X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Artistul plastic Teodor Buzu: ”La 60 de ani, am editat un album cu lucrările mele”

16 dec. 2020,, 15:18   Afiș
8306 0

Cunoscutul artist plastic Teodor Buzu, stabilit în Tabor, Cehia, care de curînd a împlinit 60 de ani, a editat un album cu lucrările sale.

Solicitat de agenție, Teodor Buzu a menționat că albumul cuprinde 200 de pagini și include 250 de tablouri. Acesta a văzut lumina tiparului cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii din Cehia și al Muzeului din Tabor.

Potrivit pictorului, artiștii sînt niște oameni privilegiați – sînt puținii, care-și realizează visurile sale. O pictură, ilustrație de carte, o schiță, care tinde spre un tablou, toate sînt visurile împlinite ale artistului stabilit în Cehia, informează moldpres.md.

”Anul 2020 a fost plin de toate. Dacă aș alege din cele pozitive, aș menționa cîteva realizări importante: pictura monumentală în Sala Funerară din orașul Sobeslav, Cehia, lansarea cărții poetului ceh Lumir Slaby cu ilustrațiile mele, ilustrațiile la cartea lui Ionel Căpiță ”Vinul, via, veșnicia” și la cea a Radmilei Popovici ”Vene și artere”, care a văzut lumina tiparului zilele acestea. Anul curent e și martorul apariției albumului retrospectiv ”Teodor Buzu”, despre care am vorbit mai sus. Este rezultatul unui drum lung de 60 de ani. Aceste visuri realizate mă ajută să rezist contra nenorocirii venite peste noi. Sper, că în curînd voi avea posibilitatea să aduc acest album și acasă. Suntem opriți, alungați cu toții în casele și atelierele noastre. Asta mă face să mă concentrez, să mă cufund mai des în adîncul sufletului, care mă ajută în realizarea visurilor mele”, a mai spus cunoscutul artist plastic.

Teodor Buzu s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni. În 1970-1977, a studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, iar în 1980-1985 - la Academia de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Acolo a întîlnit-o pe viitoarea sa soție, Dagmar şi s-a stabilit cu traiul în patria ei - orașul Tabor, Cehia. Este membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști, al Asociației Artiștilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunilor Artiștilor Plastici din Praga și celei din Chișinău. Face pictură de șevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustrație.


Debutează în calitate de expozant, cu două acuarele: ”Acasă” și ”Natură statică cu pîine” (1985). A creat lucrări grafice: ”Atingerea timpului”, ”Părăsirea cuibului”, ”Sfatul păsărilor”, ”Drumul vieții”, ”Bucuria vieții” etc. A pictat lucrările: ”Vară”, ”Patria”, ”Dans”, ”Peisaj”, ”Izvor fierbinte”, ”În valea rîului Tazlău”, ”Gard”, ”Coloana fără sfîrșit”, ”Proroc”, ”Euforie”, ”Natură”, ”Rapsodie”, ””Regele și sclavul”, ”Antologie” etc. A executat lucrări monumentale: pictură murală, pe sticlă și pe lemn în Capela Reingers din Austria, pictură pe sticlă la Sala Căsătoriilor din orașul Protivin, Cehia, pictură monumentală pentru Concernul Chimic Silon, Plana nad Luznici, Cehia. De asemenea, a ilustrat cărți semnate de Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mircea Vulcănescu, Claudia Partole, Ninela Caranfil, Ionel Căpiță ș.a.

Teodor Buzu este Cavaler al Ordinului Național al Romîniei „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale. Astfel, a obținut premiul ”Excelență artistică” din Dubai, premiul Expoziției Internaționale ”United” din Slovenia, premiul I pentru prezentare grafică Design&technology din Nagano, Japonia, premiul Concursului Internațional de Arte Plastice din Passau, Germania, premiul săptămînalului ”Literatura și Arta”, Diploma Salonului Internațional de Carte pentru ilustrațiile la cartea ”Legenda Luceafărului” de Mihai Eminescu, Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia. A participat la 100 de expoziții colective și a avut 87 de expoziții personale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?