Transnistria stiri: 1396
Eurovision stiri: 502

Bani din priză sau paradisul criptomonedei în Moldova

12 sep. 2018,, 18:35   Economie
15645 0

Popularitatea miningului, adică a obținerii monedei virtuale cu ajutorul unor dispozitive speciale, crește vertiginos. Ciptomoneda a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte și pe piețele financiare, și din punctul de vedere al impactului asupra mediului ambiant, dat fiind că, pentru a o obține, e nevoie de un volum enorm de energie.

Moldova, ca și multe alte state, încă nu și-a determinat poziția în problema dată, inclusiv în aspect juridic. Totuși, nu este exclus că Chișinăul, ca și Tiraspolul, va încerca să devină o Mecca a criptomonedei. Noul edificiu de dimensiuni impunătoare – cel mai mare parc solar din Moldova, este destinat nu doar să asigure locuitorii țării cu o sursă alternativă de energie, dar și să le ajute investitorilor să lanseze proiecte blockchain.

În spatele parcului solar – fermă de mining

După adoptarea noii redacții a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care a intrat în vigoare la 25 martie 2018, investitorii din domeniu au căpătat stimulente mari. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, astăzi, în Moldova există 52 de generatoare fotoelectrice de diferite dimensiuni cu capacitatea totală de 3,92 MW, instalate pe o suprafață de 30 ha. Își așteaptă rîndul și alte proiecte similare.

Cel mai mare parc de baterii solare a apărut în Moldova la finele lunii mai. Două companii italiene – Fly Ren Energy Group și Consulcesi Tech – au investit în el cca 1 milion de euro. De menționat că anterior actualul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a făcut parte din managementul uneia dintre ele. În septembrie 2016 el a semnat în numele companiei Fly Ren Energy acordul de colaborare cu Academia de Științe a Moldovei. Proiectul a fost lansat după intrarea în vigoare a legislației modificate.


În opinia ministrului, deschiderea parcului este o mare realizare pentru țară. „Este un proiect important care contribuie la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Asemenea proiecte au menirea să reducă dependența țării noastre de resursele de import. Mai mult, energia produsă este ecologică, fără emanații de CO2”, subliniază Gaburici.

Parcul este amplasat în comuna Băcioi, pe teritoriul Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AŞM. El constă din cca 4000 de baterii fotovoltaice. Cei de la Ministerul Economiei menționează că puterea instalației este de cca 1 MW, fapt ce îi permite să genereze un volum de energie electrică suficient pentru aprovizionarea a cca 350 de familii pe durata unui an calendaristic. În plus, aici vor fi efectuate cercetări în vederea elaborării surselor alternative de energie, tot aici urmează a fi pregătiți și specialiști de profil.

Antreprenorii italieni speră că își vor recupera investițiile timp de 5-7 ani și promit alte investiții în domeniul dat. În Moldova, tarifele pentru energia electrică produsă de sistemele fotovoltaice au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și constituie 1,75-1,90 lei pentru un KWh. Se pare însă că businessmenii intenționează să acopere investițiile din contul altor direcții de activitate, inclusiv care țin de tehnologia block chain.

În viitorul apropiat, au recunoscut italienii, în baza parcului fotovoltaic va fi deschisă o puternică fermă de producere a criptomonedei în Moldova. În prezent are loc expertizarea, pentru a afla dacă parcul va fi capabil să asigure dezvoltarea unei asemenea ferme. A confirmat-o și reprezentantul companiei Consulces Tech Andrea Tortorella, care a vizitat recent Chișinăul. El nu a dezvăluit detalii, cerînd să așteptăm rezultatele expertizei.

Criptomoneda la bursă și în bancomate

În prezent Moldova este renumită pentru atitudinea sa loială față de criptomonedă și tehnologia blockchain. Însă, pentru ca țara să poată continua dezvoltarea în această direcție, ea are nevoie de resurse energetice substanțiale, de care nu dispune în prezent. Iată de ce pentru Moldova sistemele de energie regenerabilă ar putea fi unica ieșire din situație.

În privința domeniului juridic, țara trebuie să adopte un întreg șir de măsuri, chiar dacă multe instituții din Moldova au o atitudine sceptică față de perspectivele pieței de criptomonede. Mulți experți consideră că autoritățile nu vor împiedica miningul, însă vor încerca să controleze procesul .

Interlocutorul NOI.md din analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Finanțelor a menționat că, cel mai probabil, pentru cei care vor practica acest gen de activitate nu va fi elaborat un regim fiscal special, ei vor fi supuși normelor în vigoare ale Codului fiscal. În prezent se studiază mai multe opțiuni de ajustare a cadrului de reglementare.
Între timp, în luna mai a fost anunțată apariția primei burse de criptomonede din țară, care va opera cu zece criptomonede: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, DASH, Ethercoin, Ethereum, Monero, Nextcoin, ZOZO Coin, și propriul DTMI Token. În acest proces a fost implicată Digital & Distributed Technology Moldova Association (DDTMA), fondată la începutul acestui an, care și-a determinat drept unul dintre scopuri crearea unei zone tehnologice speciale cu scutiri fiscale și bonusuri pentru start-upuri.

Asociația a primit aprobarea din partea Băncii Naționale a Moldovei pentru o nouă structură a tranzacțiilor de schimb valutar. În scrisoarea BNM se spune că, deoarece în prezent republica nu dispune de o bază juridică pentru schimbul criptomonedelor, bursa nu are nevoie de permisiunea autorității de reglementare. În același timp, BNM a cerut ca operatorul să respecte legislația națională și să raporteze despre fluxurile financiare rezultate din această activitate.

În viitorul apropiat criptomoneda va putea fi obținută de la bancomatele instalate în centrele comerciale. Sistemul de plată Bpay va livra țării trei bancomate pentru schimbul criptomonedelor pe bani de hîrtie și negociază cu antreprenorii locali instalarea lor. Utilizatorii vor avea nevoie de un portmoneu electronic special, ei vor fi verificați și prin telefonul mobil. Pentru a respecta legislația moldovenească, anterior operațiunii de schimb, persoana va trebui să viziteze oficiul companiei și să completeze un chestionar.

Transnistria atrage investiții în blockchain

În paralel, în sfera criptomonedei și a miningului Moldova suportă o concurență serioasă din partea Transnistriei. Autoritățile și-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea privind recentele legi adoptate de ”RMN” în acest domeniu. Astăzi, pe malul stîng al Nistrului, în domeniul miningului au fost direcționate cele mai mari capacități electroenergetice din regiune. Cererea este atît de mare, că în 2019, spun funcționarii locali, vor fi sporite resursele energetice utilizate în aceste scopuri.

Legea privind dezvoltarea tehnologiilor informaționale blockchain, adoptată în ianuarie, prevede un regim preferențial pentru investitori, inclusiv crearea în acest scop a zonelor economice libere. Companiile străine și cetățenii care practică miningul pot deveni rezidenți ai acestor zone fără a fonda o persoană juridică în Transnistria. Rezidenților le este garantat importul și exportul fără taxe a echipamentelor și bunurilor, asistență maximă în domeniul furnizării de energie, pînă la stabilirea unor tarife speciale.

Legislatorii transnistreni nu ascund că, în fond, ei contează pe investitori din Rusia. Businessmenii din alte țări nu vor fi foarte interesați de această regiune, în principal din lipsa unor mecanisme legale. O problemă separată este garantarea protecției utilajelor amplasate în teritoriu, căci republica nerecunoscută nu este subiect al dreptului internațional și deci nu poartă răspundere în cazul unor acțiuni internaționale.

Anterior fiul procurorului general al Rusiei, Igor Ceaika, fondatorul companiei „Russki export” și unul dintre liderii organizației obștești „Delovaia Rossia”, a manifestat interes pentru dezvoltarea acestui gen de afaceri în Transnistria. Anul trecut el a studiat posibilitățile de creare a unei ferme de mining pe malul stîng al Nistrului și i-a îndemnat pe antreprenorii ruși să investească în această direcție.

Într-un interviu pentru mass-media rusă Ceaika a menționat că Transnistria dispune de toate condițiile pentru mining: internet de mare viteză, electricitate ieftină. Businessmanul a declarat că, după crearea în regiune a bazei legislative și legalizarea criptomonedei, a sosit timpul să se „treacă la realizarea în fapt a proiectelor”. El s-a declarat dispus să examineze ofertele privind terenurile pentru crearea fermelor de mining. Conform mass-mediei ruse, de aceste proiecte s-au arătat interesați cel puțin cinci businessmeni, iar volumul investițiilor ar putea fi, la etapa inițială, de 15 milioane de ruble.

Mining la limită

Guvernul Moldovei crede că pe teritoriul republicii nerecunoscute se creează întreprinderi de mining, care vor necesita un volum mare de energie. Se știe că în Transnistria energia este obținută din contul gazelor importate din Rusia. Facturile sporite pentru gazele utilizate vor fi înaintate Moldovei, fapt ce se va solda cu creșterea enormă a datoriei întreprinderii Moldovagaz.

Se știe că pe malul stîng al Nistrului activează Centrala hidroelectrică de la Dubăsari, trei minicentrale termice la Tiraspol, care folosesc gaze rusești, și CERS Moldovenească (care folosește și ea gazele rusești la generarea electricității). Cei din Transnistria susțin că vor genera electricitatea necesară pentru mining din contul CHE Dubăsari și al celor trei CET-uri, pentru care vor fi utilizate gazele oferite regiunii drept plată pentru tranzitul din Rusia.

Cei din Chișinău însă susțin că deja azi miningul utilizează toate capacitățile libere ale celei mai mari stații electrice din Transnistria – CERS Moldovenească, deci este inevitabilă utilizarea suplimentară a gazelor rusești. Mass-media din Moldova a publicat informații conform cărora în spatele miningului de criptovalute la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan se află grupul industrial „Șerif”, cel mai mare holding privat din republica nerecunoscută.

Mass-media transnistreană scrie că întreprinderea amplasată pe teritoriul fostei fabrici de sticlă din Tiraspol a semnat un acord cu compania Goweb Offshore International de pe insulele Britanice Virgine off-shore. Acesta presupune livrarea din China a mii de carduri video și stații de lucru, în valoare de aproximativ 8,7 milioane de dolari.

Unele mărfuri trec prin vama moldovenească, în același timp, potrivit organelor de drept, loturi mari de utilaje pentru producerea criptomonedelor ajung pe piață ilegal. Recent serviciile speciale din Moldova au descoperit o rețea de contrabandă care livra în Transnistria utilaje-mining. Printre figuranți erau patru funcționari suspuși ai serviciului vamal local. Prețul oficial al utilajelor este de 300 de mii de dolari. Specialiștii însă estimează că prețul real al mărfurilor de contrabandă este cu mult mai mare.

Victor Surugiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?