Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

În Moldova va fi sărbătorită aniversarea a 880 de ani de la nașterea poetului și cugetătorului azer Nizami Ganjavi

16 dec. 2021,, 08:15   Afiș
1397

Pe 17 decembrie, cu prilejul aniversării a 880-a de la nașterea marelui poet și cugetător azer, Nizami Ganjavi, la Chișinău vor fi desfășurate cîteva evenimente culturale, transmite Noi.md

După cum a anunțat Ambasadorul Azerbaidjanului în R. Moldova, Gudsi Osmanov, la ora 11:00, în scuarul din incinta Ambasadei Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova va avea loc Evenimetul de inaugurare oficială a basoreliefului marelui poet și cugetător Nizami Ganjavi.
În aceeași zi, la orele 12:00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova cu susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Azerbaidjan, organizează evenimentul cultural: ”Moștenirea lui Nizami Ganjavi în contextul dialogului intercultural”.

În cadrul evenimentului dat, Ambasada Republicii Azerbaidjan va transmite din partea Ministerului Culturii al Republicii Azerbaidjan către fondul de carte al Bibliotecii Naționale a Moldovei un șir de cărți ale lui Nizami Ganjavi traduse în mai multe limbi.

Moștenirea poetică a lui Nizami Ganjavi constă din gazele, precum și din cinci poeme mari sub numele general „Khamsa”, care înseamnă cinci. Acestea sunt: „Tezaurul secretelor”, „Leyli și Majnun”, „Khosrov și Shirin”, „Șapte frumuseți”, „Numele Iskander”. Acestea capodopere au intrat în vistieria literaturii mondiale și au influențat multe personalități culturale ulterioare. Puțini oameni știu că complotul poemei „Șapte frumuseți” de Nizami a servit drept bază pentru scrierea celebrei opere „Turandot” de Giacomo Puccini. Marele gânditor german Johann Wolfrang Goethe, care și-a creat „Divanul Vest-Est” sub influența poeziei caucaziene, a apelat și el la opera lui Nizami.

Evenimente de aniversare, congrese internaționale dedicate muncii lui Nizami Ganjavi au fost organizate anul acesta la Baku, sediul UNESCO, Washington, Los Angeles, Londra, Roma, Bishkek, Tașkent, Varșovia, Lahore, Beijing, Moscova, Sankt Petersburg , Almaty, Tallinn, Tabriz, Derbent, Minsk, Chișinău, precum și în multe alte orașe ale lumii. Monumentele au fost ridicate în orașul natal al poetului - Ganja, precum și în Baku, Sankt Petersburg, Moscova, Beijing, Roma, Chișinău, Derbent, Tașkent, Harkov.


În numele gînditorului, în Azerbaidjan sînt numite străzi și parcuri. În numele lui Nizami este numit chiar un crater pe Mercur. Din 2013, în structura Universității Oxford, activează Centrul științific de studii a Azerbaidjanului și Caucazului care a fost numit tot este în cinstea lui Nizami Ganjavi.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав