Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Activist public român: Modelul fraudei în sistemul energetic vine de la Londra

14 noi. 2022,, 18:01   Analitică
8214 2

În plină criză energetică, cînd vestul acuză estul, iar estul acuză vestul în toate văzutele și nevăzutele, de suferit are doar poporul de rînd care stă cuminte și așteaptă ce îi va mai aduce ziua de mîine.

În timp ce marele puteri se bat pentru puterea în regiune, populația globală trece printr-o puternică criză energetică, creată artificial cum spun unele voci, care din săraci ne fac tot mai săraci, iar clasa de mijloc se transformă în cea săracă.

Criza energetică mondială. Cine e de vină?

Deși mulți experți repetă într-un glas că războiul din Ucraina stă la baza crizei energetice mondiale, totuși un lucru este clar că în spatele acestei crize se ascunde un război geopolitic în care marile puteri se bat pentru împărțirea sferelor de influență în lume.

În opinia lor, astăzi politicienii occidentali , guvernele occidentale încearcă să arunce vina pentru actuala criză mondială, cum s-ar spune, pe un cap nevinovat.


În timp ce occidentul spune că toate relele se trag de la ruși, iar de criza prin care trecem s-ar face vinovat Vladimir Putin, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, spune că retorica anti-rusă din occident este una total manipulatoare, asta în condițiile în care așa numita armă energetică despre care europenii tot vorbesc a fost de fapt ani la rînd o resursă care le-a încălzit casele.

Este foarte evidentă existența unei dezinformări deliberate atît din partea occidentului, cît și din partea anturajului lui Putin. Există multe întrebări față de acest război, cauzele începerii lui anume în acest format și posibilitatea de a justifica jertfele suportate acum de Rusia și Ucraina. Dar, dacă analizăm cu atenție atunci vom realiza că de fapt sub paravanul războiului guvernele occidentale încearcă să își ascundă eșecurile, precum și nevoia de a „utiliza” excesiv, în cantități uriașe, așa-numitele monede liber convertibile emise în ultimele decenii.

Cel mai grav în toată istoria dată este că populația de rînd devine tot mai săracă, iar mai marii lumii tot mai bogați.

Schema fraudei în sistemul energetic vine de la Londra

Într-o declarație publică, Sergiu Mihalcea - președinte comunitatea civism și conștiință din România susține că la baza acestei crize energetice artificiale stă de fapt o schemă creată la Londra încă pe vremea lui Margaret Thatcher și continuată acum de Liz Truss care în cele 44 de zile în care a îndeplinnit funcția de prim-ministru al Marii Britanii a făcut treaba cea mai murdară.

”Fac o declarație despre ce ascunde mascarada schimbărilor de miniștri din Anglia, după părere mea demnă de un show muppets (este un program de televiziune britanic, produs de un cunoscut păpușar), demnă de dus de nas milioane de oameni ignoranți. Fac o declarație totodată pentru a arăta schema înșelătoriei prin care guvernele neoliberale azi devalorizează, acum pe față, banii contribuabililor, îndatorînd statele în criza energetică artificial construită. Modelul de înșelătorie a fost testat fix la Londra, a fost instaurat de Liz Truss care a făcut treaba murdară pentru cîștigul oligarhilor, mai ales din energie, ca apoi să vină ca la spectacol un indian ridicol, însă cu efect de imagine construit de cei care conduc lumea neoliberală azi”, declară Mihalcea.

Totodată acesta spune că frauda legalizată la Londra în afacerile cu energie este deja preluată ca model de Comisia Europeană și este oferită pe tavă țărilor europene ca omul de rînd să devină din sărac mai sărac.

”Un detaliu, ca să vedeți că totul e show și campania de imagine pentru scopuri militare geostrategice mondiale. Indianul venit ca prim-ministru al Marii Britanii a fost numit în funcție programat fix în 24-25 octombrie cînd în India era o sărbătoare națională importantă Diwali: Festival luminos al luminilor. Opiniei publice, foarte inculte din India i s-a prezentat această numire de la Londra ca un semn divin pentru salvarea Indiei. De cine să fie salvată India? De Rusia! Pentru că India are tehnologia militară de apărare luată din Rusia și întreaga politică actuală este îndreptată către alianții Euroasiatici”, spune Mihalcea.

Marea escrocherie marca Marea Britanie

Potrivit președinte comunitatea civism și conștiință din România, marea escrocherie pusă la cale la Londra face în așa fel ca oamenii de rînd să plătească facturi le energie mai mari în favoarea buzunarelor oligarhilor lumii.

”Acum doresc să vă prezint marea escrocherie, marca Marea Britanie prin care vom plăti toți facturi la energie mai scumpe, viață mai scumpă care în definitiv îi va îndopa pe oligarhii lumii. Ceea ce s-a petrecut în Marea Britanie cu o duduie prim-ministru copie a lui Margaret Thatcher este scenariul de a impune un model economic în beneficiul elitei bogătașilor neoliberali”, spune Sergiu Mihalcea

În susținerea celor spuse de el, Mihalcea prezintă un interviu realizat cu fostul ministru de finanțe al Greciei, Yanis Varoufakis, care a deconspirat schema londoneză.

Uite ce se petrece în Marea Britanie! Cum m-am prins că este o înșelăciune? Că ei nu îți spun. Nu o găsești explicată în nota de subsol al contract! Trebuie să faci muncă de detectiv să te prinzi singur! Momentul în care ne-am prins că este o înșelăciune a fost cînd (guvernul) a anunțat că licitația continuă! Adică, licitația în care furnizorii licitează continuă să funcționeze! Mintea umană nu poate concepe rațional asta! Dacă ai deja prețul maxim impus de guvern, de ce ai nevoie de licitație? Ia, fiți atenți de ce! Uite ce fac! Țineți minte că prețul fix pe care guvernul l-a stabilit pentru fiecare megawatt/oră de la centralele hidroelectrice este de 85 euro. Dar eu am urmărit prețul per megawatt dat de licitație. Era 700 euro per megawatt! Prețul înghețat de guvern este cel la nivelul de 85 euro! Sau de maxim 112 euro! Și uite ce se întîmpă apoi! Producătorul primește cei 700 euro per megawatt/oră hotărîți prin licitația din Olanda! Dar după ce îi primește trebuie să restituie guvernului diferența între 700 și 112 euro! Adică, 588 euro! Adică îi restituie guvernului. Pînă acum este doar stupiditate! Pînă aici nicio înșelăciune, doar stupiditate! Doar birocrație! Ei bine, uite unde e înșelăciunea! Guvernul nu ia banii de la furnizor ca să îi dea către consumatori? Nu! Guvernul ia banii de la furnizor ca să îi dea către companiile de retail! Acum, dacă te uiți la aproape toate piețele din Europa același acționar care deține compania producătoare deține și compania de retail! V-am prins! Deci să zicem că am o companie producătoare de energie și una de retail (distribuție de energie).

Ce face Guvernul? Lasă ca pseudo-licitația să se producă care stabilește prețul de 700 euro! Mă obligă să returnez Guvernului din buzunarul meu stîng care e buzunarul de producător de energie 588 euro către Guvern! Iar Guvernul îi ia și mi-i trimite în buzunarul meu drept (ca retailer de energie/ distribuitor). Este vreo surpriză că nu există nicio ușurare pentru consumatori? Zero! Apoi, ce face Guvernul! Zice așa: ”Pentru a te ajuta pe tine consumatorule, o să mă împrumut!”, datorie care se adună la deficitul bugetar al țării... ca să pot subvenționa facturile tale de electricitate! Cu alte cuvinte, să dau oligarhilor banii din buzunarul meu, pe care Guvernul îi mișcă dintr-un buzunar în celălalt! Dacă asta nu e o înșelăciune, înseamnă că nu știu eu ce înseamnă cuvîntul ăsta!

Asta se petrece în Grecia din 6 iulie și e propunerea din partea Comisiei Europene în toată ”măreția” și ”gloria„ ei la felul în care (toată Europa) să gestioneze problema energiei!”, spune fostul ministru de finanțe al Greciei.

Analizînd cele de mai sus, Mihalcea spune că în timp ce opinia publică s-a entuziasmat la înmormîntarea Reginei Angliei, o doamnă pe numele ei Liz Truss a fost numită cu un mandat clar să demareze aprofundarea privatizării sistemului energetic al Angliei, început de Margaret Thatcher.

De menționat că Liz Truss a fost numită în funcția de prim-ministru al Marii Britanii la data de 6 septembrie, iar la 9 septembrie regina Angliei a murit, atenția întregii opinii publice fiind centrată pe funeraliile regale.

”În timp ce opinia publică s-a entuziasmat la înmormîntarea Reginei Angliei, o doamnă pe numele ei Liz Truss a fost numită cu un mandat clar să demareze aprofundarea privatizării sistemului energetic al Angliei, început de Margaret Thatcher. Adică să rupă lanțul producerii și livrării de energie în mai multe segmente. Adică, producătorul de energie să fie o entitate privată, distribuitorul o altă entitate privată iar furnizorul o altă entitate privată. A demarat totodată împrumuturile masive ale Guvernului tot de la entități private și fonduri de investiții private chipurile să aibă guvernul lichidități ca să apere pe simplii cetățeni cu subvenții. După ce a făcut treaba asta murtară, Liz Truss a fost scoasă din scenă plină de ura populară pentru ca să lase locul unei vedete, unui Jolly Joker care să termine treaba dar cu o opinie publică favorabilă.

Nu i-a părut nimănui suspect că Liz Truss se zbătea să găsească soluții la criza energetică din Marea Britanie, cînd Marea Britanie este de fapt acoperită energetic? Este autosuficientă energetic! Peste 50% din energie poate fia acoperită eolian în UK, producție fără costuri marginale, plus energie nucleară, plus gaz natural din Marea Nordului. Concluzia, Marea Britanie nu are nevoie de gaz rusesc! Cu toate acestea Liz Truss a făcut pe eroina ca să înghețe prețurile la energie ” ca să ajute oamenii simpli”.

De ce ar crește prețul electricității în Marea Britanie, dacă ei au de toate?

Pentru serviciile căror piețe de tranzacționare internațională și pentru beneficiile cărei elite cresc prețurile acolo? Există un antecedent? Da, Margaret Thatcher - ea a privatizat sectorul național! Cum a mințit ea atunci națiunea? Că piața știe mai bine de la sine, mai mult decît birocrația statului, că prin concurență ”liberă” se pot reduce costurile. Așa zișii conservatori și liberali de azi duc un atac reușit, de fapt, asupra statului. Care este minciuna livrată poporului, la care opinia publică, consumatorii de media au consfințit prin ignoranță. Acești neoliberali spun așa în fața acestei crize artificiale a energiei nu vă faceți griji popor, că noi pentru siguranța voastră financiară înghețăm prin ordin de guvern prețurile energiei la un anumit prag și apoi privatizăm, iar prețurile în timp se vor regla de la sine prin concurență de la companii private. Dacă concurența lor va conduce la un preț mai mic decît îl înghețăm noi Guvernul - tu consumator cîștigi. Dacă ei nu reușesc și mențin prețuri mari, atunci noi statul, am înghețat prețurile și voi poporul, oamenii sînteți protejați. Voi poporul aveți mereu de cîștigat zic ei! Dar după ce reușesc preluarea sistemului național de energie, vor veni să spună cine sînt eu ca și stat să dictez regulile liberii piețe? Nu îi discriminez! Să eliberăm regulile din chingi că nu sînt un guvern comunist. De ce să decidem noi ca politicieni să lăsăm piața să decidă”, spune Mihalcea.

Totodată, acesta spune că oamenii de tipul lui Liz Truss de peste tot din Europa au fost deacord cu ”șmecheria asta”.

”Chipurile în binele economiei, în binele cetățeanului. Să fie simulată, atenție, o piață de energie în care să existe și licitații zilnice pe prețurile producătorilor mari de energie. Unde? În Olanda! Adică, în fiecare zi în Olanda se desfășoară o licitație organizată digital la care participă producătorii de energie care concurează între ei să obțină comenzile de producție. Numai că aici se petrece un lucru murdar, nu este cîștigătoare compania care oferă cel mai mic preț de producție, cum ar fi normal, ci compania producătoare care oferă prețul cel mai mare în niște margini, apoi prețul cel mai mare este impus pentru toate ca standard. Toată această escrocherie vizează și un alt aspect. Prețul de producție al energiei din gazul natural a crescut, e de înțeles pentru că prețul gazului crește, dar de ce companiile producătoare europene care produc curent electric, din surse eoliene sau solare vînd kilowattul cu același preț al pieței, cînd pe ei nu îi costă nimic? Nu putem să spunem că nu ne interesează ce se întîmplă la Londra, dacă modelul lor economic într-o ramură de exemplu energetic, va fi preluat și în Uniunea Europeană, uniune condusă de același tip de neoliberali”, concluzionează Mihalcea.

Greșeala flagrantă recunoscută neoficial de UE

În susținerea declarațiilor făcute de Mihalcea, într-un articol din sepotembrie, anul curent, UE admite că a comis o greșeala flagrantă, atunci cînd cu mult înaintea războiului din Ucraina a permis ca TTF (Title Transfer Facility) din Amsterdam, o bursă nesupravegheată pe care operează și gigantul rus Gazprom, să stabilească prețurile la gaze și să ducă la scumpirile catastrofale, scrie cotidianul italian Il Fatto Quotidiano..

Lucru recunoscut, negru pe alb, de aceiași oficiali ai Comisiei care au redactat un document de 17 pagini în vederea inutilului consiliu extraordinar al miniștrilor energiei din 9 septembrie. Nu este vorba de un act oficial, deoarece documentul neoficial, așa cum sînt numite aceste acte ale Comisiei, reprezintă o analiză preliminară a opțiunilor puse pe masă pentru ca Uniunea să asigure statele membre "că luptă împotriva creşterii prețurilor la energie și că asigură aprovizionarea și durabilitatea".

Ca o confirmare suplimentară a erorii, comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a anunțat în cadrul conferinței de presă intenția de a dezvolta "un indice complementar", deoarece "parametrul actual al prețului gazelor, cunoscut sub numele de TTF, este legat de o piață relativ mică și bazată pe gazoducte, care nu reflectă realitatea actuală din UE".

TTF din Amsterdam este o piață virtuală, care reprezintă în cel mai bun caz sistemul de aprovizionare din nord-estul continentului, creată pentru a gestiona sistemul de intrare în Olanda prin gazoductul administrat inițial de Gasunie Transport Services, controlat 100% de către Gasunie, care este brațul energetic al statului.

Pînă la criza pandemică nimănui (sau aproape nimănui) nu-i păsa de dimensiunea tot mai mare a Frankensteinului financiar creat la Amsterdam cu sprijinul ICE, (Intercontinental Exchange), un gigant al platformelor financiare fondat în anul 2000 de Jeffrey Sprecher cu sprijinul marilor bănci de investiţii. ICE este un grup gigant american cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de dolari, care din 2013 controlează și NYSE, adică New York Stock Exchange. Fiind o bursă de valori, cu cît sînt mai multe tranzacții cu atît ICE cîștigă mai mult.

Marii comercianți de mărfuri energetice, fondurile speculative și un grup restrîns de companii (inclusiv Gazprom) au adoptat tot mai mult TTF ca indice de referință

Pînă în 2021, schimburile pe TTF crescuseră cu 45%, iar grupul ICE a înregistrat o creștere de 10% a veniturilor din sectorul energetic, la 1,2 miliarde de dolari. Însă marii comercianți de mărfuri energetice, fondurile speculative și un grup restrîns de companii energetice (inclusiv Gazprom) au adoptat tot mai mult TTF ca indice de referință pentru determinarea prețului gazului la nivel continental, pînă la punctul de a lega livrările de tendința din trimestrul precedent al contractelor futures (așa cum s-a constatat abia în iulie 2022 de către ARERA, Autoritatea de Reglementare pentru Energie, Rețele și Mediu).

Acum, oficialii Comisiei admit că piața virtuală olandeză este mică (născută în cel mai bun caz pentru a fi regională), cu o volatilitate a prețurilor absolut înspăimîntătoare și că a scăpat de sub control. Documentul neoficial întocmit de funcţionarii comisiei arată că valorile TTF sînt cu 30% mai mari decît media prețurilor înregistrate în punctele virtuale de tranzacționare a gazelor din fiecare țară (British NBP, French Peg sau Iberian PVB).

Odată ajunşi în acest punct, ce-i de făcut?

Tehnicienii propun îngheţarea TTF, "to impose such a Freeze under an art 122 instrument", (folosind articolul 122 din tratatele UE care conferă consiliului competența de a adopta măsuri de urgență în cazuri de gravitate excepțională în accesarea anumitor produse, în special în domeniul energiei). Documentul tehnic mai cere ca ESMA (autoritatea care ar trebui să controleze piețele financiare) să efectueze o analiză rapidă asupra condițiilor reale ale pieței olandeze care, datorită dimensiunii sale presupus reduse, nu este supusă supravegherii.

Pe acest front, grecii, care au depus un document în care cer un plafon la prețurile TTF, sînt mult mai expliciți și mai fermi: "Eșecurile pieței trebuie corectate". Atena sugerează ca cel puţin prețurile contractelor futures să fie legate de indicele american Henry Hub net de costurile de lichefiere și transport în Europa (care în total, se ridică la aproximativ 45 MWh). Dintr-un tabel publicat în document reiese clar că prețurile medii de la începutul lunii septembrie sînt de 34 de dolari pe MWh și chiar luînd în considerare 30 de dolari pentru transport ar înseamna stabilirea unui plafon la TTF de 130 de euro pe MWh.

Dincolo de rezultatul interminabilelor negocieri politice, acum este clar pentru toată lumea că sistemul care leagă aprovizionarea cu gaze de o bursă de valori în care sînt schimbate doar contracte financiare pune la pămînt economia întregii Uniuni Europene. Dar se pare că acesta nu este singurul lucru care contează. Pentru jucătorii globali care au început să se joace cu prețurile energiei, este important că gazul lichefiat care vine de peste ocean a devenit în sfîrșit competitiv cu prețurile Gazpromului, acest lucru a făcut posibil ca Europa să reducă drastic achizițiile de energie rusească.

De menționat că despre TTF din Amsterdam nu se știe aproape nimic. Singura informație este cea privind prețurile lunare de pe site-ul platformei ICE.

Cu Moldova cum?

Toate aceste scheme puse la cale de mai marii lumii, afectează acum direct și Republica Moldova, care în loc să găsească mijlocul de aur și să păstreze relații bune cu cu toți jucătorii pieței energetice, spre binele poporului și ținînd cont de preferinţele geopolitice ale actualei guvernări, alege un vector și plătește practic cel mai mare preț din regiune pentru resursele energetice.

Așa se face că în doar un an de zile prețul la gazele naturale a crescut de cîteva ori ajungînd la aproape 30 de lei pentru un metru cub, iar cel la energia electrică s-a dublat ajungînd la 4,77 lei pentru un Kilowatt/oră.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, majorarea tarifului este determinată de prețul mare de achiziție a curentului din România, care este de trei ori mai scump decît cel livrat anterior de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

În prezent țara noastră este aprovizionată cu energie electrică în proporție de 70% din România.

Potrivit lui Spînu, Moldova cumpără în prezent energie electrică din România la preț de 180 de euro pentru un MW/h sau de trei ori mai mare decît cel achitat anterior Centralei termoelectrice de la Cuciurgan.

„În funcție de oră, prețurile variază de la 100 pînă la peste 300 de euro pentru un MW. La toată energia care a fost cumpărată de pe piață prețul mediu ar fi 180 de euro.

– Ar fi de trei ori mai mare decît ceea ce luam de la Cuciurgan?

– Da. Dacă pornim de la prețul de 62,5 euro pe care-l plăteam pînă la 1 noiembrie”, a declarat Spînu.

Prin urmare, energia electrică care nu ajunge țării noastre este cumpărată la fel de pe o piață de licitații.

Deși ne aflăm abia la început de sezon rece, totuși prin buzunarele moldovenilor bate vîntul. În timp ce tarifele cresc, autoritățile de la Chișinău se împrumută în continuu, motivînd că acest lucru este absolut necesar.

Potrivit autorităților de la Chișinău, fără de ”suportul” internațional țara noastră pur și simplu nu ar putea face față crizei energetice.

Acest lucru, potrivit Bloomberg, este discutat într-un proiect de document de 19 pagini care va fi prezentat diplomaților și liderilor străini în ajunul unei conferințe de susținere a Republicii Moldova din 21 noiembrie la Paris. În ea, problemele din economie sînt puse pe seama „campaniei lungi a Moscovei și a bandelor criminale locale” „pentru a răsturna guvernul pro-occidental al țării”.

Așa-numitul „document informal” estimează pierderile din deficitul de energie la 1,1 miliarde de dolari și precizează că Moldova va avea nevoie în curînd de circa 450 de milioane de euro în ajutor extern pentru acoperirea deficitului bugetar, atenuarea loviturilor pentru consumatori și sprijinirea țării în sezonul de încălzire.

Documentul, văzut de Bloomberg, descrie situația economică dificilă din Republica Moldova, inclusiv o creștere de șapte ori a prețurilor la gaze, o dublare a costului energiei electrice și o inflație de 34 la sută. Se spune că venitul mediu real al populației a scăzut cu 12% în primul trimestru al anului 2022, chiar înainte de ultima criză energetică.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, plănuiește să ceară țărilor UE 450 de milioane de euro pe fondul „posibilității foarte reale” că Gazprom din Rusia să reducă aprovizionarea cu gaze în această iarnă, transmite POLITICO.

Criza energetică a forțat Moldova să cumpere energie electrică la un preț de patru ori mai mare decît pe piață europeană la vedere, a spus Gavrilita, adăugînd că acum va cere partenerilor europeni ai Moldovei ajutor de 450 de milioane de euro pentru această iarnă, la un summit de solidaritate la nivel înalt găzduit de Franța la 21 noiembrie.

Într-un interviu acordat Bloomberg, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a menționat, din noiembrie țara noastră și-a pierdut energia electrică din fostele sale surse. Importurile din România reprezintă aproximativ 80% din consumul curent al Moldovei, restul fiind produs local.

Nicu Popescu consideră că acestea sînt acțiuni planificate în mod deliberat care vizează destabilizarea Moldovei și care au scopul de a „ținti și slăbi securitatea energetică a Moldovei și, odată cu aceasta, întreaga funcționare a economiei și a sistemului politic moldovenesc”.

La rîndul său, purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins acuzațiile conform cărora Rusia folosește energia ca armă drept „absurde”, spunînd că comportamentul gigantului gazier PJSC Gazprom a fost „pur comercial” și că compania a oferit Moldovei condiții preferențiale. Ea a acuzat guvernul Republicii Moldova că încearcă să distragă atenția cetățenilor săi de la problemele economice ale țării.

În orice caz, luînd exemplul situației cu prețurile la gaze și energie electrică în 2022, înțelegem cît de periculos este să lași la putere politicienii care sînt dependenți de state străine (fie de Vest, fie de Est), care, după venirea la putere, transformă țara într-o colonie și adesea nu fac ceea ce au nevoie alegătorii lor, ci ceea ce sugerează consilierii „numiți”, pe baza propriilor preferințe geopolitice și a intereselor metropoliei. În acest caz, UE.

31
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?