X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Analistul principal al băncii Rockefeller: lumea se află în pragul unei super- crize

9 oct. 2018,, 17:59   Externe
12079 0

Dezordini stradale, panică în mase, naționalizare și tulburări sociale nemaivăzute deja de 50 de ani, — anume așa descrie viitorul economiei americane și a celei globale analistul principal al băncii JP Morgan (SUA) Marco Kolanovich.

Cu ocazia jubileului de un deceniu al crizei financiare mondiale din a. 2008, Mr.Kolanovich a publicat un raport de analiză, din care rezultă că în prezent piețele financiare mondiale sunt mai vulnerabile în fața unei noi crize, ca acum 10 ani. În cazul celui mai negativ scenariu, criza va avea așa o amploare, că pentru salvarea economiei băncile centrale vor fi nevoite să naționalizeze efectiv companiile cele mai afectate, prin cumpărarea acțiunilor acestora.

O prognoza așa de negativă, formulată în termeni maxim nemăgulitori și plini de critică dură la adresa regulatorilor piețelor financiare americane, dar și mondiale, ar putea fi ușor (dar incorect) trecută la dorința unui analist de a avea faimă de profet sau a atrage atenția mass-media, - mai ales că de obicei asemenea pronosticuri apocaliptice nu se adeveresc. Problema constă în faptul că există analiști obișnuiți, 0065istă analiști cunoscuți, există analiști experimentați și există Marco Kolanovich. Pronosticul său a atras atenția mass-media de afaceri din lume, deoarece el are reputația binemeritată a unui om care nu suferă de pesimism excesiv, dar care uneori a prognozat exact episoadele problematice precedente de pe piețele mondiale. E de înțeles logica jurnaliștilor: omul care a prognozat mai multe crize mici poate prognoza și apariția unei crize mari.

Mai mult: printre analiștii principali ai băncii JP Morgan, care administrează active de 2,7 trilioane dolari și este considerată ”banca familială” a clanului Rockefeller, nu pot fi oameni întîmplători și respectiv Kolanovich în persoană are reputația unui ”matematic-clarvăzător”, care calculează mișcările piețelor la fel cum astronomii calculează mișcările planetelor.

Argumentele lui Kolanovich, care a devenit doctor în fizică înainte ca dorința-i de a căpăta cu adevărat mulți bani l-a forțat să se angajeze pe Wall-street, se reduc la niște teze ce țin de vulnerabilitatea structurii existente a piețelor financiare.


În deceniul care a trecut după criza a. 2008 a sporit brusc numărul operațiilor bursiere și a soluțiilor financiare ale sistemelor computerizate automate . E de menționat, că aceste decizii se iau fără implicarea omului, în mai puțin de o secundă. În opinia Aite Group, citat de The Economist în a. 2014, nu oamenii, da algoritmii computerizați efectuează cca 65% din volumul tranzacțiilor de pe piața americană de capital . Kolanovich a descris deja mai multe mini-crize (spre exemplu, cea din februarie,curent – atunci piața americană fără motive vizibile pierdea zilnic mai multe procente), provocate de "comportamentul gregar " al programelor computerizate, care operau cu trilioane de dolari. Aproape în toate programele de acest fel este prevăzută instrucțiunea, care în limba omenească ar suna așa: "Dacă se produce ceva neînțeles sau neobișnuit, vinde totul imediat ". Rezultatul – o reacție în lanț, în care din cauza unui șoc extern niște computere ”intră în panică” și încep să-și comercializeze portofoliile la orice preț, apoi alte computere observă acest lucru și tot încep să comercializeze, — și tot așa pînă la căderea totală a pieței. În trecut asemenea situații erau stopate de către oamenii care ieșeau pe piață pentru a cumpăra acțiunile ieftinite brusc, însă în cei zece ani aceștia au fost concediați ca fiind inutili. Mai ales că ei erau mult mai scumpi ca computerele, care nu cer salarii, concedii plătite și pentru care nu trebuie achitate cotizații în fondul de pensii. Kolanovich numește o asemenea reacție în lanț ”marea criză a lichidităților” și presupune că pe post de măsură radicală de luptă vor fi utilizate mașinile de tipar ale băncilor centrale — cu consecințe sociale și economice imprevizibile.

Am putea presupune că o asemenea criză va fi extrem de scurtă și într-un final oamenii vor face ordine pe piață, după care aceasta se va reface. Dar așa va fi doar în cazul, în care acel șoc extern, care a lansat reacția în lanț, va fi și el unui de scurtă durată. Dacă acesta va fi unul sistemic, piața nu va mai putea fi resuscitată prin metode convenționale. În acest context este bine să apelăm la un alt proroc al crizei – Mark Zandi , economistul principal al agenției de rating Moody's, care (la fel pentru "jubileul" crizei din a.2008) a publicat o notă analitică cu expunerea unui scenariu posibil al acelui șoc, care ar putea duce la repetarea crizei financiare mondiale.

Mr.Zandi susține că data trecută criza a început pe piața imobiliară , după care a acoperit întregul sector financiar și economia în general, iar de data aceasta epicentrul crizei și punctul de pornire al reacției în lanț vor fi, cel mai probabil, companiile americane creditate. Această apreciere ține de faptul că politica monetară și cea de reglementare a SUA din acest deceniu au dus la aceea, că în locul bulei de creditare ipotecară a apărut bula de creditare a companiilor "gunoiere", care cu o politică monetară mai strictă nu ar fi trebuit să aibă acces la fondurile împrumutate. Datoriile toxice potențiale ale companiilor americane creditate constituie cca 2,7 trilioane dolari și cresc rapid. O mare parte din datoriile companiilor americane creditate o formează datoriile cu rata flotantă și în caz că Rezerva Federală ca spori ratele, aceste companii și creditorii lor vor cădea ca piesele de domino. Economistul de la Moody's subliniază, că este prematur să susținem că anume aceste datorii toxice vor provoca colapsul, dar asemănarea cu situația din ajunul crizei anilor 2008-2009 trezește suspiciuni. Menționăm că Moody's deja a atras atenția clienților săi asupra faptului că spre America se îndreaptă un ”val fără precedent de defaulturi corporative ale companiilor ”gunoiere”, și că acest ”val” se va solda cu urmări negative serioase pentru economie în general.


E lesne să înțelegem că un astfel de ”tsunami-default”, care va provoca panica bursieră, se potrivește de minune pentru rolul de șoc extern puternic.

Dat fiind că economia mondială actuală este extrem de integrată, în caz că în SUA va începe o nouă criză vor avea de suferit, la fel ca data trecută, chiar și țările care nu au nimic comun cu geneza acestora. Așa e natura globalizării. Dar spre deosebire de a. 2008, în cazul unei noi crize neapărat va apare dorința de a inversa globalizarea, iar dacă ar fi posibil – de a izola Washingtonul pe continentul american și a izbăvi restul lumii de influența lui politică și economică evident toxică.

(Conform materialelor din presa străină)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?