X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Arta de a-ți menține prestigiul

24 mai. 2019,, 11:00   Societate
23868 7

El ar fi putut fi exemplul unei veritabile istorii de succes – un simplu băietan din Chișinău, fără relații, fără părinți influenți și bogați, fără un capital primar major a creat o afacere de la zero și și-a transformat compania în unul dintre cele mai de succes branduri, cunoscute în țară. ”Muncește și vei reuși! – părea că spune exemplul lui. – Cel mai important e să fii energic, creativ, insistent, ambițios în sensul bun al cuvîntului”. Însă după cum se vede, nu asta e cel mai important…

Un tip cu caracter

Andrei Tranga s-a născut la 29 septembrie 1976, la Chișinău, în familia unor intelectuali, ambii părinți – Ivan și Ludmila – fiind ingineri. Au fost nevoiți să muncească mult, uneori în două locuri, așa că băiatul a crescut nu un răsfățat, ci un om de sine stătător, care de mic copil a înțeles că banii se cîștigă cu greu. Principiile care au stat la baza educației unicului fiu din familia Tranga – ”hărnicia, onestitatea, responsabilitatea” - Andrei le-a luat și în viața de adult. A învățat bine, și de prin clasa VIII a început să cîștige primii bani: atunci, la începutul anilor 90, institutele de proiectări se închideau, salariile nu erau achitate luni în șir, și el nu-și putea permite să fie o povară pentru părinți. După absolvirea școlii, a aplicat la ASEM, specialitatea ”Finanțe și credite”.

Una dintre colegele de facultate ale lui Andrei își amintește: ”Îmi amintesc că Andrei a fost mereu o persoană inteligentă, educată, chiar timidă. Se străduia să nu arate că în viață sau în afaceri are probleme. Și era mereu înarmat – în sensul filozofic. Andrei este un om puternic. Și neordinar. Afacerea sa – rețeaua de pizzerii Andy’s Pizza – a pornit-o încă fiind la facultate. A mers în America, în cadrul unui program studențesc, a văzut ce este un fast-food, în unul chiar a activat un timp pe post de chelner, pentru a înțelege cum arată acesta din interior... și a revenit cu ideea de a crea ceva asemănător la noi în Moldova. Și a creat o rețea de restaurante, care din ideea unui local mic de alimentație publică a crescut într-o rețea enormă, devenită nu doar un brand moldovenesc, dar și un fel de carte de vizită a țării noastre”.

În SUA, studentul Tranga a nimerit în felul următor: ambasada americană efectua o selecție a pretendenților-specialiști în sfera finanțelor, pentru o călătorie de stagiu. Erau peste două mii de cereri, selectați au fost doar șase, - persoane adulte, experimentate. Printre acestea și Andrei, de 21 ani, fără relații, fără persoane cunoscute, dar cu o engleză perfectă (grație școlii nr.2!).


În ultimul an de studii s-a transferat la secția fără frecvență și s-a angajat la Agrobank.

În anii de studii a cunoscut-o pe viitoarea sa soție Natașa. La ore, ședeau alături. Natașa era eminentă și din spusele cunoscuților comuni, de o frumusețe și de o bunătate angelică. Acum au trei copii.

Anul 1999 a fost extrem de bogat în evenimente. În iunie a apărat diploma, la 1 iulie și-a deschis primul local, la 24 septembrie a jucat o nuntă modestă, iar la 29 septembrie a împlinit 23 de ani.

Proba pizza

La deschiderea primei pizzerii în Chișinău, apropiații îl descurajau: cine în Moldova va consuma pizza? La noi lumea consumă mămăligă, sarmale, plăcinte… El însă era decis să o facă. Nu aveau suficienți bani pentru asta, s-au împrumutat de la prieteni. Denumirea a născocit-o însuși Andrei – un derivat al propriului nume. Tot el a elaborat logoul, care acum este cunoscut în toată țara și peste hotarele ei.

La deschiderea primei Andy’s Pizza l-a ajutat Andrei Lozovan, directorul de atunci al Teatrului de operă - dna Ludmila lucra acolo ca inginer pentru tehnica securității. Deci, șeful teatrului i-a permis să închirieze locul de la peretele lateral al clădirii.

Întreaga familie a participat la pregătiri. Tata a contribuit la afacerea fiului cu experiența de inginer și dibăcia proprie –a fost și sudor, și lemnar, și electrician… Prin instanțe – obținerea licenței, a autorizației, a permisiunii sanepidului – a alergat mama. Noaptea, după închiderea localului, spălau paharele. Dormeau doar patru ore pe noapte.

Au fost și lovituri dure. Pe banii împrumutați Andrei a cumpărat echipamentele, care… i-au fost furate. Așadar, nici bani, nici echipamente… Au suferit cu toții, dar nu au cedat. Afacerea a pornit. După vînzarea primelor 50 de pizze, familia era fericită. În scurt timp, localul a devenit popular – pe atunci oferea raportul optim ”preț-calitate”: bucate gustoase, un meniu variat și original, un interior bine pus la punct, o ambianță plăcută și prețuri relativ mici, pentru ca oamenii cu venituri medii să poată lua masa sau sărbători un eveniment familial, - pentru copii, în fiecare local fusese amenajat un minunat teren de joacă.

Foștii angajați ai Operei Naționale, sub ochii cărora crescu prima pizzerie, îi caracterizează pe membrii familiei Tranga ca pe niște oameni foarte harnici și receptivi. Ani în șir nimeni dintre ei nu și-a permis un concediu veritabil, uneori munceau fără zile de odihnă, inițial se lipseau de multe lucruri, căci toate mijloacele erau investite în dezvoltare. Părinții își ajutau fiul și nu au mers nici ei în concedii. Cu ocazia jubileului de 50 ani ai tatălui, Andrei le-a dăruit o călătorie în Egipt – a fost un eveniment foarte mare. Pentru prima oară foștii ingineri sovietici au văzut lumea.

Cu specific național

Așadar, contrar pronosticurilor sceptice, în Moldova pizza se vindea bine, rețeaua se extindea. Și fiecare local nou al mărcii comerciale Andy’s Pizza avea coloratura proprie: un interior era dedicat temei fructelor, al doilea – automobilelor, al treilea - regnului animal etc.

Însă Andrei dorea să promoveze bucătăria națională moldovenească. Așa a apărut ideea La Plăcinte. Conform ei, interiorul trebuie să fie și el național, însă modern, stilat. Schițele le-a făcut el însuși, de ele s-au condus apoi cei mai buni designeri și artiști plastici.

Și iată că la 20 iulie 2006, a apărut noul brand. Primul restaurant din rețeaua La Plăcinte a fost deschis la Buiucani, mai jos de Flacăra. Dacă deschiderea primului local Andy’s Pizza a fost una modestă, primul La Plăcinte a fost un eveniment – vizitatorii au avut parte de o adevărată sărbătoare, un show cu participarea vedetelor moldovenești, cu multe premii.

Deși noul proiect era conceptual diferit, la baza lui au stat aceleași principii: deservirea la cel mai înalt nivel, tehnologii unice în prepararea bucatelor, prețuri democratice. Și această rețea a devenit foarte populară. Dacă trebuie să prezinți unor oaspeți de peste hotare bucătăria moldovenească și în același timp să-i impresionezi cu stilul folk, indiscutabil alegi La Plăcinte!

Dar afacerile nu pot bate pasul pe loc și Andrei Tranga crea noi și noi proiecte, iar compania sa Trabo Plus extindea mereu spectrul serviciilor prestate: livrarea la domiciliu, organizarea sărbătorilor familiale și pentru copii, banchete… Restaurante Andy’s Pizza și La Plăcinte se deschideau la Chișinău, Bălți, Tiraspol, Cahul, Bender, Rîbnița, Soroca, Ciadîr-Lunga.

”Ne ajută numele”

Ai obținut succese – ajută-i pe alții! Acesta era principiul companiei lui Andrei Tranga. Și iată că în 2010 pentru prima dată în Moldova a demarat proiectul de franciză, și astfel a pornit o nouă etapă în dezvoltarea propriului business și a afacerilor cu restaurante în general. Ideea era următoarea: fiecare proprietar de local, care dorește să-și dezvolte afacerea sau care doar intenționează să pornească o afacere în sfera restaurantelor, dar nu dispune de cunoștințele și experiența necesară, poate folosi tehnologiile de succes Andy’s Pizza și obține o franciză pentru deschiderea unui restaurant al acestui brand.

”Pe parcursul a 11 ani, compania a elaborat o tehnologie unică de restaurante fast-food, ”absorbind” tot ce e mai bun – meniul variat și sănătos de la restaurantele clasice, tehnologiile și rapiditatea deservirii de la rețelele fast-food. Mai mult decît atît, a fost creat un brand de succes, recunoscut, care se bucură de încrederea consumatorilor și a partenerilor. Brandul în care am investit toate cunoștințele și experiența noastră. Acum numele lucrează în folosul nostru, garantează succesul fiecărui local nou, care poartă brandul Andy’s Pizza. Acest succes îl vom împărți cu toți cei care doresc și vor să construiască un business în Moldova și astfel să contribuie la dezvoltarea regiunii și a țării în întregime. Oferind fiecăruia posibilitatea de a implementa modelul de afaceri, care și-a demonstrat deja reușita, noi contribuim la dezvoltarea economiei țării, la deschiderea noilor locuri de muncă, la sporirea încasărilor la bugetele locale și cel de stat”, menționează în apelul său Andrei Tranga.

Partenerul companiei obținea acces la tehnologiile Andy’s Pizza, inclusiv la cele de producere, de specificare a produselor și a echipamentelor, la concepțiile de design și interior al restaurantelor, la metodele de administrare, standardele de deservire, pregătire și instruire a personalului, standardele activității antreprenoriale în sfera alimentației publice și sprijin operațional permanent în administrarea restaurantului.

Succesul mărcii comerciale și planurile ambițioase ale companiei s-au soldat cu deschiderea, în România, a 9 restaurante La Plăcinte. Era în anul 2013. Peste un an rețeaua La Plăcinte a fost recunoscută cea mai populară în România, fiind nr.1 în nominalizarea ”cel mai popular” în ratingului celor mai bune rețele de restaurante, cafenele și hoteluri din această țară.

Iar în 2015 în centrul istoric al Bucureștiului s-a deschis un restaurant al rețelei Andy’s Pizza. Conform presei românești, cifra de afaceri a companiei era de cca 8 mln RON ($2 mln), iar numărul angajaților – 90 persoane.

De la Moș Crăciun

…Vizitatorul care ar fi intrat în zilele de decembrie în oficiul Trabo Plus, putea vedea un morman de jucării, biciclete, computere, telefoane mobile. Toate erau predestinate copiilor din orfelinate. Angajații companiei mergeau la casele de copii, adunau scrisorile pe care copiii le scriau lui Moș Crăciun și cumpărau pentru fiecare cadoul dorit.

Compania din start s-a poziționat drept una orientată social. Aici acțiunile de caritate nu se fac de la caz la caz, ci sistemic. Pentru aceasta a fost creată o secție care lucrează cu copiii rămași fără căldura și atenția părinților. ”Uneori mă pun pe mine în locul copilului din orfelinat, - își explică poziția Andrei. – Au o viață destul de monotonă, comunică într-un cerc închis, și chiar dacă am înșira în toată clădirea televizoare scumpe, nu-i vom izbăvi de deficitul de comunicare și emoții. Iată de ce ne străduim să-i distrăm pe acești copii, să le oferim niște ocupații”.

Și zilele de naștere ale copiilor din orfelinate au loc într-un mod deosebit: erau comandate autocare, grupul omagiaților era adus la teatru, după spectacol – cadouri și gustări. Una dintre acțiuni a fost deosebit de importantă: într-un local Andy’s Pizza a fost organizată o expoziție de fotografii ale micuților orfani de la casa de copii din Popenchi, cu denumirea comună ”Îmi caut o mamă”, după care șapte copii au fost înfiați.

Compania mai sprijină în permanență invalizii, veteranii Marelui război pentru apărarea Patriei, sponsorizează diverse evenimente studențești și festivaluri teatrale. Andrei Tranga mai susține financiar și școala în care a învățat – acum liceul ”A.S.Pușkin”. Sala sportivă a fost reparată, sînt acordate burse pentru cei mai buni elevi, pe care ani în șir le înmîna personal șeful companiei. Burse de acest fel au fost instituite și pentru elevii liceului ”Ion Creangă” din capitală.

Ca un trăsnet din senin

În prezent, în orașele Moldovei și României funcționează 45 de localuri Andy’s Pizza și 13 cafenele La Plăcinte, în care muncesc 3 mii de angajați. Au fost construite sere proprii și secții de prelucrare a produselor.

Iată, așadar, povestea de succes a omului care s-a auto-realizat: o afacere pusă la punct, o marcă comercială cu renume, reputație de afaceri perfectă, familie iubită și iubitoare, planuri mari…

Iată de ce pentru prieteni, parteneri și rude știrea despre arestarea lui Andrei Tranga a fost ca un trăsnet din senin. Nu le venea să creadă, mai ales în vinovăția lui Andrei, fiind cunoscut caracterul acestuia. Tot sperau: e o eroare, o confuzie, lucrurile se vor limpezi și el va reveni acasă. Acum înțeleg: lupta va fi una aprigă și de durată. Un val de apeluri și mesaje, mai ales în primele zile, venea de peste tot, din multe țări ale lumii. Oamenii își ofereau sprijinul, se revoltau, îl compătimeau. Pe pagina Nataliei Tranga au apărut sute și sute de comentarii de susținere. Prieteni apropiați și oameni abia cunoscuți, foști și actuali colaboratori – toți își expuneau emoțiile și atitudinea față de cele întîmplate.

”E dureros să vezi cum a fost calomniat cu cruzime și total pe nedrept cel care a făcut așa de multe pentru oamenii acestei țări! A făcut ceea ce statul refuză să facă! Mii de locuri de muncă cu un salariu decent, acte de caritate adresate caselor de copii, veteranilor și familiilor nevoiașe. Școala acestei rețele este o experiență de neprețuit și aptitudinile profesionale ale fiecărui angajat deschid în fața lui orice uși și perspective! Nu mai vorbesc despre dragostea locuitorilor din Moldova pentru Andy’s Pizza și La Plăcinte! Rezistați, Natașa, avem certitudinea că Andrei va fi achitat și totul va fi ca mai înainte!”.

”Pentru mine familia voastră a fost și este exemplul adevăratului succes, obținut prin muncă asiduă, dar și un real punct de reper. Dacă disperam și încetam să mai cred, îmi aminteam că Natașa cu trei copii a trecut și trece prin toate, dar rămîne în continuare un om foarte bun! Față de Andrei am o atitudine aparte, pentru mine el este un geniu, nu e vorba de lingușire sau emoții, este o concluzie care își găsește confirmare. Pe genii nu-i prea iubește lumea, ei mereu îi depășesc pe alții. Vor trece toate… și cei care au făcut asta – la fel!”.

”Vreau să susțin familia Dvs. Prin propriul exemplu demonstrați că în această țară se poate face ceva fără relații și cumătrism, doar cu muncă și talent. Dar iată că cineva iarăși vrea să vă doboare. Mă doare și mă întristează această nedreptate. Vreau să vă susțin din tot sufletul! Rezistați!”.

”De 10 ani fac parte din companie. De așa familii ca familia Tranga republica trebuie să fie mîndră. Pentru mine nu contează cum vor întoarce acest caz organele de drept. Atitudinea mea față de acești oameni nu se va schimba”.

”Întotdeauna le povestesc prietenilor și colegilor despre compania pe care împreună cu Andrei ați creat-o de la zero. Această marcă este cunoscută de oamenii din diferite țări: Israel, Germania. Toți vizitează cu plăcere La Plăcinte și Andy s Pizza, pentru că acolo se simte dragostea și sufletul depus. Doresc familiei forțe pentru a depăși această încercare grea. Fie ca rațiunea să învingă lăcomia, în caz contrar în această țară nu vor mai fi oameni gata să muncească pentru ea, să achite impozite, să creeze locuri de muncă”.

”Am un profund respect, cordialitate și căldură față de familia voastră. Faceți parte din viața mea de peste 10 ani, pentru care-s foarte recunoscătoare. Vă mulțumesc pentru experiență, atitudine grijulie, pentru cunoștințele și valorile pe care le-am obținut grație vouă. Țin pumnii și sper într-un final echitabil, bun și fericit. Vă doresc multă putere și vă mulțumesc…”.

”Bineînțeles că un asemenea business este o bucată jinduită, dar vreau să cred că cei care au dorit să o guste (am în vedere arestarea lui Andrei și dosarul penal intentat pe numele său) își vor pune pofta în cui și vor trece la acțiuni mai creatoare în folosul statului și a societății moldovenești”.

Repet, asemenea mesaje sînt sute și sute. Puțin probabil că oamenii le-ar fi lăsat, chiar cu riscul de a avea neplăceri, dacă nu ar nutri un veritabil respect pentru acest om și familia lui.

Anul curent trebuie să fie foarte încărcat pentru Andrei Tranga: jubileul de 20 de ani al companiei, 20 de ani de la căsătorie, balul de absolvire al fiului mai mare, primul sunet pentru mezină... Oare o fi să fie?

Cristina Agatu

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?