X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3717

Anul 2022. Totalurile jocului invizibil. P.1

5 iun. 10:00 (reactualizat 5 iun. 18:01)   Analitică
7003 0

Ce evenimente din a. 2022 vor avea urmări pentru viața oamenilor întregului glob, care-s figurile principale pe tabla de șah a istoriei și cine le mișcă? În cadrul ciclului de prelegeri «Salut, lume a asimptotei» istoricul Andrei Fursov propune versiunea sa proprie.

«Sarcina - doar să supraviețuim»

Despre aceea, că în anii 20 ai secolului ХХI vor fi cu totul altfel, au scris diverși analiști serioși. Spre exemplu, cunoscutul istoric american David Baker a scris încă înainte de pandemie: «În anii 2020 omenirea are o singură sarcină: să supraviețuiască». Iată unele dintre pronosticurile sale: stagnarea salariilor, scăderea nivelului de trai al claselor mijlocii și inferioare, sporirea inegalității, noi revolte, polarizarea politică, concurența elitelor pentru pozițiile guvernante. Grație globalizării, toate acestea vor avea loc nu doar într-o singură țară, ci în majoritatea țărilor lumii. Vom mai vedea și o restructurare geopolitică - împărțirea lumii în alianțe și blocuri noi, - a prezis el.

Baker presupunea că există și posibilitatea unui trigger, șoc (acesta a fost coronavirusul), un eveniment care va pune începuturile unei violențe extreme. Și foarte puține șansa că el va fi o descoperire tehnologică de nivelul revoluției industriale, care ar putea slăbi presiunea. De obicei, - spune Baker, - asemenea faze ale depresiei ucideau cca 20% din populația globului. Dar, în opinia istoricului american, azi este imposibil să ne imaginăm că la nivel global vor pieri 1,6-1,7 miliarde de oameni, deoarece «lumea a devenit civilizată».

Breșa dintre ere


Cu adevărat, - crede Fursov, - acești trei ani (2020, 2021, 2022) au totalizat simultan mai multe epoci , și noi parcă ne-am fi prăbușit în breșa timpului. Pe de o parte, în asemenea timpuri oamenii se află într-o stare de zăpăceală și le scapă momentul foarte important, despre care a vorbit altă dată Nadejda Mandelștam: «În perioada fermentației și decăderii, brusc devine clar sensul trecutului recent, căci indiferența viitorului încă nu există, dar argumentarea zilei de ieri s-a prăbușit deja, și minciuna diferă mult de adevăr. Trebuie făcute totaluri, în timp ce era, care s-a copt în străfundul trecutului și nu are viitor, s-a epuizat, iar cea nouă încă nu a început. Însă acest moment mai de fiecare dată este omis, și oamenii merg în viitor fără a înțelege trecutul ».

Andrei Fursov propune să nu omitem acest moment și să privim atent trecutul, în special – a. 2022, care a fost foarte saturat și a devenit punctul culminant al celor trei ani.

Evenimentele capătă sens dacă le pui într-un context mai larg. Dar uneori evenimentele, mai ales dacă este vorba despre schimbări foarte rapide, vorbesc de la sine. Asta nu anulează necesitatea examinării lor într-un context mai larg, dar evenimentele în sine merită atenție.

Fursov propune să ne concentrăm pe niște evenimente din a. 2022, să includem în această listă și un eveniment de la finele a. 2021, și să privim era care s-a încheiat și pe cea care începe și care, în opinia lui, va fi foarte asemănătoare celei care a precedat capitalismul, mai concret - capitalismul industrial.

Împotriva atacurilor cibernetice sau…?

În decembrie, 2021 a avut loc evenimentul inclus de Fursov în lista celor mai importante. La Ierusalim s-a desfășurat exercițiul «Forța colectivă». «Deși formal el s-a desfășurat sub auspiciile departamentului financiar al Israelului, modelarea avea un caracter geopolitic la scară globală, o confirmă prezența persoanelor din FMI, Banca Mondială și Banca Decontărilor Internaționale din Basel. Unii economiști au menționat, că exercițiul a arătat clar: sarcina anterioară de a justifica colapsul monetar și financiar iminent cu ajutorul unor evenimente de forță majoră (pandemia, ruperea lanțurilor de livrări) nu va fi îndeplinită pe deplin, și pentru a o duce la capăt este nevoie de alte variante. Spre exemplu, pericolul unui atac cibernetic global, sau altceva foarte puternic», - pov4estește istoricul.

În opinia sa, este grăitor faptul că nici chinezii, nici rușii nu au fost invitați la exercițiul din Ierusalim, consacrat oficial combaterii atacurilor cibernetice. Da la exercițiile «Poligonul cibernetic 2020» și «Poligonul cibernetic 2021» Rusia a fost prezentă, mai mult – ultimul a fost desfășurat de Forumul Economic Mondial în baza ”Сбербанк”- ului, Schwab, Mișustin și Gref fiind în contact apropiat.

Deci, - concluzionează Fursov, - la Ierusalim s-a discutat ceva, despre care nic9i chinezii, nici rușii nu trebuie să știe. Sau s-a discutat despre atacul cibernetic, de care ulterior să poată fi acuzați rușii sau chinezii.

Fursov atrage atenția, că imediat după evenimentul din Ierusalim au avut loc două lucruri: pomparea intensă a armelor în Ucraina și campania mass-mediei occidentale privind agresiunea iminentă a Rusiei împotriva Ucrainei. Fursov concluzionează, că miza exercițiului din Ierusalim a fost conflictul militar ca soluționare a problemelor pe care nu le-a rezolvat pandemia.

Salvarea Statelor este slăbirea Europei?

Acum trecem nemijlocit la evenimentele a. 2022, pe care autorul prelegerilor le consider cele mai importante. În opinia lui Fursov, printre ele este publicare în internet a fragmentelor raportului de cercetareRAND Corporation (corporație necomercială de expertiză și analiză – nota red.) pentru marile agenții americane de informații. Iată tezele rezumatului documentului întitulat «Slăbirea Germaniei, salvarea SUA.

Prima. În starea ei actuală, economia SUA nu poate funcționa fără surse materiale și financiare externe. Plus la toate, această slăbiciune amenință cu pierderea alegerilor de către democrați. Unica sursă este UE, piatra de încercare este Germania.

A doua. Sporirea fluxului de resurse, în special capital, din Europa în SUA este posibilă doar dacă Germania se va pomeni într-o situație de criză economică. Dat fiind că economia ei depinde de accesul nelimitat la resursele energetice rusești, criza poate fi provocată prin lipsirea ei de accesul la aceste resurse.

A treia. Unica metodă reală de garantare a renunțării Germaniei la energia rusească, este implicarea ambelor părți într-o confruntare militară.

În continuare Fursov citează din acest document: «Acțiunile noastre (adică, americane – nota red.) viitoare în această țară vor duce inevitabil la un răspuns din partea Rusiei. Rușii nu vor putea lăsa fără răspuns presiunea masivă a armatei ucrainene asupra republicilor nerecunoscute, acestea vor putea fi declarat agresori cu impunerea unui întreg pachet de sancțiuni. Atunci Putin ar putea răspunde cu contra-sancțiuni. În special, privind livrarea energiei în Europa. Prejudiciul provocat țărilor UE va fi comparabil cu prejudiciul provocat FR, iar pentru Germania el va fi și mai mare».

A patra. Condiția preliminară pentru ca Germania să nimerească în capcană este rolul de lider al partidului «verzilor» și a ideologiei «verzilor» în Germania și în Europa în întregime. În documentul RAND «verzii» germani au fost definiți ca o mișcare extrem de dogmatică și fanatică. Iar liderii lor, Burbock și Habek, ca persoane foarte slabe din punct de vedere profesional și incapabile să-și recunoască și să-și corecteze greșelile.

Teza a cincea. Realizarea planului de slăbire a Germaniei va permite SUA să evite criza și într-o perspectivă medie de 4 – 5 ani să redirecționeze fluxurile de capital din Europe spre SUA.

În primele zile după apariția acestui document, au început presupuneri că ar fi un fals. Dar în scurt timp ele au încetat. Confirmări oficiale nu au urmat. În rezultat, toate au fost așa cum era scris acolo.

În primele 8 luni din a.2022 în RFG producerea industrială a scăzut cu 1,8% , din cauza sancțiunilor contra FR. Producerea sectoarelor chimic și farmaceutic, dependente de gaze, - cu 10,7%. La 21 septembrie, 2022 Wall Street Journal a fixat o strămutare masivă a businessului german în SUA. Adică, a început procesul dezindustrializării Europei.

Foarte interesant, - menționează Fursov, - la 30 septembrie, 2022 în revista «The Spectator» (Anglia) , înainte de explodarea gazoductului «Nord Streem», un oarecare Pilkenton a publicat articolul «Căderea Europei în dezindustrializare. Atacul asupra gazoductului „ Nord Streem “ va grăbi dezvoltarea protecționismului și dezindustrializarea Europei». Adică, - crede istoricul, - întreaga idee cu provocarea care a dus la actuala confruntare este programul «mai multe bile în pungă». Unul dintre scopuri este slăbirea Rusiei , crearea problemelor pentru ea. Al doilea – distrugerea economiei Germaniei, repomparea mijloacelor în SUA, transformarea UE într-o semi-periferie. Adică, anglosaxonii împing UE din nucleul sistemului capitalist, din locul pe care Europa continentală, Europa Occidentală l-a ocupat mai bine de 100 de ani, încă din sec. XIX. Destul, viața bună s-a terminat.

OMS, care a creat probleme pentru toți

Următorul (în ordine cronologică) eveniment important este februarie, atunci anglosaxonii (americanii împreună cu britanicii) au provocat RF să introducătrupe pe teritoriul Ucrainei. Anume așa determină Fursov începutul conflictului armat din Ucraina. «OMS a continuat ruperea ordinii geopolitice mondiale, care și așa se rupea, - spune istoricul. – Vedem că conflictul din Ucraina contribuie la slăbirea UE. Dar e și în interesul Rusiei, care nu are nevoie de întreaga UE - pentru ea e mai bine să aibă relații cu liderii unor țări aparte. Să nu uităm, că Rusia și Europa unită se află în contra-fază.

Fiodor Ivanovici Tiutcev a spus odată, că după apariția imperiului lui Petru cel Mare în Rusia, nu mai este posibil imperiul lui Carol cel Mare în Europa. Adică, unirea Europei este imposibilă dacă există Imperiul Rus. Într-adevăr, dacă ne amintim de încercările lui napoleon, William II, Hitler de a crea o Europă unită — în războaie terestre toate au fost zdrobite anume de Rusia sau de Uniunea Sovietică. În acest sens interesele Marii Britanii și a Rusiei istorice au coincis. Marea Britanie și Rusia erau state de flanc și interesul ambelor era să împiedice unificarea Europei ».

Este altceva, - își continuă ideea autorul prelegerii, - că Rusia era interesată de alianța cu nemții. «Dar nemții nu acceptau această alianță. Ei mereu - și William II, și Hitler, - au avut complexul de inferioritate față de Marea Britanie. Ei vroiau să fie prieteni cu britanicii. Da britanicii nu doreau să prietenească cu ei. Mai mult, în a.1949 Churchill menționa, că britanicii luptă nu cu Hitler, și nici cu național-socialismul, da cu spiritul german, pentru a-l nimici definitiv, ca să nu mai renască. Și dacă privim figurile care au guvernat sau guvernează Germania: Merkel, Burbock, Habel, Scholz, - este exemplul spiritului german zdrobit și nimicit», - spune Fursov.

În opinia sa, OMS a mai creat o problemă pentru globaliști. Pe de o parte, slăbirea Europei corespunde și intereselor rusești, și celor americane, dar a mai existat o problemă neașteptată pentru globaliști. OMS a încetinit mult procesul ofensivei corporațiilor contra statului în Occident, căci războiul este dus de state. Deci, rolul statelor naționale încă nu este așa de epuizat, cum și-ar dori corporațiile.

Cheie și forță?

Un alt eveniment important al anului trecut, numit de Fursov, este summit-ul 68 al Clubului Bilderberg, care a avut loc între 2 și 5 iunie, 2022 la Washington. Acolo el a menționat două lucruri interesante, în opinia sa. Este recomandarea pentru Ucraina (punctul14 ). «Ucraina este cheia destabilizării în continuare a lumii «din împrejurimile rusești» și concomitent – forța de șoc a globaliștilor uniți în ajunul «noului salt», - spune Fursov. Potrivit lui, la ședința clubului Bilderberg în fața ei au fost puse următoarele sarcini:

1. Să poarte și să implice maxim FR în negocierile privind «încetarea temporară a focului ».

2. Să asigure livrarea neîntreruptă, prin conductă, a gazelor spre UE.

3. Să transmită SUA întreaga roadă de grîu de calitate superioară de anul trecut «pentru a evita foamea în lume».

4. Cu ajutorul armelor livrate, să asigure apărarea porturilor de la Marea Neagră, controlate de autoritățile ucrainene .

5. Să organizeze o provocare militar-politică în raport cu FR, cu reflectarea ei ulterioară în mass-media occidentală.

Al doilea lucru interesant, spune istoricul, s-a produs la o ședință închisă. Aici Kissinger le-a imputat organizatorilor pandemiei, blajin ca formă dar dur ca conținut, că ei s-au pregătit prost, nu au ținut cont de gradul de rezistență a maselor și au însușit prost învățătura tovarășilor chinezi.

O lege capabilă să înece Europa?

La prima vedere, următorul eveniment este pur american. Dar numai la prima. În august,2022 Biden a semnat«Legea reducerii inflației», Inflation Reduction Act. Ulterior, în conformitate cu ea, a fost lansat programul de subvenționare a industriei americane în sumă totală de 369 miliarde de dolari. În scopul realizării lui, pentru a sprijini ramurile ecologice ale industriei, fabricile și uzinele SUA vor primi între 600 și 800 milioane de dolari. «Să camparăm asta, de exemplu, cu Germania de Vest, cu RFG. Aici pentru măsurile de stimulare au fost alocate doar 155 milioane de dolari. Nu miliarde, ci milioane! Este clar încotro va fugi, în această situație, producerea din UE. Spre exemplu, pentru Franța asta va însemna minus 10 mii de locuri de muncă, și minus 10 miliarde de dolari investiți, nemaivorbind de golirea buzunarelor cetățenilor simpli. Spre mijlocul a.2022 în UE prețul energiei electrice era de 60 cenți per 1 kWt/h, da în majoritatea statelor SUA – de 5-6 ori mai mic», - exemplifică Fursov.

Și continuă: «Europenii deja bat alarma cu privire la legea lui Biden. În noiembrie,2022 euro-comisarul Therry Breton a caracterizat legea americană ca pe o «provocare existențială a Europei ». Iar Fredrik Persson, președintele BusinessEurope, anumit acțiunile SUA «înecarea Europei». Și transferarea potențialului de producere din Europa în SUA, în opinia căpitanilor businessului european, nu este un proces de piață firesc, ci rezultatul acțiunii dirijate a SUA în scopul dezindustrializării Europei. Cum se zice, s-au trezit… Decenii în șir elitele atlantiste din Europa au urmat anume acest curs. Finalul este dezindustrializarea Europei».

O religie nouă?

Istoricul mai menționează un eveniment care merită atenție: la14-15 septembrie, Nur-Sultan a găzduit al 7-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Tema sună uman: «Rolul liderilor religiilor mondiale și tradiționale în dezvoltarea spirituală și socială a omenirii în perioada post-pandemică ». Parțial, ședințele s-au desfășurat în incinta clădirilor piramidale și s-a vorbit, în fond, despre necesitatea de a crea o religie mondială unică. Unul dintre jurnaliști a lansat chiar termenul «crislam», adică creștinism plus islamism.

Tot în acele zile, între 13 și15 septembrie, Papa Francisc I a efectuat o vizită apostolică în Kazahstan. Anterior, în a.2001, Kazahstanul a fost vizitat de Papa Ioann Pavel II, cunoscut sovetofob. Președintele Tokaev l-a invitat pe Papă cu aproape un an în urmă, formal în septembrie, 2022- acesta a sosit pentru a participa la Congresul liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Și aici, - atenționează Fursov, - încep coincidențele și stranietățile. «Unu - chiar dacă congresul este perfect reprezentativ, 100 de delegați din 50 de țări, el nu-i de nivelul pontifului. Acesta putea să trimită acolo un cardinal. Spre exemplu, BOR a fost reprezentată nu de patriarh, ci de mitropolitul Antonii Volokolamski, președintele secției relațiilor bisericești externe a patriarhiei Moscovei. Doi - Francisk este în etate, bolnav, se mișcă într-un cărucior. Recent, din cauza genunchiului bolnav, el a refuzat să meargă la Kiev, care este mult mai aproape de Roma, comparativ cu Astana. Totuși, la Astana el a zburat. Și trei, cel mai interesant. Aproape concomitent cu Congresul liderilor religioși de la Astana, la Samarkand și-a început lucrările summit-ul ȘCO», - înșiră Fursov lanțul logic al evenimentelor.

Înainte de summit-ul de la Samarkand, pe 14, Xi Jinping a efectuat o vizită în Kazahstan, în timp ce acolo se desfășura Congresul religios. Apoi pe 15- a început summit-ul din Samarkand. «Oficial, Xi și Francisc nu au avut o întrevedere, dar noi știm bine că politica reală este o politică secretă, care se face neoficial, în fond. În principiu, în politica mare asemenea coincidențe de aflare a actorilor mondiali în timp și spațiu, nu au loc».

Se creează impresia, că în confruntarea cu anglosaxonii și lumea post-occidentală, Vaticanul și forțele religioase și laice, care stau în spatele lui, încearcă să pună ouă și în coșul euro-asiatic, în ciuda ostilității Vaticanului față de Rusia, - presupune Fursov.

«Pentru Vatican, pericolul anglosaxon e mai mare la această etapă, - explică el. - Anterior, Francisc a ordonat Sf. Scaun și organizațiilor afiliate acestuia să transfere toate activele financiare la Institutul afacerilor religioase, idem Banca Vaticanului, către 20 septembrie, 2022. Apoi, există directiva Papei privind schimbul rapid de dolari și euro în aur sau alte active de încredere, să zicem, în yuani… Adică trebuie să fim de acord cu experții care presupun, că Vaticanul nu crede în viitorul sistemului global al dolarului, controlat de anglosaxoni. Și această neîncredere este aprofundată de confruntarea dintre Vatican și o mare parte din elita romano-germană, care stă în spatele lui, cu anglosaxonii. Una dintre reflectările acestei confruntări o reprezintă schimbările serioase făcute de Papa și Ordinul iezuiților în Ordinul Malta. Schimbări, care au scopul de a slăbi influența britanicilor».

10
1
2
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?