Toate știrile
Politică
16:15 10.07.2024

Ce au discutat deputații BCS la întîlnirea cu comisarul UE pentru vecinătate și extindere

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, împreună cu deputatul BCS, Președinte de Onoare al PSRM, Zinaida Greceanîi și deputatul BCS, Constantin Starîș, s-au întîlnit astăzi cu Comisarul Uniunii Europene pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi.

În cadrul întîlnirii, părțile au discutat chestiuni legate de integrarea europeană a Republicii Moldova, calitatea reformelor implementate, eficiența activității instituțiilor statului, cenzura în mass-media și persecutarea opoziției.

{{755755}}Vlad Bătrîncea a subliniat că Republica Moldova este interesată în edificarea unor instituții democratice, dar acțiunile actualei guvernări PAS duc doar la politizarea organelor de stat. Vicepreședintele a accentuat că, pentru ca Moldova să se apropie de criteriile de la Copenhaga privind democrația reală, este necesară depolitizarea Comisiei Electorale Centrale și a sistemului de justiție, un control mai riguros al reformelor implementate și implicarea tuturor forțelor politice în procesul de integrare europeană.

Zinaida Greceanîi a atras atenția asupra faptului că majoritatea parlamentară nu a reușit să unească societatea – niciodată în istorie nu a existat atît de multă ură în Parlament. Președintele de Onoare al PSRM a subliniat și problema implementării legilor adoptate, ignorarea inițiativelor opoziției de către majoritatea parlamentară și utilizarea fondurilor europene nu pentru dezvoltare, ci pentru consum.

„Este țara noastră și vrem să o dezvoltăm. Și nu trebuie să transformăm Moldova într-un poligon pentru bătălii politice,” a subliniat Zinaida Greceanîi.

{{753634}}Constantin Starîș a remarcat scăderea dramatică a nivelului de susținere a integrării europene în societate. Represiunea opoziției și justiția televizată au dus la faptul că integrarea europeană este asociată cu cenzura. Deputatul a menționat că integrarea europeană ar trebui să contribuie la modernizarea internă a țării, la unirea societății și la implementarea unor reforme de calitate.

La rîndul său, Oliver Várhelyi a subliniat că statul de drept și supremația legii sînt esențiale pentru procesul de integrare europeană. „Negocierile de aderare la UE încep și se termină cu aceste principii,” a accentuat reprezentantul UE. În opinia sa, fără dezvoltare economică, Moldova nu poate fi puternică. Și în acest context, potrivit lui Oliver Várhelyi este importantă suveranitatea energetică a țării.

Mai multe știri