AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 47
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

Andrei Fursov: "Imperiul Digital contraatacă"

10 ian. 10:00 (reactualizat 10 ian. 18:01)   Analitică
5683

Omul de știință-istoric sovietic și rus, filozoful social, publicistul, candidatul în științe istorice, directorul Centrului de Studii Ruse al Institutului de cercetări fundamentale și aplicate al Universității Umanitare din Moscova, Andrei Fursov într-un alt interviu interesant pentru canalul "День ТВ" a oferit propria evaluare a ultimelor evenimente din Rusia și din lume, a povestit cum în fața ochilor noștri etajele superioare ale piramidei puterii au început o luptă și despre ce opțiuni ale viitorului deschide victoria fiecăruia, cum Marea Britanie ia puterea de la Statele Unite și ce înseamnă acest lucru pentru alte țări, precum și ce spune fundalul informațional despre omicron.

Publicăm cele mai importante și interesante teze din interviul său.

De ce a apărut Metauniversul

Termenul de Metaunivers, sau pe scurt Meta, este un lucru foarte interesant. Termenul Metaunivers a fost inventat de celebrul cyberfantast Neil Stevenson, în romanul "Avalanșa", sau Snow Crash. În el era prezentată o astfel de matrice, un Metaunivers, ale cărui etaje superioare sînt controlate de corporații, iar cele inferioare de mafie. Foarte asemănător cu lumea occidentală modernă. Și iată că pe 28 octombrie 2021, Zuckerberg spune că Facebook se va numi acum Metaunivers. Pe 2 noiembrie, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, de asemenea, a spus că lansează un proiect similar folosind ochelari VR și AR. Aceștia sînt ochelari de realitate virtuală.

Ce oferă Metauniversul acestor două structuri, mai ales dacă își vor uni forțele? În primul rînd, acolo ajung aproximativ 1 miliard de oameni. Profitul crește imediat de la 2 trilioane la 30 trilioane. Plus încă 5-6 trilioane de la relansarea Internetului 3D și lansarea unei piețe complet controlate. Aceasta este o refacere a pieței lumilor virtuale. Înșiși acești "vulturi" spun că creează o meta-economie fără impozite și, prin urmare, fără stat. Adică sînt vînzători de aer virtual.


Dar există un alt lucru interesant. Cînd în secolele 16 și 17 a apărut capitalismul, operatorii capitalismului aveau un avantaj față de adversarii lor. Ei au stăpînit un spațiu fundamental diferit. Dacă oponenții lor lucrau pe continent, în Europa, atunci acești băieți au mers în Atlanticul de Nord, pe mare, și au creat, de fapt, o lume a mării, iar aceasta a fost piața mondială.

Microsoft și Facebook, de asemenea, sînt într-un alt spațiu, în spațiul cibernetic, în care nu funcționează nici o lege. Asta în ceea ce privește banii. În ceea ce privește consecințele sociale ale Metauniversului, este vorba cu siguranță despre crearea unei lumi social atomizate. Poți să stai acasă în fața computerului, să discuți online, să călătorești online și acest lucru, apropo, este în spiritul așa-numitei noii normalități. Oamenii trebuie să stea acasă, într-o lume artificială, cu consum redus...Acesta este unul dintre obiectivele segregării, care ia diferite forme. De exemplu, distanța socială, distrugerea turismului, împărțirea oamenilor în vaccinați și nevaccinați, verzi și anti-verzi.

În SUA există un binecunoscut economist Branko Milanovich. El a scris cărțile Capitalism Alone (Capitalism în singurătate) și ”Global Inequality” (Inegalitate globală). Recent, el a vorbit despre cum ar arăta reducerea consumului în noua lume verde normală, în limba mea aceasta este lumea biotehnofascismului. Acest lucru, de asemenea, are, o influență directă asupra problemei Metauniversului. Milanovich scrie că acum 10% din populația lumii, adică cei mai bogați, emit 46-47% din gazele cu efect de seră și consumă o parte mare din PIB-ul mondial. Populația SUA reprezintă 4% din populația lumii, iar SUA consumă 40% din produsul mondial. Adică ei mănîncă de 10 ori mai mult decît sînt. Branko Milanovich scrie că există două modalități de reducere a consumului. Primul este raționalizarea, care se referă la toată lumea, de la cei de sus la cei de jos. Dar elita bogată nu va accepta acest lucru. De aceea, cel mai probabil, potrivit lui Branko Milanovich, va fi implementată a doua opțiune: introducerea impozitelor pe bunurile și serviciile care se presupune că sînt periculoase pentru climă. Și aceste taxe vor fi și pentru persoane fizice, și pentru țări. Este clar că acest lucru va lovi în straturile sărace și mijlocii. În plus, va lovi în țările subdezvoltate. De exemplu, Mexicului, Algeriei sau Nigeriei li se propune să plătească impozite uriașe. Dacă le vor plăti, atunci tot ceea ce vor cîștiga din vînzarea petrolului se va reduce la zero. Dacă nu vor vinde, atunci vor izbucni revolte, va începe o luptă, dar acesta și este scopul.

Dacă vor fi introduse aceste taxe, turismul se va prăbuși, transportul aerian se va prăbuși. Dacă transportul aerian se va restrînge, atunci îi vor spune industriei aeronautice Goodbye. Orașele care trăiesc din turism vor avea de suferit! Toate acestea pentru ca oamenii, așa cum scrie Branko Milanovich, să se supună psihologic mai repede, prin lockdown-uri ei vor fi plasați de facto în arest la domiciliu.

Deci, primul anunț al Metauniversului pentru noi sînt banii, al doilea este noua normalitate. Dar există un al treilea. Anunțul metauniversului este o acțiune de răspuns, deși planificată din timp, față de presiunea asupra ”acceșilor” din partea birocraților de stat și a finanțatorilor. Voi explica. Să luăm economia mondială modernă. La primul etaj sînt așa-numiții acceși, de la cuvântul englezesc "access" - acces. Acestea sînt platformele informaționale sociale Facebook, Microsoft. Acestea sînt structurile care controlează tot ce-i mai important în lumea modernă. Nu munca materializată sub formă de capital, ci comportamentul social, rețelele sociale, nevoile, valorile, modul în care omul gîndește, imaginile sale. Acesta este nivelul superior.

Urmează finanțatorii. Acestea sînt finanțele frenetice, care nu mai înseamnă deja bani, ci financialism. În continuare este ceea ce la Brzezinski se numește tehnotronică. Apoi industria, agricultura. Trump a fost o încercare a sectorului industrial, a celor care investesc în sectorul industrial al capitalului financiar, de a reveni la putere și de a-și ocupa locul. Finanțatorii, birocrația supranațională și acceșii i-au aruncat. Iată esența socială a loviturii de stat. Aceșta și sînt cei cinci magnifici: acceșii, finanțatori, birocrația de stat, birocrația supranațională și structurile supranaționale separat de cele naționale.

Vara trecută, finanțatori și birocrația au început atacul împotriva acceșilor. Mai mult, ofensiva a fost atît instituțională, cît și au avut loc lovituri ale unei campanii concrete împotriva lui Zuckerberg. Iar anunțul Metaversului este o mișcare de răspuns. Imperiul vine cu o lovitură de răspuns. Aceasta este o luptă între aceste structuri, iar birocrația de stat din Occident a înțeles foarte bine că digitalizarea este moartea statului. Să vedem cum va decurge totul în continuare.

Dar iată ce este interesant. În China, Xi Jinping a înțeles foarte bine pericolul digitaliștilor, acceșilor. Și în ultimele șase luni, în China digitaliștii au fost plasați sub control. Xi Jinping vrea digitalizare de stat, iar acest lucru este absolut corect. Pentru că digitalizarea sărăcește statul. Acest lucru îl înțeleg foarte bine toți iubitorii de digitalizare, care cred că acesta este doar un fel de procedură tehnică care va facilita anumite procese. Va facilita pînă în momentul în care statul și stratul conducător vor fi pur și simplu resetate la zero. China înțelege acest lucru foarte bine. Deci, eu cred că în spatele tuturor acestor trucurile cu Metauniversul, se află bani, putere și o luptă concretă pentru cine va fi principalul în triunghiul cîștigătorilor lui Trump.

Începe o luptă absolut fantastică pentru putere cu ajutorul noilor tehnologii. Și, din păcate, în lume foarte puțini oameni înțeleg ceea ce se întîmplă.

De ce este distrusă educația

Bastrîkin (Alexandr Bastîrkin - șeful Comitetului de Investigații al Federației Ruse, care l-a acuzat pe rapperul Morgenstern de trafic de droguri - n. red.) și departamentul său este nevoit să se ocupe de rezultatele degradării sociale, descompunerii, fie că este vorba de distrugerea educației, debilizarea unor segmente întregi ale societății, în special a tinerilor, distrugerea obiectivelor tradiționale, moralitate. Dar prin cuvintele sale corecte, el a atins interesul acelei părți a elitei și a servitorilor lor care distrug țara pentru a asigura capitularea ei în fața post-vestului.

Pentru că atunci cînd pe ecranele televizoarelor se strîmbă un traficant de droguri cu numărul 666 pe frunte și vorbește despre consumul de droguri, aici doar la exterior este vorba despre cîștig de bani. La nivel mai profund, acesta este cu siguranță un proiect de distrugere a legăturilor sociale și a valorilor tradiționale ale Rusiei. Acesta este un scuipat pe Marele Război Patriotic, Regimentul nemuritor și multe altele. Și, de fapt, proiectul cu denumirea Morgenstern sau proiectul cu denumirea Danea Milohina, înseamnă transformarea tinerilor într-o turmă care poate fi manipulată, care poate fi răsculată împotriva oricui și, cel mai important, care nu va merge să apere Patria la nevoie. Și toți acești Morgensterni și Danea Milohine sînt un proiect de distrugere a țării noastre și cineva mai și cîștigă bani din această distrugere. Dar Bastrîkin și departamentul lui trebuie să curețe toată această murdărie. Și ceea ce a spus Bastrîkin este, în primul rînd, un strigăt al sufletului. Și în al doilea rînd, el a menționat foarte clar pericolul care paște Rusia. Și astfel toată această isterie arată că a lovit unde trebuie. A lovit în țină, a aruncat o piatră în tufișuri și a nimerit în urechea cuiva, și această ureche țipă foarte tare. Și las să țipe. Foarte bine. Oamenii arată că au fost afectați. Cel mai important lucru este că aceasta să nu rămînă opinia personală a lui Bastrîkin, ci ar trebui să fie începutul unei campanii instituționale. Asta e important.

O astfel de companie trebuie susținută de stat, care trebuie să-i protejeze interesele. Căci suveranitatea statului nu înseamnă doar politică. Este sfera informațională, sînt finanțele. Dar în primul rînd înseamnă educație. Cîndva se spunea că războiul din 1871 a fost cîștigat de un profesor prusac. Același lucru este dacă vom lua victoria noastră în Marele Război Patriotic. Tinerii ofițeri educați în Uniunea Sovietică sînt purtători ai unui tip de personalitate modală și este suficient să ai în societate doar 7-8% din ea, ei au rupt coloana vertebrală a Wehrmacht-ului. Toți acești Morgensterni și Dane Milohine – sînt creați pentru ca aici să nu existe personalitatea modală, să existe aceste ființe fără sex care nu își vor apăra Patria, capul cărora, în general, funcționează greu, iar statul trebuie să oprească foarte dur distrugerea viitorului nostru. Distrugerea educației este distrugerea viitorului nostru, este o crimă de stat. Bastrîkin a indicat acest lucru foarte, foarte exact.

Să sperăm că el nu e singurul. Deși, desigur, avem încercări de a reduce școala noastră la Școala parohială de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, și acesta este, de asemenea, un fel de idee vicleană. Pentru că atunci cînd oamenii au o educație slabă, cînd vorbesc prost, cu ei este imposibil să intri într-un dialog și este foarte ușor să-i întorci împotriva autorităților. Și din moment ce ei nu știu să vorbească, singura formă posibilă de protest este de a lua în mîini bîta și, în acest sens, nu doar existența, ci supraviețuirea autorităților depinde de crearea unui strat înalt educat.

Cum a apărut Omicron la timp…

Nu sînt virolog, nici biolog. Examinez toate acestea din punctul de vedere al unei analize pur sociale. În ceea ce privește virușii, mă pot referi pur și simplu la un medic în care am o încredere foarte mare și care a spus că în toamnă va exista o reasortare a virușilor, adică o combinație de viruși diferiți și vor exista mai multe cazuri de infecție, dar cel mai probabil vor fi mai puține decese. Deoarece la virușii naturali, cu cît este mai mare acoperirea, cu atît este mai mică letalitatea. Dar există un punct de vedere că omicron nu este doar mai contagios, ci va aduce și mai multe decese. Dacă acest lucru se va întîmpla, pentru mine va fi o dovadă că acest virus este artificial, deoarece virușii naturali nu se comportă așa.

Omicron, în general, a apărut surprinzător de la timp. În primul rînd, în lume crește rezistența activă față de vaccinare. În Europa și în alte părți, acest lucru s-a transformat deja într-o luptă cu poliția, în Federația Rusă - în sabotaj, unul clasic, calm. Al doilea moment. În The Economist, care aparține familiei Rothschild, Gates spune brusc că în ianuarie 2022 această epidemie se va opri. Adică gata. Aceasta înseamnă că ei au primit o parte din profit, rezistența crește. Deci, în organizarea unei noi normalități trebuie de căutat noi mișcări. De exemplu, cu privire la climă.

În plus, se organizează o ședință a OMS cu privire la covid. Adică, procesul trebuie înfierbîntat, astfel încît oamenii să nu se relaxeze pe tot parcursul întregului an 2022. Vaccinul trebuie vîndut. Acesta este un produs care expiră repede. Toată lumea trebuie vaccinată. Și eu cred că omicron a apărut anume din această cauză. Acum vor striga la fel ca în cazul delta, care s-a dovedit a fi de fapt nu atît de înfricoșătoare. În plus, am impresia că atunci cînd are loc un flux complet contradictoriu de informații, acesta nu este doar rezultatul incompetenței. Oamenii sînt duși în eroare intenționat pentru a-i manipula mai ușor. Și, repet. Oamenii s-au obișnuit deja cu asta, oamenii au obosiți deja de toate, oamenii opun rezistență. Și, în această situație, ar fi bine ca ei să fie un pic puși pe jar. În opinia mea, de aceea a apărut acest omicron.

Oamenii sînt ca petrolul viu. Căci Schwab a spus: "Dacă acceptați ceva înăuntru și deveniți modificat, se schimbă identitatea dvs. Adică, există mai multe straturi aici. Vă puteți imagina, la fiecare șase luni oamenii sînt forțați să se vaccineze. Ce venit colosal! Imaginați-vă, omul s-a vaccinat de cinci sau șase ori în trei ani. De ce se spune că temperatura trebuie scăzută numai dacă a trecut de 38 grade - ca organismul singur să lupte. Vă imaginați, dvs. învățați organismul o dată la șase luni să nu lupte. Aceasta înseamnă că v-ați vaccinat împotriva acestui virus, dar vă veți îmbolnăvi de gripă care vă va scutura atăt de bine. De aceea, desigur, mulți oameni nu sînt atît împotriva vaccinărilor, ci împotriva modului în care se face acest lucru. Pentru că atunci cînd se spune că vaccinarea este voluntară, dar voluntară-obligatorie - aceasta este o invazie violentă în viața privată a oamenilor. Aceasta este deja o încălcare a contractului social. În societate și așa există o tensiune socială, iar QR-izarea o poate înrăutăți și mai mult. Iar oamenii care insistă asupra acestui lucru, fie nu înțeleg, fie, dimpotrivă, înțeleg foarte bine și creează tensiuni suplimentare în societate în ajunul alegerilor prezidențiale din 2024. Cred că Serviciul Federal de Securitate are unde și asupra a ce lucra aici.

Nu mi-ar plăcea ca astfel de procese să aibă loc aici, în special în condițiile presiunii asupra Rusiei de către occidentali, care sînt numiți parteneri... Căci, ce înseamnă acest bacanal privind persoanele "pro-vaccin", "anti-vaccin". Acest lucru separă oamenii, oamenii sînt otrăviți unul împotriva celuilalt. Autoritățile ar trebui să oprească imediat acest lucru. Pentru că în acest caz nu mai este vorba doar despre păstrarea puterii, ci despre supraviețuirea puterii și despre supraviețuirea Rusiei în aceste condiții. Căci situația în ajunul anului 2024 va fi zdruncinată în diferite moduri, inclusiv prin divizarea societății și instigarea oamenilor împotriva autorităților, deoarece Rusia este, în general, o țară cu putere centrală. Mai mult decît atît, puterea de aici este personalizată. Trebuie să ne amintim de această cultură politică a Rusiei și cel mai important e ca și autoritățile să-și amintească de acest lucru și atunci totul va fi bine.

4

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав