Teatrele din capitală pregătesc premiere pentru publicul dornic de spectacole

28 apr. 2021,, 18:02   Afiș
2689 0

Teatrele din Chișinău vin cu premiere după o lungă perioadă de lipsă, actorii își invită publicul să miroase noile spectacole, montate pe timp de pandemie.

Restricții sînt destul de dure, însă, directorii de teatre sînt bucuroși să-și redeschidă ușile pentru spectatori și să readucă viața în sălile de spectacol.

Anunțul că din 2 mai își pot relua activitatea a bucurat nespus actorii, care au fost lipsiți de energia publicului. „Este binevenită revenirea spectatorilor în teatru ca să se întîmple acele miracol, de care are nevoie actorul: energie, comunicare. Pentru că teatrul este cel mai frumos vaccin pentru societate”, a declarat directorul Teatrului Național Mihai Eminescu, Petru Hadîrcă.

Deși vor fi nevoiți să activeze cu o prezență de doar 30% din capacitatea sălilor, Petru Hadîrcă susține că actorii sînt gata să se conformeze tuturor restricțiilor și măsurilor de siguranță. Mai mult, în tot acest timp, au pregătit noi surprize pentru public. „Săptămîna viitoare avem premieră în sala-studio „Valeriu Cupcea” , „Stricere”, în regia lui Mihai Fusu, scenografia Irina Gurin. Un proiect inedit la care vor avea acces doar cîte 10 cupluri și se va juca de două ori pe zi. Dar pregătim și alte proiecte interesante”, a marcat actorul.

Pentru a recupera timpul pierdut, și-au schimbat programul și actorii Teatrului Satiricus „Ion Luca Caragiale”. „Este regretabilă prezența de doar 30%, de aceea vom juca toată săptămîna, va fi liber doar luni, ca să compensăm. Sala noastră este de 300 de locuri, asta ar însemna trei spectacole pentru unul. Dar asta este realitatea”, a declarat directorul teatrului, Sandu Grecu.


Evident, au încercat să folosească util timpul în care au fost închise teatrele și au „rodit” mai multe spectacole. „Avem pe data de 6 mai, spectacolul „Revizorul”, o satiră foarte actuală pentru situația din Țară și pe data de 7 mai o altă premieră – „Prințesa de cartier”, o piesă montată în toată lumea și tradusă în multe limbi”, susține regizorul. Deși pînă la închierea stagiunii a rămas puțin timp, teatrul va surprinde spectatorii și cu alte premiere, precum „Miliardul” sau „Parlamentrul”, iar după vacanța de vară își propune să revină din nou în forță.

Și cei mai mici spectatori sînt așteptați de eroii lor preferați la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, care va ridica cortina săptămîna viitoare. „Spectacolele sînt gata pentru 15 și 16 mai, vorbesc de premieră pentru copii, dar și spectacolele „Night Guguță”, deci sîntem pregătiți. Restricțiile nu sînt mai complicate decît au fost. Avem termometria la intrare, dezinfectarea, doar că nu insistăm pentru masca obligatorii la spectatorii mai mici. Decizia aparține părinților,” a declarat pentru IPN Gabriela Lungu, directoarea teatrului. Și pentru a valorifica cat mai bine timpul, instituția va activa mai mult pe timp de vară. „Mulți angajați au fost în concediu în luna aprilie, ca să putem vara să lucrăm. Dacă anii precedenți vara aveam spectacole doar duminica, anul ăsta vom juca și sîmbătă și duminică”, a mai precizat Gabriela Lungu.

Evident, entuziasmul revenirii nu poate acoperi necesitățile și pierderile suferite de teatre în perioada de pandemie. Astfel, actorii sînt conștienți că vor fi nevoiți să muncească mai mult pentru a face față cheltuielilor de producție, dar și celor de întreținere. Totodată actorii speră ca în curînd să se poată bucura de săli pline de spectatori, de turnee și festivaluri internaționale, pentru a acoperi golul care s-a produs în industria teatrală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?