Toate știrile
Societate
10:45 01.10.2024

Inspectorii ANSA au dat buzna în cantinele din școli și grădinițe. Ce nereguli au găsit

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că în perioada 13 august – 20 septembrie 2024 a verificat 2298 de blocuri alimentare, dintre care: 1187 din cadrul instituțiilor de educație timpurie și 1111 din cadrul instituțiilor de învățămînt primar, școlar, gimnazial, liceal.

În urma controalelor efectuate, s-au constatat o serie de neconformități:

desfăşurarea activităţii în spații neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor; nerespectarea cerinţelor generale de igienă; nerespectarea condițiilor de depozitare; depășirea indicilor microbiologici la probele de apă; nerespectarea condițiilor de depozitare; unele spații de producere și depozitare a produselor alimentare sînt învechite și necesită reparație cosmetică sau capitală; utilajul tehnologic și inventarul de lucru din unele blocuri alimentare erau uzate și necesitau a fi schimbate; lipsa instruirii igienice a personalului care manipulează produsele alimentare.

{{767398}}În rezultat, s-au întocmit prescripții privind remedierea neconformităților depistate și stabilirea termenelor de înlăturare a neajunsurilor, cu efectuarea ulterioară a recontroalelor.

Inspectorii ANSA au atras atenția asupra cerințelor de siguranță a alimentelor și de igienă a spațiilor, dotarea blocurilor alimentare cu facilități și echipamente destinate pentru prepararea și servirea mesei.

”Întru buna organizare a alimentației copiilor din cadrul instituțiilor de învățămînt, ANSA solicită fortificarea eforturilor instituțiilor de învățămînt privind înlăturarea neconformităților depistate.

{{771459}}Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea continuu activitatea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor de învățămînt, inclusiv a operatorilor din domeniul alimentar care distribuie produse alimentare către acestea”, se arată într-o notă de presă.

De menționat că scopul verificărilor a fost evaluărea nivelului de pregătire a blocurilor alimentare pentru noul an de studii și întru evitarea situațiilor de risc asociate cu consumul produselor alimentare pentru copii a desfășurat controale oficiale în blocurilor alimentare, depozitele pentru păstrarea produselor alimentare din instituțiile de învățămînt general, în mare parte cu efectuarea verificărilor în cadrul Comisiilor intersectoriale mixte.

Mai multe știri