Toate știrile
Societate
7:45 19.08.2024

Cît de ”punctuale” au fost zborurile operate de pe Aeroportul Internațional Chișinău

În perioada ianuarie-iulie 2024, au fost operate și monitorizate aproximativ 7.900 de zboruri tur-retur de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

În primele cinci luni, nivelul de punctualitate a înregistrat valori satisfăcătoare. Problemele de punctualitate au apărut în luna iulie, cînd doar 46% dintre toate zborurile au aterizat la timp și doar 39% au decolat la timp. Tot în această lună a fost înregistrat un număr record de pasageri. Asta arată analiza expertului Stanislav Ghilețchi, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

{{763870}}Conform datelor furnizate de Aeroportul Internațional Chișinău, aproximativ 485 de mii de persoane au tranzitat aeroportul.

Cele mai multe zboruri, în perioada de monitorizare, au fost operate pe următoarele destinații: Istanbul – 13,8%, Antalya – 10,7%, București – 9,2%, Londra – 7,5%, Varșovia – 5,4%, Tel Aviv și Sharm El-Sheikh cîte 4,8%, Erevan – 4,1% și Dublin – 3,3%.

Cele mai multe zboruri au fost efectuate de către Fly One, care, în perioada de referință, a operat 31% dintre toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Pe locul doi se află compania HiSky cu 22%.

Cele mai punctuale trei companii la aterizare au fost: Turkish Airlines, TAROM și LOT Polish Airlines (tabelul 1). Pe de altă parte, cele mai punctuale trei companii la decolare au fost: TAROM, Fly One și HiSky (tabelul 2).

Din analiză au fost excluse companiile aeriene care nu au acumulat o pondere de 2% din zborurile efectuate. Calculele expertului sînt în baza datelor de pe pagina Aeroportului Internațional Chișinău.

Mai multe știri