Toate știrile
Externe
3:03 16.09.2024

SUA a comentat intenția Turciei de a adera la BRICS

Ambasada SUA în Turcia, comentînd intenția Ankarei de a adera la BRICS, a declarat că țara poate stabili relații cu cine dorește, în timp ce Washingtonul este încrezător în relațiile bilaterale cu aliatul NATO.

Anterior, consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a declarat că Turcia a solicitat aderarea deplină la BRICS și că cererea sa va fi luată în considerare. Potrivit acestuia, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat invitația de a participa la summitul BRICS, relatează Noi.md citînd ria.ru

{{766542}}„Nici eu, nici guvernul meu nu avem o viziune proprie asupra acestei chestiuni. Turcia este un stat și o națiune suverană, independentă. Ea poate stabili relații cu cine dorește. sîntem încrezători în relația noastră bilaterală cu Turcia, în relația noastră de apărare ca parteneri NATO puternici”, a declarat Michael Goldman, însărcinat cu afaceri la Ambasada SUA în Turcia, citat de AFP.

BRICS este o asociație interstatală înființată în 2006.

Rusia a preluat președinția BRICS de la 1 ianuarie 2024. Anul a început cu aderarea de noi membri la asociație - pe lîngă Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud, aceasta include acum Egipt, Etiopia, Iran, EAU și Arabia Saudită. Președinția rusă a BRICS este organizată sub deviza consolidării multilateralismului pentru dezvoltare și securitate globală echitabilă. În cadrul președinției sale, Federația Rusă organizează peste 200 de evenimente politice, economice și sociale.

Mai multe știri