Toate știrile
Politică
12:58 25.07.2024

Sondaj: Cum ar vota cetățenii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale

Un sondaj recent realizat de IMAS dezvăluie preferințele alegătorilor din Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare, anunță Noi.md

Studiul, desfășurat între 8 și 21 iulie 2024, pe un eșantion de 1093 respondenți, indică o gamă variată de opțiuni și susținere pentru mai mulți candidați.

Astfel, Maia Sandu - (PAS) ar acumula 33,7% din voturi. Este urmată de Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM cu 11,5%, și Renato Usatîi de la Partidul Nostru, cu 10,8%.

Irina Vlah, candidat independent, beneficiază de susținerea a 8,9% dintre respondenți, în timp ce Ion Chicu, reprezentantul PDCM, are 6,0% din intențiile de vot. Andrei Năstase, Vasile Tarlev, Vlad Filat, Natalia Morari, Octavian Țîcu, Eremei Priseajniuc și Tudor Ulianovschi completează lista cu procente mai mici, fiecare acumulînd între 1,4% și 0,1%.

Un procent semnificativ de respondenți, 12,5%, nu au decis încă pe cine ar vota sau nu au dorit să răspundă. În plus, 6,3% dintre cei chestionați au declarat că nu ar vota pentru niciunul dintre candidații enumerați.

Dintre cei 887 de respondenți care și-au exprimat clar opțiunea de vot, Maia Sandu se bucură de o susținere de 41,5%, urmată de Alexandru Stoianoglo cu 14,2% și Renato Usatîi cu 13,3%. Irina Vlah și Ion Chicu continuă să fie preferați de 10,9% și, respectiv, 7,4% dintre alegători.

Sondajul a fost realizat de IMAS pe un eșantion reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, excluzînd Transnistria, și are o marjă de eroare de ±3.0%.

Mai multe știri