizării activității serviciilor municipale, sporirii eficienței deservirii și îmbunătățirii calității vieții folosind tehnologii informatice urbane.

Viziunea nr.2 – “Oraș sigur”. În acest compartiment candidatul PPR promite să modernizeze serviciile urgente ale capitalei, pentru ca în caz de necesitate ele să poată reacționa rapid și eficient. Precum și să asigure securitatea copiilor din instituțiile preșcolare și școlare .

Viziunea nr. 3 – “Orașul copiilor”. În acest compartiment este prevăzută renovarea și modernizarea instituțiilor educaționale din oraș, demontarea terenurilor de joacă vechi, ce prezintă un pericol și înlocuirea lor cu altele noi și moderne.

Vladimir Țurcanu mai promite să construiască o întreprindere pentru reciclarea deșeurilor, să elaboreze schema complexă de organizare a circulației rutiere, să instaleze semafoare inteligente, să efectueze lucrări de restaurare a parcurilor și lacurilor din oraș, să elimine comerțul stradal cu produse agricole și să stimuleze utilizarea transportului de alternativă, ecologic.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?