X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Alegerile prezidențiale: "Liniștite și pașnice", dar cu încălcări. Partea a II-a

4 noi. 2020,, 17:58   Analitică
29084 3

La sfîrșitul primului tur al alegerilor prezidențiale, majoritatea comentatorilor au declarat că alegerile au avut loc în limitele normei și fără obiecții serioase din partea observatorilor internaționali. O evaluare pozitivă a obținut și organizarea procesului electoral.

Cu toate acestea, nu au lipsit încălcările tradiționale, care, în opinia experților, nu pun la îndoială legitimitatea alegerilor șefului statului. Alegerile au fost relativ calme, cu excepția episoadelor din Varnița, care au stat la baza unor dosare penale. Totodată, la organele de drept și Comisia Electorală Centrală au fost epuse sute de plîngeri din partea candidaților la funcția de președinte.

Pe 15 noiembrie cetățenii Moldovei sînt așteptați din nou la secțiile de votare, deoarece niciunul dintre candidați nu a acumulat majoritatea necesară pentru victorie. Lupta se va da între Maia Sandu și Igor Dodon. După cum au arătat rezultatele primului tur de scrutin, lupta pentru funcția de șef al statului va fi serioasă și grea, în legătură cu care fapt observatorii nu exclud continuarea practicilor negative în bătălii electorale, dacă nu din partea candidaților înșiși, atunci a susținătorilor și aliaților politici.

”Liber, deschis, competitiv”

Potrivit misiunii Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova a fost organizat profesional, în pofida provocărilor din partea pandemiei COVID-19 și a mai multor lacune în legislație. După cum a declarat șeful Misiunii, Corien Jonker, campania electorală a fost una competitivă, candidații au fost reflectați echilibrat, în cadrul alegerilor au fost respectate libertățile întrunirilor și de opinie. Observatorii au fost îngrijorați de acuzațiile de cumpărare a voturilor care au fost exprimate pe întregul proces electoral, precum și de stratificare politică și control asupra mass-media.


Încălcări semnificative care ar putea influența mersul votului și rezultatele alegerilor nu au fost înregistrate nici de misiunea de observatori CSI. Prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al CSI, Victor Guminschi, a declarat că alegerile prezidențiale au avut loc la un nivel organizațional înalt și sînt recunoscute ca fiind libere, deschise și competitive. El a menționat cazurile de blocare a secțiilor de votare pentru locuitorii Transnistriei, care, potrivit lui, de asemenea, nu au influențat rezultatele alegerilor: "Aceasta este, desigur, o încălcare semnificativă, dar, practic, toți cei care au vrut, au votat".

CEC, la rîndul său, a declarat că primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc fără încălcări grave, transparent și într-o atmosferă liberă. Organele electorale urmează să sistematizeze încălcările înregistrate și să le analizeze pentru a exclude astfel de situații în viitor.

Cu cîteva zile înainte de alegeri, CEC a depistat numeroase încălcări la secțiile de votare, dintre care unele au fost eliminate în ziua scrutinului. În special, în multe secții lipseau seifurile metalice, nu era instalată comunicația telefonică, nu erau respectate regulile de siguranță împotriva incendiilor, nu era asigurată siguranța și au fost înregistrate încălcări în consolidarea ferestrelor și ușilor. Printre incidentele din 1 noiembrie, CEC menționează în mod special cazul din Lipcani, cînd urna de vot a fost deschisă pînă la ora stabilită. Incidentul este investigat.

”De unde pot primi bani pentru votare?”

Asociația Promo-LEX, în numele căreia a lucrat mai mult de 600 de observatori, a înregistrat 5 cazuri de primire a informațiilor despre o posibilă mituire a votanților, 5 fapte de desfășurare a agitației electorale în interiorul sau în apropierea secțiilor, 11 cazuri de transportare în masă a alegătorilor, 5 cazuri de agresiune sau tentative de intimidare a alegătorilor. Potrivit directorului Promo-LEX, Pavel Postică, au fost înregistrate 36 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, 21 de divergențe în listele electorale, 10 cazuri de votare în grup și 8 cazuri în care urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător.

El a menționat, de asemenea, o serie de astfel de incidente ca oprirea nefondată a procesului de votare, plasarea de publicitate electorală în apropierea secțiilor de votare, împiedicarea activității observatorilor, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în interiorul sau în apropierea secțiilor, întreruperea filmării în timpul deschiderii secțiilor sau în procesul de numărare a voturilor, interzicerea intrării în secția de votare a alegătorilor fără măști sau mănuși. Expertul a menționat că multe secții de votare nu au fost încălzite corespunzător, s-au deschis sau s-au închis cu întîrziere.

În total, observatorii Promo-LEX au identificat peste 500 de incidente în timpul alegerilor. De exemplu, la una din secțiile de votare din sectorul Rîșcani, Chișinău, camera video nu a fost orientată spre urna de vot și procedura de numărare a voturilor a fost foarte neclară: buletinele au fost numărate netransparent și nu au fost prezentate buletinele de vot în favoarea candidaților în alegeri, anunțîndu-se doar numărul de voturi acumulate de aceștia. Într-o altă secție din același sector, o persoană neautorizată, paznicul liceului, s-a aflat în încăpere și a ajutat la numărarea voturilor. În sectorul Centru, unul dintre votanți a menționat că în lista electorală, în dreptul numelui său exista deja o semnătură. A fost nevoie de intervenția poliției, deoarece alegătorul a fost foarte indignat, agitat și agresiv, spunînd că i-a fost încălcat dreptul.

Potrivit raportului, observatorii au înregistrat propuneri sau încercări de a oferi alegătorilor o remunerare materială sau monetară, pentru ca aceștia să voteze pentru un anumit candidat. Un caz demonstrativ a avut loc la secția de votare din Căușeni, unde un grup de cetățeni din regiunea transnistreană a venit și i-au întrebat pe membrii secției de votare unde pot primi banii pentru participarea la alegeri. După ce membrii comisiei le-au explicat că nu există nici o remunerare pentru votare, o parte din cetățeni au plecat fără a-și exercita dreptul la vot.

Rapoartele poliției

Ultimele zile în regim non-stop au lucrat și organele de drept. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a dispus ca procurorii teritoriali și specializați să examineze încălcările electorale în regim prioritar și în cel mai scurt timp. El a cerut sistematizarea tuturor rapoartelor privind încălcările legislației electorale, precum și a deciziilor adoptate, inclusiv din partea poliției. A fost prevăzută "informarea imediată" a Procuraturii Generale despre orice faptă criminală în această perioadă. Potrivit lui Stoianoglo, acest lucru va permite determinarea faptului dacă încălcările legii ar putea afecta rezultatele alegerilor, deoarece deciziile organelor de anchetă penală ar putea fi luate în considerare de către Curtea Constituțională la examinarea chestiunii privind legitimitatea alegerilor.

Organele de drept au înregistrat mai multe încălcări – atît în ajunul alegerilor prezidențiale, cît și nemijlocit pe 1 noiembrie, în ziua votării. Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a menționat că în această zi poliția s-a aflat la 100 de metri de fiecare secție de votare pentru a reacționa și a înregistra încălcările. În general, peste 6 mii de angajați ai MAI au fost atrași în menținerea ordinii publice la alegeri.

După cum a anunțat Maxian în cadrul unui briefing la finele campaniei electorale, poliția investighează cinci cazuri de suspiciune de falsificare a semnăturilor pe listele electorale din Federația Rusă. "Este un volum de muncă foarte mare. Acum se efectuează procedurile de examinare tehnico-științifică a tuturor materialelor oferite poliției", spune reprezentantul MAI. Potrivit lui, de asemenea, se verifică sesizarea privind faptul că un membru al unei secții de votare ar fi depus o cerere de plecare, deși el însuși susține că nu a scris o astfel de declarație, iar semnătura nu îi aparține.

Deși la 31 octombrie și nemijlocit în ziua alegerilor este interzisă agitația electorală, organele de drept au înregistrat mai multe cazuri de plasare a afișelor electorale. De asemenea, în" ziua tăcerii", în rapoartele poliției a parvenit un fapt de agitație electorală din partea reprezentantului unui concurent electoral din satul Izvoare, raionul Drochia. "Cazul a fost confirmat documentar, iar vinovatul va fi sancționat", a menționat reprezentantul MAI.

La 1 noiembrie, poliția a înregistrat zeci de plîngeri privind încălcările în procesul de votare. Majoritatea se referă la transportarea organizată a cetățenilor. Angajații MAI au depistat circa 35 de unități de transport, care au încercat de două sau trei ori să ajungă la secțiile de votare. Marin Maxian a comunicat că organele de drept au înregistrat cel puțin șase cazuri de blocare a drumului spre secțiile de vot – pe traseele din Florești, Dubasari, Rezina, Bender și Varnița. O serie de plîngeri au vizat nerespectarea măsurilor antiepidemice. Poliția a fost anunțată în repetate rînduri despre cumpărarea alegătorilor, însă nu toate cazurile au fost confirmate.

Totodată, serviciul de Protecție Internă al MAI investighează cazul în baza art. 261/1 din Codul penal în legătură cu accesul neautorizat la rețelele și serviciile de telecomunicații. Este vorba despre atacurile cibernetice asupra utilizatorilor de telefoane în rîndul angajaților MAI, inclusiv a ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu. În acest caz, acest lucru a fost exprimat prin numeroasele apeluri de la diferite numere de telefon pentru a bloca rețeaua abonatului. Operatorii de telefonie mobilă au confirmat că atacul a fost produs din afara Moldovei. Poliția "a condamnat cu fermitate acțiunile ilegale care pun în pericol ordinea constituțională și desfășurarea alegerilor".

Incidentele de la Varnița

În vizorul organelor de drept a ajuns incidentul din satul Varnița, raionul Anenii Noi, pe faptul cărora au fost intentate două dosare penale. Marin Maxian menționează că este vorba despre blocarea accesului la secțiile de votare deschise pentru transnistreni și despre acte de huliganism. S-a încercat limitarea accesului de către veteranii moldoveni ai conflictului transnistrean și localnici, care cereau de la cetățenii de pe malul stîng al Nistrului certificate cu rezultatele testului la coronavirus. CEC și poliția au calificat aceste acțiuni drept ilegale, iar după discuțiile cu protestatarii procesul de votare a fost deblocat. De asemenea, la secția de votare din Varnița un bărbat a stropit cu gaze lacrimogene în fața mai multor alegători. Infractorul a fost reținut imediat de poliție.

Într-un alt incident figurează deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, care a blocat accesul la secția de votare din Varnița. Politicianul a pus mașina în mijlocul drumului "în semn de protest, deoarece a primit semnale că oamenii sînt aduși organizat". Potrivit lui Grosu, angajaților unei companii de la Tiraspol li s-a promis cîte 400 de ruble, dacă vor prezenta documentele care confirmă votarea pentru un anumit candidat.

Inspectoratul General al Poliție a menționat că acțiunile deputatului sînt ilegale. Organele de drept au sesizat Comisia Electorală Centrală despre încălcarea regulilor de monitorizare de către observatorii naționali, inclusiv de deputatul Igor Grosu. Potrivit poliției, Grosu, care a fost acreditat în calitate de observator pe lîngă Consiliul Electoral de circumscripție din Leova, împreună cu alți cetățeni a plecat la Varnița, unde a blocat intenționat traseul, a oprit mașinile care se îndreptau spre secțiile de votare și a cerut șoferilor să prezinte actele. Ulterior, el a blocat ambele benzi de circulație pe traseul Varnița-Bender, împiedicînd unii cetățeni să-și exercite dreptul la vot.

În cadrul unui briefing de presă, premierul Ion Chicu a spus că instituțiile statului vor reacționa la încălcările depistate la alegerile prezidențiale de ieri. Potrivit premierului, toți vinovații trebuie amendați. "Trebuie să învățăm cîteva lecții din primul tur. Am văzut încercările unor politicieni de a influența procesul electoral, de a bloca drumurile. Astfel de lucruri sînt ilegale. Instituțiile statului competente trebuie să reacționeze în acest caz, deoarece restricționarea accesului și a dreptului cetățenilor la vot este una dintre cele mai grave infracțiuni, iar pentru aceasta toți trebuie trași la răspundere. Îi rog pe politicieni să nu uite de acest lucru", a spus Chicu.

Un alt incident a avut loc la Varnița. Susținătorii Partidului "Șor" au venit să voteze cu liste speciale și au urmărit oamenii pe care i-au adus în mod organizat la votare. După cum a anunțat zdg.md, într-un interviu pentru jurnaliști alegătorii au declarat că vor vota pentru candidatul Partidului "Șor", Violeta Ivanov, pentru că ea i-a dus la Orhei Land, pe la mănăstiri și le-a organizat o masă luxoasă. Potrivit publicației, pe alegători nu i-a deranjat faptul că pe numele președintelui partidului, Ilan Șor, au fost intentate mai multe dosare penale.

Pe ce se plîng candidații?

Autorii celui mai mare flux de plîngeri cu privire la încălcările depistate au fost reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a declarat în cadrul unui briefing că doar la 1 noiembrie, la CEC, poliție și alte organe de stat au fost expediate circa 300 de plîngeri privind încălcările electorale. Potrivit lui Sandu, ea "va insista ca acestea să fie examinate, iar cei implicați să fie trași la răspundere" pentru ca acest lucru să nu se mai întîmple pe 15 noiembrie.

Ex-ministrul justiției, Olesea Stamate, reprezentantul Maiei Sandu în CEC cu drept de vot consultativ, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă despre "numeroase semnale privind intenția de a falsifica aceste alegeri prin cumpărarea voturilor alegătorilor de pe malul stîng al Nistrului". Potrivit ei, este vorba despre mii de cazuri de transportare organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană. "Împreună cu colegii mei am depus cîteva sute de plîngeri la inspectoratele raionale de poliție", a menționat Stamate.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, în persoana deputatului Dinu Plîngău, a sesizat Procuratura Anticorupție despre presupusele multiple încălcări ale procesului electoral. Este vorba despre transportarea organizată a alegătorilor de pe malul stîng al Nistrului și votarea pentru bani. "Totul a fost documentat de grupurile noastre. Din păcate, noi credem că reacția poliției la plîngerile noastre pe teren ar putea fi considerate distorsionate politic. Toate aceste încălcări și abuzuri sînt incluse în plîngerea către Procuratura Anticorupție. Este vorba despre corupție și, ce este mai important, despre corupție în alegeri", menționează reprezentanții partidului. Ulterior, ei au expediat mai multe sesizări privind încălcările depistate. De asemenea, liderul partidului și candidatul la președinție, Andrei Năstase, s-a arătat indignat de activitatea CEC și a MAEIE în legătură cu "organizarea absolut inadecvată și puternic politizată a alegerilor peste hotare".

Candidatul "Partidului Nostru" la funcția de șef al statului, Renato Usatîi, și susținătorii săi au depus la CEC și Procuratura Generală în jur de 50 de plîngeri, potrivit lui, "despre cum erau răsplătiți alegătorii în numerar și în mod ilegal au fost aduși cetățenii din stînga Nistrului".

Dorin Chirtoacă, candidatul mișcării politice Unirea, a pregătit, de asemenea, o serie de plîngeri – "în legătură cu frauda la secțiile de votare, deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană". El, în special, a cerut CEC să anuleze rezultatele alegerilor în 42 de secții. Drept exemplu, Chirtoacă a adus incidentele din Anenii Noi, unde alegătorii, potrivit informației lui, au fost aduși organizat de la ora 8 dimineața. Potrivit lui, "voturile alegătorilor sînt cumpărate cu 500-700 de lei sau ruble transnistrene".

”Imediat ce dispare mita, dispar și alegătorii”

Într-un fel sau altul, aproape majoritatea pretențiilor concurenților electorali, reprezentanților și susținătorilor lor, au legătură cu votarea locuitorilor din regiunea transnistreană. Potrivit CEC, la secțiile de votare deschise pentru locuitorii Transnistriei au votat peste 14 mii de persoane. Cea mai mare prezență a fost înregistrată în Rezina, Senatovca și Varnița. De asemenea, pentru prima dată și-au exercitat dreptul la vot peste 200 de deținuți din închisorile nr. 8 și nr. 12 din Bender. Aceștia au fost vizitați de angajații secției de votare din Varnița. De asemenea, au reușit să voteze 128 de alegători din două centre de plasament pentru bătrîni și invalizi din Cocieri.

În opinia liderului Partidului "Platforma Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase, enunțată la conferința de presă, încă înainte de începerea oficială a campaniei electorale din diferite regiuni ale țării au apărut informații cu privire la cazuri de corupere a cetățenilor și de utilizare a resurselor administrative. El atrage atenția asupra "atragerii alegătorilor plătiți din regiunea transnistreană".

Lui Năstase s-a alăturat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea, care a solicitat adoptarea în Moldova a unor legi care interzic transportarea organizată a cetățenilor la secțiile de votare în timpul desfășurării alegerilor. Potrivit lui, astăzi în legislație nu există o interdicție privind transportarea alegătorilor. "Vorbim despre cetățenii de pe malul stîng al Nistrului, care au dreptul să voteze. Eu vreau ca ei să voteze, ca să ne unim țara. Nu există confirmări, dar există informații că în alegerile din februarie din acest an cetățenii au votat pentru 20 de dolari. În septembrie 2019, mai multe secții nu au avut alegători. Imediat ce dispare mita de 20 de dolari, dispar toți alegătorii", a menționat Bolea în emisia unui post de televiziune privat.

Ca răspuns la apelurile observatorilor și candidaților, CEC a impus restricții în ziua votării, adică între orele 7:00 și 21:00. "Pentru a evita aducerea alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor, se permite circulația pe teritoriul țării doar a transportului, a cărui capacitate nu depășește opt persoane și a transportului auto care efectuează curse regulate. Se interzice organizarea transportării alegătorilor la secția de votare. Se interzice transportarea alegătorilor cu autobuze și automobile", se spune în decizia CEC. Aceleași restricții au fost valabile și la votarea în străinătate.

După cum menționează Marin Maxian, Inspectoratul General al Poliției, Agenția Națională Transport Auto și Ministerul Economiei la 1 noiembrie au activat în baza unui plan comun. La nivel național au fost formate puncte de monitorizare în zonele de risc, în privința cărora au apărut diverse declarații publice despre posibile încălcări și transportarea organizată a alegătorilor. În ajunul alegerilor, poliția a recomandat transportatorilor auto și persoanelor fizice să renunțe la astfel de practici, reamintind că pentru încălcări vor trebui să răspundă conform legii.

Potrivit lui Maxian, se creează impresia că unele plîngeri în cadrul alegerilor au fost depuse intenționat. Chiar și în aceste cazuri, organele de drept au înregistrat toate sesizările. Poliția consideră că o parte din rapoartele privind transportarea organizată a alegătorilor au avut un caracter speculativ și nu au găsit nicio confirmare. Astfel, deputatul Sergiu Litvinenco a scris pe rețelele de socializare că în Răscăeți, Ștefan Vodă, poliția permite circulația autobuzelor pline cu pasageri. "Precizăm că este vorba despre microbuzul care transporta un grup de copii pentru a participa la meciul de fotbal din Ștefan Vodă", a comentat MAI.

Vice-speakerul parlamentului, vice-președintele Partidului "Platforma Demnitate și adevăr", Alexandru Slusari, a declarat că în ajunul alegerilor, cu toate companiile de transport din regiunea transnistreană au fost contactate și li s-au cerut autobuze și microbuze pentru transportul alegătorilor, cu promisiunea că vor fi plătiți bine. "O bună parte nu vor să dea transport pentru că nu vor să-și asume riscuri, dar toți sînt presați", a scris Slusari pe rețelele de socializare. Potrivit lui, majoritatea alegătorilor au fost transportați la secțiile de votare din Cocieri și Varnița - sate amplasate chiar în preajma localităților din așa-zisa Transnistria. "Aici nu trebuie de traversat poduri sau alt spațiu pe teritoriu controlat de autoritățile moldovenești și este mai ușor de ascuns transportul", a menționat deputatul.

Poliția a reacționat de mai multe ori la anunțurile de pe rețelele sociale, videoclipurile și fotografiile publicate. Astfel, mai multe imagini au fost filmate de un internaut în satul Sănătăuca, Raionul Florești. Din imagini se vede cum mai multe automobile cu numere transnistrene au ajuns în sat pentru a vota. În acest sens, MAI a venit cu un comentariu: "La fața locului se află reprezentanți ai poliției, ai Agenției Naționale Transport Auto și observatori care monitorizează desfășurarea alegerilor. Încălcări nu sînt înregistrate".

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?