Toate știrile
Societate
11:34 12.07.2024

Sindicatele: Cerem realizarea dreptului reexaminării pensiei speciale

Realizarea dreptului reexaminării pensiei speciale conform prevederilor Legii 1544/1993 cu privire la asigurarea cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, a fost subiectul principal din cadrul unei mese rotunde organizate de către Federația Sindicatelor din Moldova “SINDLEX”.

Angela Otean, secretar general la “SINDLEX”, a prezentat poziția sindicatelor privitor la necesitatea modificării unor acte legislative în vederea restabilirii tratamentului echitabil a beneficiarilor de pensii stabilite conform Legii 1544/1993, care continuă să muncească, notează Noi.md.

Potrivit Angelei Otean, în prezent, "numărul beneficiarilor de pensii conform Legii 1544/1993, reprezintă 22 501 persoane, ceea ce constituie 3% din numărul total de beneficiari. Din numărul total de beneficiari de pensii speciale, 10 825 persoane (48%) sînt încadrați în cîmpul muncii și continua să contribuie la fondul de asigurări sociale, dintre care circa 1800 activează în funcții cu statut special".

{{755851}}Sindicaliștii au venit cu propunerea de modificare a Legii 1544/1993, astfel încît beneficiarii de pensii care continuă să activeze în cîmpul muncii după realizarea dreptului la pensie, pot solicita recalcularea pensiei, dar nu mai des decît o dată la 2 ani.

În cadrul dezbaterilor a fost prezentată poziția structurilor de forță, inclusiv poziția asociaților de veterani și pensionari ai structurilor de forță cu privire la subiectul abordat la inițiativa “SINDLEX”, care s-au referit și la problemele cu care se confruntă.

În legătură cu aceasta, s-a menționat că "actualmente în domeniile menționate se atestă o insuficiență a cadrelor, deoarece salariile sînt mici, tinerii specialiști nu sînt susținuți suficient, iar o parte din persoanele care deja s-au pensionat continuă să activeze în cîmpul muncii și au o contribuție importantă la activitatea mai multor instituții".

Părțile au convenit să continue dialogul pe platforma parlamentară pentru a iniția procesul de modificare a Legii 1544/1993.

Mai multe știri