Nouă filme documentare moldovenești luptă pentru premiul CRONOGRAF

Nouă filme documentare moldovenești luptă pentru premiul CRONOGRAF

Nouă filme documentare, realizate de regizori moldoveni, vor concura la secțiunea Producții Locale în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. Peliculele prezintă realitățile societății în care trăim, de la circul abandonat, intenția de a construi hidrocentrale pe Nistru sau exploatarea carierelor de piatră și nisip la performanțele moldovenilor, care ne duc faima în lume.


Documentarele de la secțiunea Producții Locale vor fi jurizate de cineaștii din Moldova: Denis Bartenev și Leonid Melnic, precum și de producătorul Adrian Buca, din România.


Jonglorii uitaţi/The Forgotten Jugglers, în regia Anei Gurdiș, este un documentar despre circul din Chișinău – unul dintre cele mai valoroase edificii ale Republicii Moldova. Abandonat, furat – devine un Coliseum al Chișinăului.


Dorina şi securitatea/Dorina and the Security este un documentar realizat de Eugenia Crețu. 


Lumea lui Zaharia/Zaharia`s World, în regia Elenei Donciu, este un alt documentar ce va fi proiectat la FIFD CRONOGRAF.


Înot pentru pace/Swiming for Peace, de Luminiţa Staver Benzari, este un film despre Ion Lazarenco Tiron, al optulea om de pe glob care a traversat înot cele 7 strîmtori ale lumii, dar unicul care a reușit această performanță din prima încercare. 


Sub același chip/All Rolled into One. Acest scurt film de debut al regizoarei transnistrene Carolina Dutca este un tablou hipnotic și fragmentat al amintirilor ei, pe cînd era atrasă către fete. 


Dnistrovska/Dnistrovska, de Andrei Moraru, prezintă călătoria de-a lungul rîului Nistru a unui grup de oameni, care vor să împiedice construcția noilor hidrocentrale în partea superioară a Nistrului. 


Toltrele Prutului și carierele de piatră/The Cliffs of the Prut River and the Stone Quarries este un documentar realizat de Victor Galușca. 


Moldova 89-91 în regia lui Eugen Damaschin. 


Rătăciți printre cuvinte/Lost Between Words, de Vera Belocrîs. 


Festivalul se va desfășura între 22 și 28 mai 2019 la Chișinău. Filmele documentare de la Secțiunea Producții locale vor fi proiectate în zilele de 23 mai, ora 11 și pe 24 mai, ora 11, la cinematograful ODEON. Intrarea liberă.


Urmăriți FIFD CRONOGRAF 2019 AICI sau pe pagina de Facebook a evenimentului. Biletele și abonamentele pentru festival pot fi achiziționate AICI.


FIFD CRONOGRAF este un festival independent din R.Moldova, ce s-a afirmat pe harta festivalurilor de film documentar din spaţiul european şi este organizat din 2001 de casa de producţie OWH Studio.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load