Teatrul Național „Mihai Eminescu” împlinește 100 de ani

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău aniversează, în acest an, un secol de la fondare. Directorul general al instituţiei, Petru Hadîrcă, spune că pe parcursul unui secol, scena teatrului a fost plină de emoţiile şi de trăirile unor mari actori, regizori, scenografi de pe ambele maluri ale Prutului.

În 2021, Teatrul Național „Mihai Eminescu” va organiza mai multe evenimente consacrate centenarului. „Timp de o sută de stagiuni, pe scena Teatrului Naţional au fost montate 729 de spectacole”, menționează directorul Naționalului. Amintim că Petru Hadîrcă este autorul unei cărți de importanță majoră pentru cultura noastră – „O cronică a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, 1918-1930”, apărută la Editura Cartier în 2016. La aceeași editură, a apărut și volumul „Geneza Teatrului Naţional din Chişinău, 1818-1960” de Iurie Colesnic. Fiecare din cele două volume are cîte 500 de pagini, aceste cărți constituie lucrări științifice și publicistice de excepție, transmite gazetadechisinau.md.

În fiecare lună a anului 2021, vor avea loc manifestări, acțiuni dedicate celor 100 de ani ai Teatrului Național de la Chișinău. Vor fi organizate conferințe, expoziții, întîlniri cu artiști ai Naționalului, evocări ale personalităților care au înscris pagini strălucite în istoria Naționalului. Banca Naţională va emite o monedă jubiliară. Se preconizează editarea unui album dedicat TNME, în colaborare cu Poșta Moldovei. La Muzeul Naţional de Artă al R. Moldova va fi organizată o expoziție consacrată pictorilor scenografi care au evoluat pe scena Teatrului Naţional. Biblioteca Națională va pregăti o expoziţie de cronici, de afişe.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load