Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Alegerile locale: civilizat, dar cu încălcări

31 mai. 2018,, 11:01   Capitala
11635 8

Victor Surugiu

Chișinăul se află în ajunul turului doi al alegerilor locale noi, în timp ce alte localități și-au determinat deja învingătorii cursei electorale pentru fotoliul de primar.

Observatorii au făcut publică informația privind încălcările fixate, organele de drept au analizat adresările parvenite, iar instanțele de judecată au organizat audieri pe marginea reclamațiilor privind procesul electoral. Organele justiției au concluzionat că, în cadrul acestui scrutin, incidente care ar putea pune la îndoială rezultatele lui nu au avut loc. În privința situației de la Jora de Mijloc, unde alegătorii au fost aduși la secția de votare în mod organizat și unde a învins candidata Partidului Șor, Marina Tauber, mai trebuie să se pronunțe Curtea Supremă de Justiție.

Experții consideră că actualele alegeri au loc mai civilizat, dar, în același timp, menționează și un șir de incidente devenite deja tradiționale pentru procesul electoral din Moldova. De ce persoanele responsabile calcă de fiecare dată pe aceeași greblă? Această întrebare încă nu are răspuns.

Încălcările ca tradiție

În primul tur de scrutin CEC a raportat chiar de dimineață că toate cele 375 de secții de votare s-au deschis fără încălcări și că în primele ore nu au fost înregistrate incidente în nicio localitate unde au avut loc alegeri: la Chișinău, Bălți, în comuna Jora de Mijloc, Orhei, comunele Leușeni și Nemțeni, Hîncești, în comuna Volovița, Soroca și în comuna Pîrlița, Ungheni.


Observatorii nu au fost de acord cu aceste concluzii. Asociația Promo-Lех, ai cărei reprezentanți au fost prezenți la 20 mai în toate sectoarele, a fixat încălcări chiar de la începutul procesului de votare. Potrivit lui Pavel Postică, șeful misiunii de monitorizare Promo-Lех, în total și-au început activitatea cu încălcări de program 50 de secții de votare.

În același timp, alegerile locale au demonstrat aproape întregul spectru de încălcări devenite deja tradiționale pentru procesul electoral din Moldova. La multe sectoare electorale urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător. Membrii birourilor electorale de fiecare dată explică acest lucru prin lipsa unui număr suficient de ștampile. În aproape 50 de secții electorale, buletinele, spun observatorii, se păstrau în condiții nesigure. De ce persoanele responsabile nu trag concluzii și de fiecare dată calcă pe aceeași greblă, spre exemplu – nu asigură sectoarele electorale cu echipamentele necesare? Este o întrebare fără răspuns.

Unele secții au primit peste 3000 de buletine de vot, număr ce depășește limita maximă prevăzută de lege pentru o secție de votare. În plus, au fost depistate numeroase cazuri de prezență nemotivată a persoanelor străine în incinta sau în afara încăperilor unde avea loc scrutinul, precum și aducerea organizată a alegătorilor. În apropierea a zece secții de votare au fost găsite afișe electorale. La unele sectoare din Chișinău și Bălți au fost observate acțiuni de agitație preelectorală.

În funcționarea sistemului automatizat de stat "Alegeri", ca și mai înainte, au fost înregistrate unele defecțiuni tehnice și întreruperi, în fond, din cauza instabilității internetului. O atare situație s-a produs la mai multe sectoare electorale. La Chișinău, unii alegători au descoperit că la locul lor de trai au fost înregistrate persoane necunoscute, o altă problemă frecventă a fost încercarea de a fotografia buletinele.

După scrutin, poliția a făcut bilanțul și a anunțat că unitățile teritoriale au recepționat 18 notificări privind încălcările din ziua alegerilor. La cererea noastră, Serviciul de presă al Inspectoratului General de Poliție (IGP) a specificat că la Chișinău au fost fixate 12 încălcări, la Bălți și în raionul Orhei – cîte 3 cazuri.

La secțiile de votare era prea liniște

Experții care au comparat scrutinul din 20 mai cu alegerile locale precedente, dar și cu cele parlamentare și prezidențiale, spun că procesul electoral din Moldova a devenit mai civilizat și mai transparent. Aceeași tendință o remarcă și cei de la Inspectoratul General de Poliție. Potrivit organelor de drept, de data aceasta s-a reușit evitarea situațiilor complicate ce ar fi putut periclita procesul alegerilor locale. „Desfășurarea în siguranță a procesului electoral a fost posibilă și grație cetățenilor care au înțeles necesitatea unui comportament corect în această perioadă”, menționează Serviciul de presă al IGP.

Septimius Pîrvu, expert în probleme de gestionare eficientă a proceselor electorale, amintește despre bătăliile contradictorii declanșate în campania electorală prezidențială din noiembrie 2016. Potrivit lui, în cadrul actualelor alegeri locale, ”la secțiile de votare era prea liniște” comparativ cu alegerile prezidențiale. Pîrvu mai menționează că electoratul a fost informat insuficient despre procedurile de organizare a alegerilor și despre situația electorală în ansamblu.

Pavel Postică de la Promo-Lex consideră că lupta politică în Moldova tinde să treacă de la învinuiri nefondate la prezentarea dovezilor concrete ce confirmă anumite declarații și revendicări. „Pe de o parte, în timpul campaniei electorale și în ziua scrutinului au fost fixate anumite încălcări. Pe de alta, aspectul pozitiv constă în faptul că mai mulți concurenți electorali au renunțat la declarații neîntemeiate și au încercat să folosească instrumentele juridice pentru a demonstra anumite încălcări și cererea de a-i exclude din cursă pe rivalii lor”, spune Postică.

În același timp, mai multe ONG-uri au publicat o scrisoare deschisă adresată mass-mediei, în care au cerut ca în perioada campaniei electorale pentru turul doi de alegeri la Chișinău să fie manifestată mai multă obiectivitate, să fie respectate normele legislației și ale eticii profesionale. Potrivit datelor prezentate de ONG-uri, monitorizarea primului tur de scrutin a demonstrat că, în mare parte, mass-media nu a reușit să asigure pluralismul de opinii și a manifestat predilecție pentru unii candidați sau i-a criticat pe alții.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a emis un avertisment public posturilor TV Prime, PublikaTV, Canal2, Canal3, și СТС pentru încălcarea Codului audiovizualului, a Codului electoral și a Concepției privind reflectarea alegerilor locale în mai multe localități ale Republicii Moldova. Președintele CCA, Dragoș Vicol, a concretizat că aceste posturi TV au declarat că nu vor reflecta campaniile preelectorale, însă au pus pe post numeroase materiale de campanie. Asta în timp ce despre unii candidați se vorbea în context negativ, iar despre alții – pozitiv.

15 persoane într-o odaie de cămin

Cea mai frecventă încălcare o constituie în continuare greșelile din listele alegătorilor. Pe parcursul scrutinului au fost înregistrate sute de asemenea greșeli, în special la Chișinău și Bălți. A fost mediatizat pe larg cazul în care un locuitor al orășelului Codru, venind să voteze, a aflat că în apartamentul său au viză de reședință 15 persoane. Pavel Postică, reprezentantul Promo-Lex, a semnalat despre acest caz. Iar peste cîteva zile și-a făcut publică poziția și CEC.

CEC a confirmat că în lista alegătorilor au fost depistate 15 persoane înregistrate pe aceeași adresă într-un cămin de pe str. Costiujeni. Conform datelor Registrului de stat al populației, 5 dintre aceștia, inclusiv proprietarul, fac parte din aceeași familie. Prima înregistrare a fost făcută pe această adresă în anul1992, celelalte – în anii următori, cu acordul proprietarului. Dar explicațiile CEC contravin afirmațiilor alegătorului, care susține că pe majoritatea oamenilor înregistrați în apartamentul său el nu-i cunoaște.

Unii politicieni au folosit activ acest caz pentru a-și susține declarațiile privind manipulările electorale. În replică, CEC a promis să participe activ la analizarea și soluționarea adresărilor privind presupusele încălcări și fraude în procesul electoral. CEC a atenționat de mai multe ori: pentru a elimina posibilele erori, cetățenii pot verifica personal, în ajunul alegerilor, datele privind viza de reședință și locul de trai la filialele Agenției Servicii Publice și în listele electorale.

Potrivit lui Ion Ciobanu de la Promo-Lex, la Bălți zeci de cetățeni nu puteau vota în încăperile în care s-au obișnuit ale birourilor electorale. Locul scrutinului a fost schimbat, însă ei nu au primit invitații cu indicarea sectorului lor electoral. Într-un caz soții înregistrați în același apartament au fost repartizați în sectoare diferite. În cazul unor sectoare au apărut probleme legate de datele alegătorilor din listele de bază: ei nu puteau fi găsiți, pentru soluționarea problemei a fost nevoie de implicarea Agenției Servicii Publice.

Jora de Mijloc – lider la prezența alegătorilor

Totuși, cele mai numeroase pretenții au fost exprimate față de alegerile primarului din Jora de Mijloc, Orhei, unde, cu majoritatea absolută de voturi – 61,07% – a fost aleasă candidata Partidului Șor, vicepreședinta formațiunii politice Marina Tauber. În această localitate a fost înregistrată cea mai mare prezență la vot, și nu e de mirare – oamenii erau aduși la sectoarele electorale în mod organizat. Din spusele lui Pavel Postică reiese că la Jora de Mijloc observatorii au fixat numeroase cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Conform Promo-Lex, transportarea organizată a cetățenilor a continuat pe parcursul întregii zile.

La sectorul electoral nr.16/43 din Jora de Mijloc, două persoane, care s-au prezentat ca fiind observatori din partea unui concurent electoral, au intrat în încăpere fără legitimațiile de rigoare, au instalat aparatură video și au început să filmeze procesul electoral. Membrii biroului electoral au întrerupt scrutinul pentru 10 minute, ca să decidă dacă aceste persoane se pot afla în interiorul secției de votare. Deși majoritatea s-a pronunțat împotrivă, aceștia au continuat să filmeze pe teritoriul sectorului electoral.

Pe 22 mai, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus în instanță cererea de anulare a rezultatelor alegerilor din Jora de Mijloc. Liderul Partidului, Maia Sandu, a făcut trimitere la încălcarea ”grosolană și fără precedent” a legislației electorale. În acțiunea intentată se spune că partidul condus de primarul de Orhei, Ilan Șor, a cheltuit în campania electorală o sumă care depășește de trei ori limita maximă stabilită de lege. În timpul monitorizării procesului electoral, despre depășirea cheltuielilor permise a vorbit de mai multe ori și organizația Promo-Lех.

În plus, reclamanții au evocat mituirea alegătorilor în ziua alegerilor, transportarea organizată a oamenilor la sectoarele electorale și filmarea ilegală a scrutinului. Marina Tauber neagă toate învinuirile. Acțiunea de chemare în judecată a fost examinată de Judecătoria Orhei, care, la 24 mai, a recunoscut legitimitatea alegerilor în Jora de Mijloc. Instanța a decis că dovezile prezentate nu sînt suficiente pentru a declara nevalabile rezultatele exprimării voinței alegătorilor. La 28 mai verdictul dat a fost confirmat și de Curtea de Apel Chișinău.

Maia Sandu și-a exprimat regretul în legătură cu această decizie. Pe pagina Partidului Acțiune și Solidaritate dintr-o rețea de socializare ea a scris că instanțele judiciare, CEC, Procuratura și alte structuri de stat ”nu-și îndeplinesc obligațiunile în conformitate cu legea și se fac a nu vedea încălcările evidente comise la Jora de Mijloc”. În opinia Maiei Sandu, acest fapt a devenit posibil grație protecției din partea autorităților, de care se bucură Ilan Șor. În mesaj se spune că, după examinarea cauzelor pe care s-a bazat instanța dată, va fi depusă o plîngere la Curtea Supremă de Justiție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?