Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3725

"Iacob Burghiu. O lacrimă înaripată spre baștină" - la Zăicani, va fi inaugurată Casa Cărții în memoria scriitorului și cineastului ©

16 sep. 03:00   Afiș
1413 0

Pe 17 septembrie, începînd cu ora 12.00, la Casa de Cultură din satul Zăicani, raionul Rîşcani, va avea loc inaugurarea Muzeului Cărții „Iacob Burghiu. O lacrimă înaripată spre baștină”. La eveniment, vor participa membrii de familie a regretatului scriitor și cineast, dar și cei care i-au admirat creația, talentul și ceea ce a reprezentat ca Artist și ca Om.

Cu prilejul acestui eveniment, familia Burghiu, împreună cu Primăria satului Zăicani, va organiza un concert, la care vor participa invitați speciali din Chișinău, dar și oaspeți de onoare din diferite localități ale Republicii Moldova.

Astfel, printre artiștii, care vor evolua în scena Casei de Cultură din localitate, vor fi colective artistice din satul Zăicani, ansamblul „Moștenitorii”, ansamblul de instrumente aerofone din satul Zăicani, formația vocală de bărbați „Zăicănenii de la Nord”.

Moderatorul evenimentului va fi actorul Constantin Haret, iar printre invitații speciali, care, prin muzica și sensibilitatea lor, îi vor aduce un omagiu celui care a fost Creatorul și Omul Iacob Burghiu se vor număra Doinița Sulac, Vitalie Dani, Mihail Agafița și formația «Select Cvartet», Anatol Latîșev, Taisia Mustea-Caraman, Victoria Lîs, Felicia Bojii.

Parteneri media ai evenimentului sînt portalul de știri Noi.md și site-ul moldovenii.md.

Iacob Burghiu s-a născut în data de 3 iulie 1941 în satul Zăicani, raionul Rîşcani, Republica Moldova.

În calitate de regizor și scenarist, a realizat o serie de filme artistice și documentare, care au fost remarcate atît de specialiștii din domeniu, cît și de spectatori: „O singură zi”, „Colinda”, „Povîrnișul”, „Casă pentru Serafim”, „Țipătul păsării de noapte”, „Fii fericită, Iulia”, „Paralela 47”, „Pămîntul nu uită”, „Mama”, „Surorile”, „Codrii în toamnă”, „Balada lemnului”, „Vlad Ioviţă”.

Debutul său în calitate de scriitor a avut loc în anul 1962, cu o serie de nuvele. Pe parcursul carierei sale de creație, a publicat trei cărți de proză și patru volume de versuri: „Soare în cîrjă”, „Lebăda Roșie”, „Soră Lume”, „Spre o mioară”, „Vînturi solare”, „Cifre Romane: pe lespezi de calvar”, „Rup spice duminica”.

În creația cinematografică și literară, Iacob Burghiu s-a arătat preocupat de destinele acelora care își asumă răspunderea pentru ceea ce se petrece în jurul lor, plăsmuind personaje active, capabile să îndrepte lucrurile pe făgașul omenescului și al bunei cuviințe.

A trecut în neființă în data de 28 iunie 2003, la Chișinău.

Parteneri media ai evenimentului sînt portalul de știri Noi.md și site-ul moldovenii.md.4
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?