X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Atacul terorist împotriva lui Soleimani - încălcarea dreptului internațional și a Cartei ONU

11 ian. 2021,, 18:08   Analitică
33484 5

Ambasada Republicii Islamice Iran în Ucraina și Republica Moldova a venit cu un articol al cărui text îl prezentăm în întregime.

Pe 3 ianuarie 2020, general-locotenentul Qasem Soleimani, comandantul unității de elită "Quds" și unul dintre personalitățile militare din Republica Islamică Iran, precum și mai mulți militari iranieni și irakieni au murit în apropiere de aeroportul din Bagdad, capitala Irakului, în urma unui atac terorist efectuat de către o dronă americană.

Recent am celebrat un an de la acest act terorist, care, fără îndoială, poate fi numit unul dintre cele mai importante și fără precedent evenimente din istoria Orientului Mijlociu și din lume în general. Deoarece acest comandant și figură militară, cunoscut drept un luptător cu ISIS – una dintre cele mai mari grupări teroriste din Orientul Mijlociu – a fost atacat de trupele americane în timpul unei vizite oficiale a unui părți terțe, acest act a devenit obiect al criticii largi a SUA în lume în legătură cu comiterea acestei crime.

După atacul terorist, conducerea americană a declarat că acesta a fost comis în conformitate cu ordinul direct al președintelui acestei țări. Donald Trump, președintele SUA, și administrația sa, după ce s-au confruntat cu o serie de critici internaționale ca urmare a acestui atac terorist, au început să facă declarații nefondate pentru a legitima acest act terorist. Dar această încercare a eșuat și nu numai o mulțime de politicieni din lume și mass-media, recunoscute la nivel mondial, dar și ONU, în raportul său, a recunoscut acest act ca fiind ilegal.

Popularitatea lui Qasem Soleimani și rolul său în lupta împotriva terorismului


Înainte de a trece la dezvăluirea esenței ilegale a acestui act de către SUA, care a încălcat dreptul internațional și principiile prevăzute în Carta ONU, ar trebui să atragem atenția la problemele ce țin de locul pe care l-a ocupat Qasem Soleimani, activitatea și rolul pe care l-a avut în lupta împotriva terorismului și înfrîngerii ISIS.

Probabil, în mare măsură pe plan mondial popularitatea lui Qasem Soleimani a devenit evidentă după ce milioane de oameni din Iran l-au petrecut pe ultimul drum și după desfășurarea evenimentelor festive de doliu în cinstea sa, în unele țări precum Irak, Pakistan și alte state musulmane. Cu toate acestea, el și în perioada vieții, de asemenea, datorită participării directe în lupta împotriva ISIS, era considerat eroul național al Iranului și a fost o figură populară în regiune.

În perioada în care pe parcursul a cîțiva ani am fost martorii înaintării ISIS în Siria și Irak și realizării de către membrii acestuia a unor atacuri teroriste terifiante în țările europene, Qasem Soleimani și colegii săi de luptă, fiind martorii groazei mondiale în urma înaintări acestei grupări, au efectuat operațiuni de succes împotriva acestei organizații teroriste și, în cele din urmă, au reușit să o învingă și să preia controlul. Deși generalul Soleimani a fost inamicul principal al ISIS și rolul său în lupta cu această grupare pentru nimeni nu este un secret, cu toate acestea, amintirile lui Masoud Barzani – liderul Kurdistanului Irakiană – au prezentat rolul important al lui Soleimani în înfrângerea ISIS. Barzani, într-unul din interviurile sale, intitulat "Cum a fost salvat Erbil", a spus: "În condițiile în care ISIS s-a apropiat de zidurile Erbil, noi am cerut ajutor tuturor puterilor mondiale și regionale, dar am primit un răspuns negativ, iar Iranul a fost prima țară care ne-a ajutat (Kurdistanul Irakian) în lupta împotriva ISIS". În continuare, Barzani a spus: "După aceea, Qasem Soleimani, în fruntea unității sale militare, a venit în ajutor și numai după cîteva ore, ISIS a fost nevoit să se retragă".

Toate acestea au fost efectuate de generalul iranian în lupta împotriva ISIS atunci cînd, după cum a mărturisit Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA în timpul președinției lui Obama, administrația americană juca un rol important în organizarea și crearea ISIS în Irak și în extinderea acestei grupări în regiune.

Atacul terorist împotriva generalului Soleimani și încălcarea dreptului internațional

Acțiunile militare ale Statelor Unite ale Americii, care au dus la moartea martirică a generalului Soleimani și a colegilor săi, din punctul de vedere al dreptului internațional sînt ilegale și comise cu încălcarea mai multor principii ale Cartei ONU. Conform prevederilor articolului 1 al Cartei ONU, astfel de obiective ca menținerea păcii și securității internaționale, dezvoltarea relațiilor de prietenie bazate pe respect reciproc al drepturilor națiunilor, cooperarea internațională în rezolvarea contradicțiilor și coordonarea acțiunilor în această direcție, sînt obiectivele ONU. De asemenea, în conformitate cu articolul 2 al Cartei ONU, principiul suveranități egale a tuturor statelor, a bunei credințe, rezolvarea litigiilor internaționale prin mijloace pașnice, abținerea de la folosirea forței sau amenințarea cu folosirea acesteia și neamestecului în treburile interne ale altor subiecți de drept internațional sînt principiile de bază ale ONU.

Deși atacul terorist împotriva generalului Soleimani, ca oficial militar, a fost comis pe teritoriul unui stat al unei părți terțe și fără permisiunea acestui stat, se poate afirma că SUA, prin comiterea acestui act, au încălcat prevederile privind obiectivele și principiile Organizației Națiunilor Unite în conformitate cu Carta ONU. Fără îndoială, acțiunea SUA, și anume atacul terorist împotriva oficialilor militari și a altor oficiali ai statelor, încalcă toate obiectivele primare ale Organizației Națiunilor Unite, adică pacea și securitatea internațională. Cu toate acestea, în afară de încălcările prevederilor legate de obiectivele ONU, SUA, realizînd acest act terorist, au încălcat și principiile ONU enunțate în articolul 2 al Cartei ONU, iar unele dintre ele sînt, de asemenea, recunoscute drept principii generale de drept. În primul rînd, acest act este o încălcare a suveranității naționale a Irakului, o încălcare a principiului de bază a suveranității unui stat–membru al ONU, deoarece această operațiune a fost efectuată fără acordul guvernului irakian, și conducerea irakiană, de asemenea, a recunoscut acest act drept o încălcare a suveranității Irakului. În plus, această acțiune a SUA este o încălcare a principiului egalității statelor. Principiul egalității nu dă dreptul niciunui stat, oricît de puternic ar fi, să comită pe teritoriul altui stat acte care încalcă securitatea acestui stat. Fără îndoială, Statele Unite ale Americii prin acest act au încălcat suveranitatea Irakului.

Interzicerea aplicării forței sau a amenințării cu aplicare acesteia sînt, de asemenea, principii care au fost încălcate de SUA. Operațiunile militare împotriva cetățenilor unui anumit stat, fără o autorizație legală, sînt o agresiune. În afară de atacul terorist comis împotriva generalului Soleimani – oficial militar – atacul terorist comis împotriva lui Abu Mehdi al‑Muhandis și al cetățenilor irakieni, care în mod legal erau militari ai unui anumit stat, înseamnă o ignorare a integrității teritoriale a Irakului, contrar normelor și regulilor internaționale, deoarece a fost ignorat principiul de aplicare a forței ca unul din principalele postulate juridice.

Esența ilegală a atacului terorist comis de SUA împotriva generalului Soleimani este atît de evidentă, încît Agnès Callamard, raportorul special al ONU, a subliniat clar în raportul său acest lucru și a caracterizat acest act ca fiind în contradicție cu legislația internațională și Carta ONU. În raportul său ea a menționat clar acest lucru, dar a tras atenția și asupra utilizării aparatului militar de zbor fără pilot pentru a efectua atacurile teroriste și crimele intenționate și și-a exprimat poziția în legătură cu faptul că SUA nu a reușit să prezinte dovezi care să dovedească amenințarea cetățenilor americani din partea generalului Soleimani. Doamna Callamard, în raportul său, a menționat în mod clar că uciderea intenționată a lui Qasem Soleimani a fost comisă în pofida Cărții ONU. Ea a subliniat, de asemenea, că atacul terorist împotriva generalului Soleimani a fost o încălcare din partea SUA a drepturilor omului și a remarcat că, dacă un oficial al vreunei țări occidentale ar fi fost împușcat în acest mod, țara sa ar fi perceput acest lucru ca o declarare de război. Agnes Callamard, de asemenea, în raportul său, a declarat că SUA, după ce a comis atacul terorist împotriva generalului Soleimani, a încălcat Carta ONU cu privire la problema autoapărării.

Evident, în conformitate cu toate normele dreptului internațional, Republica Islamică Iran este obligată să-și protejeze cetățenii și siguranța și are dreptul să tragă la răspundere SUA pentru crimă.

Hadi Zargari,

al treilea secretar al Ambasadei Republicii Islamice Iran în Ucraina și Republica Moldova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?