Toate știrile
Societate
11:11 16.07.2024

Cazul Adrianei Bețișor: Ce se întîmplă cu dosarul fostei șefe adjunctă a Procuraturii Anticorupție

Decizia primei instanțe de încetare a procesului penal, în care fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție (PA), Adriana Bețișor, era acuzată de corupere pasivă în proporții deosebit de mari și abuz de putere, a rămas definitivă, după ce procurorii nu au contestat-o, iar recursul fostului director financiar adjunct al unei companii de asigurări, Ruslan Doboș, a fost declarat inadmisibil miercuri, 10 iulie, de Curtea de Apel Bălți.

Instanța de apel a constatat că Doboș a avut în cauza penală calitate de martor și este în drept de a declara recurs doar în partea cheltuielilor judiciare ce i se cuvin.

Fostul director financiar adjunct al companiei de asigurări susținea că Bețiștor ar fi pretins 50 de mii de euro pentru a-i recalifica acțiunile și pentru a-și retrage acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care Doboș fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvîrșite în proporții deosebit de mari, notează Noi.md cu referire la Zdg.

{{545400}}Sentința emisă la 15 februarie de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a putut fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Referitor la faptul, dacă Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a contestat decizia primei instanțe din luna februarie, purtătorul de cuvînt al instituției, Emil Gaitur, a indicat că „examinarea în fond s-a bazat pe o încheierea judecătorească precedentă”, care a rămas în vigoare, deși procurorii au solicitat anularea sa.

„PCCOCS a contestat în 2022 încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care au fost anulate o parte din ordonanțele procurorului general din 2021 – ordonanțe care dispuneau reluarea investigațiilor în privința numitei (după ce anterior Procuratura Anticorupție refuzase pornirea unei cauze penale). Totuși, în 2023, Curtea de Apel Bălți a respins recursul procurorului PCCOCS, astfel încît a rămas în vigoare refuzul inițial al procurorului anticorupție de investigare a pretinselor fapte ale numitei privind coruperea pasivă și abuzul de serviciu.

Prin urmare, următorul act judecătoresc din februarie 2024 al Judecătoriei Chișinău – examinarea în fond – s-a bazat pe încheierea judecătorească precedentă, care anulase o parte din ordonanțele procurorului general și menținuse în vigoare refuzul procurorului anticorupție de investigare a numitei. Potrivit acelei ordonanțe a procurorului anticorupție, în acțiunile fostei demnitare din Procuratura Anticorupție nu au fost stabilite elemente infracționale.

{{680082}}Totuși, procurorii PCCOCS au insistat ca fosta demnitară anticorupție să continue să fie cercetată, iar judecătorul instanței de fond a separat dosarul în partea care nu a fost anulată de judecătorul de instrucție în 2022 – amestecul în înfăptuirea justiției de către fostul demnitar, fapt care permite continuarea judecării fostei demnitare pe acest capăt de acuzare”, a precizat PCCOCS.

Adriana Bețișor este fost procuror, care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, precum frauda bancară, dar și cea care a gestionat dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către fugarul Ilan Șor.

Aceasta a fost numită în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, prin ordinul procurorului general Valeriu Zubco, la 14 iunie 2011, iar pe 6 august 2019, a depus cerere de eliberare din organele Procuraturii din „motive personale”.

Bețișor s-a declarat nevinovată și a respins toate acuzațiile care i se aduc.

Mai multe știri