COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Filmul „Dor de casă” va fi difuzat în premieră, în cadrul „Filme din Moldova – online”

Filmul „Dor de casă” va fi difuzat în premieră, în cadrul „Filme din Moldova – online”

Astăzi, 8 septembrie, va fi difuzat în premieră absolută documentarul „Dor de casă”, în regia Dianei Vlas. Pelicula va încheia săptămîna proiectului „Filme din Moldova online”.

Filmul va putea fi vizionat la postul public de televiziune Moldova 1 și online pe trm.md, începînd cu ora 19:40.

Filmul abordează tema migrației și redă emoțiile diasporei revenite acasă, care privește realitatea din satele noastre dintr-un alt unghi. Regizoarea și-a propus ca, prin relatările protagoniștilor filmului, să-i determine pe alți moldoveni să se reîntoarcă la baștină și să rămînă acasă. Documentarul e structurat pe poveștile a trei familii, pe care dorul le-a readus în Republica Moldova.


Este inedită și modalitatea de realizare a filmului. Autoarea este cea care merge prin sat, comunicînd direct cu oamenii. „Pe lîngă aceste familii, regăsim satul moldovenesc cu peisajele sale, la început cam sumbre, cu multe case părăsite și străzi pustii. Un moment frumos, surprins de noi, au fost pregătirile pentru Crăciun. Am surprins momente cînd sătenii, lucrează cot la cot, pentru a se ajuta unii pe alții. Aceste imagini te fac să-ți fie dor de viața de cîndva, din satele noastre”, susține regizoarea Diana Vlas.

La sfîrșitul anului trecut, Diana Vlas a prezentat ideea filmului „Dor de casă” în cadrul proiectului WeDocMigration, organizat de OWH Studio, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare și cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Cîștigînd concursul, ea a obținut suportul necesar pentru producția acestui documentar lungmetraj.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load