X 
Cazul Șor stiri: 599

Expoziția aniversară „Chiril Novac - 90 de ani de la naștere"

18 apr. 19:00   Afiș
2343 0

L-au fascinat splendorile naturii, chipurile oamenilor pe care le-a transpus în picturi ce reprezintă, astăzi, o incursiune în istoria artei plastice! Vorbim despre pictorul Chiril Novac, al cărui creație se desfășoară pe o perioada de șapte decenii.

O parte din lucrările artistului pot fi admirate la expoziția aniversară „Chiril Novac - 90 de ani de la naștere", care se desfășoară la Galeria „Constantin Brîncuși" din capitală.

În autoportretul realizat în 1980, Chiril Novac are o privire pătrunzătoare, îndreptată parcă peste decenii spre vizitatorii expoziției lucrărilor sale.

„La cei 90 de ani împliniți, iată că el nu se obosește să organizeze această expoziție personală cu lucrări din diferite perioade. Ne pare rău că, din cauza sănătății, dînsul n-a putut să asiste la acest vernisaj", spune artistul plastic, Dumitru Bolboceanu.

„El visa, aștepta cu nerăbdare expoziția aniversară, dar, cu o lună în urmă, s-a întîmplat nenorocirea, Chiril a rămas paralizat. Toată viața pictorului se află în aceste lucrări. Una dintre primele a fost pictată în 1956, iar "Ciobănașul" a fost realizată vara trecută", declară șoția pictorului, Tamara Novac.


Lucrările denotă talentul și forța unui artist care a iubit și a respectat arta, afirmă confrații de penel.

„Este îndrăgostit de peisaj, atît de peisajul bucovinean, cît și de cel basarabean. Pe atunci era foarte solicitat acest gen de artă, oferea o libertate, este o pictură blîndă, cum este și el", a remarcat artistul plastic, Florentin Leancă.

„Este interesant să privim lucrările 38 sec cele mai timpurii, anii 60-80, atunci cînd dînsul mergea la peisaj, la plain-air, la natură, a mers cu mare plăcere să imortalizeze aceste imagini ale plaiului natal", spune artistul plastic Ghenadie Jalbă.

Originar din satul Mămăliga, județul Hotin, Chiril Novac și-a facut primele studii la Cernăuți, trece apoi prin școala de arte plastice de la Chișinău, fiind îndrumat de mari artiști, precum Rostislav Okușko, Ion Jumati, Mihail Grecu.

„Lucrările, în mare parte, cartografiază ținuta noastră estetică, vizuală, cît și geografică a spațiului nostru. Este un artist care vine cu un manifest, orientat spre viață, spre bucurie", spune președintele UAP Florina Breazu.

În îndelungata sa activitate de creație, Chiril Novac s-a afirmat și în calitate de pictor-scenograf la Televiziunea Națională.

Expoziția poate fi văzută la Galeria "Constantin Brîncuși" pînă la 30 aprilie.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?