Toate știrile
Societate
13:21 22.09.2024

Demiterea lui Eduard Ohladciuc: La expirarea mandatului, s-a decis să se meargă pe o altă candidatură

Ministerul Apărării urmează să propună preşedintelui Republicii Moldova o nouă persoană pentru funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

Asta după ce a cerut, miercuri, demiterea din funcţie a generalului de brigadă Eduard Ohladciuc. În timp ce deputaţii PAS susţin că expirarea mandatului este motivul principal, cei din opoziţie susţin că în spatele acestei cereri ar sta alte motive.

{{769318}} Lilian Carp, preşedintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, afirmă că nu ştie de ce nu a fost prelungit mandatul actualului şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

LILIAN CARP, deputat, PAS: S-a decis că atunci cînd a expirat termenul să se meargă pe o altă candidatură. Va fi aleasă o altă persoană, va veni în viitorul apropiat cu numele care crede că este demn să deţină această funcţie.

-Dar încă nu s-a discutat?

- Nu este o atribuţie, ministrul Apărării vine şi propune, iar şefa statului acceptă şi deja se votează în Guvern.

Adrian Albu, deputat din partea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, crede, însă, că generalul Ohladciuc a deranjat pe cineva din actuala guvernare.

ADRIAN ALBU, deputat BCS: Este o mare supriză pentru toţi, inclusiv şi pentru noi, membrii Comisiei de Securitate. Noi nu am fost informaţi şi nu ştim care sînt motivele acestei demisii. Bănuiesc că este o ambiţie personală a cuiva din conducerea guvernării actuale şi posibil vor să aducă în funcţie o persoană mult mai docilă. Consider că au fost momente cînd dumnealui s-a opus anumitor decizii fapt pentru care a şi fost demis din această funcţie.

Miercuri, conducerea Ministerului Apărării, prin vocea secretarului de stat Sergiu Plop, a cerut demiterea șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc. Propunerea cabinetului de miniștri vine în contextul expirării contractului acestuia, în luna octombrie. Generalul nu a fost de găsit pentru a-şi spune punctul de vedere. Ohladciuc este comandant al Armatei Naționale și șeful Marelui Stat Major din noiembrie 2021, după demiterea generalului de brigadă Igor Gorgan.

Mai multe știri