Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

La Chișinău a fost deschisă o expoziție de gravuri japoneze (FOTO)

18 ian. 2020,, 02:31   Afiș
4014 0

Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), în colaborare cu Ambasada Japoniei la Chișinău, a vernisat joi, 16 ianuarie, o expoziție de stampă japoneză cu genericul „Maeştri Ukiyo-e, de la perioada Edo la perioada Meiji. Din colecțiile MNAM”.

La eveniment au participat vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră, oameni de cultură și artă, transmite NOI.md cu referire la moldpres.md.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbîrnea, a menționat că în cadrul expoziţiei este etalată pentru prima dată o selecţie importantă de 80 din cele 200 de stampe japoneze color din colecţia MNAM. „Acestea au fost studiate şi catalogate graţie colaboratorului ştiinţific, profesor Rossella Menegazzo de la Departamentul patrimoniului cultural şi peisagistic al Universităţii de Arte din Milano, Italia, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în Republica Moldova şi sub patronajul Japan Foundation”, a precizat sursa citată.

Potrivit lui Tudor Zbîrnea, xilogravurile color reprezintă cel mai popular tip de artă Ukiyo-e, „imaginile lumii plutitoare”. Stampele expuse reprezintă temele principale ale perioadei cuprinse între anii 1830 şi 1860, dar şi teme ale marilor schimbări politice, sociale şi artistice de după 1868, cînd se produce o „deschidere” către Vest, valorile şi tehnologiile acestuia, eliminarea guvernului-samurai și aducerea la putere a Împăratului. Pentru a ţine cont de aceste imense transformări, expoziţia a fost divizată în trei secţiuni, fiecare prezentînd lucrările într-o ordine cronologică.

În mesajul său de salut, vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, Monica Babuc, a remarcat că vernisajul acestei expoziții este un eveniment artistic de unicat. „Cunoaștem demult despre această comoară - stampa japoneză - care este extrem de înalt apreciată din punct de vedere artistic, dar mai ales a elucidării schimbărilor care se produceau în societatea japoneză, în viața politică, socială și culturală a țării”, a subliniat Monica Babuc. Oficialul a mulțumit Ambasadei Japoniei în țara noastră și profesorului Rossella Menegazzo pentru colaborarea fructuoasă pe care a inițiat-o cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu Muzeul Național de Artă al Moldovei și cu alte instituții de cultură de la noi.


La rîndul său, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a adus sincere mulțumiri Ambasadei Japoniei și directorului MNAM, Tudor Zbîrnea, și înmînat profesorului Rossella Menegazzo diploma de onoare a ministerului „pentru contribuție semnificativă la cercetarea și valorificarea colecțiilor de stampă japoneză din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei”.

Solicitat de agenție, Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că lucrările executate în tehnica Ukiyo-e sînt înalt apreciate și au ajuns în colecțiile muzeelor din diverse țări ale lumii.

Expoziția va fi deschisă pînă la 15 martie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?