X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

„În cătușele Siberiei” – expoziție de fotografii cu copii

6 iul. 2018,, 08:11   Afiș
3617 1

Fotografii cu copii moldoveni făcute la locul deportărilor din 1941, 1949 și 1951, dar și documente care datează din acea perioadă, au fost adunate din diferite localități ale Republicii Moldova și afișate la Muzeul Național de Istorie, în cadrul unei expoziții intitulate „În cătușele Siberiei”.

Imaginile reflectă memoriile, impresiile și trăirile supraviețuitorilor, care alături de părinții și buneii lor, au cunoscut calvarul deportărilor după ce au fost ridicați împreună cu familiile lor și duși în Siberia, transmite IPN.

Fotografiile și documentele colectate dezvăluie condițiile de viață, de trai, de școlarizare și de muncă din coloniile siberiene. Elena Postică și Ludmila Cojocaru sînt autoarele expoziției. Victor Ţoi este designerul.

Ludmila Cojocaru a menționat la inaugurare că circa 12 mii de copii au fost deportați în cel de-al doilea val de deportări, cifră care reprezintă circa 1/3 din oamenii care au fost ridicați în iunie 1949. Potrivit Ludmilei Cojocaru, circa 20 de mii de copii au fost ridicați de acasă în cadrul celor trei valuri de deportări și duși departe. Foarte puțini dintre ei au rezistat.

Secretarul științific al Programul de stat de cercetare și valorificare a memoriei victimelor regimului totalitar comunist, Virgiliu Bîrlădeanu, a declarat că este de datoria tuturor să fie marcate momentele triste care aduc în spațiul public acest calvar care a început odată cu ocupația sovietică. „Este important să nu uităm, să facem tot ce este posibil să nu se mai repete acest calvar – tragedie a societății noastre. Generația tînără trebuie să cunoască și menirea noastră este de a transmite această memorie viitoarelor generații”, a spus Virgiliu Bîrlădeanu.

Potrivit șefului Direcției arte și industrie creativă a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Orest Dabija, genericul expoziției „În cătușele Siberiei” surprinde chintesența Gulagului și impactul său asupra Moldovei, din cauza că au fost deportați foarte mulți copii. „Acei de la care s-au luat interviuri, pozele și documentele pentru această expoziție, erau pe atunci copii care și-au petrecut primii ani ai copilăriei în Siberia, în Kazahstan. Într-adevăr, Stalin le-a furat multora copilăria”, a menționat Orest Dabija.

Expoziția este deschisă publicului pînă pe 30 septembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?