Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1137

Ambasadorul Chinei în Moldova: China are încrederea și capacitatea de a rezolva problema Taiwanului

3 aug. 15:06 (reactualizat 3 aug. 18:03)   Analitică
4502 0

Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, din numele Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Chinei în țara noastră, Yang Wenbing, s-a adresat redacției Noi.md cu rugămintea de a publica această declarație cu privire la situația din jurul Taiwanului.

Statele Unite ale Americii s-au folosit de extinderea NATO spre est pentru a provoca criza ucraineană care a dat totul peste cap în Europa. Această criză durează de aproape o jumătate de an și sfîrșitul încă nu se vede. Acum ei se folosesc de problema Taiwanului pentru a crea haos în zona Asia-Pacific.

Pe data de 2 august, ignorînd cererile oficiale și avertismentele repetate ale Chinei, fără a lua în considerare opinia nimănui, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită în Taiwan, provocînd o escaladare bruscă a situației în strîmtoarea Taiwan. Atenția și îngrijorarea opiniei publice internaționale cu privire la acest incident au depășit criza din Ucraina. Această vizită demonstrează pe deplin gravitatea acțiunilor SUA și impactul enorm asupra securității și stabilității internaționale. Statele Unite au devenit cel mai mare generator de probleme pentru securitatea și stabilitatea internațională.

Taiwanul este teritoriul Chinei din cele mai vechi timpuri. Taiwanul este problema internă a Chinei. Din motive istorice și practice complexe, China continentală și Taiwanul nu au realizat încă unificarea, însă cert este faptul că, politic și juridic, cele două părți ale strîmtorii Taiwan aparțin Chine unificate. Pe Glob există o singură Chină, iar Taiwanul este o parte integrantă a teritoriului Chinei. Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim care reprezintă întreaga China. Acesta este conținutul de bază al principiului unei singure Chine care a devenit consensul general al comunității internaționale și norma fundamentală a relațiilor internaționale, precum și temeiul politic pentru dezvoltarea relațiilor dintre China și alte țări. Principiul ”o Chină unificată” reprezintă o linie roșie pentru China.

Înșiși Statele Unite au recunoscut principiul unei Chine unificate și s-au angajat să-l respecte în documente precum ”Comunicatul privind stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Statele Unite”, în care negru pe alb este scris totul foarte clar. Problema Taiwanului este cea mai importantă, esențială și sensibilă problemă în relațiile dintre China și SUA.


Vizita lui Pelosi în Taiwan în calitate de al treilea om politic în stat, indiferent de argumentele sale personale și de cele ale SUA, în general, este fără discuție un act oficial, o provocare politică majoră intenționată și o trădare nerușinată a obligațiilor sale internaționale. Acest act încalcă grav principiul unei Chine unificate și documente precum ”Comunicatul privind stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Statele Unite”, subminează grav baza politică a relațiilor dintre China și SUA, încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și afectează pacea și stabilitatea în strîmtoarea Taiwan. China se opune ferm și condamnă categoric acest lucru. Statele Unite trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru toate consecințele și să plătească pentru aceasta prețul care se impune.

Este îngrozitor faptul că Statele Unite, cerînd Chinei să-și "păstreze calmul", încearcă să fugă de responsabilitate și să dea vina pe partea chineză pentru escaladarea tensiunii din strîmtoarea Taiwan. Toate acestea se aseamănă cu situația în care hoțul strigă: ”opriți hoțul!”. E ca și cum cineva te-ar tăia cu un cuțit și ți-ar spune să nu țipi sau să te împotrivești, spunînd că nu a vrut să te rănească. Acest lucru nu numai că scoate la iveală aroganța și ipocrizia consecventă a părții americane, dar arată și conștiința necurată și provocarea neîntemeiată intenționată din partea Statelor Unite.

Vizita lui Pelosi în Taiwan a scos în evidență încă o dată standardele duble care au pătruns în SUA pînă în măduva oaselor. În privința crizei din Ucraina, Statele Unite au obligat alte țări să li se alăture, sub pretextul respectării suveranității naționale și a integrității teritoriale. Dar numai cum întorci capul, SUA încălcă cu nesăbuință suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei în problema Taiwanului. O astfel de disociere de personalitate este pur și simplu uluitoare.

De fapt, Statele Unite „se folosesc de Taiwan pentru a controla China”, pentru a-i opri dezvoltarea. Ele aplică în relațiile internaționale vechiul truc anglo-saxon „dezbină și stăpînește”. Și criza ucraineană la care asistăm astăzi, este rezultatul unei astfel de practici. Acest lucru se observă îndeosebi în ultimii ani, odată cu dezvoltarea Chinei și cu sporirea multipolarizării lumii. Astăzi, Statele Unite consideră China drept cel mai important adversar strategic.

Pentru a-și salva propria hegemonie unipolară în cădere, Statele Unite folosesc Taiwanul în calitate de instrument de control a Chinei”, făcînd din această strategie cel mai mare atu al său sau chiar metoda supremă de a controla China. Statele Unite acceptă și susțin din ce în ce mai mult forțele separatiste care vor „independența Taiwanului”, atentează la principiul unei Chine unificate și schimbă pas cu pas situația problemei Taiwanului.

Evident, Statele Unite au un plan malițios de a folosi problema Taiwanului pentru a întrerupe astfel procesul de dezvoltare și modernizare a Chinei. Vizita lui Pelosi este o încercare de escaladare fără precedent din partea Statelor Unite, care joacă „cartea Taiwanului”.

Problema Taiwanului se referă și la suveranitatea națională, integritatea teritorială și respectul național al Chinei și este cel mai important interes al Chinei. China speră în mod sincer la pace, stabilitate și dezvoltare, însă pentru a proteja suveranitatea națională, integritatea teritorială și demnitatea națională, China are voința, capacitatea și înțelepciunea de a face față oricărei provocări pe care, în cele din urmă, o va depăși. În ceea ce privește provocare SUA și „independența Taiwanului”, China a întreprins și va întreprinde în continuare acțiuni practice hotărîte și eficiente, în funcție de evoluția situației.

Faptele au arătat că fiecare provocare majoră a contribuit întotdeauna la faptul că China a făcut un pas înainte în procesul istoric de reunificare națională deplină. China trebuie să se unifice și cu siguranță se va unifica, nicio forță nu poate împiedica acest lucru, acest proces este ireversibil.

China are suficientă sinceritate și răbdare pentru a căuta o soluție pașnică la problema Taiwanului și a reunifica pașnic țara, avînd totodată suficientă pregătire și mijloace pentru a suprima în orice moment orice încercare de „independență a Taiwanului” și implicare externă. Dacă acest proces necesită o încercare grea, ca o furtună, atunci ”să vină o furtună mai violentă!”. Desigur, în calitate de stat responsabil, China își va asuma responsabilitatea și va face tot posibilul pentru a menține securitatea și stabilitatea în lume și în regiune.

China are problema Taiwanului, iar Moldova are problema Transnistriei, ambele avînd sarcina istorică de a înfăptui unirea națională. Nicio țară nu cunoaște importanța apărării suveranității naționale și a integrității teritoriale mai bine decît China și Moldova, țări care întotdeauna s-au respectat și s-au susținut reciproc în această problemă. Sînt sigur că eforturile Chinei de a apăra suveranitatea națională, integritatea teritorială și de a realiza unitatea națională se vor bucura de înțelegere și sprijin larg din partea comunității internaționale, inclusiv al Republicii Moldova.

Notă: Redacția noi.md este dispusă să pună paginile sale la dispoziția Ambasadei SUA pentru a expune poziția oficială a statului său cu privire la această problemă.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав