TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Deschiderea expoziției Nicolae Răileanu, fotograful fără Duminici

Sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Asociația pentru Arhive și Documente Fotografice, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” va vernisa în data de 3 decembrie 2020, la ora 15.00, în Sala cu oglinzi a Casei Scriitorilor, expoziția Nicolae Răileanu, fotograful fără Duminici(curator: Nicolae Pojoga, maestru fotograf, muzeograf).

Expoziția este dedicată regretatului fotograf al Muzeului, NICOLAE RĂILEANU, care ar fi împlinit 70 de ani de la naștere. Colegii și prietenii îi vor aduce un omagiu, comemorîndu-l și apreciindu-i activitatea de o viață în domeniul artei fotografice. La eveniment vor participa scriitori, muzeografi, artiști fotografi.

În condițiile stricte impuse de starea de urgență în sănătate, la vernisare vor fi admise doar persoanele invitate. Vor fi respectate cu atenție și precauție măsurile sanitare impuse în cazul pandemiei de COVID19.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 3-23 decembrie, ținîndu-se cont de regimul de activitate a muzeului în perioada stării de urgență în sănătate

Nicolae Răileanu s-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A urmat Școala medie internat nr. 1 din orașul Chișinău. A activat în calitate de fotograf la Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. Din 4 iunie 1975 și pînă la sfîrșitul vieții a fost fotograf, apoi șef de laborator fotografic la Muzeul Național de Literatură Română, numit inițial „Dimitrie Cantemir”, ulterior „Mihail Kogălniceanu”. În anul 2000, Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2015 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”. S-a stins din viață în data de 18 noiembrie 2018. La un an de la deces, prietenii și colegii, împreună cu membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova, au instalat o placă comemorativă pe clădirea Casei Scriitorilor, sub geamurile unde Nicolae Răileanu a avut, timp de mai bine de patru decenii, biroul și laboratorul său.


Nicolae Răileanu și-a dedicat viața artei fotografice și documentării vieții Uniunii Scriitorilor din Moldova. Maestrul a lăsat în urma sa o arhivă fotografică inestimabilă, o adevărată Istorie în imagini a literaturii moldovenești. În bună parte obiectivul lui Nicolae Răileanu a fost orientat spre scriitori, spre viața literară și culturală din Moldova, dar fotograful a surprins și multiple evenimente social-politice care s-au desfășurat pe parcursul a patru decenii.

Nicolae Răileanu intenționa să-și adune opera într-un album fotografic. Nu a ajuns să-l vadă cu ochii, dar visul i s-a împlinit totuși, chiar dacă postum, cu ajutorul unuia dintre devotații săi prieteni. Albumul Nicolae Răileanu, Mihai Ștefan Poiată, Scriitorii cînd nu scriu… a văzut lumina tiparului în anul curent. Criticul Eugen Lungu menționa că „ar fi fost profund nedrept dacă Nicolae Răileanu, omul care a știut să păstreze pentru viitorime imaginile celor care au creat Cartea la noi (uneori aceștia fiind înfățișați și cu muzele lor în brațe), nu figura și el barem într-o carte. Iată însă că i s-a făcut, în sfîrșit, dreptate: cronicarul ce eternizase fotografic viața literară de aici a devenit el însuși autor și personaj de carte. Datorăm această minune lui Mihai Ștefan Poiată, prietenul lui Nicolae Răileanu”.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load