Toate știrile
Societate
21:30 16.07.2024

Inspectoratul pentru Protecția Mediului:" Aerul condiționat are și mai multe dezavantaje"

Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) îndeamnă cetățenii să folosească aerul condiționat în mod responsabil și conștient, avînd în vedere impactul asupra mediului, costurile energetice și potențialele probleme de sănătate asociate.

O utilizare echilibrată a aerului condiționat, împreună cu măsuri de economisire a energiei și întreținerea regulată a sistemului, poate ajuta la maximizarea beneficiilor și la minimizarea dezavantajelor, notează Noi.md.

Aerrul condiționat are avantaje, dar și o serie de dezavantaje:

Avantaje

• Confort termic: Aerul condiționat menține o temperatură optimă în interior, indiferent de condițiile meteorologice exterioare.

• Acest lucru este deosebit de benefic în perioadele de caniculă, asigurînd un mediu de lucru și de viață confortabil.

{{757638}}• Calitatea aerului: Majoritatea sistemelor de aer condiționat moderne sînt echipate cu filtre care elimină praful, polenul și alte particule dăunătoare, contribuind la îmbunătățirea calității aerului interior.

Dezavantaje

• Impactul asupra mediului: Sistemele de aer condiționat folosesc agenți frigorifici care pot avea un impact negativ asupra mediului.

• Costuri energetice: Utilizarea aerului condiționat poate duce la creșterea semnificativă a facturilor de energie electrică.

• Consumul ridicat de energie afectează nu doar bugetul personal, dar contribuie și la epuizarea resurselor energetice.

• Întreținerea: Întreținerea necorespunzătoare a sistemului poate duce la acumularea de mucegai și bacterii.

"Pentru a preveni scurgerile de freon, apelați la servicii profesionale conform regulamentului privind regimul comercial și reglementarea utilizării hidrocarburilor halogenate care distrug stratul de ozon, aprobat prin Legea nr.852-XI din 14 februarie 2002.

Este esențial să fim conștienți de impactul folosirii aerului condiționat și să adoptăm practici responsabile pentru a proteja mediul și sănătatea noastră", precizează IPM.

Mai multe știri