X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Mai multe acţiuni culturale vor avea loc cu prilejul Zilei Naționale a Portului Popular

24 iun. 23:00   Afiș
1278

Ministerul Culturii a pregătit mai multe activităţi, prilejuite de Ziua Națională a Portului Popular, care va fi marcată duminică, 26 iunie. Ediția din acest an este dedicată promovării Dosarului Arta Cămășii cu altiță - element de identitate culturală în Republica Moldova și România, depus pentru înscriere în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (11:00-13:00) și la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” (10:00-21:00).

„În cadrul evenimentului, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va expune costume tradiționale moldovenești din zonele etnografice Nord, Centru, Sud. Casa Portului Popular Casa Cristea, condusă de Maria Cristea, Complexul de Meșteșuguri Arta Rustică, satul Clișova Nouă, r. Orhei, director – Ecaterina Popescu, interpretele de folclor, Ioana Căpraru, Mariana Dobzeu, Valentina Volontir, Veta Ghimpu-Munteanu vor expune costume moldovenești din colecțiile proprii. Festivitatea va fi însoțită de recitaluri ale Orchestrei Naționale de Muzică Populară Lăutarii, condusă de Nicolae Botgros, Artist al Poporului”, indică Ministerul Culturii.

Potrivit instituţiei, pentru public vor fi organizate concursuri interactive. Cei prezenți vor avea ocazia să participe la ateliere de creație, să procure piese inedite de la iarmarocul meșterilor populari, să guste din vinurile autohtone, precum și să savureze din splendoarea Grădinii Botanice a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Respectiv, pe teritoriul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, în intervalul de timp 10:00–21:00, vor avea loc ateliere de brodat, șezători tematice, vor evolua colective artistice. Cele mai reprezentative costume tradiționale și scoarțe basarabene din colecția Rezervației, alături de cămășile create de meșterițele – membri ai asociației Șezătoarea Basarabia, vor fi prezentate publicului.


Expoziția tematică "Călătoria semnelor în timp" va prezenta motivele tradiționale cel mai des utilizate în decorul portului popular și al covoarelor tradiționale, împreună cu semnificațiile specifice. Bucătăria tradițională și tîrgul meșterilor populari vor acompania evenimentul pe întreaga durată. La ora 19.00 sărbătoarea va culmina cu recitalul lui Vali Boghean, conform sursei citate.

Dosarul multinațional Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală Republica Moldova și România și a fost depus pentru înscriere în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO, pe 29 martie 2021 și va fi evaluat la cea de-a 17-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022.

Reamintim că informații exhaustive referitoare la cultura Moldovei pot fi găsite la compartimentul Cultură a proiectului moldovenii.md.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав