COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Iurie Canașin a vernisat o expoziție personală (FOTO)

Iurie Canașin a vernisat o expoziție personală (FOTO)

O expoziție personală de sculptură și grafică cu genericul ”Drumul spre sine” a artistului plastic Iurie Canașin, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Național, a fost vernisată joi, 19 septembrie, la Centrul ”C. Brîncuși” din Chișinău, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naștere.

Solicitat de agenția moldpres, Iurie Canașin a menționat că expoziția cuprinde circa 100 de lucrări de sculptură și peste 50 de grafică. ”Sunt aici portrete ale mai multor personalități din arta și cultura națională și cea universală: Mihail Eminescu, Cervantes, Brîncuși, Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Eugen Doga, Dimitrie Cantemir, Pablo Picasso, Alexandr Pușkin, Nizami, Andersen, Aurel David ș.a. Prin această expoziție am vrut să mă văd dintr-o parte, cum arată calea creației mele”, a mai spus Iurie Canașin.

Potrivit președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, Iurie Canașin este unul dintre cei mai importanți artiști plastici de la noi cu o bogată activitate de creație. ”Din cei 80 de ani ai săi, 60 sînt consacrați artelor plastice. Lucrările lui de sculptură și grafică sînt foarte diverse. Este autorul unei întregi galerii de portrete în diferite materiale: bronz, lemn, șamotă și al unei galerii de portrete în grafică. A realizat mai multe busturi ale lui Mihai Eminescu în for public. De asemenea, este autorul sculpturii în for public ”Maica îndurerată” de la Complexul Memorial Eternitate, al compoziției figurative Doina și Ion Aldea-Teodorovici ș.a.”, a specificat Dumitru Bolbocanu.


Prezent la eveniment, consilierul prezidențial Corneliu Popovici a subliniat că în lucrările lui Iurie Canașin este multă sfințenie, credință și noblețe. În context, compozitorul Eugen Doga a afirmat că lucrările sculptorului emană multă bunătate, iar artistul plastic Tudor Zbîrnea a constatat că Iurie Canașin a optat întotdeauna pentru arta figurativă, fiindcă nu poți izgoni umanul din artă sub nici o formă.

Iurie Canașin s-a născut la 27 septembrie 1939, în stația Raceika, Sîzrani, regiunea Samara, Federația Rusă, într-o familie de reprimați. Abia în anul 1953 i se permite să revină în Republica Moldova. Și-a făcut studiile la Școala coregrafică din Nijni Novgorod, Rusia, Școala de meserii nr. 1 din Chișinău (1955-1956), Colegiul Republican de Arte Plastice ”A. Plămădeală” (1957-1962) și Școala Superioară de Arte Plastice (fosta Stroganov) din Moscova (1962-1968). Este doctor în filosofie, profesor universitar, academician. A fost distins cu ”Ordinul Republicii”, cu Ordinul ”Steaua Romîniei”, iar în 2019 i-a fost acordat Premiul Național.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load